ENSZ: Az ellátás hiánya és a biztonsági aggályok miatt leállítottuk az élelmiszerosztást Rafahban – Hírszüret

2024. május 21., kedd, a háború 228. napja
A keddi frissítések véget értek.
A szerdai hírek >>

21:30
Kari kommunikációs miniszter bejelentette, hogy visszavonja az AP ügynökséggel szembeni fellépést, és az elkobzott eszközöket visszaszolgáltatják

21:23
Sullivan izraeli látogatásán: Netanjahu kormánya összetétele miatt nem tudja előmozdítani a megállapodást Szaúd-Arábiával

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó e heti izraeli látogatása során úgy becsülte, Netanjahu nem támogatja a Szaúd-Arábiával kötött normalizációs megállapodást. Források szerint Sullivan kétségbeesésének adott hangot a lépés előmozdításának izraeli ellenzése miatt, és azt mondta: “Netanjahu kormánya összetétele miatt nem tud olyan döntéseket hozni a palesztinokkal kapcsolatban, amelyek lehetővé tennék a szükséges megegyezést Szaúd-Arábiával”. Az ügyben jártas forrás szerint Ron Dermer, a stratégiai ügyek minisztere az elmúlt napokban azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy Izrael nem hajlandó egy olyan folyamat előmozdítására, amely magában foglalja egy leendő palesztin állam elismerését.

20:58
Vezérkari főnök: Készen állunk arra, hogy veszélyes műveleteket hajtsunk végre az elrabolt holttestek visszaszerzéséért

Halevi és Goldfuss dandártábornok Jabaliyában, ma – Fotó: Sharia Diamant / IDF szóvivő

Hertzi Halevi vezérkari főnök elmondta, hogy az IDF kész veszélyes és bonyolult műveleteket végrehajtani annak érdekében, hogy a Gázai övezetből elrabolt holttesteket Izraelbe temethessék el. “Ennek nagy értéke van, és én azt mondom, beszéljetek a harcosokkal ezekről a dolgokról. Szétszedjük a Hamasz katonai ágát, élve akarjuk hazahozni az elraboltjainkat, és szeretnénk visszahozni azokat az elhurcoltakat, akik sajnos nem élnek, hogy Izraelben temethessők el őket. Ezek nagyon fontos feladatok”, mondta Halevi a Gázai övezet északi részén fekvő Jabaliya városában tett látogatása során.

Körülbelül két héttel ezelőtt indítottak támadást az IDF erői a város területén, és a harcok során megtalálták azt az alagutat, ahol három elrabolt holttestét tartották.

20:52
Donald Tusk: megengedhetetlen a párhuzam az izraeli kormányfő és a Hamasz vezetői között

Megengedhetetlen, hogy a nemzetközi intézmények párhuzamot vonjanak Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és a Hamasz vezetői között – jelentette ki keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

A miniszterelnököt újságírók kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze előző nap elfogatóparancsot kért a Hamasz vezetői, valamint az izraeli védelmi miniszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen, azzal vádolva mindkét felet, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el a palesztin-izraeli háborúban.

“Teljesen egyértelmű, hogy elfogadhatatlan politikai analógiával van dolgunk” – válaszolt Tusk. Feltette a kérdést: vajon a gázai konfliktus kirobbantása előtt miért nem nyilvánította senki terrorszervezetnek a Hamaszt, és vezetői ellen miért nem adtak ki elfogatóparancsot?

Tusk aláhúzta: jelenleg “nem híve Netanjahu miniszterelnöknek”, bár évekkel ezelőtt “bizonyos értelemben politikai barátok voltak”. Teljesen megengedhetetlennek nevezte viszont az arra irányuló próbálkozásokat, hogy az izraeli kormányfő és “a terrorszervezetek, ezen belül a Hamasz vezetői” közé egyenlőségjelet tegyenek, és hogy ebbe nemzetközi szervezetek is bekapcsolódjanak, amelyeknek fő erénye – amint Tusk fogalmazott – “a semlegesség és tárgyilagosság kell, hogy legyen”. (MTI)

20:48
Az Egyesült Nemzetek Szervezete: Az ellátás hiánya és a biztonsági aggályok miatt leállítottuk az élelmiszerosztást Rafahban

Palesztinok segélyt gyűjtenek a kamionokról a Gázai övezet közepén szombaton – Fotó: Ramadan Abed / Reuters

Az Egyesült Nemzetek Szervezete bejelentette, hogy leállította az élelmiszerek szétosztását a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában a térségben tapasztalható segélyszállítmányok hiánya és a biztonsági aggályok miatt. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának közleménye kimondja, hogy ha az élelmiszerszállítmányok nem térnek vissza hatalmas mennyiségben az övezetbe, akkor „súlyos éhínség fog elterjedni”. A közleményben elhangzott az is, hogy a szervezet továbbra is meleg ételt és korlátozott mértékben “csökkentett élelmiszercsomagokat” oszt ki a Gázai övezet központjában, de az élelmiszercsomagok készlete napokon belül elfogy.

