Gal Shabbat ejtőernyős századparancsnok belehalt a sérüléseibe, miután a múlt héten megsebesült Gázában – Hírszüret

2024. május 19., vasárnap, a háború 226. napja
A vasárnapi frissítések véget értek.
A keddi hírek >>

23:28
Légiriadó volt Metulában

21:04
Légiriadók aktiválódtak a Gázai övezet környékén; Sdot Negev Regionális Tanács: Egy rakétát elfogtak, nem esett áldozat

20:51
Az IDF nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amelyet a Hamasz készített az elrabolt, majd kiszabadított Dafna és Ella Elyakimról, még a fogságuk idején

Az IDF nyilvánosságra hozott egy videófelvételt Dafna (15) és Ella (8) Elyakim lánytestvérekről, amelyet a Hamasz készített a fogságuk idején, mielőtt novemberben kiengedték őket. A videón Ella látható: „Nyolc éves vagyok, arra kérem Bibit, hogy szabadítson ki minket, és a Hamasz foglya vagyok.”

20:29
A Hezbollah kiadott egy videót, amely bemutatja a “Tal Shamayim” (Sky Dew) megfigyelőballon múlt heti találatát

https://youtu.be/ZQDLUupR75s

20:09
IDF: Sikeresen elfogtunk egy gyanús légi célpontot, ami libanoni területről Izrael felé tartott

20:07
Több tucat telepes járműveket gyújtott fel Jatma palesztin faluban Nablus régiójában

19:53
Légiriadó volt Felső-Galileában ellenséges drónok támadása miatt

19:27
Légiriadó volt a galileai régió számos településén ellenséges drónok behatolása miatt

18:32
Felső-Galileai Regionális Tanács: Egy rakéta becsapódott Malkia térségében, és tüzet okozott, személyi sérülés nem történt

18:25
Telepesek tucatjai dobálnak köveket és semmisítik meg palesztin teherautók tartalmát Ciszjordánia több pontján; Két rendbontót letartóztattak

18:12
Gal Shabbat őrnagy, ejtőernyős századparancsnok belehalt a sérüléseibe, miután a múlt héten megsebesült a Gázai övezet északi részén

Gal Shabbat

Shabbat, 24 éves, Katzir faluból, az ejtőernyős dandár 202. zászlóaljánál volt századparancsnok. A múlt héten súlyosan megsérült a Gázai övezet északi részén található Dzsabalija menekülttáborban történt összecsapásban.

17:51
Légiriadó volt Felső-Galileában

16:58
IDF: Megtámadtunk egy épületet a dél-libanoni Marun al-Ras város közelében, ahol terroristákat azonosítottunk

Az IDF tájékoztatása szerint harci repülőgépek támadtak meg egy épületet, amelyben terroristákat azonosítottak a dél-libanoni Marun al-Ras város közelében. A hadsereg arról is tájékoztatott, hogy a reggeli órák óta körülbelül tíz kilövést hajtottak végre Libanon területéről a felső-galileai Dov-hegy és Malkia kibuc környékére.

16:45
Légiriadó volt Felső-Galileában ellenséges dróntámadás miatt

15:30
Tűz ütött ki a jeruzsálemi Har Choma negyedben, 12 tűzoltó-mentő csapatot hívtak a helyszínre

A jeruzsálemi tüzek – Fotó: tűzoltóság

15:28
Hamasz Egészségügyi Minisztérium: 70 palesztint öltek meg a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán, 35 456-an haltak meg a háború kezdete óta

14:38
Az IDF: Megöltük a Hamasz magas rangú tisztviselőjét, Azmi Abu-Daqát

A hadsereg bejelentése szerint az IDF megölte a Hamasz egyik magas rangú tisztviselőjét, aki a szervezet fegyverekkel és pénzekkel való ellátásáért volt felelős. Az áldozat Azmi Abu-Daqa, aki tegnap vesztette életét a légierő, a hírszerző osztály és a déli parancsnokság együttes támadásában egy jármű ellen, amelyben utazott. Az elmúlt nap folyamán az IDF több tucat terrorista célpontot támadott meg a Gázai övezetben, és ezek egyikében a Hamasz két taktikai rangú parancsnoka is életét vesztette, miközben Rafah térségében készültek megtámadni a csapatokat.

