Leállították a Hamasz és Izrael közötti tárgyalásokat; “Zsákutcának tűnik” – Hírszüret

00:00
A mai frissítések véget értek.
A következő napi frissítésekért.

22:48
A telepes előőrsök létrehozása óta a Legfelsőbb Bíróság először utasította a rendőrséget, hogy vizsgálja ki a Ciszjordániában folyó illegális építkezéseket

A Legfelsőbb Bíróság ma (csütörtökön) utasította az államot, hogy indítson büntetőeljárást kiterjedt illegális építkezések miatt az Ali településsel szomszédos Hayuval előőrsön. Az előőrsök 1990-es felállítása óta ez lesz az első alkalom, hogy a rendőrség nyomozást indít Ciszjordániában folyó illegális építkezések miatt. A Legfelsőbb Bíróság döntését egy 2018-ban benyújtott, a Hayuval előőrsben egy új lakónegyed építése ellen benyújtott beadványra reagálva hozta meg, amelyet építési terv és építési engedélyek nélkül hagytak jóvá.

Házak a Hayuval előőrsben, 2010-ben – Fotó: Motti Milrod

22:43
Az IDF bejelentette, hogy lemondják a lag baomeri Meron-hegyen rendezett mulatságokat

Az IDF bejelentette, hogy lemondják a lag baomeri Meron-hegyen rendezett hilula rendezvényeket. A Polgárvédelmi Parancsnokság kijelentette, hogy az utasítást az ország hazai frontját érő különféle fenyegetések, köztük a rakétatámadások és más légi fenyegetések miatt hozták meg. A hadsereg szerint “az esemény jelen pillanatban valós károkat okozhat az emberi életben.”

21:10
Hamasz: még nem robbant a tárgyalások, de egyértelmű, hogy Netanjahu ragaszkodik a háború folytatásához

A Hamasz egyik forrása a “Haaretz”-nek azt mondta, hogy a tárgyalások egyelőre nem robbantak fel, “de egyértelmű, hogy Netanjahu ragaszkodik a háború folytatásához”. A forrás szerint a miniszterelnök “visszaállította a tárgyalásokat a holtpontra – “nem” a háború végére, “igen” a túszok szabadon bocsátására. “Nem” a kivonulásra és “igen” a Gázai övezetben végzett katonai akcióra. Így lehetetlen előrelépni.”

21:04
A Hamasz felfüggesztette a tűzszüneti és fogolycsere-tárgyalásokat a rafahi támadás miatt

Azt a megállapodástervezetet, amelyről most tárgyaltak, Katar és Egyiptom mint közvetítők dolgozták ki. A Hamasz módosítani akart rajta, de Izrael ezt nem fogadta el. Így a közvetett tárgyalások minden résztvevője – amerikai részről a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője – is távozott Kairóból.

Bővebben:

20:27
Washington reméli, hogy Izrael nem hoz olyan döntést, amely miatt le kell állítani a katonai támogatásokat

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen megismételte, hogy az Egyesült Államok nyilvánosan és magánúton is világosan Izrael tudtára adta, hogy milyen következményekkel járna egy nagyszabású hadművelet a palesztin lakosságú Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában, ahol több mint egymillió ember tartózkodik. Elmondása szerint az Egyesült Államok alternatív módokat is javasolt az övezetet uraló, radikális iszlamista Hamasz szervezet legyőzésére, ami elkerülhetővé teszi az átfogó szárazföldi műveletet a városban.

A fehér házi illetékes hangsúlyozta, hogy Joe Biden szerdán arról beszélt, hogy amennyiben az izraeli hadsereg folytatja és nagyszabású hadműveletté szélesíti a Rafahban kezdett katonai beavatkozást, akkor azon típusú katonai eszközök szállítását állítja le, amelyek egy ilyen műveletet segíthetnek.

