Blinken figyelmeztette Netanjahut: a rafahi fellépés veszélyezteti a túszegyezményt és a Szaúd-Arábiával való normalizálódást – Hírszüret

  • Vezérkari főnök: A gázai támadás erős lesz, támadásra készülünk északon
  • Blinken figyelmeztette Netanjahut: a rafahi fellépés veszélyeztetné a túszügyletet
  • Az elhurcoltak két hozzátartozóját rendőri figyelmeztetés mellett hallgatták ki
  • Engelman bejelentette, hogy vizsgálni kezdi az IDF-et, és Netanjahuhoz és Halevihez szólt: Nem kapok együttműködést
  • Jelentés: Az egyiptomi ajánlat nem tartalmazza Izrael kötelezettségvállalását, hogy nem tér vissza az övezetbe
  • Az október 7-én meggyilkolt megfigyelő katonalány édesapja felszólítja a politikusokat, hogy mondjanak le a beszédekről az emlékrendezvényeken: beszéljünk mi helyettük

01:10
A mai frissítések véget értek
A következő napi frissítésekért

21:45
Katz külügyminiszter Kolumbia elnökének: “Antiszemita, úgy döntött, hogy az emberiség által ismert legaljasabb szörnyek oldalára áll”

Israel Katz külügyminiszter Gustavo Petro kolumbiai elnök azon döntésére, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, azt mondta, hogy ez antiszemita és gyűlöletkeltő tett. Katz szerint „Kolumbia elnöke megígérte, hogy megjutalmazza a Hamasz gyilkosait – és ma valóra váltotta ezt… A történelem emlékezni fog arra, hogy Gustavo Petro úgy döntött, hogy az emberiség által ismert legaljasabb szörnyek oldalára áll, akik csecsemőket égettek, gyerekeket gyilkoltak, nőket erőszakoltak meg és ártatlan civileket raboltak el.”

20:28
Kolumbia elnöke: Megszakítom a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel

Gustavo Petro kolumbiai elnök kijelentette, hogy országa holnaptól megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel a Gázai övezetben tett lépései miatt. Petro egy bogotai tüntetésen jelentette be a kapcsolatok megszakítását, mondván, azért teszi ezt, mert Izrael élén egy népirtást elkövető kormány áll. “Az államok nem tudják tétlenül nézni a Gázai övezetben zajló eseményeket” – mondta.

Petro korábban keményen bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és még azt is kérte, hogy csatlakozzanak ahhoz a petícióhoz, amelyet Dél-Afrika nyújtott be a hágai Bírósághoz, amelyben azt követelték, hogy állapítsa meg, Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben.

20:02
A vezérkari főnök tartalékos katonáknak a libanoni határon: erős lesz a gázai támadás, támadásra készülünk északon is

Halevi tartalékosokkal a libanoni határon, ma – Fotó: IDF

Herzi Halevi vezérkari főnök azt mondta, hogy a hadsereg támadásra készül északon. A libanoni határon tett körút során Halevi beszélt a Nyugat-Galileában állomásozó tartalékos parancsnokokkal, és kijelentette: “A gázai támadás erős lesz, célunk ;szakon és a Gázai övezetben is a lakosok épségben történő visszajuttatása és az elraboltak hazahozatala. Támadó védekezés északon, kiválóan csináljátok, északon pedig támadásra készülünk. Az október 7-i nehéz eseményt követően észhez tértünk, határozottan haladunk előre, és nagyon világos nyilatkozatot mondunk itt a régiónak a jövőbeni jelenlétről.”

