Több tucat embert állítottak elő a Yale Egyetemen tartott Izrael-ellenes tüntetésen

A rendőrségnek kellett beavatkoznia Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben a Yale Egyetemen hétfőn, ahol több tucat aktivistát előállítottak, miközben a New York-i Columbia Egyetem online formátumban tart előadásokat a tiltakozások miatt, valamint antiszemita megnyilvánulásokat követően.

A Connecticut állambeli New Havenben működő Yale Egyetem rendőrsége az intézmény területén tábort vert, Izrael ellen tiltakozó csoport tagjait eltávolította, és mintegy 40-45 embert előállított, köztük több diákot.

A Yale Egyetemen a hétvégén több százan gyűltek össze a többi között azt követelve, hogy a felsőoktatási intézmény szakítsa meg a kapcsolatait az egyetemnek anyagi támogatást nyújtó hadiipari vállalatokkal, amelyek – a tiltakozók szerint – Izrael számára szállítanak fegyvereket.

A hatóság hétfői közbelépése során több száz tüntető lezárt egy közeli forgalmas útkereszteződést. A megmozdulás résztvevői “Szabad Palesztina” feliratú és a Columbia Egyetemen tüntetőkkel szolidaritást vállaló táblákat tartottak fel.

A New York-i Columbia Egyetemen hétfőn is folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az intézmény területét érintő megmozdulások miatt áttérnek az internetes távoktatásra.

A vezető amerikai egyetemen csütörtökön több mint 100 embert vettek őrizetbe az ott letáborozott tüntetők közül, akik azt követelték az oktatási intézmény vezetésétől, hogy szakítsa meg bizonyos – Izraelhez kötődő – partnerekkel a kapcsolatokat.

Eric Adams, New York város polgármestere vasárnap elítélte a Columbia Egyetemen történteket, és teljes mértékben elfogadhatatlannak mondta az ottani tüntetők által hangoztatott antiszemita jelszavakat. A polgármester közölte, hogy New York városának rendőrsége készen áll beavatkozni, ugyanakkor elmondta, hogy egyetemi területen csak az intézmény rendőrségének felkérésére, illetve nagyon indokolt esetben léphetnek közbe.

A Columbia Egyetemen zajló tüntetések zsidóellenes megnyilvánulásaira példaként a polgármester kiemelte: zsidó diákokat transzparenseken a palesztin Hamasz katonai szárnya, az al-Kasszam Brigádok célpontjaiként tüntették fel. Hozzátette, hogy a megmozdulásokon olyan jelszavak is elhangzottak, mint a “Mi vagyunk a Hamasz”, valamint a “Nem akarunk cionistákat!”.

A peszach zsidó vallási ünnep hétfői kezdetét megelőzően a Columbia Egyetem és az intézményhez tartozó Barnard College rabbija arra kérte a zsidó hallgatókat, hogy utazzanak haza, mert az egyetemi biztonsági személyzet és New York város rendőrsége nem tudja garantálni biztonságukat.

Palesztinpárti aktivisták a múlt héten több más amerikai egyetemen is tüntettek. Csütörtökön a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem vezetésének tanácskozását szakították félbe Izrael-ellenes, illetve a palesztinok felkelését – az intifádát – éltető aktivisták.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.