Felgyújtottak két teherautót, amelyek humanitárius segélyt szállítottak a Gázai övezetbe – Hírszüret

00:00
A hétfői frissítések véget értek.
A keddi frissítésekért.

23:48
IDF: A légierő vadászgépei elfogtak egy drónt (UAV), ami keletről tartott Izrael felé

22:29
Felgyújtottak két, a Gázai övezetbe tartó humanitárius segélyszállító teherautót a Tarkumija átkelőhelyen

Két humanitárius segélyszállító teherautót gyújtottak fel a Gázai övezetbe ma este a Tarkumija átkelő közelében. A teherautók egy konvoj részei voltak, amelyet délután telepes tiltakozók feltartóztattak és kifosztottak. A helyszínre érkezett rendőrök korábban négy embert elfogtak, majd elhagyták a helyszínt. Órákkal később a jobboldali demonstrálók visszatértek, és felgyújtották a teherautókat.

21:50
Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója: Nem hisszük, hogy ami Gázában történik, az népirtás

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón kijelentette: “Nem hisszük, hogy ami Gázában történik, az népirtás”. Azt is hozzátette, hogy “a rafahi hadművelet továbbra is hiba”.

21:00
12 fáklyát oltottak el egy ünnepségen az elraboltak családjainak részvételével

Körülbelül 1500 ember vett részt az Amphi Shuniban tartott fáklyaoltási ünnepségén. A Lucy Aharish és Jacky Levy által moderált ceremónia október 7-én reggel készült felvételekkel és egy emlékező imával kezdődött.

20:32
Netanjahu: Ez nem egy normális függetlenségi nap. Hazahozzuk az elraboltakat – az élőket és a holtakat

A Függetlenség Napja alkalmából készült, Benjamin Netanjahu miniszterelnök nevében készült gratuláló videót sugároztak a Herzl-hegyen fáklyagyújtó ünnepségen. A videóban Netanjahu azt mondta: “Ez nem egy normális függetlenség napja, a háború még mindig tart. Sok testvérünket még mindig a Hamasz pincéiben tartják fogva. Mindannyiukat hazahozzuk – élőket és holtakat egyaránt. A déli és északi lakosokat még mindig otthonaikból evakuáltak a háború miatt – épségben visszavisszük őket közösségeikbe.

19:49
A harcban elesett katonákra és a terrorcselekmények áldozataira emlékeztek országszerte

Az Emlékezés napján ötvennégy katonai temetőben és emlékhelyen tartottak rendezvényeket. Kormányzati politikusok sok helyen tartottak beszédet, és a beszédeket gyakran zavarták meg bekiabálással az emberek, illetve tiltakozó táblákat tartottak a magasba, amelyek szövege szerint felelősnek tartják őket a Hamasz október 7-i terrortámadásáért.

Bővebben:

19:35
IDF: A légierő két Hezbollah rakétakilövőállást támadott meg Dél-Libanonban

18:57
Újabb rakétatámadás volt a Gázai övezet környéki települések ellen

18:34
Az ENSZ magyarázat nélkül a felére csökkentette a Gázai övezeti fegyveres konfliktusban meghalt nők és gyerekek számára vonatkozó becslést

Az ENSZ váratlanul és magyarázat nélkül felülvizsgálta és nagyjából a felére csökkentette a Gázai övezeti izraeli-palesztin fegyveres konfliktusban meghalt nők és gyermekek helyi beszámolókon alapuló becsült számát, miközben összességében az életüket vesztők számán nem változtatott. Erre felfigyelt hétfőn az izraeli média.

A világszervezet legfrissebb jelentésében a Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatal (OCHA) által közölt – az ENSZ-hez eljuttatott beszámolókból származó – számok tanúsága szerint arra a következtetésre jutott, hogy az azonosított halálos áldozatoknak csaknem a fele férfi, harminckét százalékuk gyermek, és húsz százalékuk nő, míg korábban nagyjából több mint kétharmaduk volt nő és gyerek.

Bővebben:

18:29
Erdogan: Több mint ezer Hamasz-tagot kezelnek törökországi kórházakban

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök a görög miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy több mint ezer Hamasz-tag van törökországi kórházakban. Erdogan megismételte, hogy a Hamasz “ellenállási mozgalom”, és szomorúságát fejezte ki a görög miniszterelnöknek amiatt, hogy országa terrorszervezetnek tekinti a Hamaszt. „Egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet” – válaszolta neki a görög miniszterelnök.

