Összecsapások a rendőrök és az elraboltak családjai között egy tel-avivi tüntetésen – Hírszüret

00:00
A mai frissítések véget értek.
A következő napi frissítésekért.

23:55
A Kongresszus republikánus vezetői Bidennek: az Izraelnek nyújtott segélyek leállítása ellentétes a kötelezettségvállalásainkkal

A Kongresszus republikánus vezetői, Mitch McConnell, a szenátusi kisebbség vezetője és Mike Johnson, a képviselőház elnöke tiltakoztak Joe Biden amerikai elnöknél, amiért kormánya felfüggesztette a bombák Izraelbe szállítását. Mindketten azt írták az elnöknek, hogy a döntés “ellentmond az Izraelnek nyújtott biztonsági segélyek szállítási idejére vonatkozó kötelezettségvállalásoknak”. McConnell és Johnson azt is írták, hogy a késleltetés megkérdőjelezi Biden kijelentését, miszerint Amerika Izrael iránti elkötelezettsége “bebetonozott”.

23:08
Súlyos összecsapások a rendőrök és az elraboltak családjai között egy tel-avivi tüntetésen, két női tüntetőt letartóztattak

Összecsapások törtek ki a rendőrség és az elraboltak családtagjai között Tel-Avivban, az Azrieli kereszteződésben. Az összecsapásokban két tüntetőt letartóztattak, és az elraboltak családtagjai közül többen megsérültek, köztük Gina Crystal, az elrabolt Matan Tsengaoker unokatestvére és nővére, Nathalie, akit a rendőrség erőszakkal ellökött. Mindketten kórházba kerültek, majd a vizsgálatok után hazaengedték őket. Ezen kívül Rauma Kedemet, akinek lányát, vejét és három unokáját október 7-én meggyilkolták, a rendőrök a helyszínen erőszakkal lefogták.

Rauma demonstrációt vezet Tel Avivban – Fotó: Itai Ron
Rauma Kedemet, akinek öt családtagját október 7-én meggyilkolták, erőszakkal feltartóztatták a rendőrök Tel-Avivban, az Azrieli kereszteződésben – Fotó: Itai Ron

22:32
Egy katona könnyebben megsérült a Kerem Shalomra lőtt rakétáktól

Egy katona könnyebben megsérült a Kerem Shalom átkelőnél Rafah körzetéből indított rakétáktól – közölte a hadsereg. Az IDF szerint ma több rakétát lőttek ki Kerem Shalomra, amelyek nem léptek át Izrael területére, és az övezetben zuhantak le. A katona a helyszínen kapott orvosi ellátást, és nem kellett evakuálni.

21:29
Ötre emelkedett a halottak száma a libanoni IDF-támadásokban

Ötre nőtt a dél-libanoni IDF-csapásokban elesett emberek száma, hárman az Iszlám Dzsihád katonai ágához, valamint ketten a Hezbollah-hoz tartoztak.

20:22
Az IDF megtámadta a Hezbollah épületeit Dél-Libanonban

20:19
Tel-Avivban tüntetők százai követelik az elraboltak szabadon bocsátását: “egyezség vagy halálos ítélet”

Az elraboltak hazatérése elleni tiltakozás Tel-Avivban, szerda este – Fotó: Itai Ron

20:12
CNN: Izrael közölte az Egyesült Államokkal, hogy a fegyverszállítmányok leállítása árthat a tárgyalásoknak

Az izraeli tisztviselők mély elégedetlenségüket és csalódottságukat fejezték ki amerikai kollégáiknak a fegyverszállítmányok leállítása miatt, valamint a médiának küldött amerikai tájékoztatások miatt – mondta el a forrás a CNN-nek. Az izraeli tisztviselők félelmeiknek adtak hangot, hogy “a lépés veszélyezteti a túszegyezségről szóló tárgyalásokat, amely kritikus ponton van.”

