Izraeli jogvédők a palesztin terror miatt perelik a Facebookot

Taylor Force gyilkosának izraeli biztonsági erők által lerombolt háza - fotó: AFP

Egy izraeli jogvédő csoport úgy látja, hogy a közösségi oldal terrorszervezetnek nyújt hátteret.

Izraeli jogvédők egymilliárd dollárra perlik a Facebookot, amiért megjelenést biztosítanak olyan szervezeteknek, mint a Hamász, ugyanis szerintük ezzel segítenek nekik az erőszak kiterjesztésében. A kereset benyújtói szerint a közösségi oldal ezzel megsérti a terrorizmus elleni törvényeket.

A palesztinok által lekövetett támadások áldozatait képviselő Shurat Hadin- csoport felidézte az amerikai Taylor Force esetét is, akit márciusban késeltek halálra, amikor Izraelbe látogatott. Izrael szerint a közösségi oldal is felelős azért, hogy tavaly október óta elszaporodtak a késes támadások, amikben eddig 35 izraeli és 4 más nemzetiségű ember vesztette életét.

A keresetet egy New York-i bírósághoz nyújtották be, indoklásként pedig azt írták, hogy a Facebook tudatosan nyújt anyagi támogatást a Hamásznak azzal, hogy segít nekik kommunikálni, új tagokat toborozni és kitervelni a következő támadásokat.

A Hamasz szóvivője szerint Izrael arra akarja felhasználni a pert, és hogy megfenyegesse a Facebookot, és a palesztinok elleni kémkedésre használhassák az oldalt. Szerinte ez egy teszt a Facebook tulajdonosai számára, hogy ellent tudnak-e állni a nyomásnak. Emlékeztetett arra, hogy több olyan izraeli katona is volt, aki a Facebookon dicsekedett el azzal, hány palesztint ölt meg.

BBC / 444

megosztas banner