Az IDF és a Sabak három elrabolt holttestet mentett ki a Gázai övezetből – Hírszüret

2024. május 17., péntek, a háború 224. napja
A pénteki frissítések véget értek.
A szombati hírek.

23:41
Palesztin jelentések: A Dzsenin zászlóalj egyik magas rangú tisztje meghalt a légierő város elleni támadásában

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint a légierő dzsenini támadásában egy ember meghalt, két másik pedig megsérült – az egyik közepesen, a másik pedig könnyebben. A városban megjelent jelentések szerint a halott Iszlám Hamaisi, egy prominens körözött ember, és a “Dzsenin zászlóalj” néven ismert szervezet ismert aktivistája.

22:41
USA: Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy folytatja a megbeszéléseket velünk, mielőtt jelentős lépésről döntene Rafahban
(Reuters)

21:54
IDF: Megöltük az iszlám Jama’ah szervezet vezető tagját Libanonban

Az IDF ma este arról számolt be, hogy megölte Sharhabil Ali Al-Saidot, az iszlám Jama’ah szervezet vezető tagját Libanonban. A hadsereg szerint Al-Said együttműködött a Hamasszal, és az elmúlt időszakban számos, Libanon területéről Izrael elleni terrortámadást vezetett és támogatott.

A Hamasz katonai szárnya bejelentette Al-Said halálát, és a szervezet egyik libanoni vezetőjeként határozta meg. A Hamasz szerint Al-Saidon kívül még egy ember vesztette életét a támadásban.

21:30
Hamasz: A gázai dokk nem elég, követeljük a külföldi erők teljes kivonását a palesztin területekről

19:33
Az izraeli hadsereg megtámadta a Hezbollah terrorszervezethez tartozó rakétakilövőállást és épületeket Dél-Libanonban

Az IDF bejelentette, hogy ma (péntek) repülőgépek támadtak meg egy rakétakilövőállást Dél-Libanonban. A hadsereg tájékoztatása szerint az állásról hajtottak végre rakétakilövéseket a Golán-fennsík felé. Emellett a Hezbollah szervezet épületeit is megtámadták a dél-libanoni Kfar Hammam és Al Adeisa térségében.

19:11
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén több településen is ellenséges dróntámadás miatt.

18:46
Ben Avishai őrmester az ejtőernyős brigádból meghalt a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban

Ben Avishai őrmester, 20 éves Nahariából, ma meghalt egy csatában a Gázai övezet északi részén. Avishai az ejtőernyős brigád IKT-századában szolgált.

Ben Avishai

18:22
Az IDF és a Sabak kimentette az elrabolt Amit Buskila, Jitzhak Gelernter és Shani Louk holttestét a Gázai övezetből

A hadsereg három elrabolt holttestet mentett ki ma a Gázai övezetből – jelentette be az IDF szóvivője. Az elraboltak, akiknek holttestét visszavitték Izraelbe: Amit Buskila (28), Jitzhak Gelernter (56) és Shani Louk (22). A hadsereg szerint mindhárman részt vettek a Reim melletti Nova partiban, a mefalsimi kereszteződésig sikerült elmenekülniük, és ott gyilkolták meg őket a Hamasz terroristái.

15:32
A belgiumi Genti Egyetem megszakítja a kapcsolatokat három izraeli intézménnyel

A Genti Egyetem palesztinbarát diákjai tizenegy napja tiltakoznak Izrael gázai katonai offenzívája ellen. A hónap elején elfoglalták az egyetem egyes épületrészeit és az egyetemi kapcsolatok megszakítását követelték. A beszámoló szerint a tüntető diákok a VRT flamand nyelvű belga műsorszolgáltatónak nyilatkozva üdvözölték a rektori döntést, noha – mint hangsúlyozták – azt csak az első lépésnek tekintik. Közölték: addig folytatják megmozdulásukat “amíg az UGent meg nem szakítja kapcsolatait az összes izraeli intézménnyel”.

