Egy civil meghalt egy páncéltörő rakétatalálatban Adamit kibuc térségében, egy katona közepesen megsérült – Hírszüret

00:00
A keddi frissítések véget értek.
A szerdai frissítésekért.

23:00
Ketten meghaltak egy izraeli drón által elkövetett támadásban Libanonban, az egyik halott a Hezbollah egyik parancsnoka

A dróntámadás következtében kigyulladt jármű a libanoni Tzur városában

Két ember meghalt egy jármű elleni támadás következtében, a libanoni Tzur városában, az országból származó jelentések szerint. A beszámolók szerint a kárt egy izraeli drón okozta. Két libanoni biztonsági forrás azt mondta a Reutersnek, hogy az egyik halott a Hezbollah parancsnoka volt.

20:58
Körülbelül 150 tüntető az elraboltak hazahozataláért váltakozva blokkolja a Derech Begint Tel-Avivban

20:33
Letartóztattak két, a Gázai övezetben zsidó telepek létrehozásáért tüntetőt, amikor átlépték a határt az Erez átkelőhelyen

Két tüntető, akik részt vettek a gázai telepek létrehozásáért tartott felvonuláson, átlépték a határkerítést, behatoltak a Gázai övezet területére és az IDF letartóztatta őket az erezi átkelő közelében. A hadsereg szerint a tüntetők erőszakkal áttörtek egy katonai ellenőrzőponton, ahol katonák voltak.

A Szderottól a gázai határig tartó demonstráló menet – Fotó: Maya Alleruzzo / AP

20:05
Egy izraeli civil életét vesztette egy Libanonból indított páncéltörő rakéta a nyugat-galileai Adamit kibuc térségében. A páncéltörő tűzben egy katona is közepesen, négy katona pedig könnyebben megsérült.

18:17
IDF: Négy harcos súlyosan megsérült ma a Gázai övezetben vívott harcokban

Az IDF bejelentette, hogy az Ejtőernyős Brigád 202-es zászlóaljának három harcosa súlyosan megsérült a Gázai övezet északi részén vívott csatában, a Givati-dandár egy másik harcosa pedig a Gázai övezet déli részén folyó ütközetben sebesült meg súlyosan. Az ejtőernyős brigád harcosai a Hamasz tagjaival való összecsapásban sérültek meg, ebben az incidensben további öt katona sérült meg közepesen. A Givati-dandár harcosa egy bombarobbanás következtében sérült meg, ebben az incidensben további négy katona könnyebben és közepesen megsérült.

18:10
IDF: Körülbelül 15 terrorista halt meg egy UNWRA iskola egyik szobája elleni támadásban Nusiratban

16:30
Az IDF szóvivője: négy páncéltörő rakétát és négy rakétát lőttek ki Felső-Galileába; A lövéseket követően nyílt területen tűz ütött ki

15:30
IDF: Egy megfigyelő léggömböt talált el a Hezbollah tüze, és leesett Libanonban, információszivárgástól nem kell tartani

A lezuhant megfigyelő léggömb egy része Libanonban

14:24
Szderot önkormányzata: Három rakétát lőttek ki a városra, mindhármat elfogták, károkról vagy áldozatokról nem érkezett jelentés

10:12
Az IDF tankjai behatoltak Rafah keleti részébe. Harcok folynak.

A hadsereg beszámolója szerint több tucat terroristát likvidáltak a harcokban Rafah, Dzsbaliah és Zeitun területén. Közben ugyanott a légierő terrorista infrastruktúrákat támad.

7:58
Rakétarisztás Askelonban. A Vaskupola elfogta a rakétát, nincsenek sérültek.

07:01
Időjárás előrejelzés: az évszaknak megfelelő hideg lesz, északon és a központi részeken eső is előfordulhat

Ma változóan felhős lesz az idő, főként a hegyekben marad a hőmérséklet valamivel alacsonyabb az évszakban megszokottnál. Reggel az ország északi és középső részén enyhe esőre lehet számítani. Holnap enyhén emelkedik a hőmérséklet, változóan felhős vagy derült idő várható.

06:41
UNWRA: 360 000 palesztin menekült el Rafahból a múlt hét óta
(dpa)

03:16
Németország izraeli nagykövete a gázai segélyszállító teherautók kifosztásáról: “Szégyenletes, nem segíti Izrael céljait”

Steffen Seibert izraeli német nagykövet az éjszaka utalt arra az esetre, amikor jobboldali aktivisták segélyszállító teherautókat raboltak ki a Gázai övezetbe a Tarkumiya ellenőrzőpont környékén, megsemmisítették a rajtuk lévő küldeményt, sőt néhányat fel is gyújtottak. Az esetet “szégyenletesnek” nevezte. Seibert hozzátette, hogy ez “egyértelműen nem segíti azon izraeli célt, hogy kiszabadítsák az elraboltakat és biztonságot nyújtsanak a Hamasz terroristái ellen”.

