IDF: Az elrabolt Ron Binyamint október 7-én meggyilkolták, holttestét pedig visszahoztuk Izraelbe a Gázai övezetből – Hírszüret

2024. május 18., szombat, a háború 225. napja
A szombati frissítések véget értek.
A vasárnapi hírek.

22:07
Összecsapások törtek ki rendőrök és tüntetők között az Azrieli kereszteződésnél, a rendőrség vízágyúkat vetett be

21:58
Az Egyesült Államok nagykövete az elraboltak terén: a helyzet javításának legközvetlenebb módja egy megállapodás, amely tűzszünethez vezet

Az elhurcoltak családjainak szervezete nagygyűlésen az elraboltak terén beszédet mondott Jack Lowe amerikai, Simon Walters brit, Stefan Seibert német és Nicolaus Lutrotti osztrák nagykövet. Lowe, az Egyesült Államok nagykövete megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét az elraboltak szabadon bocsátása mellett. Az elraboltak családtagjaihoz fordult, és azt mondta, hogy “az Egyesült Államok továbbra is törekszik a közvetítői erőfeszítések terén, hogy az elraboltokat hazahozza”. Hozzátette, hogy a humanitárius körülményeknek javulniuk kell Gázában, és ennek a legjobb módja az lenne, ha a Hamasz beleegyezik az elraboltak szabadon bocsátásába.

Seibert német nagykövet azt mondta: “Itt kell lennünk, mert eddig még nem írtak alá megállapodást. És mindenkinek el kell mondanunk, hogy nincs fontosabb az elraboltak hazahozatalánál.” Utalt arra, hogy Izraelben tüntetők támadtak humanitárius segélyszállító teherautók ellen a Gázai övezetbe. Szerinte “egyáltalán nem segít az elraboltaknak. Nem tisztességes. Ez bűncselekmény. Az izraeli emberek jobbak ennél.”

Lutrotti osztrák nagykövet kijelentette, hogy kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa az elhurcoltak hazahozatalára irányuló erőfeszítéseket. “Ez egy aljas bűncselekmény, amely már 220 napja folyamatosan történik, és ennek véget kell vetni” – mondta.

Emellett a tüntetésen levetítették Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter videóra vett beszédét is. Beszédében Clinton azt mondta, hogy az elrabolt személyeket azonnal szabadon kell engedni, és “azonnali lépéseket kell tenni a hazahozataluk érdekében”. Felszólította az elhurcoltak családjait, hogy folytassák a küzdelmet, és hozzátette, hogy “fogságuk szörnyű tragédiájának most véget kell vetni”.

21:56
Több tucat tüntető blokkolja az Ayalon főutat Tel-Avivban

21:42
A hadsereg újabb dandárt vetett be Rafahban: a hadsereg becslése szerint 800 000 lakos hagyta el a várost

A mai napon (szombat) egy másik IDF-dandár csatlakozott a szárazföldi hadműveletekhez Kelet-Rafahban, és a biztonsági szolgálatok becslései szerint körülbelül 800 000 lakos evakuálta a várost – ez gyorsabb evakuálási ütem, mint a biztonsági tisztviselők várták. A másik dandár a Negev (12-es) tartalékos dandár, amit azután mozgósítottak újra, hogy már felhagyott harcokkal a Gázai övezetben, és csatlakozik a térségben a múlt hét óta működő erőkhöz – a Commando Brigade-hoz, a Givati-dandárhoz és az IDF 401-es dandárjához Az ottani tevékenység két területre összpontosul – a rafahi átkelő gázai oldalára, amelyet a csapatok körülbelül két hete vettek át, és Rafah városától keletre, ahol az erők nyugat felé nyomulnak előre.

21:41
Légiriadó volt Askelonban

20:38
Ganz Netanjahunak: Ha június 8-ig nem születik meg egy Hamaszt felváltó, alternatív kormányzó hatalom felállításának terve a Gázai övezetben, kilépünk a kormányból

20:28
Az IDF utasította Beit Lahia további negyedeinek lakóit, hogy hagyják el otthonaikat

Az IDF szóvivője arab nyelven elrendelte a Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahia másik negyedének lakóit, hogy evakuálják otthonaikat A hadsereg lakossághoz intézett közleménye szerint a hadsereg a környéken kíván tevékenykedni a Hamasz térségbeli tevékenysége, köztük Izraelre rakéták kilövése miatt.

