Hamasz-források: A megállapodás feltételeként azt követelik, hogy hónapokig ne folytatódjanak a harcok – Hírszüret

00:05
A mai frissítések véget értek
A következő napi frissítésekért

23:32
A hutik Jemenben: Megtámadtunk egy izraeli tulajdonú teherhajót az Indiai-óceánon

A jemeni hutik bejelentették, hogy drónnal megtámadtak egy izraeli tulajdonú teherhajót az Indiai-óceánon. A Londoni Értéktőzsde (LSEG) adatai szerint az “MSC Orion” nevű hajó a “Zodiac Maritime” nevű nemzetközi hajózási társasághoz tartozik, amely Eyal Ofer izraeli üzletember tulajdonában van.

22:15
Nyugat-Galileában aktiválták a légvédelmi szirénákat; IDF: Két rakéta nyílt területen robbant

21:23
Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe, várhatóan holnap találkozik Netanjahuval, és meglátogatja a Kerem Shalom átkelőt a Gázai övezetnél

Antony Blinken külügyminiszter (jobbra) az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Jacob Lowe mellett ma este a Ben-Gurion repülőtéren – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megérkezett Izraelbe, és várhatóan holnap találkozik Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Yoav Galant védelmi miniszterrel és Jiczak Herzog elnökkel. Blinken várhatóan ellátogat többek között a Kerem Shalom átkelőhöz.

20:30
Hamasz források: a megállapodás megkötésének feltételeként a szervezet garanciákat követel arra vonatkozóan, hogy Izrael hónapokon belül nem folytatja a harcot

A Hamasz garanciákat követel, hogy Izrael még az elhurcoltak szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló egyezmény megkötéséről számított hónapokon belül sem újítja fel a harcot ellene a Gázai övezetben, annak befejezésének feltételeként. A források szerint a Hamasz attól tart, hogy az amerikai választások után Izrael nyugodtan folytathatja a harcot, még akkor is, ha az egyezség megszületik. “Életet akarunk a palesztinoknak Gázában” – mondta az egyik forrás –, ez pedig a háború végét, az izraeli kivonulást, az övezet helyreállítását és világos politikai körvonalakat jelent.

20:22
Moshe Arbel belügyminiszter elrendelte, hogy akadályozzák meg, hogy az UNWRA vezetője Izraelen keresztül lépjen be a Gázai övezetbe

20:16
Körülbelül 200 tüntető az elraboltak kiszabadításáért időszakosan blokkolja a Begin utat a hadsereg főhadiszállása közelében

Tüntetés az elraboltak szabadon bocsátásáért a tel-avivi Begin úton, ma – Fotó: Hadas Paroosh

19:50
IDF vizsgálat: A tegnap Gázában megölt tartalékosokat egy tank találta el, ami terroristaként azonosította őket

Az IDF által végzett kezdeti vizsgálat Ido Aviv és Kalkidan Mehri tartalékos katonák tegnapi Gázai övezetben történt halála után kiderítette, hogy a kettőjüket egy tanklövedék ölte meg, amelyet a Gázai övezet központjában lévő épületre lőttek ki, ahol tartózkodtak – téves azonosítást követően. Az IDF ma este azt közölte, hogy a nyomozás során kiderült, hogy egy terroristákkal való találkozás során, amely tűzváltáshoz vezetett, egy páncélos erő ellenséges erőként azonosította azt a pozíciót, amelyben voltak, és lőtt rájuk, noha a számára meghatározott szektor határain kívül voltak. A lövések következtében további két további harcos megsérült.

18:55
Blinken: A Gázai övezet tengeri kikötője egy héten belül elkészül

A tengeri kikötő építése Gázában, tegnap – Fotó: az amerikai hadsereg központi parancsnoksága

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy a Gázai övezet tengeri kikötője, amely lehetővé teszi a humanitárius segélyszállítmányok rendszeres átszállítását az övezetbe, egy héten belül elkészül.

18:20
IDF: négy páncéltörő rakétát lőttek ki Metulára; Személyi sérülés nem történt, anyagi kár keletkezett

Négy páncéltörő rakétát lőttek ki Metulára, melyek anyagi károkat okoztak – közölte a katonaság. A metulai önkormányzat szerint két ház megsérült.

