Két tartalékos katona meghalt a Gázai övezet közepén, egy másik katona súlyosan megsérült – Hírszüret

Ido Aviv (28) és Kalkidan Mehri (37)

00:05
A mai frissítések véget értek
A következő napi frissítésekért

22:15
A Fehér Ház szóvivője: Az elmúlt napokban előrelépés történt a túszügyletről szóló tárgyalásokon

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre ma este azt mondta, hogy az elmúlt napokban haladást értek el a túszok szabadon bocsátására irányuló egyezség elérésére vonatkozó erőfeszítések terén, és most a Hamasz a felelőssége, hogy elfogadja az izraeli ajánlatot. Jean Pierre újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Joe Biden elnök hétfőn tárgyal a katari emírrel és Egyiptom elnökével annak érdekében, hogy meggyőzzék a Hamaszt a megállapodás elfogadásáról.

Arra a kérdésre, hogy a hágai büntetőbíróság elfogatóparancsot adhat ki izraeli tisztviselők ellen, Jean-Pierre azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy nem támogatja a bíróság vizsgálatát, és nem gondolja, hogy hatáskörrel rendelkezik az ügyben.

22:13
Jelentés: Támadást hajtott végre Dél-Libanonban az izraeli hadsereg

A Hezbollahhoz tartozó Al-Manar hálózat izraeli támadásról számolt be az ország déli részén fekvő Kila faluban.

22:10
Jelentés: Izrael megölte az iráni Forradalmi Gárda egyik tagját

Az “Iran International” csatorna jelentése szerint Izrael agyonlőtt egy, a Forradalmi Gárdához tartozó aktivistát Irán területén, aki a jelentés szerint részt vett “a németországi zsidó központok megrongálásában”.

20:54
Két tartalékos katona életét vesztette Gázában

Ido Aviv (28) és Kalkidan Mehri (37) tegnap meghalt egy robbanásban a Gázai övezet központjában. Egy további tartalékos katona is súlyosan megsérült, őt helikopterrel kórházba szállították. Az IDF vizsgálja, hogy az incidenst RPG rakéta-támadás vagy a hadsereg felrobbant lőszerei okozták-e.

20:21
Ezrek tüntetnek Tel-Avivban az elraboltak szabadon bocsátását követelve: “Rafah várhat, ők nem tudnak”

Emberek ezrei tüntetnek Tel-Avivban a Begin utcában, és a Hamaszszal való megegyezésre szólítottak fel az elraboltak szabadon engedése érdekében. A hadsereg főhadiszállása előtti tüntetésen azt írták az útra: “Rafah várhat – ők nem”. Einav Tsengauker, az elrabolt Matan Tsengauker édesanyja beszédében Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult: “Nagyon egyszerű üzletem van – vagy Szmotrics, vagy Matan otthon. Vagy Ben-Gvir, vagy Ofer (Calderon) otthon. Nagyon egyszerű – vagy egy szélsőjobboldali kormány, vagy az elhurcoltak otthon.” A demonstrálók észak felé indultak, és összecsapások törtek ki köztük és a rendőrök között, akik megpróbálták megakadályozni a haladást, és lovasságot vonultattak a helyszínre.

20:08
IDF: Megsemmisítettünk két alagutat, amelyek a Hamaszhoz és az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak a Gázai övezet északi részén

Az IDF bejelentette, hogy a mérnöki erők megsemmisítettek két alagutat, az egyik a Hamaszé, a másik az Iszlám Dzsihádé volt a Gázai övezet északi részén található Beit Hanun város környékén. Azt is közölték, hogy az alagutak nem léptek át izraeli területre.

19:46
IDF: Három rakétát lőttek ki az övezetből, egyet elfogtak, kettő pedig Asdod előtt a tengerbe zuhant

Az IDF közölte, hogy a Gázai övezetből három rakétát lőttek ki, amelyek közül az egyiket elfogták, a másik kettő pedig Asdod előtt zuhant a tengerbe. Azt is közölték, hogy az elfogott rakétát az övezet északi részéről lőtték ki. Az MDA közölte, hogy egy férfi elesett és megsérült a feje, mikor a Szderotban és környékén aktivált légiriadó közben az óvóhelyre futott.

