A biztonsági kabinet jóváhagyta az izraeli-török megbékélési megállapodást

Az izraeli biztonságpolitikai kabinet szerdán utólagosan jóváhagyta a Törökországgal előző nap aláírt megbékélési megállapodást – értesült a Háárec című újság honlapja.

A török-izraeli kétoldalú kapcsolatok rendezéséről szóló egyezmény ellen szavazott a kormány három “héjája”, Avigdor Liberman védelmi, Ajelet Saked igazságügyi és Naftali Bennet oktatási miniszter, de a szűkebb kabinet hat másik miniszter tagja, valamint Benjámin Netanjahu kormányfő mellette voksolt, és így többséget kapott az egyezség elfogadása.

A négy órán át tartó megbeszélésen a Háárec szerint több miniszter nehezményezte, hogy a paktum elfogadása és aláírása után kellett dönteniük, amikor már nem volt lehetőségük az érdemi vitára, az egyezség tartalmának befolyásolására.

Naftali Bennet hangsúlyozta: veszélyes precedenst teremtenek azzal, hogy több millió dolláros kárpótlást hagynak jóvá azon törökök hozzátartozóinak, akiket izraeli katonák öltek meg a Mavi Marmara hajón, vagyis annak a segélyflottillának a vezérhajóján, amely hat évvel ezelőtt megpróbálta megtörni a palesztinok lakta Gázai övezet blokádját. Ez a precedens szerinte a jövőben súlyos károkat okozhat Izraelnek.

Arije Deri belügyminiszter és Móse Kahlon pénzügyminiszter korábban azért volt bizonytalan a megállapodás támogatásával kapcsolatban, mert az nem tartalmazta a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász birtokában lévő katonaholttestek átadását, illetve a szervezet fogságába került két, mentális fogyatékkal élő izraeli állampolgár kiadatását.

A kabinet ülésén Netanjahu megígérte két miniszterének, hogy bizottságot hív életre ennek a kérdésnek a rendezésére, és ezzel az egyezmény elfogadása mellé állította őket. A találkozó után a mellette szavazó Gilád Erdán belbiztonsági miniszter kijelentette, hogy “nincsen tökéletes egyezmény”.

A normalizálás első lépéseként mindkét ország ismét nagyköveteket jelöl ki. Az egyezmény keretében fennmarad a palesztin övezet blokádja, de Törökország segélyszállítmányokat indíthat Gázába, és részt vesz az ottani helyreállítási munkálatokban. A Mavi Marmara hajó elleni kommandós akció áldozatainak hozzátartozói jelentős kártérítést kapnak Izraeltől, de cserébe beszüntetik az izraeli katonatisztek elleni jogi eljárásokat.

Izrael és Törökország viszonya 2010-ben romlott meg, miután az izraeli haditengerészet megölt több, a Mavi Marmarán tartózkodó török aktivistát, akik a blokád alá vont Gázai övezetbe akartak hajózni. Az incidenst követően Ankara és Jeruzsálem alacsonyabb szintre helyezte diplomáciai és biztonsági kapcsolatait.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.