Batátapalánta minden lakásba!

Mert néha elég egy édeskrumpli – itt batáta a neve –, egy pár hetes karantén, és dzsungellé változik a lakás (egyik sarka)

Az első karantén a kovászoskenyér-készítésről szólt Izraelben, de ebben családunk sajnos nem ért el sikereket. Nem etettük elég jól a kovászunkat, azután mégis kifutott az üvegből, büdös volt tőle az egész konyha, ráadásul még a kenyér sem lett soha olyan szép buci, mint a barátaink falán – az Instagramon meg a Facebookon.

De hálistennek ez az őszi, második karantén már a kertészkedésről, házi növénytermesztésről szól, és ebben végre sokkal tehetségesebbek vagyunk! Lekopogom, eddig minden újonnan vásárolt, ajándékként kapott és dugványolt, gyökereztetett házi-növényünk él és virul. Persze öntözzük, simogatjuk őket időben és szorgalmasan – néha még meg is tapsoljuk az új bimbókat, leveleket, különösen a cuki kaktuszrügyeket.

A legnagyobb sikerélményt és boldogságot egyértelműen a batátánk jelenti ebben az őrült korszakban, talán azért, mert esetében szó szerint napról napra látható a növekedés: a tegnapi batáta nem hasonlít a maira, csodásan és őrülten fejlődik, és ettől a holnap is csupa-csupa jót tartogat… Kell ennél több korona-karantén idején?!

A házilag termesztett batáta receptje a következő:

- Hirdetés -

Hozzávalók:

Veszünk 1 frissnek kinéző batátát, kicsit megmossuk (nem kötelező, de esztétikusabb).

Keresünk egy méretben hozzáillő poharat vagy vázát (láttam a fenti lakberendezési stúdióban külön erre való, bronztartós szépséget is, valójában minden olyan átlátszó edény megteszi, ami megtartja a batátát a vízben).

A vázát megtöltjük csapvízzel, és letesszük – bárhová.

Várunk egy pár napot, ezalatt a batáta cérnavékony és -színű gyökereket ereszt a vízbe.

Még néhány nap, és a batáta testén megjelennek a kis rügyek. Ettől kezdve nincs megállás. A batáta őrült hajtásba kezd, ezentúl csak a vizet kell pótolni, a száraz leveleket eltávolítani.

Ez itt batátánk egy (!) hete. Hogyan fog majd kinézni a korona-korszak végén? A képzeletetekre bízom.

Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.
Nincs elérhető leírás.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.