16:55
IDF: A légierő a Hezbollah célpontjait támadta Dél-Libanonban

Az IDF bejelentette, hogy harci repülőgépek támadták meg a Hezbollah célpontjait Dél-Libanonban, Metulától északkeletre. A hadsereg közleménye szerint kilövőállásokat, katonai épületeket és a Hezbollah által használt egyéb infrastruktúrákat támadtak. Azt is jelentették, hogy az erők tüzérségi tűzzel támadták a nyugat-galileai Shatulától északra lévő térséget az onnan azonosított fenyegetés miatt.

15:51
Borell: Az Unió néhány országa egy hónapon belül elismeri a palesztin államot
(Reuters)

15:45
New York Times: Izrael beleegyezett 33 túsz szabadon bocsátásába a tűzszünetért cserébe

Izrael beleegyezett abba a javaslatba, amely 33 túsz szabadon bocsátását tartalmazza a Hamasszal kötött megállapodás részeként a tűzszünetért cserébe – mondta három izraeli forrás a New York Timesnak. A jelentés szerint nőkről, idősekről és sebesültekről van szó, akiknek állapota súlyos. A szabadon bocsátásukra vonatkozó megállapodás pedig többek között annak nyomán született, hogy Izraelben megértették, hogy nincs 40 élő elrabolt, aki ezekhez a csoportokhoz tartozik. A jelentésben az is elhangzott, hogy a felek közötti tárgyalások várhatóan holnap folytatódnak.

15:19
Több felső-galileai településen működésbe léptek a riasztóberendezések repülőgépek beszivárgásának gyanúja miatt

14:18
A Gázai övezetben várják Izrael döntését Rafah elfoglalásával kapcsolatban, és tovább számolják az IDF támadásaiban elesettek számát

Legalább 27 ember, köztük hat nő és öt gyermek halt meg ma a légierő csapásaiban Rafahban – jelentette be az egészségügyi minisztérium a Hamasz által ellenőrzött Gázai övezetben. A minisztérium hozzátette, hogy megszaporodtak a fertőző megbetegedések az övezeten belüli menekülttáborokban, és megjegyezte, hogy a nagy hőség és az ivóvízhez való korlátozott hozzáférés tovább rontja a helyzetet. A minisztérium adatai szerint a háború kezdete óta 34 488 embert öltek meg a Gázai övezetben.

13:21
Blinken: a Hamasz nagylelkű ajánlatot kapott az alkura, és hamarosan döntenie kell, úgy tűnik, hogy az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálására irányuló tárgyalások a végéhez közelednek

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere azzal kezdte diplomáciai látogatását Szaúd-Arábiában, hogy “még nem látott olyan rafahi támadási tervet, amely megvédi a civileket”. Blinken „rendkívül nagylelkűnek” nevezte Izrael Hamasznak tett ajánlatát, és hozzátette, hogy a szervezetnek gyorsan reagálnia kell az ajánlatra.

Emellett a külügyminiszter kitért az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizáció kérdésére, és elmondta, hogy szerinte nagyon közel állnak a két ország közötti megállapodás kidolgozásához. “A múlt hónapban az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia intenzíven együttműködött az Izraellel fenntartott kapcsolatok normalizálása érdekében” – mondta Blinken. Holnap este a külügyminiszter várhatóan Izraelbe érkezik, másnap este pedig Washingtonba repül.

12:58
A Hamasz egészségügyi minisztériuma Gázában: 27-re emelkedett a ma reggeli rafahi támadás áldozatainak száma
(dpa)

12:57
Megtámadtak egy hajót a Vörös-tengeren Jemen partjainál
(AP)

12:47
A Hamasz egészségügyi minisztériuma Gázában: 34 488-ra nőtt a Gázai övezetben a háború kezdete óta a halottak száma
(Reuters)

10:46
A Hamasz vállalta a felelősséget a Libanonból kilőtt legutóbbi rakétatámadásért

10:07
Mintegy 20 rakétát lőttek ki Kirjat Smonára és a környékre, ezek többségét elfogták

Kirjat Smona önkormányzata azt közölte, hogy a legutóbbi támadásban mintegy 20 rakétát lőttek ki a városra és környékére Libanonból, és ezek többségét elfogták.

10:04
A francia külügyminiszter: A gázai helyzet katasztrofális, tűzszünetet kell kötni

Stéphane Séjournet francia külügyminiszter libanoni diplomáciai látogatásán kijelentette, hogy “a gázai helyzet katasztrofális, tűzszünetet kell kötni”. Tegnap Séjournet egy látogatás keretében érkezett Libanonba, amelynek célja, hogy megakadályozza a további eszkalációt Izrael és a Hezbollah között. Később a külügyminiszter várhatóan szaúd-arábiai politikai találkozókra indul, majd Izraelbe látogat.

