A védelmi miniszter ellenzi Netanjahu háborús politikáját – Hírszüret

00:00
A szerdai frissítések véget értek.
A csütörtöki frissítésekért.

21:50
Nagy-Britannia útnak indította az első segélyszállítmányt a gázai ideiglenes móló felé

A londoni külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint a Ciprusról útnak indított csaknem 100 tonnás szállítmányban 8400, műanyag lemezekből összeállítható könnyűszerkezetes kisház található, amelyekben hajlék nélkül maradt civilek lelhetnek átmeneti menedéket.

Bővebben:

21:45
IDF: Egy gyanús légicél kelt át Libanon felől és esett le a Golani csomópont területén

Egy ellenséges repülőgép beszivárgásával kapcsolatos figyelmeztetés után az IDF szóvivője közölte, hogy egy gyanús légi célpontot észleltek, amely Libanoni területről haladt át Izrael területére, és a Tibériáshoz közeli Golani-i csomópont környékén zuhant le. Az Alsó-Galileai Regionális Tanács azt is közölte, hogy a tűzoltók a helyszínen kitört tüzek oltásán dolgoznak.

20:35
Jobboldali aktivisták fejen dobtak egy palesztin teherautó-sofőrt, mert azt hitték, segélyt szállít a Gázai övezetbe

Jobboldali aktivisták megállítottak két teherautót a ciszjordániai Givat Assaf településen, és kirámolták a tartalmukat, mert azt hitték, segélyt szállítanak a Gázai övezetbe. Ezek közönséges palesztin kereskedelmi teherautók voltak, és miután a telepesek kiszedték belőlük az árut – gumikat égettek és az egyik sofőrt kővel fejen dobtak. Izraeli biztonsági erők vannak a helyszínen.

19:54
Alsó-Galileában riasztást indítottak ellenséges drón behatolása miatt

19:45
Belehalt sérüléseibe Liron Yitzhak, a védelmi minisztérium egyik alkalmazottja, aki a Gázai övezetben megsérült egy pokolgéptől

Liron Yitzhak (30), a védelmi minisztérium egyik szerződő cégének alkalmazottja, akit tegnap (szerda) megsérült a Gázai övezetben egy pokolgép robbanásában, ma belehalt sérüléseibe. Yitzhak a cég megbízásából végzett munkát a Gázai övezetben, hogy segítséget nyújtson az ott működő erőknek, és a detonáció következtében életveszélyesen megsebesült. A Petah Tikva-i Beilinson Kórházban kezelték, ahol ma megállapították a halálát.

Liron Yitzhak és menyasszonya, Almog

A Petach Tikvából származó Yitzhak két hét múlva vette volna feleségül menyasszonyát, Almogot. Rajta kívül a szüleit és két testvérét hagyta hátra.

19:15
Netanjahu Galantnak: “Amíg a Hamasz marad, semmilyen más tényező nem fogja irányítani Gázát – természetesen nem a Palesztin Hatóság”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Galant védelmi miniszter kijelentésére reagálva azt mondta: “A szörnyű mészárlás után elrendeltem a Hamasz megsemmisítését. Az IDF harcosai és a biztonsági erők ezért harcolnak. Amíg a Hamasz a helyén marad, semmilyen más entitás nem fogja irányítani Gázát – természetesen nem a Palesztin Hatóság.” Hozzátette, hogy “a ciszjordániai palesztinok 80%-a támogatja a szörnyű mészárlást. A Palesztin Hatóság támogatja a terrorizmust, finanszírozza a terrorizmust és oktatja a terrorizmust. Az első feltétele egy másik entitás előkészítésének a Hamasz felszámolása.”

19:10
Ben-Gvir: Gallantot le kell váltani a háború céljainak elérése érdekében

19:00
A védelmi miniszter ellenzi Netanjahu háborús politikáját

Galant egy önnállóan megtartott sajtótájékoztatón kijelentette: nem egyezik bele abba, hogy Izrael átvegye Gáza katonai vagy civil irányítását. Felszólitotta Netanjahut, hogy ezt ő is egyértelműen jelentse ki. A védelmi miniszter azzal is megvádolta Netanjahut, hogy nem hajlandó a kabinetben semmi olyan tervet megtárgyalni, ami rendezné Gáza helyzetét a katonai akció után, és ezzel végteleníti a háborús helyzetet. “Amikor nem dönt, az is egyfajta döntés” – mondta a védelmi miniszter és hozzátette, hogy amennyiben nem dolgoznak ki egy olyan alternatívát, ami szerint vagy a Palesztin Hatóság vagy más, nemzetközi összefogással kialakított entitás veszi át Gáza irányítását, annak Izraelre katasztrofális hatása lesz: mind emberéletben, mind gazdaságilag káros helyzetet teremt a jövőt nézve.