19:38
IDF és Sabak: Megöltük a Hamasz haditengerészeti erőinek parancsnokát Gázában

Az IDF és a Sabak bejelentette, hogy az elmúlt nap folyamán megölték a Hamasz haditengerészeti erőinek parancsnokát Gázavárosban, Ahmed Alit. A bejelentés szerint Ali az elmúlt hetekben azon munkálkodott, hogy kárt okozzon a Gázai övezet közepén lévő biztonsági folyosón tevékenykedő IDF erőknek.

18:33
Légiriadó volt Kerem Salomban

18:25
A Fehér Ház: “Izrael és a Hamasz elég közel van a túszegyezségről szóló megállapodáshoz, hogy áthidalja a szakadékokat.”

18:09
Az IDF a Gázai övezet körüli riasztásokról: nyolc rakétakilövést észleltek Rafah körzetéből

17:52
Amerikai védelmi miniszter: “A rafahi események fényében az azonnali biztonsági segítségnyújtás felülbírálását fontolgatjuk Izraelnek”

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin ma (szerda) kijelentette, hogy Washington „azonnali távon” felülvizsgálja az Izraelnek nyújtott biztonsági támogatást a „rafahi események” fényében. Austin megerősítette, hogy a múlt héten az Izraelbe irányuló fegyverszállítmányok befagyasztását ennek a felülvizsgálatnak a részeként hajtották végre, de megjegyezte, hogy a kormányzat még nem hozott végleges döntést az ügyben. Hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államok a kezdetektől világossá tette, hogy Izrael felelős a lakosságért a Rafahban és környékén harcoló területeken.

Bővebben:

16:53
A Kneszet első olvasatban jóváhagyta: akiket október 7-én elraboltak és hazatértek, körülbelül 5200 sékel juttatásban részesülnek havonta.

16:27
Két páncéltörő rakéta robbant fel Malkia térségében, három halálesetről számoltak be egy libanoni IDF támadásban

Két Libanonból indított páncéltörő rakéta robbant fel a felső-galileai Malkia kibuc területén. Az IDF közölte, hogy azonosítottak egy gyanús légi célpontot, amely átjutott Izrael területére és Nyugat-Galileában zuhant le, és hozzátette, hogy tüzérségi tűzzel támadta kilövések forrásait.

15:37
IDF: Több mint 20 Hezbollah célpontot támadtunk meg Dél-Libanonban

15:33
Befejeződött Netanjahu és a CIA vezetőjének találkozója

Befejeződött Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a CIA vezetője, William Burns találkozója. Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy megvitatták annak lehetőségét, hogy Izrael felfüggeszti a rafahi hadműveletet a túszok szabadon bocsátásáért cserébe. (Reuters)

15:19
Riasztások sorozata indult Galileában

15:14
Hamasz: A Shifa Kórházban tömegsírt találtak több tucat holttesttel

A Hamasz gázai információs irodája bejelentette, hogy tömegsírt találtak a Gázai övezetben található Shifa kórházban, és eddig 49 holttestet távolítottak el onnan. A háború kezdete óta összesen hét tömegsír találtak a Gázai övezet kórházainak környékén.

15:11
Megállapították Yatev Lev Halevi, az izraeli hadsereg egyik katonájának halálát, aki szombaton sebesült meg Tul-Karemben egy akcióban

A rendőrség bejelentette, hogy Yatev Lev Halevi, Yamam harcos belehalt sérüléseibe, miután szombaton egy tul-karemi hadműveletben megsérült. Az IDF, a Sabak és a Yamam körülbelül 12 órán át tartó műveletben vettek részt, melynek során öt palesztint öltek meg. Halevy a nyugalmazott főnök, Yoram Halevy fia, aki korábban az izraeli hadsereg parancsnokaként szolgált.