Az ENSZ szerint az elmúlt két napban nem érkezett segély a Gázai övezetbe azon a mólón keresztül, amelyet az Egyesült Államok létesített tengeri segélyküldésre. A segélyszállítmányok bejutása a Gázai övezetbe a Gázai övezet déli részén található Rafah és Kerem Shalom átkelőn keresztül az elmúlt két hétben szinte leállt, miután Izrael szárazföldi hadműveletet indított a területen, és átvette az irányítást a rafahi átkelő felett. (AP)

20:43
A Fehér Ház: Felvettük a kapcsolatot az izraeli kormánnyal, és kértük, hogy vonja vissza az AP ügynökség elleni lépést

20:32
Az IDF akciót indított a gázaiak zsarolására: vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy közzétesszük, hogy besúgta a szomszédjait a Hamasznál

A levegőből szétszórt szórólap az övezetben. “Együttműködő a Hamasz biztonsági szolgálatával! Még mindig megmentheti magát – hívjon minket” – olvasható

Az IDF megkezdte a Gázai övezet lakosainak fényképeinek és azonosítási adatainak közzétételét, akik állításuk szerint más gázaiak után kémkedtek a Hamasz biztonsági apparátusa számára, és azzal fenyegetőzik, hogy továbbra is közzéteszi sokak adatait, ha nem lépnek kapcsolatba vele. A már közzétett azonosító információ a hadsereg szerint annak a hírszerzési anyagnak a része, amelyet az IDF a Gázai övezet szárazföldi inváziója során foglalt el. Egy katonai forrás azt mondta, hogy az IDF jogi engedélyt kapott erre a zsaroló intézkedésre, amelynek “lényegében az a célja, hogy felkeltse a közvéleményt a Gázai övezetben, és megmutassa nekik, hogy a Hamasz követi őket, és mit tesz velük”. A Sabak közölte, hogy ők nem vesznek részt a kezdeményezésben.

18:41
A Hamasz egészségügyi minisztériuma: Az IDF tevékenysége miatt bezártak egy kórházat a Gázai övezet északi részén

A Hamasz által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Beit Lahiában működő Kamal Adwan Kórház leállt az IDF támadásait követően. A közlemény szerint a katonaság lebombázta a kórház felső szintjét. Arról is beszámoltak, hogy a kórházban több tucat beteg, köztük gyerekek és csecsemők, valamint körülbelül 150 alkalmazott volt. A közösségi hálózatokon terjesztették a betegek, köztük a koraszülöttek helyszínről történő evakuálásának videóját.

18:32
Az elhurcoltak családjainak szervezete a háborús kabinetnek: ne hagyjátok figyelmen kívül a találkozóra vonatkozó kéréseinket

Az elhurcoltak családtagjai felszólították a hadikabinet tagjait, hogy hagyjanak fel felhívásaik figyelmen kívül hagyásával, és a kabinet következő ülése előtt találkozzanak velük, valamint kezdeményezzenek azonnali tárgyalásokat szeretteik szabadon bocsátásáról. “Másfél hete nem folytak tárgyalások a Hamasz fogságában sínylődő elrabolak szabadon bocsátásáról. Követeljük az azonnali tárgyalások megkezdését és kezdeményezést az izraeli részről” – írták az elraboltak családjai a miniszterekhez intézett felhívásukban.

18:15
Blinken: Együtt fogunk dolgozni a Kongresszussal, hogy megfelelő választ adjunk a hágai elfogatóparancsra

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a Biden-adminisztráció “örömmel együttműködne a Kongresszussal a megfelelő válasz megfogalmazásán” arra az esetre, ha a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adna ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Galant védelmi miniszter ellen. “Kétpárti jogalkotást akarunk, de az ördög a részletekben rejlik” – tette hozzá a miniszter.

17:57
Yoav Galant védelmi miniszter engedélyezte egy telepes tárgyalás nélküli letartóztatását, aki biztonsági források szerint részt vett több palesztinok elleni ciszjordániai támadásban

17:30
Galant az önvédelmi jog tagadásával vádolta a hágai főügyészt

Galant szerint “aljas és undorító” az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamasz között teremtett az elfogatóparancsok kiadása során. “Izrael október 7. óta egy gyilkos és vérszomjas ellenséggel harcol, mely atrocitásokat követett el izraeli nők, gyerekek és férfiak ellen, és most saját népét élő pajzsként használja” – írta Galant.

