Tel-Avivban és Jeruzsálemben az eddigi polgármester győzött

Tel-Avivban és Jeruzsálemben az eddigi polgármester győzött, Haifán a második fordulóban dől el a távozni kényszerülő városvezető utódlása a helyhatósági választások szerdán ismertté vált eredményei szerint Izraelben.

Tel-Avivban az évtizedek óta regnáló Ron Huldai legyőzte a centrista Van Jövő párt jelöltjét, aki szerda reggel elismerte vereségét.

Jeruzsálemben az újrázó Mose Leon polgármester nyert a szavazatok több mint nyolcvan százalékával. A részvétel a vallásos lakónegyedekben a hagyományoknak megfelelően magas, a szekulárisok körében viszonylag alacsony volt.

Haifán a szavazatok kevesebb mint öt százalékát szerezte meg a 2018-ban megválasztott polgármesternő. A második körben elődje mérkőzik egy új jelölttel, előbbi harminchat százalékot, utóbbi több mint huszonegy százalékot szerzett.

A kedden tartott választásokon jelentősen alacsonyabb volt a részvétel, mint 2018-ban, az előző önkormányzati választásokon. Az izraeli belügyminisztérium adatai szerint este tízig, az urnák lezárásáig mintegy negyvenkilenc százalék voksolt, míg 2018-ban a választásra jogosultak több mint ötvenhat százaléka járult az urnákhoz.

Vannak települések, ahol csak a katonák laktanyákban vagy a fronton leadott dupla borítékjainak megérkezése után tudnak eredményt hirdetni, annyira szoros a verseny. A Gázai övezetben a Hamasz palesztin szélsőséges szervezet ellen folytatott átfogó hadművelet miatt a katonák különösen sok, mintegy kétszázezer szavazatot nem a saját lakóhelyükön adtak le, és emiatt az eredményhirdetés csak a hét végére várható.

A fegyveres konfliktus miatt kétszer elhalasztották az eredetileg október végére kiírt helyhatósági választásokat, először január, majd február végére. A Gázai övezetben a részben kiürített településeken csak novemberben rendezik meg a voksolást.

Címlapkép: Tel-avivi szavazóhelyiség, tegnap – Fotó: Moti Milrod

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.