Az elnöki hivatal vezető tisztségviselője ugyanakkor megállapította, hogy Izrael még nem kezdett el olyan műveletet, amely az amerikai válaszlépést kiváltaná. Reményét fejezte ki, hogy Izrael nem is fogja átlépni ezt a vonalat.

Bővebben:

20:13
IDF: A fegyverszállítmányok befagyasztása – olyan fejlemény, amelynek „nem lesz jó” vége

Az IDF szerint az Egyesült Államokból érkező fegyverszállítmányok befagyasztása „olyan fejlemény, amelynek rossz vége lesz a biztonsági rendszer szempontjából”. A hadsereg hangsúlyozta, hogy a legutóbbi háború alatti biztonsági segítségnyújtás példátlan volt, és az Egyesült Államokkal folytatott vitákat “zárt helyiségekben” kell lefolytatni, hogy ne sérüljön az Izrael Állam számára “kritikus” biztonsági együttműködés.

19:56
Ganz: Az Egyesült Államoknak erkölcsi és stratégiai kötelessége, hogy biztosítsa számunkra az eszközöket a Hamasz fenyegetésének megszüntetésére

19:52
Netanjahu: A függetlenségi háború idején is volt fegyverembargó Izraellel szemben, de nyertünk

19:47
Az egyik Gázába elrabolt lánya tiltakozik a Herzl-hegyi fáklyagyújtás ceremóniája előtt: “Hogy mondhatják ebben az évben, hogy Izrael Állam dicsőségére?”

Shai Binyamin a Herzl-hegyi ünnepségen kívül – Fotó: Olivier Fitoussi

19:18
Jelentések: A Hamasz és Izrael közötti tárgyalási tárgyalások leálltak a rafahi hadművelet miatt

A rafahi harcok miatt leálltak a tárgyalások Izrael és a Hamasz között a tűzszüneti megállapodásról és a túszok szabadon bocsátásáról – erről beszélt a Politico amerikai honlapnak két, az ügyet jól ismerő forrás. Egy magas rangú izraeli forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a tárgyalások jelenlegi fordulója Kairóban véget ért, és Izrael benyújtotta fenntartásait a Hamasz javaslatával kapcsolatban a közvetítőknek.

19:14
Három katona közepesen megsérült egy aláaknázott terroralagút felrobbanásakor Rafah keleti részén

18:46
Egyiptomi források a Reuters hírügynökségnek: Az izraeli delegáció elhagyta a kairói tárgyalásokat

18:41
Palesztinbarát tüntetők ezrei tüntettek Svédországban Izrael Eurovíziós részvétele miatt

Palesztinpárti tüntetők Malmőben – Fotó: Martin Meissner / AP

Palesztinbarát tüntetők ezrei tiltakoztak Izrael részvétele ellen az Eurovíziós Dalfesztiválon a svédországi Malmö egyik terén a verseny ma esti elődöntője előtt. Jelentős rendőri jelenlét volt a helyszínen, köztük a helikopter és a közeli háztetőkről figyelő rendőrökkel. A tüntetők a palesztin zászló színeiben fáklyákat gyújtottak, és tűzszünetre szólítottak fel.

17:48
IDF: Két Libanonból áthaladó drónt elfogtak, Slomiban tüzet okoztak a becsapódások

Az IDF közölte, hogy két Libanonból behaladó drónt elfogtak, és számos további kilövést észleltek az ország északi része felé. A hadsereg azt is közölte, hogy Slomi térségében olyan találatokat észleltek, amelyek áldozatok nélküli tüzet okoztak, és a tűzoltók dolgoznak az oltáson. Az IDF közleménye szerint válaszul a légierő vadászgépei támadják a Hezbollah infrastruktúráját Dél-Libanonban.

17:10
Számos északi településen megszólaltak a légiriadók ellenséges pilóta nélküli repülőgép behatolásától tartva.

16:04
Az izraeli rendőrség átkutatta csütörtökön az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió názáreti irodáját, ahol berendezéseket is lefoglaltak.