19:51
A gyászoló családok sátrat állítottak Jeruzsálemben: cselekvést követelnek Rafahban

Több tucat családtag, akik elvesztették szeretteiket az október 7-i mészárlásban és a háborúban, sátrat állítottak fel az Agrant téren a jeruzsálemi Legfelsőbb Bíróság előtt, és azt követelték, hogy a hadsereg lépjen be Rafahba. “Azért vagyunk itt, hogy követeljük a kormánytól a Hamasz megsemmisítését, katonailag és hatalmilag. A gyilkosok vezetőinek likvidálását. Ön megígérte nekünk, hogy ami volt, az nem lesz az” – mondta Menachem Clemenson, akinek testvére a Beri kibuc lakosainak megmentéséért vívott csatákban halt meg, valamint Pedia Mark hadnagy unokatestvére, aki a Gázai övezet északi részén esett el a csatában. “Azért vagyunk itt, hogy ne kelljen több gyermeket feláldoznunk több körben egy olyan háborúban, amelyet most megnyerhetünk.”

Ugyanakkor több tucat tüntető, aki az elraboltak hazahozataláról és a Gázai övezeti tűzszünetről szóló megállapodás mellett állt ki, felváltva blokkolták a Tel-Avivban található Derech Begint észak felé, a városban lévő katonai főhadiszállás előtt. A tüntetők között voltak elraboltak hozzátartozói is.

19:22
A háború kitörése óta először megnyitották az erezi átkelőt, hogy humanitárius segélyt szállítsanak az övezetbe

Az egyik kamion, amely az erezi átkelőn keresztül lépett be a Gázai övezetbe, ma – Fotó: IDF

A háború kitörése óta először nyitották meg az erezi átkelőt, hogy humanitárius segélyt szállítsanak a Gázai övezetbe – jelentette be a hadsereg. Az IDF szóvivőjének bejelentése szerint a lépést a politikai vezetés utasításának megfelelően hajtották végre, és a Gázai övezetbe érkező segélyek mennyiségének növelésére tett kísérlet részeként a hadsereg szerint ma, a gondos biztonsági ellenőrzést követően 30 teherautó humanitárius segélyekkel érkezett Jordániából, élelmiszerekkel és egészségügyi felszerelésekkel együtt a Gázai övezet északi részébe.

Ebben a hónapban az emberi jogi szervezetek által benyújtott petíciókra válaszul, amelyek az övezetbe érkező humanitárius segélyek mennyiségének növelését követelték, az állam azt állította, hogy vannak akadályok, amelyek késleltetik az átadást, többek között: a palesztinok nem tudnak lépést tartani a a segélyek fogadásának ütemével, a Hamasz jelenléte és az utánpótlás kifosztása, valamint a harcok során megsérült infrastruktúra miatti mozgáskorlátozások. Az állam válaszában elhangzott, hogy az elmúlt hetekben több intézkedést is tett a lakosokhoz eljuttatott humanitárius segélyek mennyiségének bővítése érdekében. Eddig a legtöbb segélyszállító kamion a Kerem Shalom átkelőn érkezett be.

19:10
Blinken figyelmeztette Netanjahut: a rafahi fellépés veszélyezteti a túszegyezményt és a Szaúd-Arábiával való normalizálódást

Az Izraelbe látogató Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelmeztette izraeli beszélgetőpartnereit – köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnököt –, hogy az izraeli fellépés Rafahban jelenleg csökkenti annak esélyét, hogy megegyezzenek a Hamasz által elrabolt személyek szabadon bocsátásáról, és ártana az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizáció előmozdítására irányuló amerikai erőfeszítéseknek is. Blinken megismételte ezt az üzenetet Yoav Galant védelmi miniszterrel, Benny Gantz miniszterrel és Yitzhak Herzog elnökkel folytatott megbeszélésein is.

16:30
Engelman bejelentette, hogy vizsgálni kezdi az IDF-et, és Netanjahuhoz és Halevihez szólt: Nincs együttműködés a részetekről

15:57
Folytatódnak az összecsapások a katonák és a telepesek között az Ofra melletti előőrs kiürítése miatt, körülbelül 30 embert letartóztattak.

15:16
Blinken: Mondtam Netanjahunak, hogy kerülni kell a konfliktus kiterjesztését, megismételtem neki világos álláspontunkat a rafahi belépéssel kapcsolatban.

