A vezérkari főnök: “Én küldtem a harcba a gyermekeiteket, ahonnan nem tértek vissza, és abba a pozícióba, ahonnan elrabolták őket” – Hírszüret

00:00
A mai frissítések véget értek.
A következő napi frissítésekért.

22:51
IDF: A légierő két Hezbollah indítóállást támadott meg Dél-Libanonban

21:48
Az elrabolt Matan Tsengaoker családtagjai, akik a szombati tüntetésen a rendőrökkel való összecsapás során megsérültek, eljelentést tettek ügyükben a rendőrségen.

Einav és Nathalie Tsengauker, az elrabolt Matan Tsengauker anyja és nővére, valamint unokatestvére, Gina Waldman-Tsengauker feljelentést tettek a rendőrségen a szombaton Tel-Avivban tartott tüntetésen történt erőszakos incidensek miatt a rendőrök és a tüntetők között. Matan anyját és nővérét erőszakosan ellökték, amikor az összecsapások kibontakoztak, unokatestvérét pedig a padlóra dobták az Azrieli bevásárlóközpont melletti tiltakozó menet közben.

21:25
Az izraeli-palesztin emlékünnepséget a háború árnyékában élő gyerekeknek szentelték: “Elszántsággal cselekedni gyermekeink jobb jövőjének megteremtésében”

Az izraeli-palesztin emléknap ünnepségét idén a háború árnyékában élő gyerekeknek szentelték. Az emléknap előestéjén előre rögzített és sugárzott szertartást 19. éve rendezték meg, és egyperces néma csenddel nyitották meg a konfliktus mindkét fél áldozatainak emlékére.

21:07
Megszólaltak a légvédelmi szirénák a Gázai övezet környéki izraeli településeken – ma már ötödször

20:54
A vezérkari főnök: “Én küldtem a csatába a gyermekeiteket, ahonnan nem tértek vissza, és abba az állásba, ahonnan elrabolták őket”

Herzi Halevi vezérkari főnök a Nyugati Falnál tartott állami emlékünnepségen, ma este – Fotó: Naama Greenbaum

Herzi Halevi vezérkari főnök az Izrael mártírjai és az ellenségeskedések áldozatai emléknapjának megnyitó ünnepségén a Nyugati Falnál kijelentette, hogy ő viseli a felelősséget azért, hogy az IDF nem teljesítette az Izrael állam polgárainak védelmét szolgáló küldetését október hetedikén. “Minden nap érzem ennek a súlyát a vállamon, és a szívem mélyén teljesen megértem a jelentését” – mondta. Halevi így szólt a gyászoló családok tagjaihoz: “Én vagyok a parancsnok, aki elküldte fiaitokat és lányaitokat a csatába, ahonnan nem tértek vissza, és abba a pozícióba, ahonnan elrabolták őket. Minden nap magammal hordom az elesettek emlékét, és én vagyok a felelős azért, hogy válaszoljak azokra a súlyos kérdésekre, amelyek ébren tartanak.”

20:22
Tüntetők az elraboltak visszatéréséért és a kormány ellen a tel-avivi katonai főhadiszállás Begin kapuja előtt; “Nem akarunk több mártírt”

Az elraboltak családtagjai Tel-Avivban, ma este – Fotó: Hadas Parosh

20:07
Ismét légiriadó volt Szderotban és környékén

17:24
Szderot önkormányzata: Négy rakétát lőttek ki a városra a legutóbbi gázai támadásban, kettőt elfogtak, kettő pedig nyílt területen robbant fel.

Azt is hozzátették, hogy a rakéta elfogásának töredékei anyagi kárt okoztak, és egy hároméves kisfiú megsérült a védett terület felé menet, a mentők szállították kezelésre.

Rakétaelfogás Szderotban, ma este – Fotó: Amir Cohen / Reuters

A rakétatámadás után az önkormányzat bejelentette, hogy az emléknapi ünnepséget a város védett területére költöztetik, és a holnapi, a városi temetőben tartandó emléknapi ünnepségről később adnak tájékoztatást.