Slomo Karhi távközlési miniszter az X-en bejelentette, hogy ő rendelte el a rajtaütést. “Nem engedjük, hogy a Hamasz szócsöve Izraelből sugározzon” – írta, és megköszönte az izraeli rendőrségnek és minisztériuma dolgozóinak a razziát. Az izraeli kormány vasárnap megszavazta az al-Dzsazíra betiltását Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Karhi javaslatára.

Bővebben:

15:59
Az elmúlt évben a biztonsági erők 821 mártírjával és 834 terroráldozattal nőtt az elesettek száma

A biztonsági erők 821 mártírjával és 834 ellenséges cselekmény civil áldozatával bővült az elmúlt egy évben az elesettek száma – közölte ma (csütörtök) a Honvédelmi Minisztérium és az Országos Társadalombiztosító Intézet. Az október 7-i mészárlásban és a Vaskardok háborúban a biztonsági erők 711 tagja esett el, és ugyanebben az időszakban 822 civilt és külföldi állampolgárt gyilkoltak meg. A biztonsági erők 821 mártírja közül 61 olyan fogyatékos személy, aki fogyatékosságuk következtében halt meg, és az év során az izraeli biztonsági erők mártírjaként ismerték el.

Az adatok szerint 1860 óta a biztonsági erők 25 034 tagja esett el, 1851 óta a mai napig 5100 civil és külföldi vesztette életét terrorcselekményben.

15:22
Netanjahu megosztotta a holokauszt napi ünnepségen angolul elmondott beszédét: “Semmiféle nemzetközi nyomás nem akadályoz meg bennünket abban, hogy megvédjük magunkat”

Miután Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy leállítja a támadófegyverek szállítását Izraelbe, ha az nagyszabású hadműveletet indít Rafahban, Benjamin Netanjahu miniszterelnök megosztotta az X hálózaton angol nyelvű beszédét a Yad Vashem Holokauszt Napja múlt heti ünnepségén, amelyben a világ vezetőihez fordult, és kijelentette, hogy a nemzetközi nyomás nem akadályozza meg Izraelt abban, hogy megvédje magát “Ha Izraelnek egyedül kell megállnia, Izrael egyedül fog állni” – tette hozzá Netanjahu.

15:00
IDF: Hét rakétakilövést észleltek Libanonból Natua területére

14:08
Több tucatnyian már hat órája blokkolják Mitzpe Ramon bejáratát, és késleltetik a segélyszállító teherautók áthaladását

Körülbelül 150 aktivista mintegy hat órája blokkolja Mitzpe Ramon bejáratát, és késlelteti a Jordániából a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító mintegy 40 teherautót.

A blokád reggel 8 óra körül kezdődött, amikor több lakos is csatlakozott a tüntetőkhöz, köztük a tanács vezetője, Elia Winter. A rendőrség közölte, hogy tegnap este óta 25 aktivistát vettek őrizetbe, és kijelentették, hogy nincs elegendő erejük a demonstrálók evakuálására, mert az IDF nem értesítette őket a teherautók érkezéséről.

11:57
Herzog elítélte Ben-Gvirt: El kell kerülni a biztonságunkat sértő felelőtlen tweeteket

Yitzhak Herzog elnök kommentálta Ben-Gvir miniszter Biden elleni tweetjét, miután Biden kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem szállít Izraelnek támadó fegyvereket, és kijelentette, hogy “még ha vannak is viták és kiábrándító pillanatok barátok és szövetségesek között, van mód a viták tisztázására, és feltétlenül kerülni kell az alaptalan, felelőtlen és sértő kijelentéseket és tweeteket, amelyek sértik Izrael állam nemzetbiztonsági érdekeit.” A náci Németország felett aratott győzelem napja alkalmából rendezett ünnepségen Herzog köszönetet mondott általában az Egyesült Államoknak és különösen Bidennek, az Izraelnek nyújtott segítségért és támogatásért.