20:19
Több ezer tüntető országszerte; Lapid felszólította Ganzot és Eisenkotot, hogy hagyják el a kormányt: “Elég az üres ultimátumokból”

Tüntetők a tel-avivi Kaplan kereszteződésnél, ma este – Fotó: Tomer Appelbaum

Ezrek tüntetnek a kormány ellen és az elraboltak hazahozataláért országszerte. Yair Lapid ellenzéki vezető felszólalt a tel-avivi Kaplan kereszteződésnél tartott tüntetésen, és felszólította Beni Ganz és Gadi Eisenkot minisztereket, hogy hagyják el a kormányt. “Ha nem ültetek volna ott, már fél évvel Bibi és Ben-Gvir korszaka után lennénk. A nevetekre van írva az a helyzet, hogy Netanjahu még mindig hatalmon van” – mondta. Hozzátette: “Elég a sajtótájékoztatókból, elég az üres ultimátumokból, mondjatok le!”.

19:49
Az elraboltak családjainak szervezete bejelentette, hogy az elrabolt Ron Binyamint meggyilkolták, és testét visszahozták Izraelbe

Ron Binyamin

18:15
Elraboltak családjai a katonai főhadiszállás bejáratánál: Ganz és Eisenkot, még mennyi vér fog folyni, mert nincs bátorságotok a helyes dolgot tenni

Az elraboltak családjai a Kirya mellett tartott sajtótájékoztatón azt mondták, hogy “az összes elrabolt megmentésének egyetlen módja a háború leállítása, az elraboltak ügyének átfogó megállapodásának aláírása részeként”, és követelték, hogy Beni Ganz és Gadi Eisenkot miniszterek váltsák le a miniszterelnököt: “Mennyi vérnek kell még folyni, mert nincs bátorságotok a helyes cselekedethez?”

18:09
Ma tizedik alkalommal aktiválták a riasztókat ellenséges pilóta nélküli repülőgép beszivárgása miatt Nyugat-Galileában

18:02
Légiriadó volt Nyugat-Galileában

17:38
IDF: Egy Libanonból indított drón Margaliot mosáv térségében zuhant le

17:35
85 éves korában elhunyt Yael Dayan, a Kneszet egykori tagja

Yael Dayan otthonában, 2019-ben. Megelőzte a MeToo mozgalmat – Fotó: Maged Guzani

Ma (szombaton) 85 éves korában elhunyt Yael Dayan egykori parlamenti képviselő, az emberi jogokért, a meleg közösség és a nők jogaiért harcoló aktivista. Dayan az elmúlt években súlyos tüdőbetegségben szenvedett. Ő volt az utolsó életben maradt gyermeke Moshe és Ruth Dayan házaspárnak, a védelmi miniszternek és a divat és a társadalom nőjének: Assi Dayan rendező 2014-ben, Udi Dayan szobrász pedig 2017-ben halt meg. Ruth Dayan 2021-ben hunyt el, 103 évesen.

17:30
Légiriadó volt Galileában ellenséges repülőgépek behatolása miatt, ma már nyolcadik alkalommal

17:15
Ismét dróntámadás érte Felső-Galileát

16:39
IDF: Tíz rakétát lőttek ki a Gázai övezet északi részéről Askelon területére és a környékre, ötöt elfogtak, a többi pedig nyílt területekre zuhant

16:28
Ganz 20:30-kor nyilatkozatot tesz; Lapid: Be kell jelentenie, hogy kilép a kormányból

Beni Ganz miniszter és a hadikabinet tagja 20:30-kor nyilatkozatot tesz Kfar Maccabiahban. Yair Lapid ellenzéki vezető azt írta, hogy Ganznak “ma este be kell jelentenie, hogy lemond az ország történetének legszörnyűbb kormányáról, és hogy többé nem hajlandó kezet nyújtani az elraboltak cserbenhagyására, Izrael északi részének elhagyására és a gazdaság szétzúzására.””

16:03
Légiriadó volt Askelon térségében

15:55
Ellenséges drónok beszivárgása miatt riasztást indítottak Felső-Galileában

14:33
Jelentés Libanonban: Levegőből támadtak meg egy járművet a szíriai határ közelében, az ország keleti részén

14:32
Riasztók aktiválódtak Nyugat-Galileában egy ellenséges repülőgép feltételezett beszivárgása miatt

13:53
Riasztók aktiválódtak Felső-Galileában egy ellenséges repülőgép feltételezett beszivárgása miatt

13:41
A Hezbollah tegnap három páncéltörő rakétát lőtt ki Metulára, öt ház megsérült

13:15
A légierő egy rakétavetőt és a Hezbollah épületeit támadta meg Dél-Libanonban tegnap (péntek) éjjel

12:06
A hadsereg felkutatott és megsemmisített egy nagy hatótávolságú rakéták gyártására szolgáló esztergagépet Dzsabalijában

Fotó: IDF

09:57
Libanoni jelentés: az IDF drónja megtámadt egy motorkerékpárt az ország déli részén található Naqoura térségében

09:43
IDF: Az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú tagja meghalt egy légicsapásban Rafahban

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy a 162. hadosztály kelet-rafahi hadművelete során egy légicsapásban életét vesztette a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik kulcsfontosságú tagja, aki a városi dandár logisztikai vezetőjeként tevékenykedett, és az izraeli hadsereg területére való bevonulásának előkészítéséért felelt.