17:14
IDF: Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) parancsnoka a hétvégén Izraelbe látogatott, és találkozott a vezérkari főnökkel

17:05
További légiriadók voltak Szderotban és a Gázai övezet környékén

16:57
Nyugat-Galileában légiriadó volt ellenséges drónok behatolása miatt

16:55
Libanoni jelentés: A Hezbollah kivonja harcosainak nagy részét a határról, és fokozza a drónok használatát

Az A-Diyar című libanoni lap Hezbollah-forrásból számolt be arról, hogy a szervezet fokozatos stratégiai változást tervez az Izrael elleni harcban, amely a határ közelében tevékenykedő felderítő és hírszerző egységek mellett harcosainak kivonását is magában foglalja majd a frontvonalakból. A forrás szerint a Hezbollah úgy döntött, hogy inkább azokra a támadó drónokra támaszkodik, amelyeket a határ közeli területekről indítanak majd, és amelyeknek szerinte nagy sebességük miatt sikerül kikerülniük az izraeli légvédelmi rendszereket.

Arról is beszámoltak, hogy a Hezbollah a közelmúltban arra összpontosít, hogy rakétákat lőjön ki izraeli területekre – rövid és közepes hatótávolságra –, ez is az új stratégia része. A forrás szerint a szervezet stratégiai képességeinek megerősítése mellett döntött, beleértve azokat a titkosszolgálati hálózatokat is, amelyeket állítólag Izraelen belül működtet.

16:40
Blinken: Izrael nem mutatott fel semmiféle tervet arra, ami megakadályozza, hogy a Hamasz visszatérjen azokra a helyekre, ahol a katonaság előzőleg már harcokat folytatott.

Az amerikai külügyminiszter szerint Izrael nem dolgozott ki tervet arra, hogyan lehet megakadályozni a Hamasz visszatérését azokra a helyekre, ahonnan a hadsereg kivonul. Ezzel Izrael vákumot hagy maga után, ami a terroristák visszatérését eredményezi ott, ahol már előzőleg az IDF katonái harcoltak.

16:30
Légiriadó Sderotban, a Gázai-övezet körül, illetve a Galilban.

15:00
A Hadsereg közzétette: legalább tíz katona, közöttük tisztek is követett el öngyilkosságot a háború kezdete óta, egyesek a Gázai-övezetben október 7-ét követő harcok alatt.

A fenti körülményekre tekintettel az IDF személyzeti osztályának vezetője, Yaniv Asor tábornok bejelentette, hogy a hadsereg mostantól harcban elesettnek tekinti azokat a katonákat, akik „személyes körülmények” – például öngyilkosság vagy nem műveleti baleset – következtében haltak meg. Ezen a listán nem szerepelnek azok a katonák, akik befejezték a szolgálatot és a harcok miatti traumák és következmények miatt vetettek véget életüknek.

14:33
Az IDF szóvivője: A hadsereg hadműveletet indított a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija városában

A 98-as hadosztály katonái előző este megkezdték a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalijában – közölte az IDF szóvivője. A bejelentés szerint a hadművelet a Hamasz terroristák térségbeli jelenlétével kapcsolatos titkosszolgálati információk nyomán kezdődött. A szóvivő azt is közölte, hogy a 162-es hadosztály katonái folytatják tevékenységüket a Gázai övezet keleti részén és a rafahi átkelőnél. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a katonák alagútaknákat és rakétavetőket találtak, emellett arról is beszámoltak, hogy a 99. hadosztály katonái a Gázai övezet északi részén található Zaytunban tevékenykednek.

14:13
Megszólaltak a szirénák Askelonban

13:58
Légiriadó volt Kerem Shalomban; IDF: elfogtunk két, Rafah környékéről kilőtt rakétát

12:30
Cameron: az Izrael elleni fegyverembargó a Hamaszt segítené

David Cameron brit külügyminiszter szerint az Izrael elleni brit fegyverszállítási tilalom a Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezetet segítené.

