Egy katona életét vesztette a Gázai övezet közelében; IDF: két thaiföldi túszt október 7-én meggyilkoltak – Hírszüret

2024. május 16., csütörtök, a háború 223. napja
A csütörtöki frissítések véget értek.
A pénteki frissítésekért.

00:00
A telepesek felgyújtottak egy kamiont, amiről azt gondolták, hogy segélyt szállított Gázába, a sofőr közepesen megsérült

A telepesek ma este (csütörtökön) felgyújtottak egy teherautót Kochav Hashahar település közelében, mert azt gyanították, hogy az segélyt szállított a Gázai övezetbe. A teherautó sofőrje közepesen megsérült, őt a jeruzsálemi Shaare Zedek kórházba szállították.

23:37
Elütött egy jármű egy a Gázai övezetbe juttatott segélyek ellen tüntetőt a ciszjordániai Tapuch kereszteződésnél, állapota könnyű

Könnyebben megsérült egy tüntető, aki a segélyek Gázai övezetbe történő juttatása ellen tiltakozott, amikor elütötte egy autó a ciszjordániai Tapuch kereszteződésben. Egy biztonsági forrás szerint a kereszteződésben több telepes demonstrációja során egy palesztin autós letért az útvonaláról, elütötte egyiküket és elmenekült a helyszínről. A forrás azt is hozzátette, hogy mintegy 150 telepes tiltakozik ott, és kövekkel dobálják a palesztin járműveket. A rendőrök és a határőrség sokkoló gránátokat dobott rájuk.

22:30
Légiriadók léptek működésbe Nyugat-Galilea számos településén ellenséges drónok behatolása miatt

22:16
Légiriadók léptek működésbe Galilea észak-keleti részének számos településén ellenséges drónok beszivárgásának gyanúja miatt

21:48
Kanada szankciókat vezetett be négy telepessel szemben, akik ciszjordániai palesztinok elleni támadásokban vettek részt

21:15
Egy katona meghalt egy hadianyag-robbanásban a Fekete Nyíl emlékműnél a Gázai övezet közelében

Egy tartalékos katona halt meg ma (csütörtökön) reggel a Gázai övezet közelében lévő Fekete Nyíl emlékműnél történt hadműveleti balesetben. A hadsereg bejelentette, hogy Ran Yaebetz, a 828. dandár 6828. járőrzászlóaljának harcosa a helyszínen meghalt egy lőszerrobbanásban. A Modiinból való 39 éves Yaebetz kilenc hónapos terhes feleségét, Tamar Malult, gyermekeiket, Itayt, Nogát és Ort valamint szüleit, Avrahamot és Yehuditot hagyta hátra.

21:02
Riasztók aktiválódtak Mefalsim kibuc területén az ország déli részén

20:57
Az IDF tájékoztatta két thaiföldi elrabolt családját, hogy október 7-én meggyilkolták őket, és holttestüket Gázában tartják fogva.

20:23
USA: attól tartunk, hogy teljesen leállt az üzemanyag bejutása Gázába, Izraelnek sürgősen cselekednie kell, hogy segítséget nyújtson a Gázai övezet északi és déli részén. (Reuters)

19:45
Rakétatámadás volt Kerem Salomban a Gázai övezet mellett

19:25
IDF: A légierő több helyen támadta a Hezbollah célpontjait Dél-Libanonban

19:00
Dél-Afrika intézkedéseket kért a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt a Nemzetközi Bíróságtól

A Dél-afrikai Köztársaság ismételten a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult és további sürgősségi intézkedéseket sürgetett Izraellel szemben, valamint a Rafah elleni izraeli offenzíva leállítását kérte az ENSZ hágai székhelyű bíróságának csütörtöki meghallgatásán.

A hágai ENSZ-bíróság csütörtökön Dél-Afrika éveit, pénteken Izrael válaszát hallgatja meg a december óta tartó eljárás keretében.