17:47
Eisenkot kontra Szmotrics és Ben-Gvir: fenyegetéssel zsarolnak, nem leszek partner egy olyan kormányban, amely politikai megfontolások alapján hoz döntéseket

Gadi Eisenkot miniszter azt mondta, hogy a hadikabinet két tagja politikai fenyegetésekkel zsarol, ami “károsítja Izrael nemzetbiztonságát”. Hozzátette: csak olyan kormányban lesz partner, amely Izrael Állam nemzeti érdekei alapján hoz döntéseket, nem pedig politikai megfontolások alapján.

17:30
Hamasz-forrás: Izrael részéről van némi válasz a tűzszünet általunk állított feltételeire

17:21
Netanjahu: Ha a hágai bíróság elfogatóparancsot ad ki az ország vezetői ellen, az antiszemita gyűlöletbűncselekmény lesz

16:45
Szmotrics: A tervezett megállapodás szörnyű vereség, aki ehhez asszisztál, örökre emlékezni fogunk rá, és nem alkalmas vezetőnek

Bezalel Szmotrics pénzügyminiszter fellépett az elhurcoltak szabadon bocsátásáról a Hamasszal jelenleg folyó tárgyalások ellen, mondván: „Aki ennek asszisztál, örökké emlékezni fognak rá a zsidó állam évkönyvei, és nem érdemli meg, hogy vezetői közé vegyék.” A Kneszetben elmondott nyilatkozatában Szmotrics kijelentette, hogy “az egyiptomi javaslat szörnyű vereség és kék-fehér veszteség, ami ezüsttálcán nyújtott győzelmet nyújt a Hamasznak, és minden ellenségünket arra biztat, hogy előkészítsék a következő mészárlást és felszámolják a cionista vállalkozást.”

Szmotrics azzal vádolta a hadikabinetet, hogy “olyan stratégiai engedményekbe megy bele, amelyek veszélyeztetik Izrael Államát”, és felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt: “Ne lengess fehér zászlót. Ne hagyd, hogy Szinvar újra megalázzon minket, és megnyerje a háborút. A kormány, amely megadja magát a nemzetközi nyomásnak és leállítja a háborút annak a közepén, azonnal elveszíti létjogosultságát.

16:03
A Legfelsőbb Bíróság feltételes végzést adott ki, amelyben utasította az államot, hogy indokolja meg az Izrael-díj odaítélését Yitzchak Josef rabbinak

A Legfelsőbb Bíróság feltételes végzést adott ki, amelyben utasította az államot, hogy magyarázza el, miért döntött úgy, hogy Yitzchak Josef rabbinak ítéli oda az Izrael-díjat, aki azzal fenyegetőzött, hogy a jesiva tanulók elhagyják az országból, ha be kell vonulniuk a hadseregbe. A határozat értelmében Yoav Kish oktatási miniszternek, a díjbizottság tagjainak és a kormány jogi tanácsadójának a következő vasárnapig válaszolniuk kell a döntésre. Yitzhak Amit, Khaled Kabub és Ruth Ronen bírák kifejtették, hogy a végzésnek nem az a célja, hogy a dolgok érdeméről véleményt nyilvánítson, hanem hatékonysági okokból adták ki, mégpedig az időkeretre és a függetlenségi nap közeledtére tekintettel.

Múlt hónapban Yosef azzal fenyegetőzött, hogy ha olyan sorozási törvényt fogadnak el, amely kötelezi az ultraortodox közösség tagjait a bevonulásra, elhagyják az országot. „Ha arra kényszerítenek bennünket, hogy csatlakozzunk a hadsereghez, mindannyian külföldre megyünk” – mondta a főrabbi.

15:50
Ben-Gvir: Netanjahu megígérte nekem, hogy elfoglaljuk Rafahot, és nem lesz elhamarkodott alku

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter elmondta, hogy Netanjahu biztosította őt arról, hogy a háború nem ér véget, és szerinte nem lesz “promiszkuum” megállapodás. Ben-Gvir azt is hozzátette, hogy “a miniszterelnök nagyon jól tudja, mit jelent, ha ezek a dolgok nem valósulnak meg”.

