Június! Jeruzsálem!! Jazz!!!

Jeruzsálem Jazz Fesztivál

Június 19. szerda, 20. csütörtök, 21. péntek.

“A zenének éppen ilyenkor kell megszólalni, a tragédiák árnyékában mikor minden instabil és kaotikus mert ez az egyetlen dolog, ami őrzi a harmóniánkat.” – ez a Jeruzsálem Jazz Fesztivál bevezető gondalata az idén.

Néhány éve már a világhírű trombitás Avishai Cohen a Jeruzsálem Jazz Fesztivál művészeti vezetője.  

Ami feltünt, hogy azóta évről évre kevesebb a jazz-zel éppen csak köszönő viszonyban lévő, pop és etno zene a programban, és egyre több a társműcészetekkel – tánccal, képzőművészettel – érintkező izgalmas produkció, amely kifejezetten erre a fesztiválra készül.

Az idei Jeruzsálem Jazz Fesztivál már az ország jazz életének teljes spektrumát próbálja reprezentálni, izgalmas, korábban soha nem hallott társításokat hozva össze, és persze fellép majd jónéhány stabil formáció is, sőt a háború ellenére lesz néhány külföldi vendég is. A helyszín, ahogy megszokhattuk az Izrael Múzeum,szinpadai.(Ruppin Boulevard 11 Hakirya, Jeruzsálem)

A harmadik nap – junius 21 péntek  – éjjel pedig átköltözik a Jeruzsálem Jazz Fesztivál Yellow Submarine-ba.

Érdemes a programot átböngészni (feltűnően  jól szerkesztett és teljes) én meg csemegézek a három napból.

Udvariasságból a vendégekkel kezdem:

Herak/Bulatkin Quartet

Csehországból és Hollandiából érkezik majd. Ritmusszekciójuk Johannes Fend (nagybőgő) és Martin Hafizi (dob) holland, sőt a cseh vibrafonos Miro Herak is Hágában él. Daniel Bulatkin, a zongorista pedig Prágából jön.

A szláv muzsika öröksége, a romantika, és a prekasszika, Kelet-Európa , és a Balkán népzenéi, ez a háttértudás, ehhez jön még valami ritka érzékenység az összehajló dallamokra. Ennyit hoztam ki abból a kevés anyagból, ami a vadonatúj formációról kibányászható a netről, Daniel Bulatkin és Miro Herak kvartettjéről.

21-én éjfél után velük indul a zárónap (illetve éjszaka) programja a Yellow Submarine-ban.

A következő vendégszólistákról szinte semmit nem tudok.

Oscar Torok Quintet 

A formáció három tagja szlovák: 

Oskar Török – trombita

Simona Hulejová – ének

Nikolaj Nikitin – szaxofon

Kettő pedig izraeli:

Dani Benedikt – dob

Gilad Ephrat – bőgő 

Éteri lebegés – ez jutott eszembe először Oskar Török trombita-játékáról. Sok formációban megfordult, több műfajt is érint a muzsikája. Ambient jazz, mondanám az utolsó duó lemezéről. Partneriről még kevesebbet tudok. 

Nikolaj Nikitin talán ugyanaz a világ, mint Oscar Török, lassan építkező meditatív jazz. Simona Hulejová sok műfajban otthonosan mozgó énekesnő.

Elteszem ezt a csapatot a “várható kellemes meglepetés“ kategóriába.

Szerda 20:00, az Izrael Múzeumban.

Félig meddig külföldinek, vagy inkább hazatérőnek nevezném Joseph E-Shine-t (A Hadag Nahash hip-hop sztárjaként még a Yossi Mizrachi nevet használta.) 

Joseph E-Shine & The Invisible Dancing Rabbi Experience című projektjének koncertje egyike azoknak a produkcióknak, amelyek direkt erre a fesztiválra készülnek majd. 

A fellépők listájától lefagy majd a szerver, de megpróbálom: A rock és a hip-hop zenészekből álló csapathoz csatlakozik majd egy igazi jazz ritmusszekció, Dan Mayo és Gilad Abro, két izraeli spoeken world arc: Tami Toot azaz Tamar Talmon és DMZL, valamint egy new-yorki rapper kolléga, Kosha Dillz, egy klarinétos, Gal Klein (Reimzlech),és extra pluszként Eran Tzur. A vonósnégyest majdnem elfelejtettem.

Joseph E-Shine & The Invisible Dancing Rabbi Experience korábbi munkáiból itt egy kis bestof.
Szerdán június 19-én 22:00-kor az Izrael Múzeumban szólal majd meg a vadonatúj anyag.

A fesztivál szerkesztői nagyon érzékenyen balanszíroznak a műfajok között, én sem tehetek tehát mást, így most valami lágyabb, fülbemászóbb ajánlatnak kell jönnie.

Ofer Landsberg Trio

Egy gitáros, akinek a bebop az anyanyelve, de mai friss hangon beszéli, mégis megmarad abban a bársonyos puha világban, ahová szeretnénk visszarepülni. 

Itt van Ofer Landsberg repülőjegye a régi szép harmóniák idejébe.

Csütörtökre, 19:00-ra szól az Izrael Múzeumba. 

Soha korábban nem hallott formációkat is ígértem, íme egy. 

Daniel Zamír egyike azoknak az izraeli muzsikusoknak, akik jártak már a nemzetközi jazz élet felső polcain mégis gyakran kalandozik a friss fiatalos muzsikák felé.

Most a Kens trió vendége lesz csütörtökön 19:30-kor.

Hallagassátok meg ezt a jó kis nyugijazzt! És most képzeljétek hozzá Daniel Zamir vibráló szaxofon szólóit…! Sikerült? Nem? Akkor nincs más hátra, élőben kell meghallgatni! 

