Miaf’sz van a tel-avivi lakásárakkal?

Bérlakáspiactársasjáték: WTF-TLV 

A tel-avivi bérlakáspiac egyre inkább olyan, mint egy túlélő show, vagy inkább egy szabadulószoba.

Az árak az idén 25%-kal mentek fel. Az olló nyílik, a reális jövedelmekből élők kiszorulnak a városból, és mivel a munkájuk ideköti őket, inkább ingáznak valamelyik olcsóbb elővárosból.

Aki a hirdetéseket böngészi, gyakran kiált fel: WTF?! (Miaf’sz?!)

Ez az elementáris érzés szülte a RENT WTF kvízjátékot, amely a tel-avivi bérlakáspiac abszurditását modellezi szórakoztató formában. 

Fotók, a lakás paraméterei, a környék megjelölve: Na, találd ki, mennyibe kerül havonta? 

Ennyi??! WTF??! 

Rutinos ingatlanos legyen a talpán, aki az öt tesztlakást végigtippelve 15%-nyi tévedésnél jobban teljesít. Aki nem ismeri a várost, az 50%-nál nagyobb buktát is produkálhat.

Pont mint az életben, de ezen jót szórakozunk, nem a bőrünkre megy a játék. 

Lakást nem keres az ember évente. Aki a két-három évvel ezelőtti tudásával felvértezve megy ki a “piacra”, gyakran fog csalódni.

A belváros felkapott utcáin pont kétszer annyi egy lakáska, mint amennyit ő gondol. Aztán kinyitja nagyobbra a körzőt, talál is egy megfelelő bérleményt valahol az óperencián is túl, de arról meg kiderül, hogy egy felújítandó szutyok szuterén. Ha a jó állapotban lévőket nézi, sokszor kiderül, hogy a fotó 10 éve készült és mára a lakás már lakhatatlan. Persze vannak gyönyörű lakások is, jó helyen, 5 számjegyű árakon. 

Van egy kaszt, aki bármit meg tud fizetni (vagy ő vagy a szülei), és bár ez a réteg egyre keskenyebb, a lakástulajdonosok az ő igényeiket üldözik, nekik a lakás szolgáltatásai számítanak, nem a bérleti díj. 

A tulajok az ő zsebükre kalibrálnak. Luxus toronyházak százai épülnek nekik. De ez az átlagfizetésből élőket nem hatja meg.

Elhordjuk az irhánkat egy elővárossal kijjebb. Ott meg már a bérbeadók gyanakodva várják a Tel-Avivból szalajtott kispénzűeket. Aki nem bírja fizetni a dolce vitát, és ide – mondjuk Holonba – akar költözni, azzal valami baj van. Biztosítsuk be magunkat: két kezes, 4 hónapnyi fizetés-kimutatás, 3 havi banki letét, két hónap előre a feltétel. WTF!?

Ez a kiszámíthatatlanság, ezek a képtelen adatok indították el Yoav Tepper szoftvermérnököt, tel-avivi lakost, megrögzött adatmániást, hogy megalkossa a RENT WTF interaktív játékot.

A célja az volt, hogy rávilágítson a legdrágább izraeli város ingatlanpiacának néhány abszurdumára, és megmutassa, mennyire vannak összhangban a kiszolgáltatott “játékosok” a szárnyaló lakáspiac valóságával. 

„Mindenki a bérleti díjakról beszél, mindenki ezen pörög, a közösségi média tele van ezzel. Kapkodjuk a fejünket, hogy milyen gyorsan változnak a dolgok. Elgondolkodtam egy módszeren, amellyel felhívhatom a figyelmet a helyzetre, de úgy, hogy közben mosolyt csaljak az emberek arcára” – így mesélt az indulásról Yoav Tepper.

A játéknak nincs vége a tippeléssel. A játék válaszol. Nemcsak a tényleges bérleti díjat írja meg, de kiszámítja, hogy hány százalékos a tévedésed, sőt megtoldja egy rövid szarkasztikus dicsérettel, vagy korholással is. Ha túllövöd, 8000 helyett 9000-et írsz, megkérdezi, hogy a szüleid fizetik-e. Ha alul kalibrálod, megkérdezi, hol laktál eddig. Ha közel pontos a tipped, gyanakszik, hogy profi ingatlanos vagy, ha pontos a találat, akkor rád szól, hogy csalsz: Te vagy a tulajdonos.

Vettem egy csomó listát, és ugyanazokat a részleteket adtam hozzá – négyzetméter, szobaszám, stb. – minden új lakás hozzáadásakor. A statisztika kidobott egy árat, de az köszönő viszonyban sem volt azzal, amit a tulajdonos írt a hirdetésre. Ez azt mutatja, hogy mennyire inkonzekvens a piac. Akkora a szórás Tel-Aviv bérleti díjai között, hogy a kért árat nem lehet megtippelni. De a játék minden tévedést kibír” – folytatta a játék tervezője.

A RENT WTF széles körben elterjedt, és mindenki lelkesedéssel fogadta. Egy politikus, egykori Kneszet-tag, élőben játszotta a tévében, és komolyakat tévedett, nagymértékben alábecsülte a valós bérleti árakat.

Tepper nem azért játszik velünk, hogy a RENT WTF-al kereskedelmi sikereket érjen el. Sokkal inkább egy társadalmi párbeszéd generálása volt a célja.

Hosszabb távon pedig szeretné kiterjeszteni a Tel-Avivon kívüli ingatlanpiacokra is. 

Kicsit sajnálom őt, hogy ilyen terhet vett a nyakába. A piac olyan higanymozgású, hogy a RENT WTF adatait gyakran kell majd frissítenie, különben ósdi történelmi lelet lesz a játék egy hónap alatt.

A bérleti díjak Izraelben “csak” 20%-kal emelkedtek 2022 első felében, de Tel-Avivban a bérlők és az ingatlanügynökök elmondása szerint a bérleti szerződés megújításakor a tulajok gyakran 20-40%-kal magasabb árakat kérnek, mint tavaly.

A The Times of Israel legújabb elemzése azt sugallja, hogy bár egyesek hajlandóak felárat fizetni azért, hogy Tel-Avivban élhessenek, sokan úgy találják, hogy egyszerűbb elhagyni a várost.  

A luxuslakásokra koncentráló új építkezések sem kecsegtetnek túl sok jóval. WTF!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.