11:22
Biztonsági források Libanonban: Az ország déli része elleni ma reggeli izraeli támadásban négy Hezbollah-tag vesztette életét.
(Guardian)

11:11
A Mitzpe Ramon tanács vezetője csatlakozott a tüntetőkhöz, akik blokkolják a Gázai övezetbe tartó segélyszállító teherautókat

Mitzpe Ramon polgármestere csatlakozott a tiltakozókhoz, akik akadályozzák a Jordániából a Gázai övezetbe humanitárius segélyt szállító teherautókat. “Ésszerűnek tartjátok, hogy Izrael Állam gyógyszert, élelmiszert és üzemanyagot szállít a terroristáknak, akik ezekben a pillanatokban is bántalmazzák a lányainkat? Kit kell még felébreszteni?” – tiltakozott. A rendőrség szerint tegnap este óta 25 aktivistát vettek őrizetbe.

11:09
Németország oktatási minisztere: “Döbbenetes” a berlini előadók támogatása a palesztin-barát tüntetők mellett

Bettina Stark-Wutzinger, Németország oktatási minisztere határozottan bírálta a berlini egyetemek mintegy száz oktatója által közzétett levelet, amelyben támogatásukat fejezték ki a palesztin-barát tüntetők iránt, és “megdöbbentőnek” nevezte azt. Tegnap a berlini rendőrség mintegy 150 tüntetőt oszlatott fel, akik sátrat próbáltak felállítani a szabadegyetem campusán a városban, és 79-et letartóztattak közülük. “Ahelyett, hogy egyértelmű álláspontot képviselnének Izrael és a zsidók gyűlölete ellen, az “egyetem megszállóiból” áldozatokat csinálnak” – mondta Stark-Wutzinger a Bildnek.

Berlin polgármestere, Kay Wagner alátámasztotta az oktatási miniszter szavait. “Nem érzek rokonszenvet ennek a bejelentésnek az írói iránt. A berlini egyetemek a tudás, a kritikai és nyílt diskurzus helyszínei voltak és maradnak. Ugyanakkor az antiszemitizmus és Izrael-gyűlölet nem véleménynyilvánítás, hanem bűnöző vétség” – mondta. (dpa)

11:04
A Hamasz egészségügyi minisztériuma Gázában: 34 904-re emelkedett a Gázai övezetben a háború miatt meghaltak száma.

10:39
Jelentések: Háromra emelkedett a libanoni izraeli támadás áldozatainak száma

09:52
Ben-Gvir Biden kijelentése után a támadófegyverek szállításának leállításáról: “Hamasz ♥ Biden”

Miután Biden elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem szállít támadófegyvereket Izraelnek, ha az megtámadja Rafahot, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter ezt írta: “Hamasz ♥ Biden”.

09:03
Az IDF katonai épületeket, alagutakat és egyéb terrorista infrastruktúrákat támadott meg a Gázai övezet központjában

Az IDF szóvivője kijelentette, hogy a vadászgépek 25 célpontot támadtak meg Zeytun térségében egy új hadművelet keretében, amelyet a Gázai övezet közepén hajt végre. A támadott célpontok között katonai épületek, támadó alagutak, megfigyelőállások, mesterlövész lesek és egyéb terrorista infrastruktúrák szerepeltek.

08:53
Libani jelentés: levegőből támadtak egy járművet az ország déli részén fekvő Apliya városában

08:38
Lapid: “Megbocsáthatatlan az elraboltak családja elleni rendőri erőszak”

08:01
Hamenei tanácsadója: Irán kénytelen lesz megváltoztatni nukleáris doktrínáját, ha léte veszélybe kerül

Teherán kénytelen lesz megváltoztatni nukleáris doktrínáját, ha léte veszélybe kerül – mondta Kamal Harazi, Hamenei iráni legfelsőbb vezető tanácsadója. “Nem hoztunk döntést atombomba előállításáról, de ha Irán léte veszélybe kerül, nem lesz más választásunk, mint megváltoztatni katonai doktrínánkat” – mondta Harazi volt külügyminiszter, utalva arra, hogy Teherán képes nukleáris fegyverek gyártására. “Ha a cionista rezsim megtámadja nukleáris létesítményeinket, az elrettentésünk megváltozik” – tette hozzá.

