Az IDF Dzsabalijában hajt végre támadást; Izrael azzal vádolja Egyiptomot, hogy késlelteti a segélyek bejutását a Gázai övezetbe – Hírszüret

02:30
A mai frissítések véget értek.
A következő napi frissítésekért.

02:22
Svájc a 2024-es Eurovízió győztese. Izrael az ötödik helyet szerezte meg

Nemo a színpadon, közvetlenül a győzelem után – Fotó: AFP

01:39
Az IDF szóvivője a külföldi médiának: A rafahi műveleteink korlátozottak és taktikaiak, elkerültük a sűrűn lakott területeken való működést

Daniel Hagari, az IDF szóvivője ma este a külföldi médiához fordult, és azt mondta, hogy az IDF rafahi műveletei “korlátozottak és taktikaiak”, és a hadsereg kerüli a sűrűn lakott területeken való működést. Hagari azt is elmondta, hogy a hadművelet előtt az IDF “felszólította a lakosságot, hogy ideiglenesen költözzenek humanitárius területekre, és azt állította, hogy Izrael a Hamasz ellen harcol, nem pedig a Gázai övezet lakosai ellen, és Izrael azon dolgozik, hogy humanitárius segítséget nyújtson nekik”.

01:29
Washington Post: Az Egyesült Államok titkosszolgálati segítséget ajánlott Izraelnek, cserébe azért, hogy elkerülje a jelentős rafahi inváziót

Az Egyesült Államok hírszerzési információkat ajánlott fel Izraelnek, segítségül a Hamasz vezetőinek felkutatásában a Gázai övezetben, valamint a még nem felfedett alagutak felkutatásában, ha elkerüli a jelentős szárazföldi behatolást Rafahba – írja a Washington Post. Ezenkívül a négy forrásból kapott jelentés szerint az Egyesült Államok felajánlotta, hogy több ezer sátrat biztosít Izraelnek a Rafahból kitelepített palesztinok lakóhelyének építéséhez, valamint a humanitárius segélyek átadásához szükséges infrastruktúra kiépítéséhez.

01:13
Askelon térségében riasztók aktiválódtak, egy rakéta a városban csapódott be

Három sebesültet szállítottak a Barzilai Egészségügyi Központba könnyű állapotban az otthonukban keletkezett károk következtében.

23:42
Megszólaltak a szirénák Galilea észak-keleti részén

21:53
Az elrabolt családtagjai blokkolják Ayalon északi szakaszát a Salom-híd közelében; A rendőrök vízágyút használtak a kaplani kereszteződésben tüntetők ellen

21:20
IDF: A légierő gyakorlatot hajt végre a függetlenség-napi díszrepüléshez Jeruzsálem térségében, nem kell tartani biztonsági incidenstől

21:16
Lapid egy tüntetésen Herzliában: Ha Ganz és Eisenkot nem lépett volna be a kormányba, már a Netanjahu-korszak után járnánk

20:59
IDF: A légierő megtámadta a Hezbollah katonai építményét Amra falu környékén, Dél-Libanonban

20:52
Magas rangú tisztviselők Izraelben: Egyiptom jelentősen késlelteti a humanitárius segélyszállítmányokat Gázába

A rafahi határátkelő egyiptomi oldala, márciusban – Fotó: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Magas rangú izraeli tisztviselők azt mondták, hogy a kairói kormány jelentősen késlelteti a humanitárius segélyszállítmányokat Gázába a rafahi átkelő palesztin oldalának elfoglalása miatt. Egyikük szerint Egyiptom politikai megfontolások miatt megsértette a két ország közötti korábbi megállapodását, amelyet még azelőtt hoztak, hogy az IDF behatolt volna a városba. “Érdekünk, hogy továbbra is érkezzenek segélyek, hogy elhárítsuk azokat az állításokat, amelyek szerint éhezést okozunk a sávban” – magyarázta. “Az egyiptomiak politikai megfontolásaik miatt döntöttek úgy, hogy az eredeti megállapodással ellentétesen járnak el.”

A kormánnyal kapcsolatban álló al-Qahera egyiptomi hírportál arról számolt be, hogy Egyiptom nem hajlandó egyeztetni Izraellel a segélyek érkezéséről, a kormányt hibáztatja a Gázai övezet humanitárius helyzetének a rafahi műveletet követően bekövetkezett romlásáért, és az IDF inváziója “elfogadhatatlan eszkalációt” jelent. A Biden-adminisztráció igyekszik közvetíteni a felek között, és olyan megoldást találni, amely lehetővé teszi a segélyek folyamatos érkezését. A Kerem Shalom átkelő ugyanakkor még nem tért vissza teljes tevékenységéhez, miután a héten a Hamasz rakétatámadását követően lezárták, és a rajta keresztül érkező segélyek mennyisége lényegesen kisebb a múlt hetihez képest.

20:32
IDF: Terroralagutat találtunk a gázai Zeytun negyedben

Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy a Gázai övezetben lévő erők támadást indítottak a gázai Zeytun negyedben, melynek során egy alagutat találtak a területen, amelyen keresztül a Hamasz terrorcselekményeket tervezett végrehajtani.

Egy épület felrobbantása a Gázai övezet északi részén, ma este – Fotó: Amir Cohen / Reuters

20:14
Mintegy 1500 tüntető a kormány ellen Cézáreában; Gyászoló anya: Elvesztettem a fiamat, menjetek és harcoljatok a gyerekeitek megmentéséért

20:11
Ariel Zim őrmester, a Nahal-dandár egyik harcosa tegnap meghalt egy csatában a Gázai övezet északi részén

Az IDF bejelentette Ariel Zim (20) őrmester halálát Modiinból, aki tegnap esett el a Gázai övezet északi részén a terroristákkal való összecsapásban. Zim a Nahal-dandár 931. zászlóaljának harcosa volt.

Ariel Zim – Fotó: IDF

19:52
IDF: Egy újabb tábori kórház létrehozásán dolgozunk a Gázai övezetben

Az IDF új tábori kórház létesítését jelentette be a Gázai övezet Deir al-Balah térségében. A hadsereg közleménye szerint az új kórház, a háború kitörése óta a nyolcadik, az orvosi segélyek fogadásának növelése érdekében jött létre.

19:39
Beit Hillelben felrobbant egy drón, személyi sérülés nem történt

19:32
A Hapoel Tel-Aviv lecsúszott a második ligába, miután 2:0-s vereséget szenvedett az Asdodtól

Hapoel Tel-Aviv az Asdod ellen, ma este– Fotó: Shaul Greenfeld

19:22
Több száz tüntető vonul fel Haifában az elraboltak szabadon bocsátásáért és a kormány ellen

Tüntetők a kormány ellen és az elraboltak szabadon bocsátása mellett Haifában, ma – Fotó: Eilat Markowitz

19:19
Ismét aktiválódtak a szirénák Galilea észak-keleti részén ellenséges drónok behatolása miatt

19:11
Ellenséges drónok behatolása miatt riasztók aktiválódtak Galilea észak-keleti részén

18:40
Shikma Bressler a Nahalel csomópontnál tartott demonstráción: Izraelnek nincs legitim kormánya, a komfortzónán kívül kell harcolnunk

Tiltakozók blokkolják a Nahalel kereszteződést, ma – Fotó: Tzvika Golan

Shikma Bressler, a tavalyi államcsíny elleni tüntetések egyik vezetője a nahaleli csomópontnál tartott kormányellenes tüntetésen beszélt, miután több hónapig elmaradt a tüntetések pódiumaitól. “Egy demokratikus országban a kormány a polgároktól kapja legitimitását. A mai Izraelben pedig nincs legitim kormányzat” – mondta Bressler, és felszólította a polgárokat, hogy harcoljanak a választásokért. “A zászló köré kell gyülekeznünk. Törvényesen és erőszak nélkül rá kell kényszerítenünk a kormányt, hogy adja vissza a mandátumot nekünk, a nyilvánosságnak” – mondta.

Szerinte választásokat kell kiírni, de ez a törekvés “a legtöbbünket arra kényszerít, hogy a függetlenség napja után azonnal elhagyjuk komfortzónáinkat. Lehetséges, hogy olyan körzetekbe is el kell jutnunk, ahol soha nem voltunk. Erőszakmentes, legális, elkerülhetetlen.” Bressler hozzátette, hogy “más demokratikus országokban és Izraelben is a kormányok sokkal kevesebbért adták vissza a mandátumot a nyilvánosságnak, mint a most zajló katasztrófa, aminek szemtanúi vagyunk”, de ez nem várható el a kormánytól, mert tagjainak “nincs értékrendje, nincs problémájuk a hazudozással, és nincs szégyenérzetük, amikor lelepleződnek.”

18:24
A kormány ellen és az elraboltak visszajuttatásáért tüntetők blokkolják a 90-es utat Amiad kereszteződésnél

18:23
Elraboltak hozzátartozói egy tel-avivi tüntetésen: Amíg Netanjahu hatalmon van, szeretteink nem térnek vissza

Az elraboltak hozzátartozói a tel-avivi Kiria mellett kijelentették, hogy amíg Benjamin Netanjahu miniszterelnök van hatalmon, az elraboltak nem térnek vissza. Ila Metzger, Yoram Metzger menye, akit a Gázai övezetben tartanak fogva, azt mondta, hogy “az elmúlt két hétben a miniszterelnök az elraboltak megmentése érdekében tett erőfeszítések sikerének bűnös megtorpedózásán ügyködik. Netanjahu miatt nincs alku, és az elraboltak sem térnek vissza.” Elmondása szerint Netanjahu politikai okok miatt hagyja cserben az elraboltakat, a Rafahba való belépés és az ottani hadművelet kibővítése pedig “egyszerre távolítja el a megegyezést, és veszélyezteti az elhurcolt családtagjainkat.”

Einav Tsengauker, akinek a fiát a Gázai övezetben tartják fogva, felszólította Beni Gantz, Gadi Eisenkot, Yoav Galant minisztereket és “a Likud és a koalíció minden lelkiismerettel rendelkező tagját” a kormány megdöntésére. “A kormány lemondott az elraboltakról, a kormány az egész országot a pusztulásba vezeti, hagyjátok abba az együttműködést, és mentsétek meg az elrabolt személyeket és az országot” – mondta. “Álljatok a nyilvánosság elé, és mondjátok ki: az elraboltak megmentése érdekében lehetséges és szükséges a háború befejezése!”

18:15
Riasztás indult a Dodaim telephelyen, Beer Sevától északra

Riasztás indult a Dodaim hulladéklerakó területén, Beer Sevától északra. Ez a harmadik riasztás a környéken az elmúlt napon. Utoljára az április 14-i iráni támadás éjszakáján szólaltak meg a riasztások Beer Sevában, ezt megelőzően pedig december 6-án, a Gázai övezetből kilőtt rakéták nyomán.

17:44
Több száz ember tüntetett a Negev-sivatagi Shoket csomópontnál, miután a héten lerombolták a Wadi Halil-i házakat

Tüntetők a Shoket csomópontnál

Több száz ember tüntetett a negevi Shoket csomópontnál, tiltakozásul a héten Wadi Halilban történt házrombolások ellen. Múlt szerdán a biztonsági erők mintegy 250 épületet romboltak le, köztük 47 lakóházat az el nem ismert beduin faluban, Wadi Halilban, és mintegy 320 ember vált hajléktalanná.

Ahmed Tibi parlamenti képviselő a demonstráción azt mondta, hogy „az izraeli kormány ellenségként kezeli arab állampolgárait, nem pedig állampolgárként. Az arab lakosság azt követeli, hogy a tervezés és ne a buldózerek nyelvén beszéljenek vele. Vannak olyan elemek a kormányban, akik mindent megtesznek azért, hogy az arab nyilvánosság előtt felgyújtsák a területet.”

16:31
Több tucatnyi személyzetet és nyolc tűzoltórepülőt hívtak a Mevaseret Cion közelében kitört tűzhöz, a kirándulókat evakuálták Ein Hemedből

Egy tűzoltóautó az Ein Hamed erdőben, ma – Fotó: Naama Greenbaum

Tűz ütött ki egy erdős területen a jeruzsálemi hegyekben, Ein Naqquba és Mevaszeret Cion között. A tűzoltóság tájékoztatása szerint jelenleg 58 tűzoltócsapat és nyolc repülőgép dolgozik a tűz megfékezésén, és egyelőre nincs információ sérültekről. Azt is közölték, hogy a tűz miatt a rendőrség evakuálta a túrázókat az Ein Hemed Természetvédelmi Területről.

15:43
Kirjat Smona több utcájában megszűnt az áramellátás, miután egy rakéta eltalált egy elektromos vezetéket a városban.

15:19
IDF: Négy rakétát lőttek ki Kerem Shalomra a legutóbbi támadásban, egyet elfogtak, a többi pedig nyílt területen robbant fel.

15:02
Szirénák aktiválódtak Kerem Shalomban

14:17
A Hamasz közzétett egy videót Nadav Popplewell elraboltról

A Hamasz közzétett egy videót Nadav Popplewellről, akit Nirim kibucból raboltak el. Az 51 éves Popplewellt édesanyjával, Channah Perivel vitték Gázába, aki körülbelül hat hónapja szabadult a túszügyben. Testvérét, Royt a mészárlás napján meggyilkolták. A közzétett rövid videóban név szerint azonosítja magát, és úgy néz ki, hogy az egyik szemében zúzódás van.

13:18
Hamasz Egészségügyi Minisztérium: 80 holttestet találtak Gázában, a Shifa kórház közelében lévő sírokban

A Hamasz Egészségügyi Minisztériuma bejelentette, hogy 80 holttestet találtak három sírban a gázai Shifa kórház közelében. A közlemény szerint magában a kórházban több tucat holttestet találtak. A Gázai övezet mentőszolgálatai szerint Gáza-szerte még mindig több mint tízezer holttest van eltemetve az épületek romjai alatt.

11:43
IDF: Rafah körülbelül 300 000 lakosa költözött a moasi evakuálási zónába

11:13
Az IDF a harcok megújítására készül Dzsabalijában, hónapokkal azután, hogy bejelentette a Hamasz megsemmisítését a városban

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija városában újbóli harcra készül a Hamasszal, hónapokkal azután, hogy bejelentette, hogy a szervezetet lefegyverezte, és az megszűnt katonai szervezetként működni. Ma reggel a város 150 000 lakosát felszólították, hogy evakuáljanak Gázába, Dzsabalijától délnyugatra. A hadsereg azzal érvelt, hogy a harcokat kísérő politikai lépések hiánya nehezíti a háború katonai vívmányainak felhasználását.

Katonai tisztviselők szerint a haderők Gázai övezetből való múlt havi kivonása után a Hamasz újjászerveződött az északi régióban, ahová eddig nem engedték meg tömegesen visszatérni a lakosságot.

A hadsereg közölte, hogy a lakosok evakuálása után az eredetileg Rafahban való hadműveletre készülő erők behatolnak Dzsabalijába.

11:00
Gázai jelentések: Több mint 30-an haltak meg a Gázavárosban és a Deir al-Balah térségében végrehajtott támadásokban

A Gázai övezet északi részének lakosai ma (szombat) reggel légicsapások sorozatáról számoltak be Dzsabalija, Beit Lahaja és Gáza városában, valamint a Gázai övezet közepén található Deir al-Balah térségében. A gázavárosi mentőszolgálatok legalább tíz halálos áldozatról számoltak be, a Deir al-Balah-i kórházban pedig 21 halálos áldozatot jelentettek a térségben elkövetett támadások során.

10:07
Metulában két házat találtak el Libanonból kilőtt páncéltörő rakéták kora reggel. Nincsenek áldozatok.

09:05
A Ramim-hátságon a libanoni rakétatűz után kitört tüzeket hajnali két óra körül sikerült megfékezni

09:00
Az IDF nyugat felé kiterjesztette a rafahi körzet lakosainak evakuálási utasítását

Az IDF nyugat felé kiterjesztette a rafahi körzet lakosainak evakuálási utasításait, és azok most már a rafahi és shavorai menekülttáborokat is magukban foglalják. A környék lakóit felszólították, hogy távozzanak az Al-Muassi irányába, a Gázai övezet déli részén fekvő part menti sávba, amely humanitárius övezetnek számít. Ezenkívül a Gázai övezet északi részén fekvő Jabaliya és Beit Lahia lakóit felszólították, hogy meneküljenek nyugatra Gáza városából.

02:17
Franciaország: Izraelnek azonnal le kell állítania a katonai tevékenységét Rafahban, és vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz

A francia külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben felszólította Izraelt, hogy haladéktalanul állítsa le a katonai tevékenységet Rafahban. A tárca szerint a katonai művelet “katasztrófális helyzethez” vezethet a már többször kitelepített polgári lakosság számára. “Nincs több biztonságos hely a Stripben” – áll a közleményben. Emellett Franciaország felszólította Izraelt, hogy térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, azzal érvelve, hogy ez az egyetlen módja az elraboltak azonnali szabadon bocsátásának és a tűzszünetnek.

A Külügyminisztérium arról is írt, hogy elítéli a jordániai segélykonvoj elleni, jobboldali tüntetők tegnapi támadását, és felszólította Izraelt, hogy vessen véget az ilyen jellegű akcióknak. (dpa)

01:26
Egyesült Arab Emírségek: Netanjahunak nincs felhatalmazása más feleket hívni, hogy vegyenek részt az övezet irányításában

Az Egyesült Arab Emirátusok elítélte Benjamin Netanjahu miniszterelnök szavait azzal kapcsolatban, hogy az arab állam a háború befejeztével részt vesz a Gázai övezet irányításában.

Netanjahu tegnap (péntek) egy interjú során azt mondta, hogy “valamiféle polgári kormánynak kell lennie Gázában. Lehetséges, hogy ez az Egyesült Arab Emirátusok és mások segítségével fog megtörténni, akik a stabilitásban és a békében érdekeltek”. (Reuters)

00:25
Megerősítette negatív kilátással Izrael államadós-besorolásait a Moody’s

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában a Moody’s kiemeli, hogy Izrael elsőbbségi devizaadósság-kibocsátásainak minősítése továbbra is a lehetséges legjobb, vagyis “Aaa”, tekintettel arra, hogy e kibocsátások mögött az amerikai kormány visszavonhatatlan, igény szerinti garanciavállalása áll.

Bővebben:

00:18
USA: Valószínű, hogy Izrael megsértette a nemzetközi jogot Gázában, de nem olyan módon, amely indokolná a katonai segélyek visszatartását

A Biden-kormányzat különjelentése szerint Izrael valószínűleg megsértette a nemzetközi jogot Gázában, de nem olyan módon, amely indokolná a katonai segélyek visszatartását. A jelentés szerint az Egyesült Államok becslése szerint Izrael az általa biztosított fegyvereket olyan esetekben használta, amelyek „összeegyeztethetetlenek” a nemzetközi humanitárius jog iránti kötelezettségvállalásaival. „A helyszíni eredmények számos polgári áldozatot tartalmaznak, és kérdéseket vetnek fel” – áll a jelentésben.

23:14
IDF: A hadsereg megtámadta a rafahi kilövőállásokat, ahonnan a rakétákat lőtték korábban Beer Sevára

22:03
A tűzoltók két helyen próbálják eloltani a Kirjat Smonára kilőtt rakétatámadás nyomán keletkezett tüzeket

21:49
A Fehér Ház: követeljük a rafahi átkelő azonnali megnyitását segélyek bejuttatására

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby kijelentette, hogy az Egyesült Államok “aggodalommal követi” a rafahi műveletet, és követeli a rafahi átkelő azonnali megnyitását A túszegyezség és a tűzszünet egyelőre megegyezés nélkül zárult le, de hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szerint még át lehet hidalni a felek közötti szakadékokat. (Reuters)

21:20
Uniós külügyi szolgálat: Izraelnek biztosítania kell az ENSZ személyzetének és helyiségeinek biztonságát

Az Európai Unió elítéli a megszállt Kelet-Jeruzsálem területén, az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) épülete ellen május 9-én elkövetett két gyújtogatást, és felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy biztosítsák az ENSZ személyzetének és helyiségeinek biztonságát – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) pénteken.

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján közzétett közleményében hangsúlyozta: az UNRWA szolgáltatásai és humanitárius segítségnyújtása Gázában és az egész régióban alapvető fontosságúak. Az ENSZ-ügynökség kulcsfontosságú szerepet játszik a régió stabilitásának biztosításában.

“Felszólítjuk az izraeli hatóságokat, hogy biztosítsák az ENSZ személyzetének és helyiségeinek biztonságát a nemzetközi jog szerinti kötelezettségeivel összhangban, és állítsák bíróság elé az elkövetőket” – fogalmaztak. Az EU elítéli Arje King jeruzsálemi alpolgármester legutóbbi nyilatkozatait, amelyek további támadásokra buzdíthatnak diplomáciai helyiségek ellen. Az Európai Unió felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket ennek megakadályozására – közölte az uniós külügyi szolgálat. (MTI)

20:47
Dél-Afrika a Nemzetközi Bírósághoz: sürgősségi parancsot kell kiadni Izrael ellen a rafahi műveletet követően

Dél-Afrika a Nemzetközi Bírósághoz (ICJ) fordult azzal a követeléssel, hogy adjon ki további sürgősségi parancsokat Izrael ellen a rafahi hadműveletet követően – áll a hágai hivatalos közleményben. Dél-Afrika fellebbezésében azt állítja, hogy a Bíróság néhány hónappal ezelőtti végzései nem reagálnak a Gázai övezetben azóta bekövetkezett változásokra.

Februárban a Bíróság elutasította Dél-Afrika azon kérését, hogy szigorítsák az Izraellel szembeni parancsokat, mivel az a szándéka, hogy hadműveletet indítson Rafahban. A bíróság akkori határozatában kimondta, hogy Izraellel szemben nem szabnak ki további végzéseket, és a januárban kiadott végzések szerint kell eljárnia. (Reuters)

20:44
Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot a palesztin államiság elutasításáról szóló döntés felülvizsgálatára

Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólította fel a Biztonsági Tanácsot pénteken, hogy vizsgálja felül korábbi elutasító döntését a palesztin állam elismeréséről, és tegye lehetővé, hogy Palesztina az ENSZ 194. tagállama legyen. A nagy többséggel elfogadott dokumentum a palesztinok számára új jogokról és kiváltságokról is rendelkezik. Az Egyesült Államok előzőleg közölte, hogy nemmel szavaz az arab államok és palesztin hatóság támogatásával voksolásra bocsátott tervezetről. (MTI)

20:41
A legújabb műholdfelvételek a rafahi menekülttáborok gyors kiürülését mutatják

Az ENSZ becslései szerint hétfő óta több mint 110 ezren menekültek el Rafahból az izraeli hadsereg erőinek a város keleti külterületére való behatolása miatt. A legújabb műholdfelvételek a háború korábbi szakaszaiban a Rafahban létesített menekülttáborok gyors kiürülését mutatják.

19:52
Nagy tűz ütött ki a Ramim hegygerincen a rakétatámadást követően

19:49
Az IDF szóvivője: Az egyik rakéta közvetlenül egy játszóteret talált el

Ma este a Beer Seva játszóterén a rakéta – Fotó: Eliyahu Hershkovitz
A rakéta okozta károk Beer Sevában, ma este – Fotó: Eliyahu Hershkovitz

19:20
Beer Sevában, Hacarimban és a környező területeken megszólaltak a légiriadók

Légiriadó Beer Sevában, ma (péntek) este – Fotó: Eliyahu Hershkovitz

19:15
További amerikai egyetemeken számolta fel a tüntetést a rendőrség, Arizonában könnygázt is bevetettek

Bostonban, Philadelphiában is felszámolta a rendőrség a palesztinpárti, Izrael-ellenes egyetemi tiltakozótáborokat pénteken hajnalban, az arizonai Tucsonban könnygázt is bevetettek a tüntetés feloszlatása érdekében.

Bostonban a Massachusettsi Műszaki Egyetemre (MIT) a péntek hajnali órákban rohamfelszerelésben érkeztek rendőrök, akik 15 percet adtak a tüntetőknek, hogy hagyják el a törvényellenes tiltakozás helyszínét. A hatóság 10 ellenszegülő diákot letartóztatott, valamint a táboron kívül kezdett újabb tüntetést felszámolta. A sátrakat eltávolították az intézmény területéről.

Bővebben:

18:59
Az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Palesztin Hatóság pozíciójának megerősítésére irányuló javaslatot; az Egyesült Államok és Izrael ellenezte

Az ENSZ Közgyűlése jóváhagyta azt a javaslatot, amely a Palesztin Hatóság pozíciójának megerősítésére irányul a szervezetben, és újra felvetette a Biztonsági Tanács kérését, hogy fogadják el teljes jogú tagállamként, Palesztina Államként. 143 ország szavazott a javaslat mellett, kilenc ország ellenezte (köztük az USA és Izrael), 25 ország pedig tartózkodott.

18:58
Rakéták zuhantak Kirjat Smonára, és megrongáltak egy házat, egy autót és kárt okoztak az infrastruktúrában

Kevesebb mint egy óra leforgása alatt két rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára és környékére. Az IDF szóvivője elmondta, hogy körülbelül 35 kilövést hajtottak végre, és ebből körülbelül 15-öt elfogtak. A rakétatámadás egy házat és egy autót, valamint a város infrastruktúráját rongálta meg. A Felső-Galileai Regionális Tanács bejelentette, hogy a 90-es főút mentén több tűz is keletkezett a becsapódások következtében, és a tűzoltók dolgoznak az eloltásukon. A Kirjat Smonát és a közeli Margaliot mosávot ért legutóbbi rakétatámadás során a riasztó túl későn kapcsolt be.

Kirjat Smona ma (péntek) délután – Fotó: Kirjat Smona önkormányzata

18:10
Egy nő könnyebben megsérült egy Beer Sevára lőtt rakétától

A Beer Seva-i rakétabecsapódás helyszíne, ma – Fotó: Eliyahu Hershkovitz

Egy harmincas éveiben járó nő könnyebben megsérült, valószínűleg egy elfogórakéta törmelékeitől, miután rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből Beer Seva felé. A Szoroka Kórházban kezelik. A városra és környékére összesen öt rakétát lőttek ki, közülük négy nyílt területre zuhant.

Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 10.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.