07:58
Drónok beszivárgása miatt egy órán belül negyedszer aktiválták a szirénákat Kirjat Smona térségében

07:16
Egy sor légiriadó aktiválódott Kirjat Smonában és környékén ellenséges dróntámadás miatt

06:35
Biden: A Gázai övezetnek nyújtott segélyek először érkeztek be a humanitárius mólón keresztül

00:50
Az IDF a dzsenini támadásról: egy helikopter és egy vadászgép támadt meg egy épületet, amelyet hadműveleti parancsnokságként használtak

Az IDF bejelentette, hogy a légierő megtámadott egy épületet, amelyet hadműveleti parancsnokságként használtak Dzseninben, és hogy a támadásban egy körözött embert megöltek, aki egy sor terrortámadásért volt felelős, beleértve Meir Tamari tavaly májusi meggyilkolását Ciszjordániában. A hadsereg tájékoztatása szerint több terrorista rejtőzött a megtámadott építményben, akik a közeljövőben további merényleteket terveztek.

23:41
Palesztin jelentések: A Dzsenin zászlóalj egyik magas rangú tisztje meghalt a légierő város elleni támadásában

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint a légierő dzsenini támadásában egy ember meghalt, két másik pedig megsérült – az egyik közepesen, a másik pedig könnyebben. A városban megjelent jelentések szerint a halott Iszlám Hamaisi, egy prominens körözött ember, és a “Dzsenin zászlóalj” néven ismert szervezet ismert aktivistája.

22:41
USA: Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy folytatja a megbeszéléseket velünk, mielőtt jelentős lépésről döntene Rafahban
(Reuters)

21:54
IDF: Megöltük az iszlám Jama’ah szervezet vezető tagját Libanonban

Az IDF ma este arról számolt be, hogy megölte Sharhabil Ali Al-Saidot, az iszlám Jama’ah szervezet vezető tagját Libanonban. A hadsereg szerint Al-Said együttműködött a Hamasszal, és az elmúlt időszakban számos, Libanon területéről Izrael elleni terrortámadást vezetett és támogatott.

A Hamasz katonai szárnya bejelentette Al-Said halálát, és a szervezet egyik libanoni vezetőjeként határozta meg. A Hamasz szerint Al-Saidon kívül még egy ember vesztette életét a támadásban.

21:30
Hamasz: A gázai dokk nem elég, követeljük a külföldi erők teljes kivonását a palesztin területekről

19:33
Az izraeli hadsereg megtámadta a Hezbollah terrorszervezethez tartozó rakétakilövőállást és épületeket Dél-Libanonban

Az IDF bejelentette, hogy ma (péntek) repülőgépek támadtak meg egy rakétakilövőállást Dél-Libanonban. A hadsereg tájékoztatása szerint az állásról hajtottak végre rakétakilövéseket a Golán-fennsík felé. Emellett a Hezbollah szervezet épületeit is megtámadták a dél-libanoni Kfar Hammam és Al Adeisa térségében.

19:11
Légiriadó volt Galilea észak-keleti részén több településen is ellenséges dróntámadás miatt.

18:46
Ben Avishai őrmester az ejtőernyős brigádból meghalt a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban

Ben Avishai őrmester, 20 éves Nahariából, ma meghalt egy csatában a Gázai övezet északi részén. Avishai az ejtőernyős brigád IKT-századában szolgált.

Ben Avishai

18:22
Az IDF és a Sabak kimentette az elrabolt Amit Buskila, Jitzhak Gelernter és Shani Louk holttestét a Gázai övezetből

A hadsereg három elrabolt holttestet mentett ki ma a Gázai övezetből – jelentette be az IDF szóvivője. Az elraboltak, akiknek holttestét visszavitték Izraelbe: Amit Buskila (28), Jitzhak Gelernter (56) és Shani Louk (22). A hadsereg szerint mindhárman részt vettek a Reim melletti Nova partiban, a mefalsimi kereszteződésig sikerült elmenekülniük, és ott gyilkolták meg őket a Hamasz terroristái.

Az előző napi jelentések folytatása – 2024. május 17., péntek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.