15:02
Magas rangú izraeli tisztviselő: Nincs jele az áttörésnek a tárgyalásokon, de a delegáció Kairóban marad

Izrael és a Hamasz delegációi folytatták ma Egyiptomban a tárgyalásokat, hogy áthidalják a szakadékokat, és megállapodásra jussanak a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról Egy hivatalos izraeli forrás szerint egyelőre nincs jele áttörésnek a tárgyalásokon, de megjegyezte, hogy az izraeli delegáció továbbra is Kairóban marad. (Reuters)

13:40
Ron Huldai bejelentette a tel-avivi melegfelvonulás lemondását: “Ez nem az ünneplés ideje”

A Pride felvonulás Tel-Avivban, tavaly – Fotó: Tomer Appelbaum

Tel-Aviv polgármestere, Ron Huldai bejelentette, hogy lemondják a pride felvonulást a városban, és tüntetést tartanak helyette. “Ez nem az ünneplés ideje” – írta Huldai az X-en. Hozzátette: “132 fiunkat és lányunkat még mindig elrabolva tartják Gázában, a gyász köre napról napra bővül, Izrael állam egyik legnehezebb időszakában vagyunk.” A felvonulást június 7-én kellett volna megtartani. Helyette „a büszkeség, a remény és a szabadság jeleként” rendeznek egy nagy rendezvényt, a helyi rendezvények mellett – közölte az önkormányzat.

13:02
Kfar Szaba központjában egy pilóta nélküli IDF-repülőgépet találtak a földön

Egy pilóta nélküli “Sky Rider” típusú repülőgépet találtak a földön Kfar Szaba központjában – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy vizsgálja az esetet, és „nem kell félni biztonsági incidenstől és információ kiszivárogtatásától sem.”

12:34
Hat hónap után kiengedték a kórházból a 84 éves Elma Avrahamot, akit súlyos állapotban engedtek ki a Hamasz fogságából

A 84 éves Alma Avrahamot, aki súlyos állapotban tért vissza a Hamasz fogságából a túszügylet során, ma engedték ki a Szoroka Kórházból, miután november óta kórházban volt. “”Csodálatosan érzem magam, főleg amikor itt látlak benneteket, mennyit segítettetek nekem, nektek köszönhetően maradtam életben. Igazán nektek köszönhetően. Nagyon köszönöm mindenkinek” – mondta a kórházból való kiengedésekor. Elmagyarázta, hogy az a vágy tartotta életben, hogy “mindnyájatokat láthassalak, különösen a gyerekeimet és a családomat”. Arra a kérdésre, hogy szeretne-e üzenetet küldeni a kormánynak az elrabolt személyekkel kapcsolatban, azt mondta: “Most már tényleg szabadon kell engedni őket. Most.”

12:05
Amit Sosna, aki visszatért a Hamasz fogságából: “Minden lelkiismerettel és szívvel rendelkező embernek, nemzetiségre és vallásra való tekintet nélkül az elraboltak szabadon bocsátására kell felszólítania”.

Sosna Kfar Aza kibucban, január – Fotó: Nir Kidar

11:51
Hagari: A hadsereg felelősséget vállalt október 7-ért, a vezérkari főnöknek jogában áll kinevezni a hadsereg vezetőit

Daniel Hagari, az IDF szóvivője a Yedioth Ahronoth konferencián adott interjúban hangsúlyozta, hogy a hadsereg vállalta a felelősséget az október 7-i támadáshoz vezető mulasztásokért, és hozzátette, hogy „a vezérkari főnöknek jogában áll tiszteket kinevezni”. Hagari hozzátette: “Herzi Halevi a vezérkari főnök, aki a hadsereget vezeti a háborúban, és látja a kihívásokat. Az egyik kihívást a vezérkarnál a kinevezési folyamatok jelentik, amelyeket rendezetten és átláthatóan kell lebonyolítani, és ez a politikai szinttel is így történik.” Hagari külön utalt Shlomi Binder, a hadműveleti osztály vezetőjének kinevezésére a hírszerzési osztály vezetői posztjára, mondván, ez egy “rendezett és átlátható folyamatban kinevezett lelkiismeretes tiszt, rendkívül jelentős biztonsági szakértelmi háttérrel”. Elmondása szerint az IDF ellenőrizte és megállapította, hogy “az október hetedi események lehetővé teszik ennek a kinevezésnek a folytatását”. A második kihívás a nemzetközi színtér… Nagyon összetett évek felé haladunk, amikor kívül-belül meg kell magyaráznunk Izraelt.”