A meghallgatáson Blinne Ní Ghrálaigh ír ügyvéd közölte: Pretoria a bíróság januári végzését követően ismét kénytelen az ICJ beavatkozását kérni, Izrael ugyanis továbbra is “gyilkolja a palesztinokat” Gázában, megsértve ezzel a bíróság utasításait.

Bővebben:

18:53
Légiriadó volt Felső-Galilea számos településén drónok támadása miatt

18:47
Az Arab Liga a gázai háború azonnali befejezésére, valamint nemzetközi erők bevonására a Gázai övezetbe és Ciszjordániába szólított fel

Bassár el-Aszad szíriai elnök érkezése az Arab Liga bahreini találkozójára, ma – Fotó: AFP

Az Arab Liga országai nemzetközi haderő bevezetését szorgalmazták a Gázai övezetbe és Ciszjordániába mindaddig, amíg nem sikerül előmozdítani egy olyan politikai folyamatot, amely a kétállami megoldás megvalósításához vezet. A Bahreinben tartott csúcstalálkozó összefoglaló nyilatkozatában az államfők felszólították az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy terjesszen elő ütemtervet a palesztin állam létrehozásának előmozdítására az 1967-es határok szerint. A nyilatkozatban, amely nem javasolja arab haderő alkalmazását a Gázai övezetbe, az államok a háború azonnali befejezésére, az IDF kivonulására az övezet minden területéről és humanitárius segélyek bejuttatására szólítottak fel.

Az összefoglaló nyilatkozat nem tartalmazott utalást a Palesztin Hatóság gazdasági védőhálójának biztosítására, de a Liga elfogadta a Hatóság álláspontját a háború befejezésével és egy olyan nemzetközi békekonferencia összehívásával kapcsolatban, amely a kétállapotú megoldás előmozdítását eredményezi.

18:45
A Hezbollah bejelentette, hogy két tagját megölték Dél-Libanonban

18:18
Nyugat-Galilea számos településén riasztót aktiváltak, ellenséges repülőgép beszivárgásától tartva

18:01
Az új holland kormánykoalíció Jeruzsálembe tervezi áthelyezni a nagykövetséget

Hollandia az izraeli-palesztin konfliktus fejleményeit, illetve a diplomáciai érdekeket szem előtt tartva megvizsgálja, hogy mikor kerülhet sor nagykövetsége Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésére – olvasható az új holland kormánykoalícióban részt vevő pártok csütörtökön közzétett megállapodásában.

A Holland Palesztin Bizottság nevű anticionista szervezet szerint a nagykövetség áthelyezéséről szóló döntés “szörnyű hír.” A szervezet elnöke, Robert Soeterik úgy véli, hogy ez a lépés nemzetközi jogokkal lenne ellentétes. “Megszállt területről van szó, Izrael annektálta Jeruzsálemet, a legtöbb állam nem ismeri el a megszállást és az annexiót. A nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése azt jelentené, hogy a nagykövetség egy elcsatolt területen működne” – nyilatkozta.

Bővebben:

17:32
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

17:05
IDF: Egy katona súlyosan megsérült egy drón robbanásában Metula térségében

Metula Dél-Libanonból nézve, ma – Fotó: AFP

Egy katona súlyosan, ketten pedig könnyebben megsérültek, amikor Metula térségében felrobbant egy Libanonból indított pilóta nélküli légijármű, és eltalált egy katonai járművet – tájékoztatott a hadsereg. A hármukat először a Cfati Ziv Kórházba szállították, majd a súlyosan sérült katonát a haifai Rambam kórházba vitték át. Az incidensre válaszul a légierő libanoni területen támadott célpontokat, néhányat az ország mélyén. A hadsereg szerint Kila, Mis al-Jabal, Khula, al-Nakura és Ita al-Sha’ab településeken támadtak célpontokat.

