1600 éves zsinagógai mozaikpadlót tártak fel Galileában

Hal egyiptomi katonát kap be

A késő római kori, V. századból származó leletek bibliai jelenteket, például a Vörös-tenger szétválasztását, vagy Noé bárkáját ábrázolják.

A feltárást az Izraeli Régészeti Hatóság és az Észak-Karolinai Egyetem szakemberei végzik. “A Noé bárkáját ábrázoló mozaikon állatpárokat, elefántokat, leopárdokat, szamarakat, kígyókat, medvéket, oroszlánokat, struccokat, tevéket, bárányokat és kecskéket láthatunk. A Vörös-tenger kettéválását szemléltető mozaikon pedig a fáraó katonáit nyeli el egy nagy hal. Láthatjuk a harci szekereket és a lovakat is” – mondta Jodi Magness professzor, az ásatás vezetője. “Ezek az ábrázolások nagyon ritkák az ősi zsinagógákban. Hasonlót csak a jordániai Dzserásban, a törökországi Misziszben, az izraeli Vádi Hámámban és a szíriai Dura Europoszban fedeztek fel” – tette hozzá.

mozaikpadlo harci elefant
Harci elefánt
mozaikpadlo samson
Sámson

A mozaikpadló első részletét 2012-ben tárták fel. Ez Sámsont ábrázolja, amint égő farkú rókákkal felgyújtja a filiszteusok földjeit. A 2013-ban talált második részleten szintén Sámson látható, amint lerombolja Gáza kapuit, illetve érdekes módon találtak egy nem a Bibliából származó, harci elefántokat ábrázoló jelenetet. Feltehetőleg Nagy Sándor hadseregét örökítették meg. 2014-ben héber feliratokkal körbevett emberi alakokat, állatokat és mitológiai lényeket megjelenítő mozaikokra bukkantak a helyszínen.

mozaikpadlo samson ego farku rokakkal
Sámson égő farkú rókákkal
mozaikpadlo noi arc
Női arc

“Ez a valaha feltárt legtöbb bibliai jelenetet ábrázoló ősi zsinagógapadló. A mozaikok elrendezése a Dura Europoszban épült zsinagógára emlékeztet a leginkább, bár ott a jeleneteket az épület belső falfelületére festették” – közölte Magness professzor.

mozaikpadlo szamarpar
Szamárpár

A mozaikpadlót állagmegóvás céljából kiemelik eredeti helyéről. A csapat a következő évre a feltárás folytatását tervezi.

a zsinagoga
A zsinagóga
Mosaic showing Samson carrying the gate of Gaza, from the Huqoq
Régészek az in situ mozaikkal (Sámson)

zsido.com / forrás: TOI

megosztas banner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.