Hagari hozzátette, hogy a hadsereg egy körülbelül egy évig tartó harci tervet mutatott be a politikai vezetésnek. “Gáza talán az egyik legnehezebb kűzdőtér a világon. Túlzsúfolt, alagutakkal van tele. Három hónappal ezelőtt nem voltak meg a működési feltételeink ahhoz, hogy Rafahban működjünk. Amikor Khan Yunisban hajtasz végre hadműveletet, és 400 000 embert mozgatsz, ők hová költöznek? Rafahba. Be kellett fejeznünk Khan Yunisban.” Hangsúlyozta: “Nem fogjuk megtéveszteni a közvéleményt: még azután is, hogy Rafahot megtisztítjuk – lesz terrorizmus. A Hamasz észak felé mozdul, és újra csoportosul. Bárhol is felüti a fejét, visszatérünk a cselekvéshez.”

11:45
Nyugat-Galileában ismét aktiválták a riasztókat.

11:40
IDF: Ma nem szabad mezőgazdasági munkát végezni a Gázai övezet határához közeli területeken

Az IDF szóvivője elrendelte, hogy a Gázai övezet határán ma ne végezzenek mezőgazdasági munkákat. A hadsereg azt is közölte, hogy a határtól négy kilométeres távolságig a településeken kívüli területeken is egyeztetni kell vele a tevékenységet.

11:26
IDF: egy Libanonból indított páncéltörő rakéta eltalált egy házat Metulában. Nincsenek áldozatok.

10:54
Az IDF tovább tevékenykedik a rafahi átkelőnél, de egyelőre nem halad a város felé

Az IDF erői továbbra is tevékenykednek Rafah keleti részén, főként a Gáza és Egyiptom közötti határátkelő környékén. A hadsereg különleges erői átvizsgálják a területet, hogy megtalálják a terrorista infrastruktúrákat, valamint az esetleg beásott alagutakat egyiptomi területre. Ebben a szakaszban az IDF nem halad Rafah városa felé, ahol körülbelül egymillióan tartózkodnak. Az emberek evakuálása még nem kezdődött el. Ezzel egy időben a hadsereg további razziákra készül a Gázai övezet északi részén és közepén. Az IDF-erők már nincsenek rendszeresen jelen ezeken a területeken, ezért a Hamasz ezt kihasználva igyekszik helyreállítani polgári és katonai infrastruktúráját.

Rafah, kedden – Fotó: AFP

08:58
Izrael megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét

Izrael szerdán megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét a humanitárius segélyek bejuttatásához – közölte az izraeli hadsereg (IDF) illetékese szerda reggel.

Az átkelőhelyet a hét elején azután zárták le, hogy területére a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahból számos lövedéket indítottak palesztin fegyveresek, melyek megöltek négy, és megsebesítettek több mint tíz izraeli katonát.

Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője kedden azt mondta, hogy Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő napon megnyitják a Kerem Salom-i átkelőt a kamionok Gázába jutása érdekében. (MTI)

07:50
Az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mellett demonstrálók blokkolták az Ayalon főutat. Egy transzparenst vittek magukkal: “Mentsétek meg azokat, akik még lehetségesek.” Az utat néhány perccel később megnyitották a forgalom előtt.

Fotó: Moti Milrod

07:43
Az IDF: Ma este megtámadtuk a Hezbollah épületeit és infrastruktúráját Dél-Libanonban.