17:03
Légiriadó volt Kirjat Smonán és környékén

16:26
Egy órán belül másodszor: légiriadók aktiválódtak Galilea észak-keleti részén ellenséges drónok támadása miatt

16:22
A kormány fontolgatja, hogy ellenintézkedéseket tesz a Palesztin Hatósággal szemben, miután az egyoldalúan úgy döntött, hogy megerősíti pozícióját az ENSZ-ben

16:16
Libanoni jelentés: Két ember meghalt egy izraeli támadásban az ország déli részén

A libanoni hírügynökség jelentése szerint két ember meghalt egy Izraelnek tulajdonított támadásban az ország déli részén. Libanoni biztonsági források szerint a támadás egy olyan jármű ellen irányult, amely az izraeli határ közelében volt. A Hezbollah megerősítette az információt, és egyelőre nem tudni, hogy a halottak tagjai-e a szervezetnek. ()

15:34
Riasztókat aktiváltak Galilea számos településén ellenséges drónok beszivárgása miatt

15:11
Galant: további erők csatlakoznak a rafahi művelethez; A Hamász csapjai bezáródnak

Yoav Galant védelmi miniszter tegnap a Gázai övezet határán kialakult helyzet értékelésében kijelentette, hogy további erők csatlakoznak a rafahi szárazföldi hadművelethez. Elmondása szerint Rafah térségében már több alagutat megsemmisítettek, és hamarosan további alagutakat is megsemmisítenek. “A Hamasz csapjai folyamatosan elzáródnak” – mondta Galant, hozzátéve, hogy a szervezet elvesztette hatalmát megújító képességét. Hozzátette, hogy a Hamasznak “nincs tartaléka, nem tud fegyvert gyártani, nincs készlete, nincs fegyverzete, és nem képes megfelelően kezelni a megsérült terroristákat – ez azt jelenti: hogy folyamatosan el fognak kopni.”

Galant helyzetértékelésen a gázai határon, tegnap – Fotó: Ariel Harmoni

14:45
A Hamasz által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a háború kezdete óta 35 272 embert öltek meg a Gázai övezetben, és 79 205-en megsebesültek. (Reuters)

14:25
Egyiptomi források: Kairó elutasította azt az izraeli javaslatot, hogy közös mechanizmust hozzanak létre a rafahi átkelőhely kezelésére az IDF kivonulása után. (Reuters)

Rafahból távozó palesztinok, a héten – Fotó: AFP

14:02
Az IDF adatai: tegnap óta 23 katona sérült meg a Gázai övezetben vívott harcokban, közülük hárman súlyosan

Az IDF által közzétett adatok szerint 23 katona sérült meg a harcokban az elmúlt napon a Gázai övezetben, közülük hárman súlyosan. A tájékoztatás szerint kilenc katona közepesen, 11 pedig könnyebben sérült meg.

13:55
Jelentés: Egy drón a levegőből támadt meg egy járművet Kfar Kana közelében Dél-Libanonban

13:12
A Goláni Regionális Tanács: eloltották az összes tüzet, melyek a rakéták lezuhanása miatt keletkeztek Lehavot HaBashan kibuc környékén

12:30
IDF: Fegyver robbant fel a Fekete Nyíl emlékműnél a Gázai övezet közelében egy hadműveleti balesetben

12:18
Ismét megszólaltak a légiriadók az ország déli részén

11:57
IDF: A libanoni rakétakilövések egy részét elfogták, a hadsereg megtámadta tűz forrásait

11:32
Riasztások aktiválódtak a Gázai övezet körül

11:25
Hezbollah: 60 rakétát indítottunk Galileára és a Golán-fennsíkra

A Hezbollah vállalta a felelősséget a 60 rakéta Kelet-Galilea és a Golán irányába történő kilövéséért, mondván, hogy ezt a Libanon-völgyben végrehajtott IDF-támadásra válaszul hajtották végre.