13:36
Az IDF adatai: a hétvégi harcokban 44 katona sérült meg, közülük 8 állapota súlyos

13:14
Jordánia külügyminisztere: Nemzetközi vizsgálatot kell indítani a gázai háborús bűnök sokasága ügyében

12:53
Szmotrics: Ha a Hezbollah nem fogadja el az ultimátumunkat, a hadseregnek el kell foglalnia Dél-Libanont

11:57
Légiriadó volt Kirjat Smonában és környékén ellenséges drón beszivárgása miatt

11:34
Egy palesztin férfi megpróbált katonákat leszúrni a ciszjordániai Abu Dis közelében lévő ellenőrzőpontnál

Egy palesztint lőttek le a rendőrök az Abu Dis melletti ellenőrzőponton, miután a rendőrség szerint megpróbálta leszúrni őket egy csavarhúzóval. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított egy éles tárggyal a kezében a rendőrök felé rohant, miközben azt kiabálta, hogy “Allah Akbar”, és úgy lőtték le, hogy egyikük sem sérült meg.

10:21
A választások előrehozatalát követelő tüntetők tucatjai elzárták Jeruzsálem bejáratát, hármat letartóztattak

Az egyik jeruzsálemi letartóztatottat a rendőrautóhoz vezetik, ma – Fotó: Olivier Fitoussi

10:05
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

09:04
Légiriadó volt Szderotban és környékén

08:33
UNRWA: Körülbelül 800 000 gázai menekült el Rafahból azóta, hogy az izraeli hadművelet megkezdődött a városban

Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) igazgatója, Philippe Lazzarini szerint Rafah lakosainak és a korábban a városba telepített gázai menekültek fele, mintegy 800 000 palesztin északra menekült, mióta az izraeli hadművelet május 6-án megkezdődött a rafahi átkelőnél és a város szélén. Lazarini hozzátette, hogy a lakosok reagáltak az Izrael által kiadott evakuálási felszólításokra, és a legtöbben Khan Yunisba mentek, ahol a korábbi IDF-csapások során megsemmisült épületekben is menedéket találtak.

Lazzarini szerint hamis az az állítás, amely szerint Gáza lakói Izrael által meghatározott “biztonságos” vagy “humanitárius” területekre költözhetnek. “Életük mindig komoly veszélyben van” – írta – “nincs biztonságos terület Gázában: sehol nincs biztonság, és senki sincs biztonságban.”

06:29
Légiriadó volt Kvar Aza kibucban

06:19
A Givati ​​zászlóalj két harcosa meghalt tegnap a Gázai övezet déli részén vívott harcokban

Az IDF bejelentette, hogy a Givati ​​zászlóalj két harcosa meghalt tegnap a Gázai övezet déli részén folyó harcokban. A halottak a 20 éves Nachman Meir Haim Vaknin őrmester Eilatról, és a 20 éves Noam Batan őrmester Yad Rambam mosávból.

Noam Batan
Nachman Meir Haim Vaknin

00:20
Országszerte ezrek tüntettek az elraboltak hazahozataláért; Jobboldali tüntetők megtámadták Gadi Kedemet, aki október 7-én hat családtagját veszítette el

Tömegek tüntettek országszerte a választások előrehozatalát és a Hamasz által fogva tartott elraboltak szabadon bocsátását követelve. Több tucat tiltakozó blokkolta az Ayalon főutat mindkét irányban a Salom csomópont közelében. Összecsapások törtek ki az Azrieli kereszteződésben a tüntetők és a rendőri erők között, amelyeket vízágyúkat vetettek be a helyszínen. Jobboldali tüntetők egy csoportja, néhányan Likud zászlókkal és „áruló baloldaliak” feliratú táblákkal a tel-avivi Kaplan kereszteződésnél tartott tüntetésen megtámadták Gadi Kedemet, aki családjának hat tagját veszítette el október 7-én.

22:07
Összecsapások törtek ki rendőrök és tüntetők között az Azrieli kereszteződésnél, a rendőrség vízágyúkat vetett be

21:58
Az Egyesült Államok nagykövete az elraboltak terén: a helyzet javításának legközvetlenebb módja egy megállapodás, amely tűzszünethez vezet

Az elhurcoltak családjainak szervezete nagygyűlésen az elraboltak terén beszédet mondott Jack Lowe amerikai, Simon Walters brit, Stefan Seibert német és Nicolaus Lutrotti osztrák nagykövet. Lowe, az Egyesült Államok nagykövete megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét az elraboltak szabadon bocsátása mellett. Az elraboltak családtagjaihoz fordult, és azt mondta, hogy “az Egyesült Államok továbbra is törekszik a közvetítői erőfeszítések terén, hogy az elraboltokat hazahozza”. Hozzátette, hogy a humanitárius körülményeknek javulniuk kell Gázában, és ennek a legjobb módja az lenne, ha a Hamasz beleegyezik az elraboltak szabadon bocsátásába.