05:22
Egy magas rangú amerikai kormánytisztviselő: Az Egyesült Államok a múlt héten leállította az Izraelnek szánt fegyverszállítmányt, mert egy rafahi támadástól tartottak

A múlt héten az Egyesült Államok leállított egy Izraelbe irányuló fegyverszállítmányt a rafahi támadástól tartva – közölte kedd este az amerikai kormányzat egyik magas rangú tisztviselője. Az AP jelentése szerint a szállítmány 1800 Mark 84-es és 1700 Mark 82-es bombát tartalmazott.

A Biden-adminisztráció a múlt hónapban kezdte el megvizsgálni a fegyverek Izraelnek történő átadását, amikor Izrael katonai akció irányába kezdett lépni Rafahban. Az illetékes hozzátette, hogy az Izraelbe érkező szállítmány kérdésében még nem született végleges döntés. A fegyverszállítmány késleltetése óta az Egyesült Államok magas rangú tisztviselői nem hajlandók kommentálni a kérdést, miközben Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Izrael biztonsága mellett, “még akkor is, ha nem értünk egyet”. Az Egyesült Államok Szenátusa két héttel ezelőtt fogadta el az Izraelnek, Ukrajnának és Tajvannak szóló, 95 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagról szóló törvényt. A csomagból Izrael részesedése várhatóan eléri a 14 milliárd dollárt, amelyet egyebek mellett a Vaskupola és a Dávid Parittyája rakétavédelmi rendszerek megújítására, fejlett fegyverrendszerek vásárlására, valamint “tüzérségi és kritikus lőszerek gyártásának és fejlesztésének javítására” fordítanak. (AP)

00:48
A CIA vezetője Izraelbe érkezik, hogy Netanjahuval és kormánytisztviselőkkel tárgyaljon.
(Reuters)

23:27
IDF: elfogtunk egy gyanús légi célpontot, amely keletről tartott Izrael felé Eilat közelében.

23:21
IDF: Egy repülőgép megtámadta a kilövőállást Rafah térségében, amelyből lövést adtak le a gázai övezet környékére

Az IDF közölte, hogy a légierő egyik repülőgépe megtámadta azt a kilövőállást Rafah körzetében, amelyről ma lövést adtak le a Gázai övezet környékére. A hadsereg tájékoztatása szerint körülbelül 12 rakétát észleltek, amelyeket Reim környékére lőttek ki, és ezek közül ötöt elfogtak. A mai napon (kedd) hat kilövést is észleltek, amelyek a Gázai övezet déli része felől haladtak át Kerem Shalom területére. Személyi sérülés nem történt.

23:17
Riasztók aktiválódtak Kirjat Smonában és környékén.

23:06
Megszólaltak a szirénák Felső-Galileában.

22:22
Körülbelül 200 tüntető az elraboltak hazahozataláért elzárta a villamos útját Jeruzsálemben, egy tüntetőt letartóztattak.

21:29
Az elraboltak családjainak szervezete: Lior Rudaifet – 61 éves Nir Jichakból – október 7-én gyilkolták meg, holttestét Gázában őrzik.

21:04
A Fehér Ház: Izrael ígéretet tett arra, hogy holnap megnyílik a Kerem Shalom átkelő.

20:45
Körülbelül kétezren vettek részt az elraboltak családtagjai és a Gázai övezet környékének tanácsai összejövetelén Beer Sevában.