Bővebben:

15:20
Elkészült a móló, megindultak Gázába a tengeren szállított segélyek – Infografika

Az amerikai Középső Parancsnokság illetékesei elmagyarázták, hogy a módszer a következőképpen fog működni:

Először is a segélyek légi vagy tengeri úton érkeznek meg Ciprusra, ahol szigorúan és átfogóan ellenőrzik a ciprusi vámtisztviselők, izraeli és amerikai illetékesek, valamint az ENSZ képviselői. A biztonsági ellenőrzések szakaszát követően a segélyszállítmányokat kereskedelmi hajókra rakják, és mintegy 320 kilométerre hajóznak majd egy úszó platformig Gáza partjaival szemben. Ott a rakományokat teherautókra helyezik át, és ezeket kétféle kisebb, úszódokkhoz kikötni képes hajóra rakják. Az amerikai hadsereg hajói a helyére tolják az úszó mólót, amíg az nem kapcsolódik a parthoz, ahol az IDF erői rögzítik és biztosítják. A teherautók leszállnak a hajóról, és egy biztonságos szárazföldi területre mennek, ahol kirakodják a rakományt, és azonnal visszatérnek a hajóra.

Bővebben:

15:13
Ellenséges drónok behatolása miatt megszólaltak a szirénák Kirjat Smonában és környékén

15:07
IDF: 75 rakétát lőttek ki Libanonból a Golán-fennsíkra és Felső-Galileára a legutóbbi tűzcsapásban, ketten könnyebben megsérültek

14:32
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén és a Golán-fennsíkon

13:36
Légiriadó volt Felső-Galileában

13:30
IDF: Heves tűzharc zajlik Dzsabalija város szívében, “az ottani harcok – talán a leghevesebbek október 7. óta

Az IDF erői Dzsabalijában, ma – Fotó: IDF

Az IDF közleménye szerint a 98-as hadosztály erői súlyos tűzváltásokat folytatnak a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija város szívében, és a Hamasz ellenállása jelentős. A hadsereg szerint október 7-e óta ez a legerősebb ellenállás, amivel eddig találkoztak. A hadsereg azt is közölte, hogy az elmúlt napokban a csapatok több tucat terroristával találkoztak ott, közülük több mint 60-at megöltek, 20 másikat pedig elfogtak. A városban folytatott tevékenység során egy fegyverraktárat találtak, amelyben több tucat nagy hatótávolságú rakéta és robbanóanyag volt. A raktár az IDF szerint körülbelül tíz méterre található egy óvóhelytől, ahonnan a polgári lakosságot evakuálták.

12:36
Izrael bemutatja álláspontját Hágában: “Tragikus háború zajlik Gázában, de ez nem népirtás”

Dr. Gil-ed Noam a hágai Nemzetközi Bíróságon tartott meghallgatáson – Fotó: Reuters

Izrael így válaszol Dél-Afrikának: “Csak Rafahban 700 alagutat találtak, elrabolt embereket tartanak fogva a városban.”

Dr. Gil-ed Noam nemzetközi jogi ombudsman-helyettes, a Hágai ​​Bíróságon tartott meghallgatáson részt vevő izraeli delegáció vezetője kijelentette, hogy „Dél-Afrika fáradhatatlan erőfeszítései során olyan képet mutat, amely teljesen ellentétes a tényekkel és körülményekkel. A szavaknak meg kell felelniük a jelentésüknek – ha valamit újra és újra népirtásnak nevezünk, az még nem lesz népirtás. Egy hazugság megismétlése nem válik igazsággá.”

Noam szerint “Izrael nehéz harcban áll. Izrael olyan háborút vív, amelyet nem akart és nem kezdett el. Támadás alatt áll, és meg kell védenie magát és polgárait. A mészárlás október 7-én kezdődött civilek ellen, akiket brutálisan lemészároltak, megerőszakoltak és megcsonkítottak. 250 férfit, nőt és gyermeket raboltak el a Gázai övezetben. A Hamasz továbbra is támadja Izraelt a városközpontokba lőtt rakétákkal. Megfogadták, hogy újra és újra tanúi leszünk az október 7-i borzalmaknak.”

