Fanatikus fegyveresekből álló milíciák az utakon? Üdvözöljük Izrael új valóságában!

Egyre többen hívják fel a figyelmet Izraelben az ultranacionalista telepesek fegyveres csoportjainak randalírozására. Teherautókat állítanak meg, arab sofőröket zaklatnak, és mindezt a Ben-Gvir vezette rendőrség karba tett kézzel nézi. Hamarosan bárkit megállíthatnak, Önt is! A következő írás ezen cikk alapján született.

Haaretz riportere, Nir Hasson vasárnap közzétett videói megdöbbenést és undort keltenek: a jeruzsálemi Kilátó-hegy környékén, egy út közepén kötött sapkás fiatal férfiakból álló “civil” milícia kamionokat állít meg, és követeli a sofőröktől, hogy mutassanak fel iratokat, meg akarnak bizonyosodni arról, hogy nem szállítanak humanitárius segélyt a Gázai övezetbe. Néha csak úgy, az áthaladó palesztin sofőröket is vegzálják (“Nem számít, ő arab, állítsd meg” – magyarázta egy résztvevő az egyik WhatsApp csoportban, amelyet a szervezkedésre használtak).

Az elmúlt napokban jobboldali aktivisták arab sofőröket támadtak meg, kamionokat gyújtottak fel és megrongálták a szállított árut, olyanokat is, melyeknek semmi közük nem volt a gázai segélyezéshez. A helyszínre érkező rendőrök csak álltak, és közömbösen nézték a történteket. És tényleg, miért avatkoznának bele? A fővárosi milíciák fegyveres erővel veszik át a rendfenntartó hatalmat, rákényszerítik a közvéleményre a terrorizmust, és keresik a lincselés áldozatait – nincs itt semmi látnivaló, ez is csk egy újabb nap az egykor Izraelnek nevezett elbukott országban.

Vannak, akik a libanoni falangistákhoz vagy az iráni Baszidzs önkéntes félkatonai szervezethez hasonlítják őket. De nem kell olyan messzire menni, csak tegyünk néhány lépést, és lépjük át a zöld vonalat. Ott, a vad Ciszjordániában ezek a fegyveres milíciák már évtizedek óta a törvények felett álltak, és a helyi törvény szerepében tetszelegtek. Ideiglenes útlezárásokat állítottak fel, magánterületeket foglaltak el, ingatlanokat loptak el, házakat és autókat gyújtottak fel, és megtámadták a palesztin lakosokat. Nyíltan és akadálytalanul, a hatóságok és a kormány kifejezett szándékával vagy hallgatólagos támogatásával.

Nem az akciók, hanem a helyszín az új: ezek a falanxok eddig is számos kormány égisze alatt működtek a ciszjordániai zsidó irányítás kiterjesztésére, de az elmúlt hónapokban elkezdtek becsúszni Izrael területére, hogy itt is ugyanazt az erőszakos taktikát alkalmazzák és ugyanazokat a kiváltságokat és ugyanolyan abszolút mentességet élvezzenek a törvénnyel szemben. A beszivárgás az állam szétesését és a hatóságok kolosszális összeomlását jelzi Benjamin Netanjahu uralma alatt, de a valódi megoldáshoz fel kell hagynunk azzal, hogy úgy teszünk, mintha a fegyveres milíciák és a féktelen erőszak nem jelentene problémát mindaddig, amíg egy térkép véletlenszerű vonalán túl maradnak.

Október 7. óta csak erősödött a telepesek erőszakossága, miközben csökkent a végrehajtó szervek megfékezési hajlandósága.

A megzavarodott közvélemény pedig inkább figyelmen kívül hagyja a dühöngő falanxokat, és nem hajlandó tudomásul venni a valóságot – legalábbis addig, amíg az be nem kopogtat a kocsi ajtaján, és nem követeli, hogy mutassa meg az iratokat, ha tovább akar haladni.

Illusztráció: Eran Volkovsky

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.