09:45
A riasztók aktiválódtak Felső-Galileában

Felső-Galilea számos településén aktiválták a riasztókat, köztük Kirjat Smonában, Kfar Giladiban, Kfar Juvalban, Maajan Baruchban és Metulában.

08:10
IDF: A légierő az éjszaka folyamán a Hezbollah célpontjait támadta Libanon déli részén

Az IDF közlése szerint az éjszaka folyamán a légierő a Hezbollah célpontjait támadta a dél-libanoni Jebel Balt régióban. A hadsereg azt is hozzátette, hogy a támadott célpontok között a szervezet által használt infrastruktúra és katonai épületek is voltak.

07:50
A Hamasz politikai irodájának egyik tagja cáfolta a szervezet álláspontjáról szóló jelentést: “A javaslat még tanulmányozási szakaszban van”

A Hamasz politikai szárnyának tagja, Izzat al-Risk cáfolta a szervezet álláspontjáról szóló jelentést Egyiptom legutóbbi javaslatával kapcsolatban az Izraellel kötendő túszügyletről és a tűzszünetről. Az al-Risk által közzétett üzenetben pontosította, hogy “a javaslat még tanulmányozási szakaszban van”.

07:18
A Gázai övezetben támadásokról számolnak be a központi és a déli régióban; Orvosi források: 19-en haltak meg egy légicsapásban Rafahban

05:15
Amerikai hadsereg: Öt drónt fogtunk el a Vörös-tengeren

05:10
Összecsapások Izrael-párti és palesztin-barát tüntetők között az UCLA Egyetemen

Összecsapások törtek ki Izrael-párti és palesztin-barát tüntetők között az UCLA Egyetem kaliforniai kampuszán. Mary Osco, az egyetem stratégiai ügyekért felelős alelnöke szerint a tiltakozók átlépték az egyetem által a csoportok között felállított korlátokat, és elkezdtek lökdösődni, szitkozódni, sőt egyes esetekben verekedni is más tüntetőkkel. Az összetűzések addig tartottak, amíg az egyetemi rendőrség szét nem választotta a feleket.

Osko elmondta, hogy az egyetemen “hosszú múltra tekintenek vissza a békés tiltakozások, és a szívünk megtört az erőszakot látva”. Az egyetemi rendőrség képviselője szerint a Los Angeles-i rendőrséget nem hívták ki az esethez, és nem is történt letartóztatás. (Reuters)

02:35
Újabb amerikai egyetemet zártak le a tüntetők miatt

A Humboldt Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem területe a tavaszi szemeszter további heteiben már nem nyílik meg a hallgatók számára – közölte az intézmény vezetése, hozzátéve, hogy a tilalmat szigorúan veszik, és csak engedély birtokában tartózkodhat bárki az egyetem területén. A bejelentés szerint aki a szabályt megszegi, azt felelősségre vonják, és letartóztatásnak néz elébe.

Az egyetemen múlt hétfőn tüntetők elfoglaltak két nagy előadótermet, amit “Intifáda teremnek” kereszteltek el.

Folytatás:

02:15
Palesztin jelentés: legalább 13-an meghaltak egy rafahi légicsapásban

23:17
A Hamasz magas rangú tisztviselője az AFP-nek: Nincs alapvető probléma a legutóbbi megállapodásajánlattal

A Hamasz egyik magas rangú tisztviselője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy szervezete nem talált semmilyen lényeges problémát a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás legutóbbi javaslatában. A tisztviselő azt mondta, hogy “a légkör pozitív, addig, ha Izrael részéről újabb akadályok merülnének fel”. A javaslat szerint első lépésben 33 elrabolt személyt engednek szabadon, és tartalmaz egy Izrael által megfogalmazott homályos formulát, amely a Hamasz kedvében jár a harcok beszüntetésének kérdésében.

22:54
Blinken szaúd-arábiai látogatása után Izraelbe és Jordániába látogat

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szaúd-arábiai látogatása után – ahová ma indult – várhatóan Izraelbe és Jordániába látogat – közölte az amerikai külügyminisztérium. A minisztérium szóvivője, Matthew Miller elmondta, hogy látogatása során Blinken a tűzszünetet, az elrabolt izraeliek Hamasz fogságából való szabadon bocsátását és a humanitárius segélyek Gázai övezetbe történő szállítását magában foglaló megállapodás előmozdítására irányuló erőfeszítésekre összpontosít.