19:52
Az elraboltak kiszabadításáért tüntetők tucatjai blokkolják Tel-Avivban a Begin utcát

Tüntetés az elraboltak szabadon bocsátásáért Tel-Avivban – Fotó: Motti Milrod

19:33
Biden a holokauszt-emlékünnepségen: Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy kiszabadítsuk az elraboltakat, nem nyugszunk, amíg vissza nem térnek

Biden beszédet mond egy ünnepségen a washingtoni Holokauszt Múzeumban – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Joe Biden amerikai elnök beszédet mondott a washingtoni Holokauszt Múzeumban tartott éves hivatalos megemlékezésen, és azt mondta: „Erős antiszemitizmushullámot láttunk Amerikában és szerte a világon. Gonosz propagandát a közösségi hálózatokon. Túl sokan tagadják és hagyják figyelmen kívül a holokauszt és október 7-e borzalmait, beleértve a Hamasz rémisztő szexuális erőszakát a zsidók kínzására és terrorizálására. Ez teljesen aljas, és meg kell szüntetni. A hallgatás és a tagadás sok mindent elrejthet, de nem törölhet ki semmit. A zsidó közösségnek szeretném, ha tudnátok: látom a félelmeteket, érzem a fájdalmatokat. Hadd nyugtassam meg önöket, elnőkként, nem vagytok egyedül.”

Biden hozzátette, hogy “a zsidó nép biztonsága, Izrael biztonsága és államként való létezésének joga nem kétséges, még akkor sem, ha nem értünk egyet. Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy kiszabadítsuk a megmaradt elraboltakat. Addig nem nyugszunk, míg mindet hazahozzuk.”

Bővebben:

19:30
IDF: vadászrepülőgépek támadták meg a Hezbollah katonai épületeit több helyen Dél-Libanonban

Az IDF bejelentette, hogy a mai napon (kedd) a légierő vadászgépei több helyen is megtámadták a Hezbollah katonai épületeit Dél-Libanonban, többek között Leydában, Maron al-Rasban, Yaronban és Al-Hiyamban. Ezenkívül a hadsereg megtámadta a szervezet mobil indítóállását a dél-libanoni Kfar Hamed térségében.

A hadsereg tájékoztatása szerint a nap folyamán két légi célpontot azonosítottak, amelyek Libanonból az ország északi része felé haladtak át, az egyiket a légvédelmi vadászgépek elfogták. A hadsereg tájékoztatása szerint kisebb károk keletkeztek, de személyi sérülés nem történt.

19:13
Jelentés az Egyesült Államokban: Biden precíziós bombák Izraelbe szállítását késlelteti, hogy ezzel politikai üzenetet közvetítsen

Joe Biden amerikai elnök elhalasztja kétféle precíziós bomba szállítását Izraelbe, hogy politikai üzenetet közvetítsen – ezt egy hivatalos amerikai forrás és hat másik, a részleteket ismerő személy közölte a “Politico” honlapján.

18:33
Eskol Regionális Tanács: A legutóbbi támadásban körülbelül 30 rakétát lőttek ki az övezet körüli településekre, ezek körülbelül felét elfogták, a többiek pedig nyílt területekre zuhantak

A legutóbbi, Gázai övezetből indított támadásban mintegy 30 rakétát lőttek ki a környező településekre, ezek mintegy felét sikeresen elfogta a Vaskupola rendszer, a többiek pedig nyílt területekre zuhantak – közölte az Eskol Regionális Tanács. Azt is jelentették, hogy a támadás következtében tűz keletkezett Nahal Hashurban, és hogy nem tudnak áldozatokról.

18:09
Netanjahu: A Hamasz-javaslat célja a rafahi hadművelet megtorpedózása, ez távol áll a szükséges követeléseinktől

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy “a Hamasz tegnapi javaslata azt szolgálta, hogy megtorpedózzák erőink bejutását Rafahba. Ez nem történt meg”. Netanjahu hozzátette, hogy “amint azt a háborús kabinet egyhangúlag megállapította, a Hamasz javaslata nagyon távol áll Izrael szükséges követelményeitől”. Ezt követően Netanjahu állítása szerint utasította a Kairóba utazó delegációt, hogy továbbra is ragaszkodjanak az elhurcoltak visszaküldéséhez szükséges feltételekhez, az “Izrael biztonságának biztosításához szükséges létfontosságú követelményekhez”.

Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 07.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.