Teljessé vált az izraeli Lavi flotta

Az M-346 Lavi típusú kiképző repülőgép. - Fotó: Alenia Aermacchi

Az új típusnak köszönhetően Izrael jelentős előrelépést tett a repülőkiképzés terén.

Az olasz Leonardo-Finmeccanica vállalat 2016. június 7-én ünnepélyes keretek között átadta a harmincadik, egyben utolsó M-346 Lavi típusú kiképző repülőgépet az Izraeli Légierőnek. A Flightglobal információi szerint, a napokban átadott repülőgép a 164-es számot viseli, mely a 30. legyártott példány. Mint ismeretes, az olasz Alenia Aermacchi és az izraeli védelmi minisztérium még 2012 júliusában szerződést kötött 30 darab M-346 Master kiképzőgép vásárlásáról, a kiképzést segítő 4 szimulátorral együtt.

Az akkori üzlet értéke megközelítette az 1 milliárd dollárt. Az új repülőgépekkel a már azóta hadrendből kivont TA-4 Skyhawkokat váltották le. Az első ilyen kiképzőgépet, mely Izraelben a Lavi nevet kapta, 2014. március 20-án vehették át. A leszállítási határidőt is sikerült tartani az olaszoknak, ugyanis az idei évre tervezték az utolsó példányok átadását, mely sikeresen teljesült.

Forrás: armstrade.org / jetfly.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.