14:57
Törölték a hadikabinet ma 18:30-ra tervezett ülését

14:47
Trump a Time magazinnak: “Netanjahut október 7-ért jogos kritika éri. Minden felszereléssel és információval rendelkeztek, hogy megakadályozzák”

Donald Trump volt amerikai elnök a Time magazinnak adott interjújában kijelentette, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnököt „jogos kritika éri az október 7-én történtek miatt. Az ő műszakában történt mindez, és azt hiszem, jelentős hatással volt rá. Minden felszereléssel és információval rendelkeztek, hogy megakadályozzák, emberek ezrei tudtak róla, Izrael azonban nem. Szerintem nagyon keményen hibáztatják ezért.”

A Netanjahuval fennálló személyes kapcsolatára utalva, különösen az Iráni Kudsz Erők parancsnoka, Kasszem Szulejmáni 2020. januári likvidálása körül, Trump azt mondta: “Rossz tapasztalatom volt Netanjahuval Szulejmáni megölése kapcsán. Netanjahu közvetlenül a likvidálás előtt eltűnt. És megkérdeztem: – Micsoda? Ez olyasmi, amit nem felejtettem el, és ez megmagyarázott nekem valamit róla.”

13:55
Kövekkel támadták meg az izraeli német nagykövet járművét a Bir Zeit Egyetemen tett látogatása során

Stefan Seibert izraeli német nagykövet járművét kövekkel támadta meg a tömeg a nagykövetnek a Ramallahtól északra fekvő Bir Zeit Egyetemen tett látogatása során.

13:30
Netanjahu: Behatolunk Rafahba, és ott felszámoljuk a Hamasz zászlóaljait – megállapodással vagy anélkül

Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalában az elraboltak családjainak és a gyászoló családok – a Hagvura és a Tikva vallásos fórumokhoz tartozó – képviselőivel tartott megbeszélésen kijelentette, hogy “az az elképzelés, hogy leállítjuk a háborút, mielőtt minden célját elérnénk, kizárt. Be fogunk hatolni Rafahba, és ott kiiktatjuk a Hamasz-dandárokat – megállapodással vagy anélkül, hogy abszolút győzelmet érjünk el.”

Netanjahu találkozón a családok képviselőivel, ma – Fotó: Kobi Gideon / GPO

Bővebben:

12:57
Jeruzsálemben agyonlőttek egy rendőrt megkéselő török turistát

Az óvárosban egy harmincéves rendőr megsebesült a Szulejmán szultán utcában, a Virágkapu közelében, amikor egy arra járó férfi megkéselte. A közelben tartózkodó rendőrök lelőtték a merénylőt.

A késelő a harmincnégy éves Hasszan Szkalanan török turista volt, aki hétfőn lépett be Izraelbe Jordániából az Allenby hídnál található határállomáson. A támadás után a Templomhegy minden bejáratát lezárták. (MTI)

A késelés helyszíne a Heródes kapu közelében, ma – Fotó: Olivier Fitussi

11:30
Mától otthonról is lehet útlevelet és személyi igazolványt igényelni

Körülbelül másfél hónapja fogadták el a kneszetben második és harmadik olvasatban azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy online módon lehessen útlevelet és személyi igazolványt kiállítani, személyes megjelenés nélkül. A törvény ma reggeltől hat hónapon keresztül ideiglenes rendelkezésként lépett hatályba. Kivételek: csak az Izraelben tartózkodó 18 éven felüliek nyújthatják be az online kérelmet, valamint csak azok, akik rendelkeznek biometrikus azonosító okmánnyal.

11:20
A Bíróság jóváhagyta annak az alkalmazottnak az elbocsátását, aki október 7-e után Korán-versekkel státuszokat közölt

A Tel-Aviv-i Regionális Munkaügyi Bíróság elutasította egy arab mérnök beadványát az őt foglalkoztató cég elbocsátására vonatkozó döntése ellen. Muntasar Abbasit azután bocsátották el állásából, hogy három WhatsApp-státuszt tett közzé Korán-idézetekkel, amelyek az ítélet szerint terrorizmusra való felbujtásnak minősültek.

A kelet-jeruzsálemi Abbasi körülbelül egy héttel október 7-e után tette közzé a verseket. Tagadta, hogy terrorizmust akart volna ösztönözni, és nehezményezte, hogy árat kell fizetnie azért, mert hívő muszlim, de a bíróság úgy döntött, hogy “a Korán-versek értelmezése a terrorizmus iránti rokonszenv kifejezéséhez köthető, sőt Izrael Állammal szemben ellenséges szervezetek is erre a célra használják ezeket a verseket.””