16:52
IDF: körülbelül tíz tengerbe és nyílt területekre zuhant kilövést észleltek

A nyugat-galileai riadó után az izraeli hadsereg szóvivője kijelentette, hogy körülbelül tíz libanoni rakétakilövést észleltek, és ezek közül az egyik nyílt területre, a többi a tengerbe esett. A Hamasz libanoni fiókja vállalta a felelősséget.

16:20
Rakétariadó szólalt meg Nyugat-Galileában

16:01
A 38 éves Elad Pingerhutot tegnap egy páncéltörő rakéta ölte meg Galileában

A 38 éves Elad Fingerhut a Macuva kibucból az a civil, akit tegnap egy páncéltörő rakéta ölt meg Galileában, Adamit kibuc területén. Egy biztonsági forrás szerint Fingerhut, a háromgyermekes édesapa a páncéltörőtűzben eltalált katonák segítségére futott, amikor egy újabb lövés eltalálta. A páncéltörő löveg egy katonát is közepesen, másik négyet pedig könnyebben megsebesített.

15:30
Netanjahu: A háború utáni rendezésről szóló beszédek értelmetlenek mindaddig, amíg a Hamasz talpon van

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy “A háború utáni rendezésről szóló beszédek értelmetlenek mindaddig, amíg a Hamasz talpon van”. Elmondása szerint: “Az állításokkal ellentétben hónapok óta foglalkozunk különféle kísérletekkel, hogy megoldást találjunk erre az összetett problémára. A próbálkozások egy része rejtve van a szem elől, és ez jó, hogy így van. Ez része az általunk meghatározott háborús céloknak, eltökélt szándékunk, hogy ezt is elérjük. Mindenesetre semmi sem helyettesítheti a katonai győzelmet. Az a kísérlet, hogy ezt ilyen-olyan állítással megkerüljük, egyszerűen elrugaszkodott a valóságtól. Egyetlen dolog helyettesítheti a győzelmet: a vereség. Az általam vezetett kormány ebbe nem fog beleegyezni.”

14:59
Ganz Netanjahunak: A törvény, amit az előző kormányban javasoltam, nem releváns a 10/7 utáni valóságban

Miután Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy előmozdítja a Lapid-Bennett-kormányban Beni Ganz akkori védelmi miniszter által benyújtott hadkötelezettségről szóló törvényt, a miniszter azt mondta, hogy a törvény “akkor nem volt kielégítő, és ma nem releváns a 7/10 utáni időszak valóságában.” A miniszter Netanjahuhoz fordult, és kijelentette, hogy “Izrael Államnak katonákra van szüksége, és nem olyan politikai trükkökre, amelyek háború idején kettészakítják a nemzetet. A beszéd ideje lejárt – itt az ideje a cselekvésnek”.

14:47
Blinken: Nem engedhetünk meg egy kormányzati vákuumot Gázában, Izraelnek világos tervvel kell rendelkeznie

Antony Blinken amerikai külügyminiszter felszólította Izraelt, hogy készítsen világos tervet a Gázai övezet jövőjét illetően. Ukrajna fővárosában, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján Blinken továbbá arra figyelmeztetett, hogy az övezetben nem szabad kormányzati vákuumot elérni, ami csak káoszhoz vezetne.

Blinken hozzátette: rendkívül fontos a rafahi átkelő teljes működésének helyreállítása annak érdekében, hogy a humanitárius segélyt eljuttassák Gázába. Szerinte Izrael fontos lépéseket tett a Gázai övezet humanitárius helyzetének javítása érdekében, ugyanakkor a rafahi korlátozott katonai művelet ezzel ellentétes eredményt hozott. (Reuters)

13:40
Netanjahu bejelentette, hogy előmozdítja a Ganz által az előző kormányban benyújtott hadköteles törvényt

Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy elő kívánja mozdítani azt a sorkatonai törvényt (חוק הגיוס), amelyet Beni Ganz akkori védelmi miniszter terjesztett elő az előző kormányban. Netanjahu hivatala közölte, hogy a törvényt holnap (csütörtök) a törvényalkotási ügyekkel foglalkozó miniszteri bizottság elé terjesztik, hogy alkalmazzák a törvényjavaslatra a folytonosság törvényét. Ez lehetővé teszi Netanjahu számára, hogy tájékoztassa a hadkötelezettség alól való mentesség elleni petíciókkal foglalkozó Legfelsőbb Bíróságot arról, hogy törvényhozást támogat az ügyben. Netanjahu hivatala közölte: “A miniszterelnök felszólítja az összes olyan frakciót, ami az előző kneszetben támogatta a javaslatot, hogy csatlakozzanak a javaslathoz.”

