A vallásos fundamentalisták téríteni, terjeszkedni próbálnak? – A polgárok felébredtek

Jom kipur szent napján fellázadtak a tel-avivi polgárok, és tömegesen feloszlatták a “rosh jehudi”, vagyis a “zsidó fej/vezetés” csoportjának köztéri, s nőket férfiaktól elkülönítő imádkozásait a városban.

Ezek a köztéri imák még a koronavírus-járvány idején kezdődtek 2020-ban, amikor a járvány terjedésének megakadályozására a szabadba hívták az imádkozókat, hogy ne a “veszélyes”, több mint 500 tel-avivi imaházban bánják bűneiket az engesztelés napján. Ekkor nagy volt az ellenállás a kihelyezett székekkel szemben, a vallásosok nagy része dafke a zárt falak között akart imádkozni urához, szembemenve az egészségügyi korlátozásokkal.

Ma azonban más a helyzet. Nyitva állnak a zsinagógák, tárt karokkal várják a hívőket, de a Rosh Jehudi éppenséggel a Dizengoffon, a Habimánál és más központi tel-avivi tereken, a szekulárisok központi terein akart imádkozni, ráadásul nemi szegregációval.

Ez a Rosh Jehudi szervezet máshonnan is ismerős, jelentős állami támogatásokat élvezve “Garin Hatorani” sejteket, tóra-mag csoportokat szerveznek a világi vagy az arab lakosság kellős közepén, akárcsak Ciszjordániában a palesztinok mellett. Ilyen garin-toraniak működnek például Ramléban és Akkóban, s nem kis részben nekik köszönhettük a 2021 májusi zavargásokat ezekben a városokban, amikor tetőpontjára hágott a nemzetiségi harc.

Hasonló sejteket telepítenek nem csak az arab, vagy félig arab településekre, hanem a zsidó városok szívébe is, és persze legfőbb céljuk a szekuláris fellegvár, Tel-Aviv bevétele. Számos helyre vallásos fundamentalista-térítő családokat költöztettek a világiak lakónegyeinek közepébe ott is.

Büszkén vallják céljukat, Izrael vallásossá tételét, a ma még szekuláris, liberális lakosság felszámolását. Vezetőjük, Jiszrael Zaira két éve nyíltan el is magyarázta ezt egy, azóta sokat idézett videóban. Ők is telepesek, de ők nem Ciszjordániban, a palesztin területeken, hanem Izrael szívében folytatják telepes-munkájukat. Modern, zsidó Iránt akarnának ők – ha hagynánk.

Ebben a vallásosításban, hittérítésben fontos szerepet szánnak a korona nyomán megszületett köztéri imáknak. A messianisztikus vallásosok idén jóelőre bírósághoy fordultak, hogy ay törölje el a tel-avivi városháza tiltó rendeletét, miszerint nem lehet Dizengoff téren (és más köztereken) nemi szegregációval imát tartani. A kerületi bíróság viszon elutasította a beadványukat és nem avatkozott bele a tel-avivi városháza korábbi döntésébe, mert – az ítélet szerint Tel-Aviv belvárosában a lakosok egyenlőségét sérti, ha nem imádkozhatnak mindenhol, – tehát csak a nemük alapján kijejölt helyeken. Nem engedélyezett tehát a köztéren a nők különválasztása. Ez ellen a vallásosok fellebbezése sem járt sikerrel. Az önkormányzati és bírósági tiltás ellenére nemi válaszfalakat alakítottak ki a köztéri imákhoz, amíg csak a spontán, életmódjukat, életüket tőlük féltő tüntetők el nem kergették őket. (*korábban a bírósági eljárással kapcsolatban pontatlank voltunk, javítva 2023.09.26)

Ezen a videón szégyent kiabálva elkergetik a vallásos-fundamentalistákat a tel-aviviak a Dizengoff térről:

Majd terük visszafoglalása után összeszedték szépen a székeket:

A tel-aviviak a Habimánál is lebontották a Legfelsőbb Bíróság utasításával szembenálló válaszfalat, majd felszámolták az egész köztéri imát, és összeszedték a székeket:

Főkép: Összeszedik a hívőknek kihelyezett székeket a Dizengoff téren – Fotó: Tomer Appelbaum

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.