Mindeközben Hassan Nasrallah, a Hezbollah főtitkára ma esti beszédében kijelentette, hogy “az ellenállás erői és a Gázai övezetben élő palesztinok szilárd kiállása az, ami azt eredményezte, hogy a palesztin kérdés visszatért a világ központi helyére.” Szerinte “Izraelben konszenzus van a háború kudarcáról… Netanjahunak fogalma sincs a háború utáni megoldásról, és bajban van. Izrael rafahi akciója semmin nem változtat. Izrael csak azért folytatja a háborút, hogy a győzelem képét keresse.” (Reuters)

18:07
Izrael vészhelyzeti búzaellátásról állapodott meg Romániával

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval – közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva. A búzáért cserébe Izrael mezőgazdasági technológiát és szakértelmet biztosít Romániának.

Bővebben:

17:51
Egy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült a rafahi átkelő közelében, egy ENSZ-járműre történt lövés következtében

Az IDF előzetes vizsgálata szerint egy ember meghalt, egy másik pedig súlyosan megsebesült abban a lövésben, amely korábban egy ENSZ-járművet ért a rafahi átkelő közelében. A hadsereg még vizsgálja az eset körülményeit. Nem világos, hogy a lövést katonák adták-e le.

17:23
Öt IDF katona és egy védelmi minisztériumi alkalmazott súlyosan megsérült a Gázai övezetben szombat óta történt incidensekben

16:59
Légiriadó volt Felső-Galileában ellenséges drónok behatolása miatt

16:57
A Legfelsőbb Bíróság elutasította az IDF kérelmét, hogy rendelje el az államellenőr október 7-ével kapcsolatos ellenőrzési munkájának befagyasztását

A Legfelsőbb Bíróság elutasította az IDF azon kérését, hogy ideiglenes végzést adjon ki az államellenőr munkájának befagyasztására az október 7-i terrortámadáshoz vezető eseményekkel kapcsolatban. A határozatot követően az államellenőr, Matanyahu Englman kijelentette, hogy „a határozatra tekintettel az ellenőr elvárja a vezérkari főnöktől és valamennyi ellenőrzött szervezettől, hogy utasítsák embereiket az Állami Ellenőri Alaptörvényben rájuk rótt kötelesség teljesítésére, és működjenek teljes mértékben együtt.”

16:33
Jelentés: Izrael az elmúlt hónapban elkezdte fokozatosan visszaküldeni a diplomatáit Törökországba

Izrael az elmúlt hónapban elkezdte fokozatosan visszaküldeni a diplomatáit Törökországba, körülbelül hat hónappal azután, hogy biztonsági okokból visszaküldték őket az országba – ezt mondták izraeli források a Middle East Eye weboldalnak. Egy hivatalos törökországi forrás megerősítette a részleteket a weboldalnak.

16:14
IDF: A légierő több mint 120 célpontot támadott meg a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán

Rakétavetőt találtak Rafah keleti részén, ma – Fotó: IDF

A légierő több mint 120 terrorista célpontot támadott meg a Gázai övezetben az IDF közleménye szerint. Azt is közölték, hogy a kelet-rafahi csatákban számos fegyveres életét vesztette, és fegyvereket és rakétavetőket is találtak.

16:09
Palesztinbarát tüntetők elbarikádozták magukat az Amszterdami Egyetem egyik épületében

Palesztinbarát tüntetők elbarikádozták magukat az Amszterdami Egyetem (UvA) egyik épületében, tiltakozásul Izrael Gázai övezetbeli fellépései ellen – ezt mind az egyetem, mind a tüntetés mögött álló holland szervezet közölte. Az egyetem vezetése felszólította azokat a személyeket, akik nem vesznek részt a demonstrációban, hogy maradjanak távol a helyszíntől. Az Eindhoveni Műszaki Egyetemen és a Groningeni Egyetemen is tartanak demonstrációkat. (Reuters)

15:53
Palesztin források: Egy ENSZ-járművet lövések értek a rafahi átkelő közelében. Legalább egy ember megsérült.