“Az izraeli hadsereg (IDF) a nemzetközi jog szabályai szerint harcol, s olyan egyedi humanitárius erőfeszítéseket tesz, melyekhez hasonló korábban nem történt fegyveres konfliktusok során” – hangsúlyozta az izraeli miniszter.

Bővebben:

17:49
Diplomaták: A Netanjahu és Gallant elleni elfogatóparancs megnehezíti az állami vezetők találkozását velük

17:44
A Fehér Ház az AP felszereléseinek elkobzásáról Izraelben: ez aggasztó dolog, az újságíróknak joguk van elvégezni a munkájukat
(Reuters)

17:18
Légiriadó volt a felső-galileai Baram kibucban

16:27
A hírközlési minisztérium lefoglalta az Associated Press eszközeit, mert az anyagokat adott át az Al Jazeerának

A kommunikációs minisztérium ma elkobozta az AP hírügynökség eszközeit, azt állítva, hogy az megsértette az “Al Jazeera törvényt”, mivel felvételeket továbbított a katari csatornának. A Kommunikációs Minisztérium felügyelői ma reggel egy szderoti házban lefoglalták azokat a berendezéseket, amelyeket a Gázai övezet északi részének megfigyelésének élő közvetítéséhez használtak. A kommunikációs minisztérium szerint az AP fotósai “rendszeresen fényképezték a Gázai övezetet egy szderoti ház erkélyéről, többek között az IDF katonák tevékenységére és tartózkodási helyükre összpontosítva. Annak ellenére, hogy a Hírközlési Minisztérium felügyelői figyelmeztették őket, hogy törvényt sértenek, és meg kell akadályozniuk az Al Jazeerát a tartalom fogadásától, továbbra is ezt tették.”

Bővebben:

16:15
Netanjahu arról, hogy az elfogatóparancsok miatt nem utazhat a világban: nem aggódom emiatt, a hágai ügyésznek kell aggódnia

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy nem aggódik amiatt, hogy nem utazhat a világban, miután a Büntetőbíróságon az ügyész azt kérte, hogy adjanak ki elfogatóparancsot ellene és Galant védelmi miniszter ellen. “Egyáltalán nem aggódom a státuszunk miatt. Úgy gondolom, hogy az ügyésznek kell aggódnia a státusza miatt, mert a szó szoros értelmében egy kivetett intézménnyé alakítja a büntetőbíróságot” – mondta Netanjahu az ABC csatornának adott interjújában. Netanjahu azt is hozzátette, hogy Karim Khan ügyész “démonizálja” Izraelt, és vádjai hamisak.

14:20
IDF: Két páncéltörő rakétát indítottak Har Dov térségébe, ahol tűz ütött ki

14:10
Az IDF adatai szerint az elmúlt nap folyamán 15 katona sérült meg, közülük hét a Gázai övezetben, nyolc pedig azon kívül

13:34
Az Egyesült Államok izraeli nagykövete: a Szaúd-Arábiával kötött megállapodás megköveteli a gázai háború befejezését és a palesztin állam létrehozásáról szóló tárgyalások megkezdését
(Reuters)

10:59
Az izraeli felsőoktatási intézmények több mint 1300 oktatója, a háború befejezésére és az elraboltak hazahozatalára szólította fel a kormányt

Az izraeli felsőoktatási intézmények több mint 1300 oktatója írt alá egy petíciót, amelyben felszólítják a kormányt, hogy fejezze be a gázai háborút, és tegyen lépéseket az elraboltak hazahozatala érdekében. A több száz aláíró kinyilvánította, hogy a háború „politikai elképzelés nélkül zajlik, sok sebesültet és halottat eredményez, veszélyezteti az elrabolt férfiak és nők életét, cserben hagyja a lakóhelyüket elhagyni kényszerült izraelieket, és egyúttal szörnyű károkat okoz a civil lakosság körében a Gázai övezetben, és az infrastruktúra példátlan pusztulását eredményezi.”