11:13
A kormány jogi tanácsadója: törvényi akadálya van a Netanjahu tegnap által javasolt hadkötelezettségi törvény előterjesztésének

A tanácsadó arról tájékoztatta az Igazságügyi Minisztériumot, hogy jogi akadálya van a Netanjahu tegnap javasolt hadkötelezettségi törvény előterjesztésének, és kijelentette, hogy az nem igazodik a jelenlegi valósághoz, és elszakad a biztonsági rendszertől és az IDF-től.

11:08
A Zarit mosáv körzetében megszólaltak a szirénák libanoni rakétatámadás miatt

11:06
Aktiválták a riasztóberendezéseket Felső-Galileában és Nyugat-Galileában ellenséges drónok beszivárgása miatt

10:55
A jeruzsálemi körzet parancsnoka, Doron Turgeman felügyelő nyugdíjba vonul a rendőrségtől

Kobi Shabtai (j) és Doron Turgeman – Fotó: Moti Milrod

A jeruzsálemi körzet parancsnoka, Doron Turgeman felügyelő tájékoztatta a biztost, hogy visszavonul a rendőrségtől. A rendőrség tájékoztatása szerint Turgeman 36 év szolgálat után nyugdíjba vonulását kérte. Megállapodtak abban, hogy idén júliusig marad hivatalában, és még levezényli a fővárosban a Jeruzsálem-napi rendezvényeket és a Pride Parádét.

Az 53 éves Turgeman 1992-ben csatlakozott a rendőrséghez nyomozóként a jeruzsálemi kerületben, miután a Golani hadosztálynál szolgált.

10:50
IDF: Ma reggel óta körülbelül 40 kilövést hajtottak végre Libanonból, két hullámban

10:40
A hadsereg keresi a késes merénylőt Ciszjordániában

Az IDF erői keresik a menekülő késes merénylőt a ciszjordániai Nablustól délre fekvő Yitzhar kereszteződésben történt incidensben, és megkezdték az útlezárások felállítását Havara térségében. A megkéselt férfi egy hivatásos katona, aki az autójában ült. Állapota közepes.

10:07
A Golán-fennsíkon megszólaltak a légvédelmi szirénák

10:04
IDF: Előzetes jelentés érkezett egy ciszjordániai késelésről

09:57
A Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy az Aknamentesítési Hatóság 10:00 és 10:30 között ellenőrzött aknarobbantást tart a Golán-fennsíkon.

09:13
USA: Befejeződött a móló építése Gáza partján, a következő napokban megkezdődik rajta a humanitárius segélyek áthaladása

Az amerikai hadsereg központi parancsnoksága bejelentette, hogy a Gáza partján lévő móló építése befejeződött, és a következő napokban megkezdődik rajta a humanitárius segélyek áthaladása. (Reuters)

A Gázai övezet mólójának építésére készülő amerikai központi parancsnokság csapata a múlt hónapban – Fotó: AP

08:54
IDF: két kilövést észleltünk Libanonból Matat területére Felső-Galileában, nincsenek áldozatok

08:32
IDF: Holnaptól megkezdi működését a Gázai övezetbe vezető tengeri segélyfolyosó

08:28
Légiriadó volt Felső-Galileában

08:04
Öt ejtőernyős meghalt tegnap az IDF harckocsitüzében a Gázai övezet északi részén

Öt ejtőernyős vesztette életét a Gázai övezet északi részén. A halottak: Beit Ya’akov, Gilad Aryeh Boim, Daniel Hamo, Ilan Cohen és Bezalel David Shashua.

Két harckocsi észrevett egy fegyvercsövet annak az épületnek az ablakában, ahol a 202. ejtőernyős zászlóalj hadereje állomásozott Dzsabalijában, és több tíz méter távolságból lövedékeket lőttek rá. A szakasz parancsnoka és négy katona meghalt, hét másik személy pedig megsebesült – közülük három súlyos állapotban van. Az IDF nyomozása folytatódik.