15:37
Négy embert letartóztattak a Gázai övezet felé tartó humanitárius segélyszállítmány blokkolása miatt, a teherautókban kár keletkezett

Négy embert, akik blokkolták a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító teherautókat, letartóztattak a rendőrök a Tarkumiya ellenőrzőpont közelében. Korábban közel 100-an blokkolták a teherautókat, kiürítették őket és kilencet megrongáltak. Rendőrséget és határrendész (magav – מג”ב) erőket hívtak a területre A rendőrség tájékoztatása szerint a hadsereg nem tájékoztatta őket a teherautók várható áthaladásáról, ezért azt nem ennek megfelelően szervezték meg.

14:49
Felső-Galileai számos településén légiriadó volt ellenséges dróntámadás miatt

14:00
A meggyilkolt és elrabolt Guy Iluz édesanyja beszédében így szólt Netanjahuhoz: “Nincs sírja, hogy meglátogassam, add vissza nekünk”

Doris Lieber, a meggyilkolt Guy Iluz édesanyja a Herzl-hegyen tartott ünnepségen Netanjahu miniszterelnökhöz intézett beszédében azt mondta neki: “Nincs sírja, hogy meglátogassam, add vissza nekünk”. Lieber a terror áldozatainak családtagjai nevében beszélt, és miután elmondta fiának a gázai fogságban bekövetkezett halálát, akit a reimi partiról raboltak el, hozzátette: „Guy a gázai fogságban marad mártír.”

Galant tájékoztatta Blinkent a rafahi művelet részleteiről: “precíz művelet, amelyet a határátkelőhely biztosítása mellett hajtanak végre”

Yoav Galant védelmi miniszter ma este tájékoztatta Antony Blinken amerikai külügyminisztert a rafahi hadművelet részleteiről. A közlemény szerint “Galant és Blinken megvitatták a gázai fejleményeket és az IDF pontos tevékenységét Rafahban a megmaradt Hamasz-zászlóaljak ellen, miközben biztosítják a határátkelőhelyet”.

13:22
Légitámadás érte Felső-Galileát

12:49
Aktivisták blokkolták azokat a teherautókat, amelyek humanitárius segítséggel tartottak a Gázai övezetbe Hebron térségében

A “9-es parancs” szervezet telepes aktivistái a Hebron melletti Tarkumiya átkelőnél blokkolták a humanitárius segélyekkel a Gázai övezetbe tartó teherautók mozgását. A szervezet közölte, hogy egész nap a környéken maradnak, és meg fogják akadályozni, hogy a teherautók elérjék az övezetet.

A jom hazikaronos szirénaszó alatt:

12:26
Egy katona közepesen, három pedig könnyebben megsérült, amikor egy páncéltörő rakéta eltalálta Yiftach kibuc területét

Egy katona közepesen, három másik pedig könnyebben megsérült, amikor két páncéltörő rakéta eltalálta Yiftach kibuc területét. Egy Libanonból érkező drón Zarit térségében zuhant le, ezúttal nem voltak áldozatok.

11:38
Becsmérlő beszólások hangzottak el Ben-Gvir ellen Asdodban, tiltakozó táblák a kormány ellen Isfiyában

Ben-Gvir az asdódi katonai temető bejáratánál, ma – Fotó: Ilan Assiag

A gyászoló családok sértegető jelzőkkel Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert, aki az emléknapi ceremóniára érkezett az asdódi katonai temetőbe. Fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak és számos sorompót állítottak fel a miniszter érkezésére. A gyászoló családok egy része fellázadt a miniszter beszéde előtt, és azt kiabálták felé: “Tűnj innen, bűnöző. Szemét, egy percig sem voltál a hadseregben”, más hozzátartozók pedig azt kiabálták: “Szégyelljétek magatokat, hazaáruló baloldaliak”. A beszólások a sziréna előtti utolsó pillanatokig hallatszottak.

11:35
Netanjahu: Meg fogjuk valósítani a háború céljait, és ezek középpontjában az összes elrabolt visszatérése áll; Sok család otthagyta beszédét

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Herzl-hegyi emlékünnepségen elmondott beszédében azt mondta: “Eltökélt szándékunk, hogy megnyerjük a harcot, súlyos árat szedtünk és fogunk beszedni az ellenségtől bűnös tetteiért. Meg fogjuk valósítani a győzelem céljait, és ezek középpontjában az összes elrabolt hazatérése áll, de az ár, amit fizetünk, nagyon súlyos.” Az ünnepség több résztvevője tiltakozásul elhagyta a helyszínt a miniszterelnök beszéde alatt.

