Két újabb zászlóaljat telepít az izraeli hadsereg Ciszjordániába

Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy két újabb zászlóaljat telepít a Jordániától 1967-ben elfoglalt Ciszjordániába, válaszul az előző esti tel-avivi merényletre.

A közlemény szerint a döntés “a helyzet elemzésével összhangban” született meg. A két zászlóalj több száz gyalogos és elit felderítő katonából fognak állni, de további részleteket nem árultak el.

Avigdor Liberman, Izrael május végén hivatalba lépett új védelmi minisztere csütörtök délelőtt ellátogatott a szerda esti, négy emberéletet követelő merénylet helyszínére, a Tel-Aviv szívében, a főhadiszállás épületeinek szomszédságában lévő Szaróna üzleti és szórakozónegyedbe.

izraelinfo liberman a merenylet helyszinen
Liberman a támadás helyszínén. – Fotó: Ariel Hermoni

A támadás helyszínén, a Max Brenner kávéházban kijelentette, hogy nem kívánja felsorolni a válaszlépéseket, de “természetesen nem áll szándékában megelégedni csak beszéddel”.

Csütörtök délután Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével összeült az izraeli biztonsági kabinet, hogy a szükséges további megtorló és további terrorcselekményeket megelőző intézkedésekről határozzon.

Az izraeli kormány korábban bejelentette, hogy felfüggeszti az izraeli belépési engedélyét annak a 83 ezer ciszjordániai palesztinnak, aki a muzulmán böjti hónap, a ramadán idejére előzőleg megkapta ezt, főleg családlátogatás céljára.

Ezen túl bevonták a Gáza és Ciszjordánia közötti, valamint a külföldre szóló utazásokra kiadott engedélyeket, és az izraeli hadsereg körülvette a Hebrontól délre fekvő, ciszjordániai Jatta falut, ahonnan a merénylet két elkövetője Tel-Avivba érkezett.