Ilan Ramon, az első izraeli űrhajós

Ilan Ramon ezredes, az izraeli légierő pilótája és az Izraeli Űrügynökség, valamint a NASA űrhajósa. - Fotó: NASA / UPI

Lesújtó és felemelő történet, amely végső soron arról szól, hogy ha a sorsunk nincs is a kezünkben, a döntéseink felelősségét mégsem veheti el tőlünk senki.

Édesapja családja még időben hagyja el Németországot, 1935-ben, édesanyja (és nagymamája) azonban megjárja Auschwitzot, mielőtt Izraelbe kerül. Beer Sheván nő fel, a hadseregnél a légierőhöz csatlakozik és nevét Ilan Wolfermanról Ilan Ramonra változtatja. Impozáns katonai karriert csinál, az ezredesi rangig viszi, részt vesz az izraeli légierő egyik leghíresebb akciójában, az oziraki nukleáris reaktor megsemmisítésében. Ez a bevetés akadályozta meg, hogy Szaddam Huszein Irakja nukleáris fegyvereket állíthasson elő. Ő volt az egység legfiatalabb pilótája.

1997-ben választják ki a szerepre, hogy ő legyen Izrael első űrhajósa, ekkor kezdődik meg felkészítése, 1998-ban Texasba költözik.

A Columbia 2003 január 16-án hagyja el a Föld légterét, ekkor indul kutatóútjára fedélzetén a 48 éves Ilan Ramonnal: ő a legénység legidősebb tagja. Nagy poggyászt visz magával: úgy érzi, egész Izraelt és a teljes zsidó népet fogja képviselni. Nála van egy Auschwitzban meggyilkolt fiatalember rajza a Földről úgy, ahogyan a Holdról láthatják. A fiatalembert Petr Ginznek hívták, a terezini koncentrációs táborban magazint adott ki, Verne stílusában írt regényeket kisgyerekként, terezini naplója a háború után került elő: ő Kelet-Európa Anne Frankja. Kapott egy miniatűr Tórát egy bergen-belseni túlélőtől, először kért kóser ellátást az űrhajózás történetében, noha nem volt vallásos a Földön és még azt is megkonzultálta egy CHABAD-rabbival, hogy hogyan kell szombatot tartani a világűrben.

A többit tudjuk: közel 16 nap után, 16 perccel a tervezett landolás előtt, már a Föld légterében a Columbia űrhajó balesetet szenvedett és Ilan Ramon társaival együtt meghalt. Február elsején történt mindez, azon a napon, amikor a 16 éves korában meggyilkolt Petr Ginz, akinek űrrajza az űrhajó fedélzetén megsemmisült, a 75. születésnapját ünnepelte volna.

Megmaradt viszont – Petr Ginz naplójához hasonlóan – Ilan Ramoné, ami egy ilyen katasztrófa körülményei között szinte megmagyarázhatatlan, majdhogynem csoda.

Asaf Ramonnak, Ilan Ramon legidősebb fiának özvegy édesanyja, Rona Ramon beleegyezésére volt szüksége ahhoz, hogy a különösen veszélyes légierőnél szolgálhasson, édesapja nyomába lépjen. Rona Ramonnak mérlegelnie kellett, hogy őt is elveszítheti, de nem akart fia álmainak útjába állni. Asaf Ramon, miután kitűnően végzett, 21 évesen, egy rutinrepülés során, balesetben életét vesztette. Hat évvel apja halála után.

Nyilván kitalálják: 3 életben lévő gyermekük egyike, a legfiatalabb fiú, Yiftach szintén pilóta szeretett volna lenni és Rona Ramon nem akadályozta meg, mert úgy gondolja, senkitől sem vehetjük el a döntés szabadságát. Ezért hozta létre a Ramon Alapítványt is, amelynek célja arra bátorítani a fiatalokat, hogy merjék követni az álmaikat.

mazsihisz.hu