11:33
A Sabak vezetője az emléknapi ceremónián: “Mindenkinél jobban érzem azt az érzést, hogy megakadályozhattuk volna”

Ronen Bar, a Sabak vezetője azt mondta az emléknapi ünnepségen a szervezet központjában, hogy “mindannyian úgy érezzük, hogy azt a biztonsági takarót, amelyre mindig is büszkék voltunk, nem tudtuk biztosítani Izrael népének október 7-én. Mindannyian érezzük a veszteséget, azt az érzést, hogy meg tudtuk volna előzni – és a szervezet vezetőjeként és a szervezet tevékenységéért felelősként ezt talán mindenkinél jobban érzem.” Bar hozzátette: “Alaposan megvizsgáljuk a Sabak szerepét a Hamasz október 7-i támadásában. Fájdalmas és jelentős vizsgálat. Tanulunk ebből, és javítjuk a szükséges dolgokat. Ez a mi kötelességünk Izrael népe iránt, és ez a mi kötelességünk az elesettekkel szemben. A közvéleménynek az állami intézményekbe és belénk vetett bizalma nélkül nincs létjogosultságunk.”

11:30
Az elesettekre emlékeztek hétfőn országszerte

Helyi idő szerint hétfőn 11 órakor két percre megszólaltak a szirénák Izraelben, és az egész országban megállt az élet; néma főhajtással adóztak az Izrael védelmében elesettek emléke előtt. 

Netanjahu a Herzl-hegyi temetőben mondott beszédében felidézte a Hamasz október 7-i támadásában, vagy az azóta tartó háborúban harcoló izraeli katonák emlékét, és kijelentette, hogy “vagy mi, Izrael, vagy ők, a Hamasz” létezik, és ezért Izraelnek meg kell nyernie a harcot ellenük.

Ronen Bar, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője a szervezet székhelyén tartott beszédében szintén felidézte a Hamasz októberi mészárlását. “Együtt harcoltunk, együtt buktunk el, és együtt fel fogunk támadni” – mondta.

Bővebben:

10:42
Tiltakozás Szmotrics pénzügyminiszter érkezése ellen az ofakimi katonai temetőbe: “A minisztereknek nincs mandátumuk idejönni, üljenek otthon és kérjenek bocsánatot.”

10:17
IDF: Két drón robbant fel Beit Hillel térségében, nem esett áldozat, tűz ütött ki a helyszínen

09:47
Fokozott biztonsági intézkedéseket hoztak és számos ellenőrző pontot állítottak fel az asdodi temetőben Itamar Ben-Gvir miniszter érkezésének előkészítéseként.

09:36
A vezérkari főnök és a Sabak vezetője: A hadsereget ért kritika eltereli a parancsnokok figyelmét és árt a harcoknak

08:57
Újabb rakétatámadás érte az ország déli részét, a Gázai övezet közelében

08:56
Galant a Herzl-hegyi ünnepségen: a háború az elkövetkező évtizedekre alakítja életünket

Yoav Galant védelmi miniszter a Herzl-hegyen tartott névfelolvasó ünnepségen azt mondta, hogy a jelenlegi háború “az elkövetkező évtizedekre alakítja életünket”. Galant hozzátette, hogy “ez egy olyan háború, amely addig tart, amíg vissza nem hozzuk túszainkat, felszámoljuk a Hamasz uralmát és katonai képességeit, és helyreállítjuk Izrael állam jólétét és kreativitását, valamint a mosolyt polgárai arcán”.

08:51
Légiriadó volt egy Gázai övezet melletti kibucban

08:48
Izrael új átkelőhelyet nyitott a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyszállítmányoknak

Izrael új átkelőhelyet nyitott vasárnap a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyszállítmányoknak: az övezet északi határán kialakított, Nyugat-Erez nevűt, bár az építkezés még nem teljesen fejeződött be ott. Az első napon mintegy negyven kamionnyi segély haladt át rajta.