21:37
Biden nem tágít: “A Netanjahuval folytatott beszélgetés során megismételte világos álláspontját Rafahhal kapcsolatban”

Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, miközben a várhatóan holnap Kairóba érkező Hamasz-küldöttség válaszára várnak. A Fehér Ház közleménye később kijelentette, hogy a két vezető megvitatta Izrael Rafahba való behatolásának lehetőségét, “és Biden megismételte egyértelmű álláspontját”. Az amerikai elnök mindaddig ellenzi az ilyen fellépést, amíg nincs terv a Gázai övezetben élő civilek védelmére.

“Az elnök és a miniszterelnök a humanitárius segítségnyújtás fokozásáról, valamint a Gázai övezet északi részén egy új átkelő megnyitásának előkészületeiről is tárgyalt. Biden hangsúlyozta, hogy teljes körű koordinációra van szükség a segélyszervezetekkel” – áll többek között a közleményben.

19:54
Az IDF szóvivője: A Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyek mennyisége nőni fog a következő napokban

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari dandártábornok ma bejelentette, hogy a következő napokban várhatóan növekedni fog a Gázai övezetbe szállított humanitárius segélyek mennyisége. Szerinte “több segélyt szállítanak a Gázai övezetbe, mint amennyit valaha is szállítottak”. Hagari azt is kifejtette, hogy a segélyt a korábbinál nagyobb területre juttatják el.

19:41
Katari közvetítő: mindkét félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie

“Kiábrándító számunkra, hogy a felek nem eléggé elkötelezettek a megegyezés mellett. Hiába követünk el minden tőlünk telhetőt, nagyobb nyomásnak kellene nehezednie a tárgyalófelekre a megállapodás érdekében. Mert a késlekedés minden egyes nappal súlyosabban veszélyezteti a fogva tartott civileket mindkét oldalon” – hangsúlyozta.

Folytatás:

19:35
IDF: Repülőgépeink megtámadtak egy épületet Dél-Libanonban, miután észleltük, hogy egy Hezbollah terrorista ment be

Az IDF bejelentette, hogy vadászrepülőgépekkel megtámadtak egy épületet a dél-libanoni Eyta al-Shaab térségében. A közlemény szerint a hadsereg egy Hezbollah terroristát észlelt, amint bement az épületbe, majd ezt követően támadták azt. Azt is közölték, hogy ma két rakétakilövést észleltek libanoni területről a Dov-hegy területére.

19:27
Bernie Sanders a CNN-nek: Izrael etnikai tisztogatást hajt végre Gázában

Bernie Sanders amerikai szenátor a CNN-nek adott interjújában kijelentette, hogy Izrael “etnikai tisztogatást” hajt végre a Gázai övezetben. Ez az első alkalom, hogy Sanders ezt a kifejezést használja Izrael Gázai övezetben végzett akcióinak leírására. Az interjúban Sanders azt mondta, hogy “nem gondolja, hogy kétség volna afelől, hogy amit Netanjahu most tesz – a gázaiak 80%-ának elköltöztetése a lakóhelyéről – az etnikai tisztogatás”. Sanders korábban bírálta Izrael háborús politikáját, de támogatói közül sokan bírálták, amiért eddig nem volt hajlandó használni az “etnikai tisztogatás” vagy a “népirtás” szavakat.

18:28
Amerikai tisztségvezető: Netanjahu és Biden várhatóan ma beszélnek egymással

18:12
Kirby: Izrael beleegyezett, hogy meghallgat minket, mielőtt megkezdi a rafahi műveletet

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője elmondta, hogy Izrael beleegyezett abba, hogy meghallgatja a Biden-kormányzat megjegyzéseit egy rafahi katonai művelettel kapcsolatban, mielőtt megkezdené azt. “Az izraeliek biztosítottak minket arról, hogy nem lépnek be Rafahba, amíg nem lesz alkalmunk őszintén megosztani velük nézeteinket és aggályainkat” – mondta Kirby az ABC hálózatnak adott interjújában. Hozzátette: növekedni kezdett a Gázai övezet északi részébe belépő segélyszállító kamionok száma. “Izrael megkezdte azoknak a kötelezettségeknek a teljesítését, amelyek teljesítésére Biden elnök kérte” – mondta. (Reuters)

18:00
Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. április 28.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet, Haaretz