A politikai ellentétek félretételére szólított fel az Emlékezés napjára a vezérkari főnök

Katonai temető Kirját Anavimban – Fotó: Izraelinfo

Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a politikai ellentétek félretételére szólított fel a hétfő este kezdődő Emlékezés napjának idejére.

“Mindannyiunknak tisztelnünk kell a temetőket, nem szabad viták színterévé tenni azokat, legalább egy szent napra” – írta közleményében Izrael 23. vezérkari főnöke a hétfő este kezdődő és kedd este véget érő Emlékezés napja előtt.

Halevi szerint a politikai vitákat távol kell tartani a katonai temetőktől, hogy a gyászoló családok magányosan gyászolhassanak.
“Az emléknap mély kapcsolatot teremt a személyes és a nemzeti között. Idén, éppen a feszültségek árnyékában a személyes emlékezésre kell koncentrálnunk, annak emberi erejébe kell burkolóznunk. Az emlékezés parancsa egységre kötelez bennünket, hogy arra összpontosítsunk, ami összeköt” – írta.

Halevi azért szólalt meg az Emlékezés napja előtt, mert több temetőben tiltakozásra számítanak a megemlékezések idején a miniszterek beszédei alatt, különösen olyan helyeken, ahol a hadseregbe vallási vagy más okból be nem vonult politikusok készülnek megemlékezni az elesettekről.

A helyi médiában több gyászoló család bejelentette, hogy az emléknap előtti napokban látogatják meg szeretteik sírját, hogy ezzel elkerüljék a kormány képviselőt. A katonák érdekvédelmével és támogatásával foglalkozó Jad Labanim nevű civil szervezet elnöke, Eli Ben-Sem azt mondta, elesett katonák családjainak ezrei követelték, hogy a politikusok ne vegyenek részt, és ne szólaljanak fel a katonai temetőkben tartott emléknapi szertartásokon.

Ben-Sem arra figyelmeztetett, hogy a katonai temetőkben szóbeli, sőt tettleges összetűzések is kitörhetnek, ha a kormány tagjai, főként a hadseregben soha nem szolgált miniszterek részt vesznek az Emlékezés napjának rendezvényein.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter, akit szélsőségesen rasszista és arabellenes nézetei és tevékenységei miatt nem soroztak be, a tervek szerint Beer-Seván mond beszédet. Több ottani gyászoló család bejelentette, hogy szavai alatt az izraeli himnuszt fogják énekelni.

A vezérkari főnök mellett Benjamin Netanjahu miniszterelnök, Joav Galant védelmi miniszter, valamint az ellenzéki Jair Lapid és Beni Ganz is arra kérte az izraelieket, tegyék félre egy napra a mély politikai megosztottságot. Erre szólított fel a kormány igazságügyi rendszert átalakító lépései ellen tiltakozó, a tartalékos katonákat képviselő csoportja is.

Idén az évente megrendezett Emlékezés napja hétfőn este kezdődik, amikor egy percre megszólalnak a szirénák, és megáll az élet az országban annak a 24 213 embernek az emlékére, akik 1860 óta, Izrael állam megalapítására tett erőfeszítésekben vagy az ország védelmében, illetve terrorakciók nyomán vesztették életüket. Kedden délelőtt ismét megszólalnak két percre a szirénák, és emlékünnepségeket tartanak Izrael ötvenkét katonai temetőjében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.