Cameron a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Nagy-Britannia nem támogatja a gázai Rafah elleni nagyszabású izraeli hadműveletet, amíg Izraelnek nincsenek kidolgozott tervei a helyi lakosság biztonságba helyezésére, illetve menedék, élelmiszer és gyógyszerek biztosítására a civilek számára.

“Ilyen tervet eddig nem láttunk” – tette hozzá a londoni külügyi tárca vezetője.

Arra a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan a brit kormány is leállítaná-e az Izraelbe irányuló fegyverszállításokat, Cameron azt mondta: ebből a szempontból az Egyesült Államok és Nagy-Britannia teljesen különböző helyzetben van, az amerikaiak ugyanis hatalmas mennyiségű fegyvert szállítanak Izraelnek, a brit export ugyanakkor az izraeli fegyvervásárlások nem egészen egy százalékát teszi ki.

Bővebben:

12:00
Herzog és Levin bejelentette: kegyelmet kapnak azok, akik jelentősen hozzájárulnak az állam biztonságához

Yitzhak Herzog államelnök és Yariv Levin igazságügyi miniszter – “az ország 76. függetlenségének napjához közeledve és a Vaskardok-háborúval a háttérben” – különleges amnesztiaprogramot hirdetett azoknak, akik jelentősen hozzájárulnak az állam biztonságához.

09:44
Ismeretlenek felgyújtottak egy üresen álló házat és feliratokat festettek a falaira a palesztin Duma faluban a ciszjordániai Nablusz régióban. A Sabak is részt vesz az incidens kivizsgálásában.

08:58
A Maagan Michael kibuc tengerpartján ritkán látott tintahalat találtak

A Természetvédelmi és Parkvédelmi Hatóság felügyelője talált a neon repülő tintahal egyedre, amelyet Maagan Michael tengerpartjára sodort ki a víz. Ez a második dokumentálása a Földközi-tenger partján egy ehhez a fajhoz tartozó tintahalról, ami általában a Földközi-tenger partjainál mélyebb vizekben él, és a hidegebb hőmérsékletet kedveli.

A tegnap (szombat) lefotózott, 110 centiméter hosszú tintahal nagy méretűnek számít. Ez a faj a nevét arról kapta, hogy a repülő halakhoz hasonlóan képes rövid távolságokat a levegőben megtenni. Körülbelül egy évig él, főleg kis tengeri halakkal és egyéb tintahalakkal táplálkozik.

A tintahal Maagan Michael tengerpartján, tegnap – Fotó: Ilya Baskin / Természetvédelmi és Parkok Hatóság

08:15
Jelentések a Gázai övezetben az IDF és a Hamasz erői közötti tűzváltásról Dzsabalijában

A Gázai övezetben a hírek szerint tűzváltás történt az IDF erői és a Hamász tagjai között Dzsabalijában Tegnap este az IDF ismét támadást intézett a város ellen, levegőből és tüzérségi tűzzel, hónapokkal azután, hogy bejelentette, hogy a Hamasz ott leszerelték, és katonai keretként megszűnt a területén létezni. A hadsereg nem hivatalosan azt állította, hogy a harcokat kísérő politikai folyamat hiánya és a világos célok meghatározásának elmulasztása rontja a háború katonai eredményeit. Tegnap Dzsabalija 150 000 lakosát szólították fel evakuálásra a Dzsabaliától délnyugatra fekvő Gáza városba.

07:58
Egészségügyi Minisztérium Ramallahban: A balatai menekülttáborban az IDF-tűzben meghalt egy férfi

Egy férfi meghalt az izraeli hadsereg által a nabluszi Balata menekülttáborban végrehajtott rajtaütésben – közölte a ramallahi egészségügyi minisztérium, hogy egy másik embert is megsebesítettek egy lövés következtében, és kórházba szállították. A Vörös Félhold azt közölte, hogy egy másik személyt is megsebesítettek egy lövésben, őt kórházba szállították.