Továbbá elmondta, hogy “Rafahban a város alatt szerteágazó terroralagutakból álló infrastruktúra található, amelyek vezérlőszobáknak és a fegyverek tárolásának adnak helyet. Csak Rafahban közel 700 alagutat találtak – ebből 50 alagút vezet át Egyiptomba. Csak Rafahból több mint 1400 rakétát lőttek ki Izraelre”.

Bővebben:

12:35
A FIFA nem bocsátotta szavazásra azt a palesztin kérést, hogy függesszék fel Izraelt a szervezetből

Moshe “Shino” Zuares, az Izraeli Labdarúgó Szövetség elnöke, ma a FIFA kongresszusán Bangkokban –Fotó: The Israel Football Association

Nem került szavazásra az Izrael FIFA-ból való kizárására vonatkozó palesztin kérés a szervezet Bangkokban zajló kongresszusán. Az izraeli delegációnak sikerült megtorpedóznia a Jibril Rajoub vezette Palesztin Szövetség kísérletét, hogy az izraeli labdarúgást – válogatottat és csapatokat – felfüggesszék a FIFA-ból, a nemzetközi versenyekről és a végén az UEFA-tól és az Európa Kupákról is.

12:30
Légiriadó volt Szderotban és környékén, egy rakétát lőttek ki a városra, amit elfogott a légvédelem

12:05
Netanjahu azt javasolta, hogy vitassák meg az övezet polgári hatalmának olyan helyi entitásokra való átruházását, amelyek nem tartoznak a Hamaszhoz

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kifejezte hajlandóságát arra, hogy megbeszélést folytasson a Gázai övezetben a polgári hatalmak átruházásával kapcsolatban “a Hamaszhoz nem kapcsolódó helyi entitásoknak”. Ez Yoav Galant védelmi miniszter nyilvános bírálatának árnyékában, és Netanjahu saját, az elmúlt napokban tett kijelentései ellenére tette, amelyek kizárták ennek lehetőségét.

Bennfentesek szerint a miniszterelnök a tegnap esti kormányülésen azt mondta, hogy “igazi megbeszélést” javasol a témában. Az egyik forrás szerint azonban Netanjahu nyilatkozata homályos volt, és nem fejezte ki elkötelezettségét a lépés iránt. Galant a tárgyaláson megismételte, hogy ellenzi a katonai kormány létrehozását Gázában, mondván, hogy a lépéshez „hatalmas erőkre lesz szükség, más szektorok elhanyagolásához vezet, sok emberéletbe fog kerülni, és a végén átadjuk a területet a palesztinoknak.”

11:42
Izrael válaszol az ellene benyújtott hágai petícióra, és várhatóan azt állítja majd, hogy a rafahi hadművelet önvédelem.

11:40
IDF: Egy tartalékos katona súlyosan megsérült egy összecsapásban a Gázai övezet északi részén

10:45
Légiriadó volt a Gázai övezet környékén

10:44
Egészségügyi Minisztérium Gázában: október 7-e óta 35 303 palesztint öltek meg (Reuters)

10:19
Libanoni jelentések: A Hezbollah egyik magas rangú helyszíni parancsnoka életét vesztette egy izraeli támadásban Szidon térségében

09:33
Amerikai hadsereg: Először érkezett humanitárius segély a Gázai övezetbe az ideiglenes mólón keresztül

Az amerikai hadsereg közleménye szerint ma (péntek) délelőtt érkezett meg az első humanitárius segély a Gázai övezet partjaira az ideiglenes mólón keresztül. A közleményben az is szerepel, hogy az övezet partjain nem szállt partra amerikai katona.

08:43
Spanyolország megtagadta, hogy egy Izraelbe fegyvereket szállító hajó kiköthessen a területén

07:10
IDF: Gaaton térségében felrobbant egy Libanonból behatoló drón, egy másikat pedig elfogtak a tenger felett

Az IDF közölte, hogy a légiriadó Nyugat-Galileában 05:30 körül több, Libanon irányából átjutott drón miatt aktiválódott. Azt is közölték, hogy a körülbelül egy órával később aktivált riasztók – úgy tűnik – tévesek voltak.