07:55
Az IDF megerősítette: egy megfigyelő ballonnal felszerelt biztonsági helyszínt dróntámadás ért a Golani csomópont közelében

A “Tel Shamayim” megfigyelő ballon helye, amit dróntalálat ért. Archívum – Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Az IDF megerősítette, hogy egy biztonsági helyszínt, köztük a “Tel Shamayim” néven ismert megfigyelő léggömböt tegnap a Hezbollah által indított dróntámadás ért a Golani csomópont környékén. A hadsereg tájékoztatása szerint tegnap Libanonból 50 rakéta jutott át Izrael területére, továbbá két pilóta nélküli repülőgép. Egyiküket elfogták, a másik pedig, mint említettük, megrongált egy biztonsági infrastruktúrát.

07:22
Ellenséges drón behatolása miatti riadó volt Kirjat Smonán és környékén

03:40
A rendőrség: egy palesztin rendőröket próbált leszúrni Kelet-Jeruzsálemben, lelőtték

A késelési kísérlet helyszíne – Fotó: Rendőrség

03:34
Az Egészségügyi Minisztérium Ciszjordániában: Tul-Karemben három palesztint megöltek a biztonsági erők

A ramallahi egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy három palesztint öltek meg az izraeli biztonsági erők Tul-Karemben. A halottak: Iman Ahmed Mubarak, 26 éves; Hussam Imad Debas, 22 éves; és Muhammad Nasr Allah, 27. A Vörös Félhold szerint további két palesztin megsebesült a tul-karemi lövöldözésben, állapotuk közepesen súlyos, ketten pedig a biztonsági erők kalkiliai lövéseitől sérültek meg.

01:03
A Biden-adminisztráció magas rangú tagja: Osztjuk Galant amiatti aggodalmát, hogy Izraelnek nincs kormányzási terve a Gázai övezetben

Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője ma este azt mondta, hogy országa osztja Yoav Galant védelmi miniszter aggodalmát amiatt, hogy Izrael “nem dolgozott ki semmilyen tervet azon területek birtoklására, amelyeket az IDF elhagy a Gázai övezetben, valamint a kormányzás kérdését”. A tisztviselő hozzátette, hogy országa azért aggódik emiatt, mert célja a Hamasz legyőzése. Korábban Galant azt mondta, hogy a kormány nem folytat érdemi vitát a háború utáni „nap” kérdéséről után a Gázai övezetben, követelései ellenére, és hangsúlyozta, hogy ez veszélyes helyzetet teremt. Felszólította Netanjahut, jelentse ki, hogy nem lesz izraeli polgári ellenőrzés az övezetben, még akkor sem, ha ezért politikai árat kell fizetnie.

00:25
Al-Mayadeen: izraeli harci gépek támadtak Libanon mélyén

A Hezbollah szervezethez kapcsolódó al-Mayadeen hálózat arról számolt be, hogy izraeli harci gépek célpontokat támadtak meg Nabi Shit falu közelében, a Bekaa régióban, Libanon mélyén.

21:50
Nagy-Britannia útnak indította az első segélyszállítmányt a gázai ideiglenes móló felé

A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a Ciprusról útnak indított csaknem 100 tonnás szállítmányban 8400, műanyag lemezekből összeállítható könnyűszerkezetes kisház található, amelyekben hajlék nélkül maradt civilek lelhetnek átmeneti menedéket.

Bővebben:

21:45
IDF: Egy gyanús légi jármű kelt át Libanon felől és esett le a Golani csomópont területén

Egy ellenséges repülőgép beszivárgásával kapcsolatos figyelmeztetés után az IDF szóvivője közölte, hogy egy gyanús légi célpontot észleltek, amely Libanoni területről haladt át Izrael területére, és a Tibériáshoz közeli Golani-i csomópont környékén zuhant le. Az Alsó-Galileai Regionális Tanács azt is közölte, hogy a tűzoltók a helyszínen kitört tüzek oltásán dolgoznak.