07:55
A tüntetők blokkolják a segélyszállító teherautókat Mitzpe Ramonban, az éjszaka folyamán Eilatban torlaszolták el a kamionok útját

A demonstrálók szerda este és csütörtök reggel blokkolták a Jordániából érkező teherautókat, amelyek humanitárius segélyt szállítottak a Gázai övezetbe. A segélykonvojok közelmúltbeli blokádjait követően a teherautók az Eilat melletti Rabin-átkelőhelyen érkeztek Izraelbe, nem pedig az Allenby-hídi átkelőn keresztül, mint általában. A blokádokat szervező “9-es parancs” jobboldali mozgalom szerint több száz eilati lakos csatlakozott a demonstrálókhoz a Rabin-átkelőnél, további blokádokat állítottak fel a 90-es úton, a Ramon repülőtér közelében, a 12-es úton és Mitzpe Ramon közelében.

07:34
Szíria: Elfogtuk azokat a rakétákat, amelyeket Izrael indított a Golánról Damaszkusz területére

Szíria bejelentette, hogy elfogta azokat a rakétákat, amelyeket Izrael indított a Golán-fennsíkról Damaszkusz térségére. Egy szíriai katonai forrás szerint Izrael a levegőből támadott meg egy épületet a város külvárosában, és a légvédelmi rendszerek elfogták a rakéták egy részét. A támadás következtében anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt.

06:09
Haim Sabah őrmester, a 869. zászlóalj egyik harcosa meghalt egy aknavető-találatban Malkia térségében

A 20 éves, Holonból származó Haim Sabah őrmestert tegnap egy aknavető lövedék ölte meg a felső-galileai Malkia térségében. Sabahot, a 91. hadosztály 869. zászlóaljának harcosát Libanonból kilőtt aknavető rakéták találták el egy másik katona mellett, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

Haim Sabah őrmester – Fotó: IDF

01:33
CNN: A CIA vezetője visszatér Kairóba, miután tegnap találkozott a miniszterelnökkel és a Moszad vezetőjével

William Burns, a CIA vezetője ma (csütörtökön) tér vissza Kairóba, miután tegnap találkozott Dedi Barneával, a Moszad vezetőjével és Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel – jelentette a CNN. Burns a múlt hét végén érkezett Kairóba, hogy elősegítse az Izrael és a Hamasz közötti alkut, majd Katarba, aztán Izraelbe ment, most pedig ismét Egyiptomba.

01:10
Biden a CNN-nek: Ha Izrael folytatja Rafah invázióját, leállítjuk a támadófegyverek szállítását

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy leállítja a támadófegyverek szállítását Izraelbe, ha az folytatja Rafah invázióját, mivel aggódnak a városban és környékén koncentrálódó millió gázai polgár életéért. A CNN-nek adott interjújában Biden világossá tette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett Izrael védelme mellett, és biztosítani fogja a Vaskupola elfogórakétái és más védelmi eszközök szállítását, de nem támadó fegyvereket, például bombákat és lövedékeket. A kormány főként az ilyen típusú fegyverek olyan sűrű városi környezetben való használatának kockázatától tart, mint Rafah.

