Négy kis párt szereplése döntheti el a parlamenti választások kimenetelét Izraelben

Választócédulák a Kneszet-választásokon Izraelben – Fotó: Shutterstock
Választócédulák a Kneszet-választásokon Izraelben – Fotó: Shutterstock

Négy kis párt szereplése döntheti el a következő izraeli parlament összetételét a két hét múlva esedékes választásokon – jelentette a helyi média kedden a közvélemény kutatási adatok alapján.

A szóban forgó kis pártok állnak a parlamenti bejutáshoz szükséges 3,25 százalékos választási küszöb közvetlen közelében a közvélemény-kutatások szerint, és kívülmaradásuk – ezzel pedig a rájuk leadott sok ezer szavazat elvesztése – határozhatja meg az arányokat a Netanjahut támogató és újraválasztását ellenző tömb között, illetve ez döntheti el, hogy ismét Benjamin Netanjahu miniszterelnök alakíthat-e kormányt.

A négy párt egyike az előző voksoláson még 30 parlamenti mandátum fölött teljesítő, tavaly márciusban a Netanjahu-ellenes tömböt vezető Beni Ganz irányította centrista Kék-Fehér párt, amely legfőbb választási ígéretét megtagadva tavaly nyáron koalícióra lépett a korrupciós perben vádlott, a jobboldali Likud pártot vezető Benjamin Netanjahuval. A különböző, szinte naponta megjelenő kutatások a bejutást biztosító 4, olykor 5 mandátum környékére becsülik jelenlegi erejét, de a felmérések szerint az őket választók a legbizonytalanabbak döntésükben.

A baloldali liberális Merec is létéért küzd, a közvélemény kutatók jó esetben is csak 4 helyet ígérnek neki, noha gazdag parlamenti múltja van, amelyben elsősorban az emberi jogokért küzdött évtizedek óta a kneszetben.

A Kék-Fehér párt vagy a Merec kiesése esetén létrejöhet Netanjahu vezetésével a 120 tagú kneszetben a 61 fős vallásos-jobboldali többség, amely megszavazhatja a kormányfő korrupciós perének visszamenőleges beszüntetését a “francia törvénynek” nevezett indítvánnyal, amely megtiltja peres eljárás folytatását hivatalban lévő miniszterelnök ellen.

- Hirdetés -

A Netanjahu sugallatára és segítségével összeállt, a szélsőségesen jobboldali nacionalista erőket a kneszetbe juttatni szándékozó vallásos cionista párt szintén a határt jelentő 4 mandátum körül jár. Ennek a pártnak egyik, Izraelben hírhedt vezetője, a nyíltan rasszista, arabellenes Itamár Ben-Gvir, az ultranacionalista, 1990-ben lelőtt Meir Kahane elveit követi. Ha a párt bejut, a kormányfőt erősíti.

A negyedik, szintén a bejutási küszöbön billegő párt az ország ötödét kitevő arab kisebbség Raam nevű pártja, amely a miniszterelnök nyomására kivált az arab pártok szövetségéből. Nem kívánnak az ellenzéki tömbben politizálni a nekik ígért jövőbeli politikai és gazdasági támogatás reményében, és nem zárják ki, hogy – amennyiben bejutnak – a megfelelő ígéretek fejében Netanjahut javasolják kormányfőnek.

De már az is jelentős politikai siker a miniszterelnöknek, ha nem jutnak be, mert az előző választásokon az arab közös lista még 15 mandátummal erősítette az ellentábort, de a megosztott arab közösség a Raam nélkül csak 8-9, ellene szavazó képviselőt küldhet a felmérések szerint a kneszetbe.

Az arab lakosságból sokan várhatóan otthon maradnak, vagy más pártokra, köztük a Likudra szavaznak. A kormányfő a választási kampány során elsősorban az arab közösségekben járt, és őket próbálta főként gazdasági ígéretekkel maga mellé állítani.

Jelenleg a Likudnak 27-30 helyet jósolnak a felmérések, ezzel várhatóan a legnagyobb párt lesz, nem maradt jelentős riválisa a koalícióba lépése nyomán kettéoszlott Kék-Fehér fiaskója után.

A legnagyobb ellenzéki erő a Kék-Fehér pártszövetség korábbi résztvevője, a Jair Lapid irányította Van jövő (Jes Atid), amely elhagyta Ganzot, amikor a Kék-Fehérrel belépett a Netanjahu vezette koalícióba. Nekik jelenleg 17-20 képviselői széket előlegeznek meg.

A Netanjahuval közös koalíciót elfogadó Naftali Bennet jobboldali Jobbra (Jamina) pártjának 10-12 széket jósolnak a százhúszból, és hasonlóképpen 10-12 helyre számíthat a Likudból kivált Gideon Szaár vezette, a kormányfőt elutasító, jobboldali Új Remény párt (Tikva Hadasa).

Avigdor Liberman jobboldali, szintén Netanjahuval szemben álló Izrael a Hazánk (Jiszrael Beitenu) nevű pártja 7-8 honatyát küldhet várhatóan a törvényhozásba, s hatot a szociáldemokrata Munkapárt, amelyet Merav Michaeli életre keltett hamvaiból, ugyanis elnökké választása előtt mélyen a választási küszöb alatt volt.

A Netanjahut támogató két, askenázi és szefárd ultraortodox pártnak szokás szerint egyenként 7-8 képviselői helye lehet. A különböző felmérések szerint ismét kialakulhat patthelyzet, 56-64, 58-62, 59-61, sőt 60-60 arányú új kneszetet ígérnek, és hol a Netanjahut elfogadó, hol az ellene szövetkező tömb az erősebb, annak függvényében, hogy melyik kis párt jut be.

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a 120-ból mintegy húsz mandátum sorsa két héttel a megméretés előtt még nyitott. Az izraeliek jelentős része bizonytalan. Az is befolyásolja döntésüket, hogy az általuk támogatni kívánt kis párt bejutását ígérik-e a közvélemény-kutatók, azt ugyanis nem szeretnék, hogy kárba vesszen szavazatuk.

Melyik párt győzelmének örülnél leginkább a 2021. márciusi Kneszet-választásokon Izraelben?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.