Merénylet Tel-Aviv központjában, 4 ember meghalt

Négyen meghaltak, hatan megsebesültek szerdán Tel-Aviv központjában egy lövöldözéses merényletben.

Két ismeretlen fegyveres a város egyik kávézókkal és éttermekkel zsúfolt negyedében, a védelmi minisztérium épületéhez közeli Sarona szabadtéri bevásárló központban kezdett lövöldözni, tíz ember megsebesült, négyen közülük a kórházban belehaltak sérüléseikbe.

A kórházi jelentések szerint ezen túl hárman közepes, 13-an könnyebb lőtt sérülést szenvedtek. Az egyik közepesen súlyos sérült az egyik merénylő. Rajtuk kívül többeket sokkos állapotuk miatt is ápolnak.

A tetteseket üldözni kezdték, mire az egyik lövöldöző a helyi művészmozi-komplexum, a Szinematék felé menekült, és ott is lövéseket adott le. A helyszínre érkező biztonságiak mindkét fegyverest ártalmatlanná tették, elfogásuk közben egy rendőr is megsebesült. Kiderült, hogy házilag átalakított Carl Gustav típusú fegyverrel hajtották végre a támadást.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy nem volt előzetes információjuk a Tel-Avivban készülő merényletről. Eleinte a rádió hírei szerint egy harmadik merénylőt is feltételeztek, de később kiderült, hogy ketten követték el az akciót.

A helyszínen megjelentek a pokolgépek után kutató tűzszerészek is, a környéken pedig a különleges alakulatok járőröznek. Arról még nincs információ, hogy kik követték el a támadást, és miért. A Hamász rádiója szerint a támadást a “ciszjordániai unokatestvéreik” követték el.

Az elkövetők két 21 éves unokatestvér a Hebron közelében fekvő Jatta városból. Egyikük engedély nélkül tartózkodott izraeli területen. A hadsereg nagy erőkkel veszi körül az elkövetők családjának házait.

A kétnapos moszkvai látogatásáról éppen a merénylet utáni percekben hazatérő Benjámin Netanjahu miniszterelnök a repülőtérről egyenesen a védelmi minisztérium közeli épületébe, a hadsereg főhadiszállására hajtott, és holnap délre összehívta a biztonsági kabinet rendkívüli ülését. Ma éjszaka is sürgősségi megbeszélést folytat Avigdor Lieberman új hadügyminiszterrel és Gilad Erdan közbiztonsági miniszterrel.

A lövöldözés ebben a Sarona bevásárlóközpontban történt.