23:55
A Kongresszus republikánus vezetői Bidennek: az Izraelnek nyújtott segélyek leállítása ellentétes a kötelezettségvállalásainkkal

A Kongresszus republikánus vezetői, Mitch McConnell, a szenátusi kisebbség vezetője és Mike Johnson, a képviselőház elnöke tiltakoztak Joe Biden amerikai elnöknél, amiért kormánya felfüggesztette a bombák Izraelbe szállítását. Mindketten azt írták az elnöknek, hogy a döntés “ellentmond az Izraelnek nyújtott biztonsági segélyek szállítási idejére vonatkozó kötelezettségvállalásoknak”. McConnell és Johnson azt is írták, hogy a késleltetés megkérdőjelezi Biden kijelentését, miszerint Amerika Izrael iránti elkötelezettsége “bebetonozott”.

23:08
Súlyos összecsapások a rendőrök és az elraboltak családjai között egy tel-avivi tüntetésen, két női tüntetőt letartóztattak

Összecsapások törtek ki a rendőrség és az elraboltak családtagjai között Tel-Avivban, az Azrieli kereszteződésben. Az összecsapásokban két tüntetőt letartóztattak, és az elraboltak családtagjai közül többen megsérültek, köztük Gina Crystal, az elrabolt Matan Tsengaoker unokatestvére és nővére, Nathalie, akit a rendőrség erőszakkal ellökött. Mindketten kórházba kerültek, majd a vizsgálatok után hazaengedték őket. Ezen kívül Rauma Kedemet, akinek lányát, vejét és három unokáját október 7-én meggyilkolták, a rendőrök a helyszínen erőszakkal lefogták.

Rauma demonstrációt vezet Tel Avivban – Fotó: Itai Ron
Rauma Kedemet, akinek öt családtagját október 7-én meggyilkolták, erőszakkal feltartóztatták a rendőrök Tel-Avivban, az Azrieli kereszteződésben – Fotó: Itai Ron

22:32
Egy katona könnyebben megsérült a Kerem Shalomra lőtt rakétáktól

Egy katona könnyebben megsérült a Kerem Shalom átkelőnél Rafah körzetéből indított rakétáktól – közölte a hadsereg. Az IDF szerint ma több rakétát lőttek ki Kerem Shalomra, amelyek nem léptek át Izrael területére, és az övezetben zuhantak le. A katona a helyszínen kapott orvosi ellátást, és nem kellett evakuálni.

21:29
Ötre emelkedett a halottak száma a libanoni IDF-támadásokban

Ötre nőtt a dél-libanoni IDF-csapásokban elesett emberek száma, hárman az Iszlám Dzsihád katonai ágához, valamint ketten a Hezbollah-hoz tartoztak.

20:22
Az IDF megtámadta a Hezbollah épületeit Dél-Libanonban

20:19
Tel-Avivban tüntetők százai követelik az elraboltak szabadon bocsátását: “egyezség vagy halálos ítélet”

Az elraboltak hazatérése elleni tiltakozás Tel-Avivban, szerda este – Fotó: Itai Ron

20:12
CNN: Izrael közölte az Egyesült Államokkal, hogy a fegyverszállítmányok leállítása árthat a tárgyalásoknak

Az izraeli tisztviselők mély elégedetlenségüket és csalódottságukat fejezték ki amerikai kollégáiknak a fegyverszállítmányok leállítása miatt, valamint a médiának küldött amerikai tájékoztatások miatt – mondta el a forrás a CNN-nek. Az izraeli tisztviselők félelmeiknek adtak hangot, hogy “a lépés veszélyezteti a túszegyezségről szóló tárgyalásokat, amely kritikus ponton van.”

19:38
IDF és Sabak: Megöltük a Hamasz haditengerészeti erőinek parancsnokát Gázában

Az IDF és a Sabak bejelentette, hogy az elmúlt nap folyamán megölték a Hamasz haditengerészeti erőinek parancsnokát Gázavárosban, Ahmed Alit. A bejelentés szerint Ali az elmúlt hetekben azon munkálkodott, hogy kárt okozzon a Gázai övezet közepén lévő biztonsági folyosón tevékenykedő IDF erőknek.

Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 08.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.