A legtöbb humanitárius segély délen, Kerem Salomnál jut be a Gázai övezetbe.

Az izraeli erők (IDF) hadműveletet kezdtek a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabaliában, mert információik szerint visszatértek oda a Hamasz iszlamista terrorszervezet már egyszer felszámoltnak hitt egységei. A légierő a szárazföldi csapatok bevonulása előtt mintegy harminc célpontot támadott a térségben. Az izraeli szárazföldi csapatok délen, az Egyiptomba vezető rafahi átkelő gázai oldalán folytatták hadműveletüket. Számos alagútlejáratot és rakétavetőt találtak és semmisítettek meg.

Bővebben:

08:21
Nyugat-Galilea számos településén riasztót aktiváltak, ellenséges drónok beszivárgása miatt

07:30
Vasárnap este kezdődött az Emlékezés napja

A tavalyi listához képest 826 harcokban elesett és 834 terroristák meggyilkolta emberrel bővül a lista, melyben 1860 óta 25 039, kezében fegyverrel, és 1851-től napjainkig ötezeregyszáz civil halálát jegyezték fel Izrael földjén.

Bővebben:

07:28
Légiriadó volt több, az északi határ mentén lévő településen

06:10
jom hazikaron emléknap hétfői programja:

8:30 Felolvassák az Izrael háborúiban elesett katonák nevét a jeruzsálemi Herzl-hegyen

11:00 Megszólal a második, kétperces sziréna Izrael-szerte 

11:02 A légierő repülőgépei “hiányos kötelékben” átrepülnek a Herzl-hegy felett, ezzel megkezdődik a központi állami ceremónia, ahol többek között Herzog, Netanjahu, Ohana vesz részt

13:00 A terrorizmus áldozatainak emlékünnepsége a Herzl-hegyen 

19:45 Az emléknap záróünnepsége a Herzl-hegyen  

További helyi és közösségi emlékünnepségeket tartanak országszerte a temetőkben, közösségi házakban és iskolákban.

04:56
Amerikai források: Sinwar nem Rafahban bujkál, úgy gondolják, hogy nem hagyta el Khan Yunis környékét

Az Egyesült Államokban a becslések szerint a Hamasz vezetője, Yahya Sinwar nem Rafahban rejtőzik, és ez az információ alááshatja az izraeli érvelést a nagyszabású hadművelet mellett – ezt amerikai források mondták a New York Timesnak. A források szerint az izraeli hírszerzés egyetért az amerikai értékeléssel, és osztja azt az értékelést is, hogy Sinwar egyáltalán nem hagyta el az alagutakat Khan Yunis térségében, a Gázai övezet déli részén. Amerikai és izraeli források szerint ott egy túszcsoportot használ emberi pajzsként, hogy eltántorítsa az IDF erőit attól, hogy razziát hajtsanak végre vagy bombázzák a helyszínt. A források hozzátették, hogy a Biden-adminisztráció azt mondta Izraelnek, hogy a Sinwar felkutatására tett kísérlet nem használható igazolásként Rafah elleni támadás indítására.

03:28
Blinken Gallanttal folytatott megbeszélésén megismételte, hogy a kormányzat ellenzi a nagyszabású rafahi hadműveletet

Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszélt Yoav Galant védelmi miniszterrel, és hangsúlyozta, hogy a Biden-kormányzat ellenzi a kiterjedt rafahi hadműveletet, de azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága és a Hamasz megsemmisítése mellett. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nevében kiadott közleményben leszögezték, hogy Blinken ragaszkodik a gázai civilek és segélyszervezetek sürgős védelmének szükségességéhez, és sürgette a védelmi minisztert, hogy biztosítsa a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe.

01:07
Az Egyesült Államok izraeli nagykövete: “Nem lesz fennakadás a katonai segítségnyújtásban, semmi sem változott a kapcsolatunkban”

Jack Lowe, az Egyesült Államok izraeli nagykövete szerint “tévedés azt gondolni, hogy valami alapvetően megváltozott” a két ország kapcsolatában, és “nem lesz fennakadás az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott katonai segélyben”. A 12-es csatornának adott interjújában hozzátette, hogy Izrael rafahi fellépése “még nem jutott arra a területre, ahol a nézeteltérések vannak” a kormányzat és Izrael között.

