Tüntetők akadályozták meg a jom kipuri imát a Dizengoff téren férfiak és nők szétválasztásának kísérlete miatt

A “Ros Jehudi” jesiva tagjai zászlókból állítottak fel rögtönzött határt, miután a bíróság elutasította azt a kérelmet, hogy kötelezzék az önkormányzatot a nemek közötti elválasztás érdekében. A tüntetők eltávolították a válaszfalat és összeszedték a hívők számára elhelyezett székeket, egyiküket három órára letartóztatták.

Vasárnap este tüntetők százai akadályozták meg a Kol Nidre ima megtartását Tel-Avivban, a Dizengoff téren, miután azt férfiak és nők szétválasztásával próbálták lebonyolítani. A bíróság ezen a héten elutasította az imát szervező Ros Jehudi jesiva hivatalos elválasztó létrehozására irányuló kérelmét, miután a tel-avivi önkormányzat úgy döntött, hogy ezt négy év után először nem engedélyezi. Az egyik tüntetőt körülbelül három órára letartóztatták.

A Dizengoff téri demonstrálók “szégyent” kiabáltak a hívők és a jesiva vezetői felé, szétszedték a helyszínen zászlókkal felállított rögtönzött elválasztót, és eltávolították a hívők számára ott elhelyezett székeket. Nem sokkal később a jesiva tagjai és a hívők többsége elhagyta a teret, de a tüntetők egy része és az ott maradt hívők egy csoportja közötti verbális konfrontáció folytatódott.

Az előállított tüntetőt közrend megsértésének gyanúja miatt hallgatták ki, aki a helyszínen lévők elmondása szerint részt vett az imapódium lebontásában. A helyszínen intézkedő rendőrparancsnok, Micha Gafni szerint a rendőrség a kiakasztott zászlókban nem lát elválasztó akadályt.

Shai, a környék egyik lakosa, aki szemtanúja volt a tüntetők és a hívők összetűzésének, elmondta, hogy a jesiva tagjai „fémkábelt kötöttek a pódium és a szökőkút közé, és zászlókat akasztottak rá egyfajta válaszfalként. Amikor megérkeztek a rendőrök és az ellenőrök, azt mondták, ez rendben van, mert a zászlók alatt át lehet menni, tehát ez nem válaszfal. Volt egy pillanat, amikor a felek megpróbáltak kompromisszumot kötni, de végül a hívők a közeli zsinagógába mentek imádkozni.”

A Tel-Aviv-i Kerületi Bíróság határozatában elfogadta a Tel-Aviv-i önkormányzat álláspontját, amely ellenezte a válaszfal felállítását. Hadas Ovadia bírónő úgy ítélte meg, hogy “az ima micváját nem sérti, ha a kérelmezők nem az általuk kért módon imádkoznak a közterületen”. Szerinte magát az imát egyáltalán nem korlátozták, csak az elválasztást, és “a Dizengoff tér nem tartozik a zsidók szent helyei közé”.

Az önkormányzat azt állította, hogy döntése Avichai Mandelblit volt főügyész 2019-es határozatán alapul, miszerint az önkormányzatoknak „tág mérlegelési jogkörük van” a közterületi rendezvények lebonyolításának módjában. A petíció benyújtói azt állították, hogy az önkormányzat túllépte a hatáskörét. Ovadia bíró rámutatott: még ha az önkormányzat jóvá is hagyta volna a szétválást a közterületen, a törvény nem teszi lehetővé, hogy azt fizikai eszközökkel vigyék véghez.

A Ros Jehudi vezérigazgatója, Israel Zaira a bíróság döntése után kijelentette, hogy “a bíró félreértette a zsidó halachát, amely sokkal jobban védi a nők méltóságát, mint a bíróság. Véleményünk szerint az ítélet nyomán új szabályozás vagy törvénymódosítás szükséges.” A Vallási Cionizmus mozgalom konzervatívabb, halachikus szigort gyakorló ágával azonosított szervezet kinyilvánított célja a “zsidóság terjesztése” a nyilvános területeken.

A Dizengoff téren 2020-ban kezdődtek az imák, a korona korlátozások árnyékában. Az előző három évben különválasztva tartották az imát, de az önkormányzat állítása szerint ehhez nem adott kifejezett hozzájárulást. Tavaly azonban ezzel büszkélkedett egy nyilvános bejegyzésben a Facebook-oldalán.

Főkép: Tüntetők dulakodnak a rendőrökkel a Dizengoff téren – Fotó: Tomer Appelbaum

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz