Izraelben vasárnap este kezdődött az Emlékezés napja

Izraelben vasárnap este kezdődött és hétfő estig tart az Emlékezés napja, amelyen fejet hajtanak az elesett katonák és a terror áldozatai előtt.

Az idei emléknapon elsősorban a Hamasz palesztin terrorszervezet október 7-i támadásának mintegy ezerkétszáz áldozatára, majd az ezután kitört háborúban elesettekre emlékeznek. A Gázai övezetben a szárazföldi harcok októberi megindítása óta kétszázhetvenkét izraeli katona vesztette életét.

Az ünnepségsorozatot vasárnap délután a jeruzsálemi Jad Labanim, vagyis a Fiúk Emlékezete nevű emlékhelyen nyitotta meg Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Amir Ohana parlamenti elnök. A következő mozzanat a Siratófalnál volt Jichák Hercog államfő és Herci Halevi vezérkari főnök részvételével.

Mint vasárnap este, úgy hétfő délelőtt is az egész országban megszólalnak a szirénák, majd megkezdik a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben a központi megemlékezés a háborúkban elesettekről és a terrortámadásokban meggyilkoltakról.

A tavalyi listához képest 826 harcokban elesett és 834 terroristák meggyilkolta emberrel bővül a lista, melyben 1860 óta 25 039, kezében fegyverrel, és 1851-től napjainkig ötezeregyszáz civil halálát jegyezték fel Izrael földjén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.