06:16
Légiriadó volt Nyugat-Galileában egy ellenséges drón behatolása miatt

05:32
Egy ellenséges pilóta nélküli repülőgép behatolásával kapcsolatos figyelmeztetés aktiválódott egész Nyugat-Galileában; Rakétatámadás miatti légiriadó volt Nahariában

05:23
Légiriadó volt Nyugat-Galileában egy ellenséges drón behatolása miatt

02:02
Az IDF szóvivője bejelentette, hogy egy izraeli teherautó-sofőrt kezelni érkezett katonai erőt, akinek teherautóját felgyújtották a telepesek a Kochav Hashahar telep közelében, izraeli civilek támadtak meg, két tiszt és egy katona pedig könnyebben megsérült.

01:38
Az Egyesült Államok Képviselőháza törvényt fogadott el, amely előírja a Biden-kormányzatnak, hogy a lefagyasztott bombaszállítmányt adja át Izraelnek.

00:37
Több tucatnyian tiltakoztak a Tapuach kereszteződésnél a segélyek Gázai övezetbe juttatása ellen; A telepesek felgyújtottak egy teherautót, és közepesen megsebesítettek egy izraeli sofőrt

Több tucat telepes tiltakozott a ciszjordániai tapuachi kereszteződésnél a humanitárius segélyek Gázai övezetbe történő juttatása ellen. Biztonsági források szerint a tüntetők kövekkel dobálták a palesztin járműveket. Az egyik helyszínen tartózkodó demonstráló könnyebben megsérült, amikor egy jármű elütötte, miután egy izraeli sofőr letért az útvonaláról, elütötte és elmenekült a helyszínről. A honvédség balesetként kezeli az esetet, és a hadsereg illetékese szerint a jármű megpróbált elmenekülni a tömeg elől, majd vezetés közben elütött egy tüntetőt. A rendőrök és a határőrség kábítógránátokat és könnygázt vetett be a demonstrálók ellen. Az egyik biztonsági forrás azt mondta, hogy a helyszínen lévő rendőri erők nem tartóztatnak le gyanúsítottakat, és nem veszik át az incidens irányítását.

A Tapuch kereszteződés, az éjszaka

Kochav Hashar közelében a telepesek felgyújtottak egy teherautót, mert azt gyanították, hogy az segélyt szállít a Gázai övezetbe. A teherautó sofőrje közepesen megsérült, őt a jeruzsálemi Shaare Zedek kórházba szállították. Egy biztonsági forrás szerint a teherautó felgyújtása után hívást kaptak a katonai erők, akik látták, hogy a telepesek megverik a sofőrt, szétválasztották őket és ellátták a sofőrt, de a telepesek őt is erőszakosan megtámadták. Egész nap és éjszaka több útlezárás volt Ciszjordániában. A nap folyamán is voltak összecsapások.

Bővebben:

22:30
Légiriadók léptek működésbe Nyugat-Galilea számos településén ellenséges drónok behatolása miatt

22:16
Légiriadók léptek működésbe Galilea észak-keleti részének számos településén ellenséges drónok beszivárgásának gyanúja miatt

21:48
Kanada szankciókat vezetett be négy telepessel szemben, akik ciszjordániai palesztinok elleni támadásokban vettek részt

21:15
Egy katona meghalt egy hadianyag-robbanásban a Fekete Nyíl emlékműnél a Gázai övezet közelében

Egy tartalékos katona halt meg ma (csütörtökön) reggel a Gázai övezet közelében lévő Fekete Nyíl emlékműnél történt hadműveleti balesetben. A hadsereg bejelentette, hogy Ran Yaebetz, a 828. dandár 6828. járőrzászlóaljának harcosa a helyszínen meghalt egy lőszerrobbanásban. A Modiinból való 39 éves Yaebetz kilenc hónapos terhes feleségét, Tamar Malult, gyermekeiket, Itayt, Nogát és Ort valamint szüleit, Avrahamot és Yehuditot hagyta hátra.