Netanjahu és Blinken a jeruzsálemi Miniszterelnöki Hivatalban
Netanjahu és Blinken a jeruzsálemi Miniszterelnöki Hivatalban, ma – Fotó: Haim Tzach / GPO

15:04
Jordánia: Izraeliek megtámadtak két jordániai segélykonvojt, amelyek Gáza felé tartottak
(Reuters)

13:55
A Meron-hegyi hilulát idén várhatóan lemondják, mert tartanak attól, hogy rakétákat lőnek ki a hegyre Libanonból

Az északi határon zajló harcok miatt a Lag Baomer ünnepségre idén várhatóan nem kerül sor. Az IDF azt tanácsolta, hogy ne tartsák meg a mulatságot, mert attól tartanak, hogy a Hezbollah megpróbálja tűz alá venni a hegyet. A végső döntést a következő napokban hozzák meg.

13:35
Ismail Haniyeh nővére házi őrizetbe került

Házi őrizetbe engedték ma Zebah al-Szálem Hanijét, Iszmail Hanije, a Hamasz politikai vezetőjének nővérét. Hanijét e hónap elején tartóztatták le terrorista szervezettel való azonosulás és felbujtás bűntette miatt. Április 21-én vádat emeltek ellene, amely szerint október 9-én több tucat kapcsolattartónak, köztük testvérének is küldött olyan üzeneteket, amelyek dicsérő szavakat tartalmaztak a Hamasz által a nyugat-negevi településeken elkövetett tömegmészárlás miatt. Ügyvédje kijelentette, hogy “ez rendkívül gyenge bizonyíték, amelyre az ügyészség alapozta a Hanije elleni vádemelést”.

12:57
Az október 7-én meggyilkolt egyik katonalány édesapja arra szólítja a politikusokat, hogy mondjanak le a beszédekről az emléknapon: beszéljünk mi helyettük

Eyal Eshel, az október 7-én meggyilkolt katonalány, Roni Eshel édesapja felszólította a politikusokat, hogy jelentsék be, hogy lemondanak a temetői emléknapi rendezvényeken beszédükről, és hagyják, hogy a gyászoló családok képviselői szólalhassanak fel helyettük. „Ünnepeljünk szeretteinkkel anélkül, hogy a temetőt politikai színtérré változtatnánk” – mondta.

Eshel hívására más gyászoló családok a múlt héten együttműködtek az ügyben Yoav Galant védelmi miniszterrel. Pontosan ezekben a napokban mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne térjenek vissza a múlt képei, amelyek során a kormány képviselőit kizárják a szertartásokról, és a gyászoló családokat megakadályozzák abban, hogy eljöjjenek és részt vegyenek szeretteik emlékünnepségén – mondták a családok.

12:23
A palesztin-párti és izrael-párti tüntetők közötti erőszakos összecsapások után a rendőrség behatolt az UCLA-ba

Izrael-barát tüntetők megpróbálják eltávolítani a palesztin-barát tüntetők által felállított akadályokat a Los Angeles-i UCLA Egyetemen, ma este – Fotó: David Swanson / Reuters

Rendőrök érkeztek a Los Angeles-i UCLA Egyetemre a palesztin-párti és Izrael-barát tüntetők között az egyetemen kirobbant heves összecsapások után. Az összecsapások ma este a palesztin-barát tüntetők által felállított tiltakozó tábor előtt kezdődtek, miközben az Izrael-barát tüntetők megpróbálták eltávolítani a palesztin-barát tüntetők által felállított akadályokat. Ott fizikai összetűzés alakult ki, a tüntetők mindkét oldalról lökdösték és rúgták egymást, több tüntetőt pedig botokkal vertek, vagy széket dobtak rájuk. A KABC-TV helyi televízió arról számolt be, hogy a tüntetők által dobott tárgyak között petárdák is voltak.