11:11
A Hamasz egészségügyi minisztériuma: 47 palesztin halt meg és 61 sebesült meg az övezetben az elmúlt napon

A Hamasz által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy az elmúlt napon 47 palesztin meghalt és 61-en megsebesültek a Gázai övezetben folyó harcokban. A minisztérium szerint a Gázai övezetben a háború kezdete óta meghaltak száma 34 535-et, a sebesültek száma pedig a 77 704. (Reuters)

10:54
Jelentés Egyiptomban: A Hamasz küldöttsége elhagyta Kairót, és ismeretlen időpontban írásos válasszal tér vissza
(AP)

09:33
Politikai forrás: Nem megy izraeli tárgyalóküldöttség Kairóba. Megvárjuk a Hamasz holnap esti válaszát, és aztán döntünk.

09:06
Jelentés: Az Amerikai Kongresszus intézkedéseket szorgalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság ellen, ha az elfogatóparancsot ad ki izraeli tisztviselők ellen

Az amerikai kongresszus republikánus és demokrata képviselői arra figyelmeztettek, hogy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság izraeli tisztviselők elfogatóparancsának kibocsátására választ fog adni, és hangsúlyozták, hogy az üggyel kapcsolatos törvényjavaslat már készül. A jelentés szerint Michael McCaul, a külügyi bizottság elnöke azt mondta, hogy a Szenátus elé terjesztett javaslathoz hasonlóan olyan törvényjavaslat benyújtására számít, amely szankciókat szab ki a bíróság tisztségviselőire. Brad Sherman jogalkotó szerint az Egyesült Államoknak “el kellene gondolkodnia azon, hogy továbbra is aláírja-e a Római Egyezményt (amelynek értelmében a bíróság működik)”.

Tegnap a képviselőház republikánus többségének vezetője támadta a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének szándékát, hogy elfogatóparancsot adjon ki, és “szégyenletesnek” és “illegálisnak” nevezte azt.

08:19
IDF: A légierő a Hezbollah célpontjait támadta meg Dél-Libanonban

Az IDF bejelentette, hogy a légierő megtámadta a Hezbollah célpontjait Dél-Libanonban, Metulától északra. Azt is közölték, hogy a hadsereg két páncéltörő rakétát észlelt a felső-galileai Dobb mosáv környékére, amelyek nyílt területen zuhantak le. Nem történt sérülés.

07:12
Amerikai hadsereg: A hutik három ballisztikus rakétát és három drónt lőttek ki egy hajóra a Vörös-tengeren, áldozatok nem voltak

05:32
Jelentés: Az amerikai kormány ügyvédei arra szólítják Bident, hogy állítsa le az Izraelnek nyújtott katonai segélyt

Több mint 90 ügyvéd – közülük 20 az Egyesült Államok kormányában – aláírt egy Joe Biden elnöknek címzett levelet, amelyben felszólítottak az Izraelnek nyújtott katonai segélyek leállítására – amint arról a Politico amerikai hírportál is beszámol. A következő napokban várhatóan elküldött levélben azt állítják, hogy a Gázai övezetben folyó harcok ellentétesek az amerikai és a nemzetközi humanitárius joggal. Az igazságügyi minisztérium ügyvédje, aki aláírta a dokumentumot, utalt a múlt héten jóváhagyott Izraelnek nyújtott katonai segélycsomagra, mondván, hogy ezzel az akcióval “az amerikai kormány megsérti saját törvényeit és politikáját”.

02:04
Az amerikai hadsereg képeket közölt a Gázai övezetben épülő tengeri mólójáról

01:52
Biden Egyiptom elnökének és Katar miniszterelnökének: A túszok szabadon bocsátása az egyetlen akadály a tűzszünet előtt

Joe Biden amerikai elnök beszélt Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnökkel és Mohammed Al Thani katari miniszterelnökkel, és elmondta, hogy a túszok szabadon bocsátása az egyetlen akadálya a tűzszünetnek. A vezetők megvitatták a Hamásszal kötött megállapodás részleteit és az övezetbe érkező humanitárius segélyek növelésére irányuló erőfeszítéseket is.

