Kisebb kormányátalakításról döntött a kormány

Benjamin Netanjahu

A kisebb kormányátalakítás keretében Benjámin Netanjahu miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés jóváhagyásával megvált két eddig általa betöltött miniszteri tárcától. A gazdasági minisztériumot a Kulánu (Mindannyian) nevű centrista pártnak, a környezetvédelmi tárcát pedig a kormányzó jobboldali Likud párthoz tartozó Zeév Elkinnek adta át – jelentette a katonai rádió vasárnap délben.

A környezetvédelmi minisztérium új vezetője Zeév Elkin, aki új hivatala mellett továbbra is megtartja a Jeruzsálem ügyeivel foglalkozó minisztériumot is.
A gazdasági minisztériumot a Kulánu pártot vezető Móse Kahlón pénzügyminiszter vette át, miközben a párt lemondott a környezetvédelem felügyeletéről.

A környezetvédelem ügyeit a tavalyi koalíciós tárgyalásokon a Kulánu párt szerezte meg, de Avi Gabaj, a párt politikusa az ultranacionalista Avigdor Liberman védelmi miniszteri kinevezése elleni tiltakozásul májusban távozott a tárca éléről.

Kahlón a gazdasági és ipari minisztériumot átalakítva kapta meg, miután leválasztották róla a munkaügyi kérdéseket, amit a Likudhoz tartozó Hájim Kac népjóléti és szociális miniszternek adott át Benjámin Netanjahu miniszterelnök.

Naftali Bennet oktatási miniszter, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű, telepeseket támogató jobboldali párt vezetője ellenezte a változásokat, és a kormány ülésén az erről szóló határozat ellen szavazott.

A kormányfő a kabinet kismértékű átalakítása után a miniszterelnöki teendők mellett továbbra is magánál tartja a külügyminiszteri, a médiaügyi és a területi együttműködés tárcáját is.

MTI / Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.