Irány Jeruzsálem, a Múzeum!

A friss, szinte táncolható groove-ok világa jön, de mégis megérkezünk majd ide a jazzbe.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt a virtuóz jazzdobos, Aviv Cohen felfedezőútra indult a beat, a funk, a trip-hop, a hip-hop, a jungle, az afrobeat felé, és mikor visszatért a jazzbe, megalapította a Sol Monkzenekart.

Aviv Cohen – dobok

Dor Samoha – bass

Tamuz Dekel– gitár

(Igen, a Tatranban is ő játszik.)

Aki egy picit tart a jazztől (mert nem ismeri), annak a Sol Monk futurisztikus meneteit ajánlom a barátkozáshoz.

Csütörtök, 21:00.

A jövőből most a múltba utazunk, a hetvenes évek pszihedelikus muzsikái az irány, illetve attól keletre. 

Sababa5  tökéletes pszeudóretro-orient zenekar. Nagyon szerethető bulik a koncertjeik, de egy jazzfesztiválon a Sababa5 –szerintem – kakukktojás. 

De ez ne vegye el senki kedvét. 

Szerda, 19:30.

Ha már keletnek fordultunk, akkor Darya.

Nekem ő az elmúlt évek legnagyobb revelációja.

Darya Mosenzon beleszeretett az andalúz zenébe, és átszűrte azt klasszikus zenei tudásán. Zongorájából Észak-Afrika zenei tájai törnek fel. Olyan zongorista ősök darabjai, mint Maurice El Medioni keverednek Darya saját szerzeményeivel az új lemezén. A keleti hagyomány és nyugati klasszikus kultúra úgy találkozik Darya zongora-muzsikájában, hogy valami szemtelenül, csábítóan modern világ születik.

Triójában Charlie Sabach játszik oudon, Hillel Amsallem pedig ütőhangszereken.

Darya Mosenzon

Ha beletúrtok a programba, biztos találtok még olyat, amire kíváncsiak vagytok, lennétek, de én nem említettem. 

Ilyenek a DADADA kortárs improvizációs koncertek Dr. Doron Kaufman tanár úr konzis tanítványaival és Hagai Fershtman dobossal. De kihagytam a részletezésből olyan kedvenceimet is, mint a Marsh Dondurma, akiknél most Anat Moshkovski vendégeskedik majd.

De jön szokások szubjektív:

Mikor néhány éve belebotlottam a Tiny Fingers zenekar koncertvideójába, gyorsan letöltöttem az egész életművüket. Egy slukra meghallgattam az öt lemezt. Mert a meglepetések számról számra jöttek. Csendesülős, dallamos darabok után metálos zúzás, kreatívan használt elektronika, és magas szintű hangszertudás, alapvetően rock bázis, de az elektronikából is és az etnikus zenékből is odakacsingat jó néhány ritmus, és a jazz imprók sem idegenek tőlük. Progresszív zene, pszihedelikus rock, írnám, ha ennek nem lenne retro íze. 

Tiny Fingersnek nincs. Friss, mai cucc, de semmiképp sem az egyszerhasználatos trendek világa. Meglepetések. Izgalom. Felráznak. Zene.

Daniela Tourgeman régi-új énekes vendége a zenekarnak, ő lesz a Tiny Fingers extrája a Jeruzsálem Jazz Fesztiválon.

Csütörtökön 22:00-kor ők lesznek az utolsó koncert a Múzeumban.

Ezt a közös számot nagyon szeretem, bírnám ha eljátszanák…

A másik kedvencem Eyal Talmudi speciális szólóprojektjére is kiváncsi vagyok, ahogy a fesztivál művészeti vezetőjének Avishai Cohennek a trombita-tánc duójára is Sharon Zuckermannal.

Illő viszont, hogy Avishai Cohen legyen a búcsú, hiszen a fesztivál zárókoncertjén is ő búcsúzik majd pénteken éjjel a Yellow Submarine-ban.

Ravasz kópé Avshai Cohen és Rejoicer.

Kitaláltak egy figurát, Jimi Prasadot, aki aztán zenekart alapított a jazz-zel érintkező műfajok izraeli sztárjaiból Jimi Prasad Orchestra néven. Impozáns lista. 

Avishai Cohen – trombita, ének

Rejoycer – billentyűk

KerenDun – ének

Tamuz Dekel – gitárok

Esther és Darce Amador – cselló

Noa Aili – cselló

Ofri Nehemiah – dob

Yonatan Levy – basszusgitár

Eyal Talmudi – klarinét és fuvola

Roy Hermon – Trombita

És hallgatva Jimi Prasad muzsikáját, el kell ismerjem, ez a tucatnyi muzsikus nem hiába verődött össze. 

Persze a Jimi Prasad Orchestra két frontembere éppen a két kitalátor: Rejoicer és Avshai Cohen. Arra persze nem vállalkozok, hogy műfajba pofozzam, ezt a zseniálisan összerakott muzsikát. 

Az az érzésem támadt, hogy a jövő zenéjét hallgatom, hogy a progresszió útjai az ilyen, a műfajok határait átszabó, nagy projektek lesznek. Az ilyen produkciókban felhalmozódó hatalmas zenei tudás és invenció lesz talán az egyre erőszakosabban szimplifikáló trendek ellenszere…

Jimmi Prasad Orchestra: Itt a vadiúj klip, filmnek sem akármilyen.

Találkozunk az Izrael Múzeumban (Ruppin Boulevard 11. Hakirya, Jeruzsálem) 

június 19-én szerdán és 20-án csütörtökön, illetve 21-én péntek éjjel a Yellow Submarine-ban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.