Los Angeles polgármesterének szóvivője elmondta, hogy az egyetem kérte fel a rendőrséget, hogy avatkozzon be az erőszakos összecsapásokba, és a rendőrség reagált a felszólításra. (AP)

10:49
Blinken a Tel-Avivban tüntető elraboltak családjainak: “Nem nyugszunk, amíg újra nem találkoztok szeretteivel”

Több tucat aktivista és az elraboltak családtagjai tüntettek a tel-avivi Kempinski Hotel előtt, ahol Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozott a családok képviselőivel. Blinken kiment a tüntetőkhöz, és azt mondta: „Minden izraeli látogatásomhoz hasonlóan találkoztam az elraboltak családjával. Szeretném megosztani veletek, amit mondtam nekik – a szeretteik hazahozatala az erőfeszítéseink középpontjában áll. Addig nem nyugszunk, amíg mindenki – nők, férfiak, katonák, civilek és idősek – haza nem tér.”

Bővebben:

09:30
Az IDF a Galileában megszólaló légiriadókról: hat rakétabecsapódást azonosítottak nyílt területeken

08:31
Yair Lapid ellenzéki vezető ma az Egyesült Arab Emírségekbe látogat

Yair Lapid ellenzéki vezető ma rövid politikai látogatásra indul az Egyesült Arab Emírségekbe. A Muszlim Föderáció 2020-ban megállapodást írt alá az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálásáról, de magas rangú tisztségviselők politikai látogatása ritka esetnek számít, különösen a gázai háború kezdete óta.

08:31
IDF: A légierő öt helyen támadta a Hezbollah célpontjait Dél-Libanonban

08:12
Megszólaltak a szirénák Észak-Galileában

08:00
Légiriadó volt Natuában, az ország északi részén

05:25
Jelentés: Egy izraeli delegáció érkezett Kairóba, a Hamasz megegyezésre vonatkozó követeléseket terjesztett elő

Egy izraeli delegáció háromórás látogatásra érkezett Kairóba, hogy folytassák a tárgyalásokat a túszügyről – ezt egyiptomi tisztviselők mondták az Al-Arabi Al-Jadid című katari lapnak. A források szerint a Hamasz által az előterjesztésben kért módosításokat továbbították a küldöttségnek azzal a céllal, hogy azokat előterjeszthessék a hadikabinet ülésén.

03:20
Amerikai hadsereg: Megsemmisítettünk egy pilóta nélküli huti hajót Jemenben
(Reuters)

01:15
Biden: Jelenleg a Hamasz az egyetlen akadálya az azonnali tűzszünetnek

Joe Biden amerikai elnök azt írta X-fiókjában, hogy “a Hamasz az egyetlen akadálya a Gázai övezet azonnali tűzszünetének”. Biden hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is együttműködik Egyiptommal és Katarral, hogy “biztosítsa a megállapodás feltételeinek teljes körű végrehajtását, és minden erőfeszítést megtesz a Hamasz által fogva tartott összes elrabolt szabadon bocsátása érdekében”.

23:32
A hutik Jemenben: Megtámadtunk egy izraeli tulajdonú teherhajót az Indiai-óceánon

A jemeni hutik bejelentették, hogy drónnal megtámadtak egy izraeli tulajdonú teherhajót az Indiai-óceánon. A Londoni Értéktőzsde (LSEG) adatai szerint az “MSC Orion” nevű hajó a “Zodiac Maritime” nevű nemzetközi hajózási társasághoz tartozik, amely Eyal Ofer izraeli üzletember tulajdonában van. (Reuters)

22:15
Nyugat-Galileában aktiválták a légvédelmi szirénákat; IDF: Két rakéta nyílt területen robbant

21:23
Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe, várhatóan holnap találkozik Netanjahuval, és meglátogatja a Kerem Shalom átkelőt a Gázai övezetnél

Antony Blinken külügyminiszter (jobbra) az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Jacob Lowe mellett ma este a Ben-Gurion repülőtéren – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe, és várhatóan holnap találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Yoav Galant védelmi miniszterrel és Jiczak Herzog elnökkel. Blinken várhatóan ellátogat többek között a Kerem Shalom átkelőhöz.