23:48
IDF: A légierő vadászgépei elfogtak egy drónt (UAV), ami keletről tartott Izrael felé

22:29
Felgyújtottak két, a Gázai övezetbe tartó humanitárius segélyszállító teherautót a Tarkumija átkelőhelyen

Két humanitárius segélyszállító teherautót gyújtottak fel a Gázai övezetbe ma este a Tarkumija átkelő közelében. A teherautók egy konvoj részei voltak, amelyet délután telepes tiltakozók feltartóztattak és kifosztottak. A helyszínre érkezett rendőrök korábban négy embert elfogtak, majd elhagyták a helyszínt. Órákkal később a jobboldali demonstrálók visszatértek, és felgyújtották a teherautókat.

21:50
Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója: Nem hisszük, hogy ami Gázában történik, az népirtás

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: “Nem hisszük, hogy ami Gázában történik, az népirtás”. Azt is hozzátette, hogy “a rafahi hadművelet továbbra is hiba”.

21:00
12 fáklyát oltottak el egy ünnepségen az elraboltak családjainak részvételével

Körülbelül 1500 ember vett részt az Amphi Shuniban tartott fáklyaoltási ünnepségén. A Lucy Aharish és Jacky Levy által moderált ceremónia október 7-én reggel készült felvételekkel és egy emlékező imával kezdődött.

20:32
Netanjahu: Ez nem egy normális függetlenségi nap. Hazahozzuk az elraboltakat – az élőket és a holtakat

A Függetlenség Napja alkalmából készült, Benjamin Netanjahu miniszterelnök nevében készült gratuláló videót sugároztak a Herzl-hegyen fáklyagyújtó ünnepségen. A videóban Netanjahu azt mondta: “Ez nem egy normális függetlenség napja, a háború még mindig tart. Sok testvérünket még mindig a Hamasz pincéiben tartják fogva. Mindannyiukat hazahozzuk – élőket és holtakat egyaránt. A déli és északi lakosokat még mindig otthonaikból evakuáltak a háború miatt – épségben visszavisszük őket közösségeikbe.

19:49
A harcban elesett katonákra és a terrorcselekmények áldozataira emlékeztek országszerte

Az Emlékezés napján ötvennégy katonai temetőben és emlékhelyen tartottak rendezvényeket. Kormányzati politikusok sok helyen tartottak beszédet, és a beszédeket gyakran zavarták meg bekiabálással az emberek, illetve tiltakozó táblákat tartottak a magasba, amelyek szövege szerint felelősnek tartják őket a Hamasz október 7-i terrortámadásáért.

Bővebben:

19:35
IDF: A légierő két Hezbollah rakétakilövőállást támadott meg Dél-Libanonban

18:57
Újabb rakétatámadás volt a Gázai övezet környéki települések ellen

18:34
Az ENSZ magyarázat nélkül a felére csökkentette a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban meghalt nők és gyerekek számára vonatkozó becslést

Az ENSZ váratlanul és magyarázat nélkül felülvizsgálta és nagyjából a felére csökkentette a Gázai övezeti izraeli-palesztin fegyveres konfliktusban meghalt nők és gyermekek helyi beszámolókon alapuló becsült számát, miközben összességében az életüket vesztők számán nem változtatott. Erre felfigyelt hétfőn az izraeli média.

A világszervezet legfrissebb jelentésében a Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatal (OCHA) által közölt – az ENSZ-hez eljuttatott beszámolókból származó – számok tanúsága szerint arra a következtetésre jutott, hogy az azonosított halálos áldozatoknak csaknem a fele férfi, harminckét százalékuk gyermek, és húsz százalékuk nő, míg korábban nagyjából több mint kétharmaduk volt nő és gyerek.

Bővebben:

18:29
Erdogan: Több mint ezer Hamasz-tagot kezelnek törökországi kórházakban

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök a görög miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy több mint ezer Hamasz-tag van törökországi kórházakban. Erdogan megismételte, hogy a Hamasz “ellenállási mozgalom”, és szomorúságát fejezte ki a görög miniszterelnöknek amiatt, hogy országa terrorszervezetnek tekinti a Hamaszt. „Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet” – válaszolta neki a görög miniszterelnök.

Mindeközben Hassan Nasrallah, a Hezbollah főtitkára ma esti beszédében kijelentette, hogy “az ellenállás erői és a Gázai övezetben élő palesztinok szilárd kiállása az, ami azt eredményezte, hogy a palesztin kérdés visszatért a világ központi helyére.” Szerinte “Izraelben konszenzus van a háború kudarcáról… Netanjahunak fogalma sincs a háború utáni megoldásról, és bajban van. Izrael rafahi akciója semmin nem változtat. Izrael csak azért folytatja a háborút, hogy a győzelem képét keresse.” (Reuters)

18:07
Izrael vészhelyzeti búzaellátásról állapodott meg Romániával

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva. A búzáért cserébe Izrael mezőgazdasági technológiát és szakértelmet biztosít Romániának.

Bővebben:

Az előző napi jelentések folytatása
Frissítések – 2024. május 13.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.