Modiini májpástétom

Kenőmájas és Modiin - összeillenek

Évekig sehol sem találtam jóféle hazai kenőmájast errefelé, így aztán kénytelen voltam magam előállítani. És főként mióta macskáim vannak: hatalmas a sikere eredeti modiini találmányomnak. Legyen ez az én ajándékom a ma már százezer lakosú város huszadik születésnapjára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Modiin – húsz éve itt még csak üres dombok voltak

Modiin világi város Tel Aviv és Jeruzsálem között félúton. Ugyan akadnak angolszász horgolt kipás vallásosok is, a gazdagabbja Buchmann domb – káderdűlőjén, a szegényebbje a Givát Szí nevű dombocskán, de alapvetően kipátlan hitehagyott, noha többé kevésbé hagyományőrző zsidók lakják. Mindenesetre a helyi orosz bolt, a tiv-tám állandó, ráadásul szombati zsúfoltsága arról tanúskodik, hogy bőven akadnak a vallás szabályaira fittyet hányók is. Az ő köreikben hódít ez a tejes és húsos szétválasztásának ősi törvényét semmibe vevő – de annál finomabb – májpástétom recept. Aki pedig szombattartó, az valami mással pl. margarinnal helyettesítheti a vajat, és máris megeheti ezt a finomságot- de nem garantálom, hogy ugyanolyan isteni lesz, mint az eredeti. Valamit valamiért.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemáj
  • 200 gr vaj
  • 1 kk jó magyar édes-nemes piros paprika
  • 1 kk só
  • 1 nagy hagyma
modiini majkremes
A modiini májkrémes – pirítóson különösen finom

Elkészítése:

Vágjuk egészen apróra a hagymát, majd pirítsuk üvegesre a vajon egy vastag talpú és mély edényben alacsony lángon. Vegyük le a tűzról, kicsit hagyjuk hűlni, és csak aztán tegyük be a piros paprikát, nehogy megkeseredjen. Aztán durrbele a fehér zsíros-mócsingos részektől megfosztott májakat, keverjük össze alaposan és hagyjuk kis lángon lefedve nagyon sokáig, legalább egy óra hosszat. Ízlés szerint tehetünk hozzá egy kis vizet, annak függvényében, hogy vághatóra vagy kenhetőre szeretnénk a kész pástétomot. Értelemszerűen a kenhetéshez több, a vághatáshoz kevesebb víz dukál. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk, aztán elővesszük a jó kis botmixert és pépesítjük az egészet. Ízlés szerint sózzuk, egyéb fűszerekkel megbolondítjuk, majd a későbbi tálaló-edényébe tesszük, és bevágjuk pár órára a hűtőbe. Pirítóson friss zöldpaprikával, paradicsommal, urambocsá egy kis rokforttal még tréflibbé varázsolva – egyszerűen nagyszerű.

Beteavon!

megosztas banner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.