00:47
A Columbia Egyetem megkezdte a tiltakozásban részt vevő hallgatók felfüggesztését

A New York-i Columbia Egyetem vezetése és az elmúlt hetekben Izrael ellen tiltakozó hallgatók közötti tárgyalások összeomlottak, és az intézmény vezetése megkezdte a tüntetéseken részt vevő hallgatók felfüggesztését. Három órával a tüntetők elé terjesztett ultimátum határideje után (“hagyják el a tiltakozó tábort, és amennyiben nem – felfüggesztjük tanulmányaikat, és kizárhatjuk”) az egyetem bejelentette, hogy elkezdte valóra váltani a fenyegetést “az egyetem biztonságának biztosítására tett erőfeszítés részeként.” A tábor tagjai azonban elmondták, hogy nem tudnak olyan diákról, akit ilyen fegyelmi eljárásról értesítettek volna.

Bővebben:

22:15
A Fehér Ház szóvivője: Az elmúlt napokban előrelépés történt a túszügyletről szóló tárgyalásokon

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre ma este azt mondta, hogy az elmúlt napokban haladást értek el a túszok szabadon bocsátására irányuló egyezség elérésére vonatkozó erőfeszítések terén, és most a Hamasz a felelőssége, hogy elfogadja az izraeli ajánlatot. Jean Pierre újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Joe Biden elnök hétfőn tárgyal a katari emírrel és Egyiptom elnökével annak érdekében, hogy meggyőzzék a Hamaszt a megállapodás elfogadásáról.

Arra a kérdésre, hogy a hágai büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki izraeli tisztviselők ellen, Jean-Pierre azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy nem támogatja a bíróság vizsgálatát, és nem gondolja, hogy hatáskörrel rendelkezik az ügyben.

22:13
Jelentés: Támadást hajtott végre Dél-Libanonban az izraeli hadsereg

A Hezbollahhoz tartozó Al-Manar hálózat izraeli támadásról számolt be az ország déli részén fekvő Kila faluban.

22:10
Jelentés: Izrael megölte az iráni Forradalmi Gárda egyik tagját

Az “Iran International” csatorna jelentése szerint Izrael agyonlőtt egy, a Forradalmi Gárdához tartozó aktivistát Irán területén, aki a jelentés szerint részt vett “a németországi zsidó központok megrongálásában”.

20:54
Két tartalékos katona életét vesztette Gázában

Ido Aviv (28) és Kalkidan Mehri (37) tegnap meghalt egy robbanásban a Gázai övezet központjában. Egy további tartalékos katona is súlyosan megsérült, őt helikopterrel kórházba szállították. Az IDF vizsgálja, hogy az incidenst RPG rakéta-támadás vagy a hadsereg felrobbant lőszerei okozták-e.

20:21
Ezrek tüntetnek Tel-Avivban az elraboltak szabadon bocsátását követelve: “Rafah várhat, ők nem tudnak”

Emberek ezrei tüntetnek Tel-Avivban a Begin utcában, és a Hamaszszal való megegyezésre szólítottak fel az elraboltak szabadon engedése érdekében. A hadsereg főhadiszállása előtti tüntetésen azt írták az útra: “Rafah várhat – ők nem”. Einav Tsengauker, az elrabolt Matan Tsengauker édesanyja beszédében Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult: “Nagyon egyszerű üzletem van – vagy Szmotrics, vagy Matan otthon. Vagy Ben-Gvir, vagy Ofer (Calderon) otthon. Nagyon egyszerű – vagy egy szélsőjobboldali kormány, vagy az elhurcoltak otthon.” A demonstrálók észak felé indultak, és összecsapások törtek ki köztük és a rendőrök között, akik megpróbálták megakadályozni a haladást, és lovasságot vonultattak a helyszínre.

20:08
IDF: Megsemmisítettünk két alagutat, amelyek a Hamaszhoz és az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak a Gázai övezet északi részén

Az IDF bejelentette, hogy a mérnöki erők megsemmisítettek két alagutat, az egyik a Hamaszé, a másik az Iszlám Dzsihádé volt a Gázai övezet északi részén található Beit Hanun város környékén. Azt is közölték, hogy az alagutak nem léptek át izraeli területre.

19:30
Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. április 29.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.