Galant az önvédelmi jog tagadásával vádolta a hágai főügyészt

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze meg akarja tagadni Izrael jogát az önvédelemhez – írta Joav Galant izraeli védelmi miniszter X-en kedden, miután Karim Khan főügyész előző nap elfogatóparancs kiadását kérte ellene és Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen is.

Galant szerint “aljas és undorító” az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamasz között teremtett az elfogatóparancsok kiadása során. “Izrael október 7. óta egy gyilkos és vérszomjas ellenséggel harcol, mely atrocitásokat követett el izraeli nők, gyerekek és férfiak ellen, és most saját népét élő pajzsként használja” – írta Galant.

“Az izraeli hadsereg (IDF) a nemzetközi jog szabályai szerint harcol, s olyan egyedi humanitárius erőfeszítéseket tesz, melyekhez hasonló korábban nem történt fegyveres konfliktusok során” – hangsúlyozta az izraeli miniszter.

“Védelmi miniszterként támogatom és erősítem az IDF Izrael népéért harcoló, őket védő katonáit, akik azt a mély jogunkat és kötelességünket teljesítik, hogy saját erőnkkel megvédjük magunkat” – tudatta.

“Nem jár sikerrel a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének, Karim Khannak az a kísérlete, hogy megfordítsa a helyzetet – aljas és undorító a főügyésznek a Hamasz terrorszervezet és Izrael közötti párhuzama. Izrael nem részese a bíróságnak, és nem ismeri el annak joghatóságát” – közölte Galant.

“Határozottan el kell utasítani Karim Khan főügyész azon kísérletét, hogy megtagadja Izrael Államtól jogát az önvédelemre, és arra, hogy kiszabadítsa az elhurcolt túszokat” – zárta bejegyzését az izraeli védelmi miniszter.

Főkép: Joav Galant védelmi miniszter

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.