Török puccskísérlet – Netanjahu: folytatódik a megbékélés Törökországgal

Török polgárok másznak fel egy tankra a puccskísérlet éjszakáján

Izrael arra számít, hogy nem okoz zavart a hétvégi törökországi államcsínykísérlet, folytatódik a megbékélés Törökországgal, zavartalanul végrehajtják a megállapodásokat.

“Izrael és Törökország a közelmúltban állapodott meg a megbékélés folyamatáról. Úgy gondoljuk, hogy tovább folytatódik a megbékélés Törökországgal, függetlenül a hét végén történt drámai eseményektől” – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülésének kezdetén a helyi közszolgálati rádió értesülése szerint.

A török puccskísérlet a szombat zsidó ünnepének péntek esti kezdete után robbant ki, amikor az izraeli politikusok csak rendkívül fontos ügyekben szoktak megszólalni, mert ezzel megszegik a munkavégzés szombati tilalmát.

Jeruzsálem ezzel magyarázhatja késlekedve érkezett válaszát az eseményekre. Szombaton csak Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő reagált egy szűkszavú közleményben a Recep Tayyip Erdogan török államfő uralmának megdöntését célzó államcsínykísérletre.

A szombati közlemény szerint “Izrael tiszteletben tartja a törökországi demokratikus folyamatot, és arra számít, hogy folytatódik a Törökország és Izrael közötti megbékélési folyamat”.

Izrael és Törökország három héttel ezelőtt írta alá a diplomáciai kapcsolataik teljes körű megújításáról és kapcsolataik rendezéséről született egyezményt.

A két ország viszonya viszonya 2010-ben romlott meg, miután az izraeli haditengerészet megölt több, a Mavi Marmara nevű hajón tartózkodó török aktivistát, akik a blokád alá vont Gázai övezetbe akartak bejutni. Az incidenst követően Ankara és Jeruzsálem alacsonyabb szintre helyezte diplomáciai és biztonsági kapcsolatait.

Shiri Zsuzsa – MTI

Print

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.