07:52
Az IDF a nahariai riasztások után: drónbehatolást azonosítottunk Libanon felől

06:47
Légiriadó volt Nahariában

06:17
Ma kezdődnek a jom hazikaron emléknap rendezvényei; A sziréna 20:00-kor szólal meg

Fotó: AI

jom hazikaron, az izraeli háborúk elesettjeinek és a terrorcselekmények áldozatainak emléknapjának eseményei körülbelül hét hónappal az október 7-i mészárlás után, ma (vasárnap) délután kezdődnek, a Gázai övezetben és az ország északi részén zajló harcok árnyékában. Délután 16:30-kor a jeruzsálemi Beit Yad Labanimban tartanak megemlékezést Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Amir Ohana kneszet elnök jelenlétében. 20:00-kor egy egyperces szirénaszó után Yitzhak Herzog államelnök és Herci Halevi vezérkari főnök jelenlétében az emléknap megnyitó ünnepsége kezdődik a jeruzsálemi Siratófalnál (Nyugati Fal).

jom hazikaron emléknap előestéjének a programja:

  • 16:30 Emlékünnepség a jeruzsálemi Beit Yad Labanimban, a miniszterelnök és a Kneszet elnökének jelenlétében
  • 20:00 Egy perces sziréna szólal meg országszerte
  • 20:01 Emlékgyertyagyújtás a Siratófalnál, az államelnök és a vezérkari főnök jelenlétében
  • 20:30 Az izraeli-palesztin emlékművet több helyszínen vetítik, a Békeharcosok és a Gyászoló Családok Fóruma Facebook-oldalán is közvetítik.
  • 21:15 “Emlékükre éneklünk” rendezvény a Kneszetben, állami vezetők és a biztonsági szolgálatok vezetőinek jelenlétében

05:58
Tegnap este 30 tüntetőt tartóztattak le a kaplani tüntetésen, közülük négyet az elraboltak családjaiból; Egyiküket előzetes letartóztatásba helyezik

Tegnap egy tel-avivi tüntetésen őrizetbe vettek és letartóztattak 30, az elraboltak kiszabadításáért tüntetőt, közülük négyen az elraboltak családtagjai. Ezenkívül egy tüntető orvosi ellátásra szorult, miután megsérült a rendőrség vízágyújától, és két rendőr megsérült a tüntetőkkel való összecsapásokban. Ma reggelre az összes fogvatartottat szabadon engedték, kivéve egy tüntetőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy megtámadt egy rendőrt, a rendőrség bíróságon kéri fogva tartásának meghosszabbítását.

02:22
Svájc a 2024-es Eurovízió győztese. Izrael az ötödik helyet szerezte meg

Nemo a színpadon, közvetlenül a győzelem után – Fotó: AFP

01:39
Az IDF szóvivője a külföldi médiának: A rafahi műveleteink korlátozottak és taktikaiak, elkerültük a sűrűn lakott területeken való működést

Daniel Hagari, az IDF szóvivője ma este a külföldi médiához fordult, és azt mondta, hogy az IDF rafahi műveletei “korlátozottak és taktikaiak”, és a hadsereg kerüli a sűrűn lakott területeken való működést. Hagari azt is elmondta, hogy a hadművelet előtt az IDF “felszólította a lakosságot, hogy ideiglenesen költözzenek humanitárius területekre, és azt állította, hogy Izrael a Hamasz ellen harcol, nem pedig a Gázai övezet lakosai ellen, és Izrael azon dolgozik, hogy humanitárius segítséget nyújtson nekik”.

01:29
Washington Post: Az Egyesült Államok titkosszolgálati segítséget ajánlott Izraelnek, cserébe azért, hogy elkerülje a jelentős rafahi inváziót

Az Egyesült Államok hírszerzési információkat ajánlott fel Izraelnek, segítségül a Hamasz vezetőinek felkutatásában a Gázai övezetben, valamint a még nem felfedett alagutak felkutatásában, ha elkerüli a jelentős szárazföldi behatolást Rafahba – írja a Washington Post. Ezenkívül a négy forrásból kapott jelentés szerint az Egyesült Államok felajánlotta, hogy több ezer sátrat biztosít Izraelnek a Rafahból kitelepített palesztinok lakóhelyének építéséhez, valamint a humanitárius segélyek átadásához szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

01:13
Askelon térségében riasztók aktiválódtak, egy rakéta a városban csapódott be

Három sebesültet szállítottak a Barzilai Egészségügyi Központba könnyű állapotban az otthonukban keletkezett károk következtében.