13:38
Az IDF adatai: tegnap óta 22 katona sérült meg a harcokban, egyikük súlyosan

Az elmúlt napon 22 katona sérült meg a harcokban, egyikük súlyosan – az IDF által közzétett adatok szerint a sebesültek közül 15-en a Gázai övezetben sebesültek meg.

12:49
Nem szűnik a libanoni rakétázás Meron felé és a Galil körzetére, már legalább 80 belövésről adtak hírt. Az izraeli hadsereg katonai célpontokat támad.

A galili Beit Dzsanban gyerekek sikoltoznak a rakétatűz miatti félelmükben:

11:49
Riasztás Kirjat Smonában, Meronban és az északi határon. Több mint 40 lövedéket lőttek át Libanonból.

10:17
Újabb rakétatámadás Szderot városára Gázából. Egy nem lakott épületet egyenes találat ért.

9:00
Rakétákat lőttel ki Gázából Szderot városára és a déli övezet településire. A városban egy becsapódásról számolnak be. A támadásért a Hamasz vállalt felelősséget.

07:07
Az izraeli hadsereg megerősítette: megöltünk egy magas rangú Hezbollah parancsnokot

06:10
IDF: Ira Yair Gispan őrmester, páncélos harcos meghalt tegnap egy csatában a Gázai övezet déli részén

Ira Yair Gisfan – Fotó: IDF

Az IDF bejelentette, hogy a 7. dandár 75. páncélos zászlóaljának harcosa, Ira Yair Gisfan (19) őrmester Petach Tikváról tegnap meghalt egy csatában a Gázai övezet déli részén.

04:44
Hezbollah: A szervezet egyik parancsnoka az éjszaka folyamán meghalt egy dróntámadásban Tzurban

02:13
Az Egyesült Államok Izraelnek szánt új, egymilliárd dollár értékű segélycsomagjavaslatot nyújtott be a Kongresszusnak

Az amerikai külügyminisztérium egy új, Izraelnek szánt katonai segélycsomagra vonatkozó javaslatot juttatott el a Kongresszushoz, amely összesen egymilliárd dolláros tranzakciókat tartalmaz – állítja egy amerikai kormányzati forrás. Ugyanezen forrás szerint a fegyvercsomag várhatóan harckocsi- és aknavető lövedékeket, valamint páncélozott járműveket fog tartalmazni.

00:56
IDF: vadászgépek elfogtak két ellenséges drónt, amelyek keletről tartottak Izrael felé

23:00
Ketten meghaltak egy izraeli drón által elkövetett támadásban Libanonban, az egyik halott a Hezbollah egyik parancsnoka

A dróntámadás következtében kigyulladt jármű a libanoni Tzur városában

Két ember meghalt egy jármű elleni támadás következtében, a libanoni Tzur városában, az országból származó jelentések szerint. A beszámolók szerint a kárt egy izraeli drón okozta. Két libanoni biztonsági forrás azt mondta a Reutersnek, hogy az egyik halott a Hezbollah parancsnoka volt.

20:58
Körülbelül 150 tüntető az elraboltak hazahozataláért váltakozva blokkolja a Derech Begint Tel-Avivban

20:33
Letartóztattak két, a Gázai övezetben zsidó telepek létrehozásáért tüntetőt, amikor átlépték a határt az Erez átkelőhelyen

Két tüntető, akik részt vettek a gázai telepek létrehozásáért tartott felvonuláson, átlépték a határkerítést, behatoltak a Gázai övezet területére és az IDF letartóztatta őket az erezi átkelő közelében. A hadsereg szerint a tüntetők erőszakkal áttörtek egy katonai ellenőrzőponton, ahol katonák voltak.

A Szderottól a gázai határig tartó demonstráló menet – Fotó: Maya Alleruzzo / AP

20:05
Egy izraeli civil életét vesztette egy Libanonból indított páncéltörő rakéta a nyugat-galileai Adamit kibuc térségében. A páncéltörő tűzben egy katona is közepesen, négy katona pedig könnyebben megsérült.

18:17
IDF: Négy harcos súlyosan megsérült ma a Gázai övezetben vívott harcokban

Az IDF bejelentette, hogy az Ejtőernyős Brigád 202-es zászlóaljának három harcosa súlyosan megsérült a Gázai övezet északi részén vívott csatában, a Givati-dandár egy másik harcosa pedig a Gázai övezet déli részén folyó ütközetben sebesült meg súlyosan. Az ejtőernyős brigád harcosai a Hamasz tagjaival való összecsapásban sérültek meg, ebben az incidensben további öt katona sérült meg közepesen. A Givati-dandár harcosa egy bombarobbanás következtében sérült meg, ebben az incidensben további négy katona könnyebben és közepesen megsérült.

18:10
IDF: Körülbelül 15 terrorista halt meg egy UNWRA iskola egyik szobája elleni támadásban Nusiratban

18:00
Az előző napi jelentések folytatása – 2024. május 14., kedd.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.