Seibert német nagykövet azt mondta: “Itt kell lennünk, mert eddig még nem írtak alá megállapodást. És mindenkinek el kell mondanunk, hogy nincs fontosabb az elraboltak hazahozatalánál.” Utalt arra, hogy Izraelben tüntetők támadtak humanitárius segélyszállító teherautók ellen a Gázai övezetbe. Szerinte “egyáltalán nem segít az elraboltaknak. Nem tisztességes. Ez bűncselekmény. Az izraeli emberek jobbak ennél.”

Lutrotti osztrák nagykövet kijelentette, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa az elhurcoltak hazahozatalára irányuló erőfeszítéseket. “Ez egy aljas bűncselekmény, amely már 220 napja folyamatosan történik, és ennek véget kell vetni” – mondta.

Emellett a tüntetésen levetítették Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter videóra vett beszédét is. Beszédében Clinton azt mondta, hogy az elrabolt személyeket azonnal szabadon kell engedni, és “azonnali lépéseket kell tenni a hazahozataluk érdekében”. Felszólította az elhurcoltak családjait, hogy folytassák a küzdelmet, és hozzátette, hogy “fogságuk szörnyű tragédiájának most véget kell vetni”.

21:56
Több tucat tüntető blokkolja az Ayalon főutat Tel-Avivban

21:42
A hadsereg újabb dandárt vetett be Rafahban: a hadsereg becslése szerint 800 000 lakos hagyta el a várost

A mai napon (szombat) egy másik IDF-dandár csatlakozott a szárazföldi hadműveletekhez Kelet-Rafahban, és a biztonsági szolgálatok becslései szerint körülbelül 800 000 lakos evakuálta a várost – ez gyorsabb evakuálási ütem, mint a biztonsági tisztviselők várták. A másik dandár a Negev (12-es) tartalékos dandár, amit azután mozgósítottak újra, hogy már felhagyott harcokkal a Gázai övezetben, és csatlakozik a térségben a múlt hét óta működő erőkhöz – a Commando Brigade-hoz, a Givati-dandárhoz és az IDF 401-es dandárjához Az ottani tevékenység két területre összpontosul – a rafahi átkelő gázai oldalára, amelyet a csapatok körülbelül két hete vettek át, és Rafah városától keletre, ahol az erők nyugat felé nyomulnak előre.

21:41
Légiriadó volt Askelonban

20:38
Ganz Netanjahunak: Ha június 8-ig nem születik meg egy Hamaszt felváltó, alternatív kormányzó hatalom felállításának terve a Gázai övezetben, kilépünk a kormányból

20:28
Az IDF utasította Beit Lahia további negyedeinek lakóit, hogy hagyják el otthonaikat

Az IDF szóvivője arab nyelven elrendelte a Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahia másik negyedének lakóit, hogy evakuálják otthonaikat A hadsereg lakossághoz intézett közleménye szerint a hadsereg a környéken kíván tevékenykedni a Hamasz térségbeli tevékenysége, köztük Izraelre rakéták kilövése miatt.

20:19
Több ezer tüntető országszerte; Lapid felszólította Ganzot és Eisenkotot, hogy hagyják el a kormányt: “Elég az üres ultimátumokból”

Tüntetők a tel-avivi Kaplan kereszteződésnél, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Ezrek tüntetnek a kormány ellen és az elraboltak hazahozataláért országszerte. Yair Lapid ellenzéki vezető felszólalt a tel-avivi Kaplan kereszteződésnél tartott tüntetésen, és felszólította Beni Ganz és Gadi Eisenkot minisztereket, hogy hagyják el a kormányt. “Ha nem ültetek volna ott, már fél évvel Bibi és Ben-Gvir korszaka után lennénk. A nevetekre van írva az a helyzet, hogy Netanjahu még mindig hatalmon van” – mondta. Hozzátette: “Elég a sajtótájékoztatókból, elég az üres ultimátumokból, mondjatok le!”.

19:49
Az elraboltak családjainak szervezete bejelentette, hogy az elrabolt Ron Binyamint meggyilkolták, és testét visszahozták Izraelbe

Ron Binyamin

18:15
Elraboltak családjai a katonai főhadiszállás bejáratánál: Ganz és Eisenkot, még mennyi vér fog folyni, mert nincs bátorságotok a helyes dolgot tenni

Az elraboltak családjai a Kirya mellett tartott sajtótájékoztatón azt mondták, hogy “az összes elrabolt megmentésének egyetlen módja a háború leállítása, az elraboltak ügyének átfogó megállapodásának aláírása részeként”, és követelték, hogy Beni Ganz és Gadi Eisenkot miniszterek váltsák le a miniszterelnököt: “Mennyi vérnek kell még folyni, mert nincs bátorságotok a helyes cselekedethez?”

Az előző napi jelentések folytatása – 2024. május 18., szombat.

Főkép: Gal Shabbat

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.