Holland miniszterelnök: a palesztinpárti egyetemi tüntetések átlépték a megengedett határokat

Az elmúlt napokban az Amszterdami Egyetemen és környékén zajló palesztinpárti tüntetések átlépték a megengedett határokat – hívta fel a figyelmet Mark Rutte holland kormányfő csütörtökön az X-en.

Megerősítette, hogy a tüntetés mindig is megengedett, de a rendőrség elleni erőszak és a pusztítás soha. Hagyják abba! – szólította fel a tüntetőket. 

Rutte szerint a gázai erőszakért egyre gyakrabban és egyre durvább szavakkal a holland zsidókat teszik felelőssé indokolatlanul. A miniszterelnök úgy véli, ez az antiszemitizmus egyik formája, amely ellen továbbra is hangosan és határozottan harcolni kell. Mint írta, hétfőn hágai rezidenciáján megbeszélést folytat civil szervezetekkel. “Az antiszemitizmusnak nem lehet helye Hollandiában” – szögezte le.

Az Amszterdami Egyetem (UvA) campusán hétfő óta zajlanak palesztinbarát diáktüntetések. A tiltakozók tábort vertek az intézmény területén, elbarikádozták az utakat, és felszólították az egyetem vezetőségét, hogy szakítsa meg kapcsolatait az izraeli felsőoktatási intézményekkel a Gázai övezetben zajló háború miatt. A rohamrendőrség kedd kora reggel feloszlatta a tüntetést, és több mint száz embert vettek őrizetbe. A tiltakozáshoz más amszterdami egyetemek is csatlakoztak, szerda reggeltől pedig az Utrechti Egyetemen is demonstrálnak a diákok.

Szerda este mindkét helyszínen rohamrendőröket vetettek be.  Utrechtben mintegy 40 embert vittek el a helyszínről, de nem tartoztatták le őket – közölték a helyi hatóságok. Az egyetem később közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy hétfőig az intézmény minden belvárosi épülete zárva marad, hogy “megelőzzék a további zavargásokat és a kockázatos helyzetek kialakulását”. 

Az UvA két belvárosi székházánál 32 letartóztatás történt szerda este, de éjfélre elcsendesedett a környék. A rohamrendőrök kotrógépekkel áttörték a tiltakozók által épített barikádokat.

Dilan Yesilgöz holland igazságügyi miniszter X-en közzétett bejegyzésében felhívta a figyelmet, hogy a tüntetőknek meg kell téríteniük az általuk okozott anyagi károkat.

Főkép: A holland rendőrök a diákbarikádok ellen lépnek fel Amszterdamban – Fotó: AP

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.