23:42
Megszólaltak a szirénák Galilea észak-keleti részén

21:53
Az elrabolt családtagjai blokkolják Ayalon északi szakaszát a Salom-híd közelében; A rendőrök vízágyút használtak a kaplani kereszteződésben tüntetők ellen

21:20
IDF: A légierő gyakorlatot hajt végre a függetlenség-napi díszrepüléshez Jeruzsálem térségében, nem kell tartani biztonsági incidenstől

21:16
Lapid egy tüntetésen Herzliában: Ha Ganz és Eisenkot nem lépett volna be a kormányba, már a Netanjahu-korszak után járnánk

20:59
IDF: A légierő megtámadta a Hezbollah katonai építményét Amra falu környékén, Dél-Libanonban

20:52
Magas rangú tisztviselők Izraelben: Egyiptom jelentősen késlelteti a humanitárius segélyszállítmányokat Gázába

A rafahi határátkelő egyiptomi oldala, márciusban – Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Magas rangú izraeli tisztviselők azt mondták, hogy a kairói kormány jelentősen késlelteti a humanitárius segélyszállítmányokat Gázába a rafahi átkelő palesztin oldalának elfoglalása miatt. Egyikük szerint Egyiptom politikai megfontolások miatt megsértette a két ország közötti korábbi megállapodását, amelyet még azelőtt hoztak, hogy az IDF behatolt volna a városba. “Érdekünk, hogy továbbra is érkezzenek segélyek, hogy elhárítsuk azokat az állításokat, amelyek szerint éhezést okozunk a sávban” – magyarázta. “Az egyiptomiak politikai megfontolásaik miatt döntöttek úgy, hogy az eredeti megállapodással ellentétesen járnak el.”

A kormánnyal kapcsolatban álló al-Qahera egyiptomi hírportál arról számolt be, hogy Egyiptom nem hajlandó egyeztetni Izraellel a segélyek érkezéséről, a kormányt hibáztatja a Gázai övezet humanitárius helyzetének a rafahi műveletet követően bekövetkezett romlásáért, és az IDF inváziója “elfogadhatatlan eszkalációt” jelent. A Biden-adminisztráció igyekszik közvetíteni a felek között, és olyan megoldást találni, amely lehetővé teszi a segélyek folyamatos érkezését. A Kerem Shalom átkelő ugyanakkor még nem tért vissza teljes tevékenységéhez, miután a héten a Hamasz rakétatámadását követően lezárták, és a rajta keresztül érkező segélyek mennyisége lényegesen kisebb a múlt hetihez képest.

20:32
IDF: Terroralagutat találtunk a gázai Zeytun negyedben

Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy a Gázai övezetben lévő erők támadást indítottak a gázai Zeytun negyedben, melynek során egy alagutat találtak a területen, amelyen keresztül a Hamasz terrorcselekményeket tervezett végrehajtani.

Egy épület felrobbantása a Gázai övezet északi részén, ma este – Fotó: Amir Cohen / Reuters

20:14
Mintegy 1500 tüntető a kormány ellen Cézáreában; Gyászoló anya: Elvesztettem a fiamat, menjetek és harcoljatok a gyerekeitek megmentéséért

20:11
Ariel Zim őrmester, a Nahal-dandár egyik harcosa tegnap meghalt egy csatában a Gázai övezet északi részén

Az IDF bejelentette Ariel Zim (20) őrmester halálát Modiinból, aki tegnap esett el a Gázai övezet északi részén a terroristákkal való összecsapásban. Zim a Nahal-dandár 931. zászlóaljának harcosa volt.

Ariel Zim – Fotó: IDF

Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 11.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.