Drónokkal vadásznak a Ciszjordániába csempészett izraeli autókra

Lopott autókat kereső kamera-drón - illusztráció

Az Izraelből ellopott és Ciszjordániába csempészett autókat az izraeli őrző-védők drónokkal keresik. Elsőként az Iturán kapott engedélyt egy pilóta nélküli eszköz bevetésére. A drón segítségével már visszaszereztek Buick Lacrosse-t. Az autóra a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló Túl-Karmban bukkantak rá. A cég megtalálta az autót, majd értesítette a környéken állomásozó katonákat, akik egy trélerrel visszavitték Izraelbe.

A siker miatt ezentúl az autók felkutatásával foglalkozó vállalkozások országszerte szabadon alkalmazhatják majd a drónokat. Az ellopott autókat általában gyümölcsösökben és lakatlan részeken rejtik, később pedig gyakran szétszedik, és alkatrészenként értékesítenek. A megtalált autókhoz azonnal odaküldhetik a rendőrőket.

A határellenőrzés maitt az utóbbi években csökkent az autólopások száma Izraelben: idén januártól májusig 5400 esetet jelentettek, ami 19 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.