20:35
Jobboldali aktivisták fejen dobtak egy palesztin teherautó-sofőrt, mert azt hitték, segélyt szállít a Gázai övezetbe

Jobboldali aktivisták megállítottak két teherautót a ciszjordániai Givat Assaf településen, és kirámolták a tartalmukat, mert azt hitték, segélyt szállítanak a Gázai övezetbe. Ezek közönséges palesztin kereskedelmi teherautók voltak, és miután a telepesek kiszedték belőlük az árut – gumikat égettek és az egyik sofőrt kővel fejen dobtak. Izraeli biztonsági erők vannak a helyszínen.

19:54
Alsó-Galileában riasztást indítottak ellenséges drón behatolása miatt

19:45
Belehalt sérüléseibe Liron Yitzhak, a védelmi minisztérium egyik alkalmazottja, aki a Gázai övezetben megsérült egy pokolgéptől

Liron Yitzhak (30), a védelmi minisztérium egyik szerződő cégének alkalmazottja, akit tegnap (szerda) megsérült a Gázai övezetben egy pokolgép robbanásában, ma belehalt sérüléseibe. Yitzhak a cég megbízásából végzett munkát a Gázai övezetben, hogy segítséget nyújtson az ott működő erőknek, és a detonáció következtében életveszélyesen megsebesült. A Petah Tikva-i Beilinson Kórházban kezelték, ahol ma megállapították a halálát.

Liron Yitzhak és menyasszonya, Almog

A Petach Tikvából származó Yitzhak két hét múlva vette volna feleségül menyasszonyát, Almogot. Rajta kívül a szüleit és két testvérét hagyta hátra.

19:15
Netanjahu Galantnak: “Amíg a Hamasz marad, semmilyen más tényező nem fogja irányítani Gázát – természetesen nem a Palesztin Hatóság”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Galant védelmi miniszter kijelentésére reagálva azt mondta: “A szörnyű mészárlás után elrendeltem a Hamasz megsemmisítését. Az IDF harcosai és a biztonsági erők ezért harcolnak. Amíg a Hamasz a helyén marad, semmilyen más entitás nem fogja irányítani Gázát – természetesen nem a Palesztin Hatóság.” Hozzátette, hogy “a ciszjordániai palesztinok 80%-a támogatja a szörnyű mészárlást. A Palesztin Hatóság támogatja a terrorizmust, finanszírozza a terrorizmust és oktatja a terrorizmust. Az első feltétele egy másik entitás előkészítésének a Hamasz felszámolása.”

19:10
Ben-Gvir: Gallantot le kell váltani a háború céljainak elérése érdekében

19:00
A védelmi miniszter ellenzi Netanjahu háborús politikáját

Galant egy önnállóan megtartott sajtótájékoztatón kijelentette: nem egyezik bele abba, hogy Izrael átvegye Gáza katonai vagy civil irányítását. Felszólitotta Netanjahut, hogy ezt ő is egyértelműen jelentse ki. A védelmi miniszter azzal is megvádolta Netanjahut, hogy nem hajlandó a kabinetben semmi olyan tervet megtárgyalni, ami rendezné Gáza helyzetét a katonai akció után, és ezzel végteleníti a háborús helyzetet. “Amikor nem dönt, az is egyfajta döntés” – mondta a védelmi miniszter és hozzátette, hogy amennyiben nem dolgoznak ki egy olyan alternatívát, ami szerint vagy a Palesztin Hatóság vagy más, nemzetközi összefogással kialakított entitás veszi át Gáza irányítását, annak Izraelre katasztrofális hatása lesz: mind emberéletben, mind gazdaságilag káros helyzetet teremt a jövőt nézve.

Az előző napi jelentések folytatása – 2024. május 15., szerda.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.