21:02
Riasztók aktiválódtak Mefalsim kibuc területén az ország déli részén

20:57
Az IDF tájékoztatta két thaiföldi elrabolt családját, hogy október 7-én meggyilkolták őket, és holttestüket Gázában tartják fogva.

20:23
USA: attól tartunk, hogy teljesen leállt az üzemanyag bejutása Gázába, Izraelnek sürgősen cselekednie kell, hogy segítséget nyújtson a Gázai övezet északi és déli részén. (Reuters)

19:45
Rakétatámadás volt Kerem Salomban a Gázai övezet mellett

19:25
IDF: A légierő több helyen támadta a Hezbollah célpontjait Dél-Libanonban

19:00
Dél-Afrika intézkedéseket kért a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt a Nemzetközi Bíróságtól

A Dél-afrikai Köztársaság ismételten a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult és további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságának csütörtöki meghallgatásán.

A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika éveit, pénteken Izrael válaszát hallgatja meg a december óta tartó eljárás keretében.

A meghallgatáson Blinne Ní Ghrálaigh ír ügyvéd közölte: Pretoria a bíróság januári végzését követően ismét kénytelen az ICJ beavatkozását kérni, Izrael ugyanis továbbra is “gyilkolja a palesztinokat” Gázában, megsértve ezzel a bíróság utasításait.

Bővebben:

18:53
Légiriadó volt Felső-Galilea számos településén drónok támadása miatt

18:47
Az Arab Liga a gázai háború azonnali befejezésére, valamint nemzetközi erők bevonására a Gázai övezetbe és Ciszjordániába szólított fel

Bassár el-Aszad szíriai elnök érkezése az Arab Liga bahreini találkozójára, ma – Fotó: AFP

Az Arab Liga országai nemzetközi haderő bevezetését szorgalmazták a Gázai övezetbe és Ciszjordániába mindaddig, amíg nem sikerül előmozdítani egy olyan politikai folyamatot, amely a kétállami megoldás megvalósításához vezet. A Bahreinben tartott csúcstalálkozó összefoglaló nyilatkozatában az államfők felszólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy terjesszen elő ütemtervet a palesztin állam létrehozásának előmozdítására az 1967-es határok szerint. A nyilatkozatban, amely nem javasolja arab haderő alkalmazását a Gázai övezetbe, az államok a háború azonnali befejezésére, az IDF kivonulására az övezet minden területéről és humanitárius segélyek bejuttatására szólítottak fel.

Az összefoglaló nyilatkozat nem tartalmazott utalást a Palesztin Hatóság gazdasági védőhálójának biztosítására, de a Liga elfogadta a Hatóság álláspontját a háború befejezésével és egy olyan nemzetközi békekonferencia összehívásával kapcsolatban, amely a kétállapotú megoldás előmozdítását eredményezi.

18:45
A Hezbollah bejelentette, hogy két tagját megölték Dél-Libanonban

18:18
Nyugat-Galilea számos településén riasztót aktiváltak, ellenséges repülőgép beszivárgásától tartva

18:01
Az új holland kormánykoalíció Jeruzsálembe tervezi áthelyezni a nagykövetséget

Hollandia az izraeli-palesztin konfliktus fejleményeit, illetve a diplomáciai érdekeket szem előtt tartva megvizsgálja, hogy mikor kerülhet sor nagykövetsége Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésére – olvasható az új holland kormánykoalícióban részt vevő pártok csütörtökön közzétett megállapodásában.

A Holland Palesztin Bizottság nevű anticionista szervezet szerint a nagykövetség áthelyezéséről szóló döntés “szörnyű hír.” A szervezet elnöke, Robert Soeterik úgy véli, hogy ez a lépés nemzetközi jogokkal lenne ellentétes. “Megszállt területről van szó, Izrael annektálta Jeruzsálemet, a legtöbb állam nem ismeri el a megszállást és az annexiót. A nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése azt jelentené, hogy a nagykövetség egy elcsatolt területen működne” – nyilatkozta.

Bővebben:

Az előző napi jelentések folytatása – 2024. május 16., csütörtök.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.