20:30
Hamasz források: a megállapodás megkötésének feltételeként a szervezet garanciákat követel arra vonatkozóan, hogy Izrael hónapokon belül nem folytatja a harcot

A Hamasz garanciákat követel, hogy Izrael még az elhurcoltak szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló egyezmény megkötéséről számított hónapokon belül sem újítja fel a harcot ellene a Gázai övezetben, annak befejezésének feltételeként. A források szerint a Hamasz attól tart, hogy az amerikai választások után Izrael nyugodtan folytathatja a harcot, még akkor is, ha az egyezség megszületik. “Életet akarunk a palesztinoknak Gázában” – mondta az egyik forrás –, ez pedig a háború végét, az izraeli kivonulást, az övezet helyreállítását és világos politikai körvonalakat jelent.

20:22
Moshe Arbel belügyminiszter elrendelte, hogy akadályozzák meg, hogy az UNWRA vezetője Izraelen keresztül lépjen be a Gázai övezetbe

20:16
Körülbelül 200 tüntető az elraboltak kiszabadításáért időszakosan blokkolja a Begin utat a hadsereg főhadiszállása közelében

Tüntetés az elraboltak szabadon bocsátásáért a tel-avivi Begin úton, ma – Fotó: Hadas Paroosh

19:50
IDF vizsgálat: A tegnap Gázában megölt tartalékosokat egy tank találta el, ami terroristaként azonosította őket

Az IDF által végzett kezdeti vizsgálat Ido Aviv és Kalkidan Mehri tartalékos katonák tegnapi Gázai övezetben történt halála után kiderítette, hogy a kettőjüket egy tanklövedék ölte meg, amelyet a Gázai övezet központjában lévő épületre lőttek ki, ahol tartózkodtak – téves azonosítást követően. Az IDF ma este azt közölte, hogy a nyomozás során kiderült, hogy egy terroristákkal való találkozás során, amely tűzváltáshoz vezetett, egy páncélos erő ellenséges erőként azonosította azt a pozíciót, amelyben voltak, és lőtt rájuk, noha a számára meghatározott szektor határain kívül voltak. A lövések következtében további két további harcos megsérült.

18:55
Blinken: A Gázai övezet tengeri kikötője egy héten belül elkészül

A tengeri kikötő építése Gázában, tegnap – Fotó: az amerikai hadsereg központi parancsnoksága

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a Gázai övezet tengeri kikötője, amely lehetővé teszi a humanitárius segélyszállítmányok rendszeres átszállítását az övezetbe, egy héten belül elkészül.

18:20
IDF: négy páncéltörő rakétát lőttek ki Metulára; Személyi sérülés nem történt, anyagi kár keletkezett

Négy páncéltörő rakétát lőttek ki Metulára, melyek anyagi károkat okoztak – közölte a katonaság. A metulai önkormányzat szerint két ház megsérült.

17:47
Eisenkot kontra Szmotrics és Ben-Gvir: fenyegetéssel zsarolnak, nem leszek partner egy olyan kormányban, amely politikai megfontolások alapján hoz döntéseket

Gadi Eisenkot miniszter azt mondta, hogy a hadikabinet két tagja politikai fenyegetésekkel zsarol, ami “károsítja Izrael nemzetbiztonságát”. Hozzátette: csak olyan kormányban lesz partner, amely Izrael Állam nemzeti érdekei alapján hoz döntéseket, nem pedig politikai megfontolások alapján.

17:30
Hamasz-forrás: Izrael részéről van némi válasz a tűzszünet általunk állított feltételeire

17:21
Netanjahu: Ha a hágai bíróság elfogatóparancsot ad ki az ország vezetői ellen, az antiszemita gyűlöletbűncselekmény lesz

17:20
Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. április 30.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet, Haaretz