Merav Michaeli és Gideon Szaár - Fotók: Facebook

2021. március 23-án két éven belül negyedszer járulnak az izraeli állampolgárok a szavazóurnákhoz. Az izraeli választási rendszer fő jellemzője az általános, közvetlen, egyenlő, országos és arányos szavazás. A Kneszet 120 tagja a pártlistáról szerzi meg a mandátumát. Az egyes pártok, illetve csoportos listák előre meghatározott sorrendben, a megszerzett szavazatok arányában kerülnek be a Kneszetbe, feltéve, hogy elérik legalább a választási küszöbhatárt, ami jelenleg az összes érvényes szavazat 3,25 százaléka. Az idei, 24. Kneszet megválasztását ezúttal az izraeli választókon keresztül szeretnénk bemutatni. Szavazópolgárokkal beszélgettünk arról, melyik pártra és milyen megfontolásból szavaznak.

Második rész:

Avoda – G. Ger (56)

A Munkapárt logója

Én az Avodára (Munkapárt) fogok szavazni. Ennek egyik oka egy fogadalom, amit magamnak tettem: amennyiben végre pozícióba kerül bármelyik azokból az igazán erős, határozott egyéniségű nőkből, akiket már évek óta figyelek, akkor mindenképpen rá fogok szavazni. A másik oka a választásomnak, hogy Merav Michaeli egyike korunk legkövetkezetesebb demokratáinak. Mindazoknak, akiknek fontos a demokratikus alapelvek érvényesülése és az esélyegyenlőség, akik szeretnék, hogy kislányuknak éppolyan esélyei legyenek mint kisfiuknak a boldog életre és készségeik kiteljesítésére – azoknak ajánlom, hogy vessenek egy pillantást az izraeli pártok választási plakátjaira, és szavazatukat adják arra az egyetlen nőre, akit ott találnak.

Tikva Hadasa – Eran (37)

Az Új Remény párt logója

Én azért szavazok Gideon Szaárra (Tikva Hadasa – Új Remény), mert szerintem ha elég mandátumot kap, mondjuk 15 felett, akkor kinyílnak a politikai kártyák a koalíciós tárgyalásokra, és sokkal több esély lesz arra, hogy olyan kormány alakuljon, amiben az ortodoxok nem lesznek olyan helyzetben, hogy más pártokat zsarolhassanak. Végre le lehetne váltani ezt a Likud-ortodox blokkot. Ha nem érné el ezt a magas számot, és a Jes Atid mondjuk 20 fölött teljesítene, akkor jelentősen csökkenne a Netanjahu-blokk leváltásának az esélye. 

Ha nem a Likud alakít kormányt, nagy az esélye annak, hogy Netanjahu átnyergel a hét éves elnöki posztra. Ez elég kecsegtető számára, nem fog eltűnni a porondról.

Gideon Szaár egy fiatalabb, pragmatikus politikus, aki már 20-25 éve ott van a politikai élvonalban. Volt a kormány titkára, Ariel Sharon idejében is, már koalíciókat ütött nyélbe, dörzsölt politikus, Zeev Elkinnel együtt.

- Hirdetés -

Nem igaz az, hogy Szaár Netanjahutól is jobboldalibb lenne. Amikor Netanjahu Sharont akarta váltani, vagy Shamirt, akkor ő is jobbról előzte őket, de miniszterelnökként a valódi politikája inkább középutas lenne. Többek félelmével ellentétben szerintem nem fogja a telepeseket támogatni és a bírói jogkört csökkenteni, vagy az AM:PM boltokat szombaton bezárni. Ő egy pragmatikus politikus, és ellenzi a vallási kényszert, liberális jobboldali politikus.

Igaz, hogy nem annyira karizmatikus személyiség, de nagyon megfontolt és megválogatja a szavait a nyilatkozataiban. Mérsékelt, kiegyensúlyozott személyiség. Mindenkivel együtt tud dolgozni, senki nem bojkottálja, és ő sem bojkottál senkit. Hiába lesz Lapidnak mondjuk 22 képviselői helye, Szaárnak pedig csak 10, ha több párt ajánlja őt az Elnöknél, akkor ő lesz a miniszterelnök. Cipi Livni is több mandátumot szerzett Bibinél, mégis Bibi lett a miniszterelnök, mert több párt ajánlotta őt és képes volt koalíciót létrehozni. Egyértelmű a jobboldali többség az országban, és ha a jobboldali pártokat nézzük, 75 feletti a többségük a 120 fős kneszetben. 

Szerintem a választások után Bennet (Jamina – Jobbra) az utolsó pillanatig szorongatni fogja Netanjahut, hogy minél többet kihozzon belőle a koalícióra lépésért, a rotáció a fő célja. De ha Netanjahunak nem sikerül Bennettel a 61 képviselői helyet megszereznie, ötödszörre szerintem már nem fog indulni választásokon, inkább az elnöki posztot pályázza majd meg. 

Azért szavazok Gideon Szaárra, mert egy olyan politikus, akinek van esélye, hogy a Netanjahu utáni érában hosszú távra az egyik izraeli vezető legyen. Gyakorlatilag Ganz helyét vette át. A közvélemény-kutatások szerint sajnos most csökken a párt népszerűsége, mert bejött Netanjahu taktikája, hogy teljesen figyelmen kívül hagyva Szaárt csak Lapidot emlegeti, mint lehetséges konkurensét.

Folytatás következik…

A sorozat többi része itt olvasható >>

Melyik párt győzelmének örülnél leginkább a 2021. márciusi Kneszet-választásokon Izraelben?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.