Thina “szósz”

Thina szósz - fotó www.motke.co.il

Két receptemben is írtam már, hogy thinával tálaljunk vagy locsoljunk meg valamit, de azt nem árultam el, hogyan is készítem én ezt. Mivel többször belefutottam olyan panaszokba, hogy – de hát én otthon vettem a keleti boltban thinat, de az nem olyan, én ezt nem érteeeeeeeeem……- így most leleplezem a nagy titkot itt is. Valóban, amit a boltban kapsz az a “nyers” thina, amiból gyakorlatilag egy szószt, mártást készítünk, és valóban megtévesztő, hogy itt csak annyit mondanak, kérsz-e falafeledre thinát, senki nem beszél itt semmiféle szószról.

Egy kávézóban dolgozom, ott tanultam meg a tökéletes receptemet, egy kissé (najó teljesen) őrült sráctól, aki két hét után már nem dolgozott velünk (mindenki legnagyobb örömére), de még mielőtt végleg távozott volna, megmutatta nekem, szerinte mi a tuti thina fronton, és azóta csak az ő módszere szerint készítem. Így utólag, mégiscsak jó, hogy nálunk volt…

Hozzávalók (minden inkább körülbelüli érték) :

200gr thina
2 citrom leve
fél bögre jeges víz

2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
fehérbors, vagy sima bors (szintén elhagyható)

Az egész titka a Jég!, tényleg jeges vízben kezdem az egészet, abba teszem a hozzávalókat, ettől lesz csodálatosan krémes a végeredmény. Az a legjobb, ha van késes aprítónk (food processor), és akkor abba beleteszünk mindent, mindek ide az emberi kéz érintése? Az elején érdemes a víznek a felével kezdeni, mert a nyers thinátol is függ, mennyi vízet vesz fel, meg tőlünk is, hogy mennyire szeretnénk lágy thinát kapni a végén. Ha nincs aprítónk, simán egy kézi habverővel is megoldhatjuk, a lényeg hogy addig adagoljuk a vizet, amíg egy kb. tejföl sűrűségű szószt nem kapunk.
Első alkalommal érdemes a fűszereket, fokhagymát a végén hozzáadni, kóstoljuk folyamatosan, és majd kialakul, hogyan is ízlik nekünk a legjobban. Én sok citrommal szeretem, teszek bele borsot – ami sokak szerint szentségtörés – főleg ha igazán jó minőségű a nyers thina. Ha sokáig szeretnénk eltartani, akkor a fokhagymát is el kell hagyni, attól hamarabb romlik. Illetve a fokhagyma használata nálam attól is függ, mi mellé teszem, a grillezett padlizsánban például már alapból van fokhagyma, ahhoz, egy simább ízű thina sokkkal jobb.

Ezen kívül ezerféleképpen variálható ez a szósz, van zöld thina, benne egy csokor petrezselyemmel (vagy akár koriander levéllel, mentával stb…), és még több fokhagymával. Lehet megbolondítani egy kis céklával (kb egy kis fej cékla fele megsütve, pürésítve, plusz egy kis római kömény) attól gyönyörű rózsaszín lesz az egész, óriási sikert lehet vele aratni. De mindenféle színt létrehozhatunk különböző párosításokkal, lehet narancssárga répával vagy batátával, magyarul édes krumplival  (megspékelve egy kis füstölt piros paprikával), sőt lehet lila is, ha találunk a piacon lila krumplit. Csakis a képzelet szabhat határokat, merjünk szabadon szárnyalni!
És aki esetleg nem szereti a thinát, az se adja fel: csak idő és a megfelelő recept kérdése, és egyszer csak a kedvencévé válik!

Thinára fel! Beteavon!

Céklás thina
Céklás thina – fotó: פיק גבאי – mako tv

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.