Politikamentes megemlékezést szeretnének a gyászoló családok Izraelben

Mintegy ötszáz gyászoló család politikamentes megemlékezést kért Izraelben a Joav Galant védelmi miniszterhez címzett nyílt levelében szerdán.

A családok azt kérték, hogy a Hamasz palesztin terrorszervezet október 7-i terrortámadásában szeretteiket elvesztett gyászoló családok tagjai beszélhessenek idén az Emlékezés napján rendezett szertartásokon politikusok helyett.

“Az izraeli társadalom belső feszültsége idén fájdalmas tetőpontot ért el, és félő, hogy sérül ezen terek méltósága és a szertartások szentsége” – indokolták kérésüket. “Tavaly a politikai konfliktusok hátterében politikai viták helyszínévé váltak az emlékezések, melyekre a kormánynak olyan képviselői érkeztek, akik nem szolgáltak az izraeli hadseregben” – emlékeztettek levelükben.

“Idén politikamentesen és megosztottságtól mentesen kívánjuk tartani a megemlékezéseket” – hangsúlyozták a gyászoló családok.

Izraelben 1951 óta minden évben megrendezik az Emlékezés napját, a jom hazikaront, melyen az izraeli háborúk elesett katonáinak és a terrorcselekmények áldozatainak emléke előtt tisztelegnek. Ez idén május 12-én estétől 13-án estéig tart majd.

A rá következő napon tartják a függetlenség napját, amely egybeesik Izrael 1948-as kikiáltásának héber dátumával. Az emlékezés napján a gyászoló családok elzarándokolnak szeretteik sírjához az országszerte felállított katonai temetőkben, ahol a korábbi években a kormány politikusai beszédeket mondtak.

Főkép: Az elraboltak hazahozataláért demonstrálók Tel-Avivban tegnap este – Fotó: Itai Ron

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.