00:45
Palesztin jelentések: a “Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért” egyik tagja meghalt egy gázai támadásban

Palesztin jelentések szerint a “Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért” szervezet politikai irodájának egyik tagja meghalt egy ház elleni támadásban a Gázavárostól délre fekvő al-Sabra negyedben. A jelentések szerint a halott férfi Talal Abu-Zarifa, és két másik ember is életét vesztette a támadásban. A Fatah bejelentette a halálát.

22:51
IDF: A légierő két Hezbollah indítóállást támadott meg Dél-Libanonban

21:48
Az elrabolt Matan Tsengaoker családtagjai, akik a szombati tüntetésen a rendőrökkel való összecsapás során megsérültek, eljelentést tettek ügyükben a rendőrségen.

Einav és Nathalie Tsengauker, az elrabolt Matan Tsengauker anyja és nővére, valamint unokatestvére, Gina Waldman-Tsengauker feljelentést tettek a rendőrségen a szombaton Tel-Avivban tartott tüntetésen történt erőszakos incidensek miatt a rendőrök és a tüntetők között. Matan anyját és nővérét erőszakosan ellökték, amikor az összecsapások kibontakoztak, unokatestvérét pedig a padlóra dobták az Azrieli bevásárlóközpont melletti tiltakozó menet közben.

21:25
Az izraeli-palesztin emlékünnepséget a háború árnyékában élő gyerekeknek szentelték: “Elszántsággal cselekedni gyermekeink jobb jövőjének megteremtésében”

Az izraeli-palesztin emléknap ünnepségét idén a háború árnyékában élő gyerekeknek szentelték. Az emléknap előestéjén előre rögzített és sugárzott szertartást 19. éve rendezték meg, és egyperces néma csenddel nyitották meg a konfliktus mindkét fél áldozatainak emlékére.

21:07
Megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázai övezet környéki izraeli településeken – ma már ötödször

20:54
A vezérkari főnök: “Én küldtem a csatába a gyermekeiteket, ahonnan nem tértek vissza, és abba az állásba, ahonnan elrabolták őket”

Herzi Halevi vezérkari főnök a Nyugati Falnál tartott állami emlékünnepségen, ma este – Fotó: Naama Greenbaum

Herzi Halevi vezérkari főnök az Izrael mártírjai és az ellenségeskedések áldozatai emléknapjának megnyitó ünnepségén a Nyugati Falnál kijelentette, hogy ő viseli a felelősséget azért, hogy az IDF nem teljesítette az Izrael állam polgárainak védelmét szolgáló küldetését október hetedikén. “Minden nap érzem ennek a súlyát a vállamon, és a szívem mélyén teljesen megértem a jelentését” – mondta. Halevi így szólt a gyászoló családok tagjaihoz: “Én vagyok a parancsnok, aki elküldte fiaitokat és lányaitokat a csatába, ahonnan nem tértek vissza, és abba a pozícióba, ahonnan elrabolták őket. Minden nap magammal hordom az elesettek emlékét, és én vagyok a felelős azért, hogy válaszoljak azokra a súlyos kérdésekre, amelyek ébren tartanak.”

20:22
Tüntetők az elraboltak visszatéréséért és a kormány ellen a tel-avivi katonai főhadiszállás Begin kapuja előtt; “Nem akarunk több mártírt”

Az elraboltak családtagjai Tel-Avivban, ma este – Fotó: Hadas Parosh

20:07
Ismét légiriadó volt Szderotban és környékén

17:24
Szderot önkormányzata: Négy rakétát lőttek ki a városra a legutóbbi gázai támadásban, kettőt elfogtak, kettő pedig nyílt területen robbant fel.

Azt is hozzátették, hogy a rakéta elfogásának töredékei anyagi kárt okoztak, és egy hároméves kisfiú megsérült a védett terület felé menet, a mentők szállították kezelésre.

Rakétaelfogás Szderotban, ma este – Fotó: Amir Cohen / Reuters

A rakétatámadás után az önkormányzat bejelentette, hogy az emléknapi ünnepséget a város védett területére költöztetik, és a holnapi, a városi temetőben tartandó emléknapi ünnepségről később adnak tájékoztatást.

Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 12.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.