10:53
Gödörbe esett egy teherautó egy építkezésen Bat Yamban, egy 50 éves férfi meghalt

A baleset helyszíne – Fotó: Mentőszolgálat

10:10
Herzog: Remélem, hogy komolyan megfontolják a Szaúd-Arábiával való normalizálás lehetőségét

Yitzhak Herzog államelnök az Izraeli Demokrácia Intézet konferenciáján elmondta, hogy két nappal ezelőtt találkozott az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal, és hallott tőle arról a javaslatról, amely Izrael előtt áll a Szaúd-Arábiával való normalizációval kapcsolatban. Herzog azt mondta, reméli, hogy ezt a lehetőséget komolyan megfontolják, mivel ez egy olyan lépés, ami hatalmas változást hozhat – „egy történelmi „game changer”, ami a gonosz birodalma felett aratott győzelmet jelent, ami október 7-én meg akarta semmisíteni a normalizálás esélyét.” Szerinte “a harcunk nemcsak a Hamasz ellen folyik, ez egy nagy stratégiai és történelmi, hatalmak közötti globális harc, és mindent meg kell tennünk, hogy beilleszkedjünk a normalizáció nagy víziójába.”

09:37
A palesztin egészségügyi minisztérium jelentette, hogy Dzseninben hétre nőtt a halottak száma, kilencen megsérültek – ketten súlyos állapotban vannak.

09:30
Légiriadó volt Felső-Galileában dróntámadás miatt

08:45
IDF: Megöltük a Hezbollah part menti szektorának rakétacsoport-parancsnokát

08:38
Az IDF bejelentette, hogy a biztonsági erők terrorizmus elleni hadműveletet kezdtek Dzseninben, Ciszjordániában

A ciszjordániai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az izraeli erők tevékenysége során egy palesztin meghalt, kilencen pedig megsebesültek a városban.

06:10
Két tartalékos katona súlyosan megsérült tegnap a Gázai övezet déli részén folyó harcokban

03:51
USA: Az új mólón keresztül 569 tonna humanitárius segélyt szállítottak a Gázai övezetbe

Az Egyesült Államok Hadseregének Központi Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, hogy 569 tonna humanitárius segélyt szállítottak a Gázai övezetbe a gázai partokhoz vezető mólón keresztül, bár a beérkező segélyek mindegyike még nem került át az ENSZ raktáraiba. Pénteken kezdődött a humanitárius segélyszállítás a mólón keresztül, az ENSZ jelentése szerint aznap tíz teherautónyi segély érkezett a raktáraiba. Az ENSZ egyes képviselői ugyanakkor elmondták, hogy szombaton mindössze öt kamion rakománya érkezett a raktáraikba, miután a többi kamiont kifosztották, vasárnap és hétfőn pedig nem érkezett segély a mólóról. (Reuters)

02:29
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

00:30
Az IDF: elfogtunk két keletről Izrael felé indított légi támadóeszközt; Északon elfogtunk egy Szíriából érkezett gyanús repülő objektumot

A haditengerészet egyik hajójáról indított rakéta és a légierő vadászgépei hatástalanítottak két olyan légi támadó eszközt, amelyek keletről tartottak Izrael felé – közölte a hadsereg. Az IDF szerint a távirányitásos harci eszközök nem érték el az izraeli légteret, ezért nem léptek működésbe a légvédelmi szirénák. Ezzel egy időben északon a vadászgépek feltartóztattak egy gyanús repülő objektumot, mely Szíria felől közelített, de már nem juthatott be az izraeli légterébe.

22:34
Németország: A hágai büntetőbíróság ügyészi kérelme hamis párhuzamot von Izrael és a Hamasz közé

A német külügyminisztérium nyilatkozatban reagált a hágai büntetőbíróság ügyészének arra vonatkozó indítványára, hogy elfogatóparancsot adjanak ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Yoav Galant védelmi miniszter, valamint a Hamasz vezetői, Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh és Mohammed Deif ellen, kihangsúlyozva azt, miszerint ez a lépés “hamis párhuzamot” sugall Izrael állam és a terrorszervezet vezetői közt. A tárca közleményében az is szerepel, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett. (Reuters)

22:30
IDF: Nyolc, Felső-Galileára irányított rakétát azonosítottunk és hatástalanítottunk, nem voltak áldozatok

20:50
Libanoni jelentés: izraeli drón támadott meg egy járművet Tzur város környékén

20:22
Katz külügyminiszter holnap Párizsba repül; tárgyalni kíván többek közt a büntetőbíróságon benyújtott elfogatóparancs kérelmekről, és az északi konfliktus megoldásának tervezetéről is

19:47
IDF: Lezuhanó rakétától sérült meg könnyebben egy katona, a felső-galileai Biranit katonai állás környékén

19:31
Biden: Botrányos az elfogatóparancs iránti kérelem Hágában, nincs semmiféle párhuzam Izrael és a Hamasz között

A vasárnapi hírek – 2024. május 19., vasárnap.

Főkép: Palesztinok segélyt gyűjtenek a kamionokról a Gázai övezet közepén szombaton – Fotó: Ramadan Abed / Reuters

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.