A Fehér Ház: Tárgyalások útján áthidalható az Izrael és a Hamasz közötti szakadék – Hírszüret

00:30
A mai frissítések véget értek.
A következő napi frissítésekért.

23:27
IDF: elfogtunk egy gyanús légi célpontot, amely keletről, Eilat közelében tartott Izrael felé.

23:21
IDF: Egy repülőgép megtámadta a kilövőállást Rafah térségében, amelyből lövést adtak le a gázai övezet környékére

Az IDF közölte, hogy a légierő egyik repülőgépe megtámadta azt a kilövőállást Rafah körzetében, amelyről ma lövést adtak le a Gázai övezet környékére. A hadsereg tájékoztatása szerint körülbelül 12 rakétát észleltek, amelyeket Reim környékére lőttek ki, és ezek közül ötöt elfogtak. A mai napon (kedd) hat kilövést is észleltek, amelyek a Gázai övezet déli része felől haladtak át Kerem Shalom területére. Személyi sérülés nem történt.

23:17
Riasztók aktiválódtak Kirjat Smonában és környékén.

23:06
Megszólaltak a szirénák Felső-Galileában.

22:22
Körülbelül 200 tüntető az elraboltak hazahozataláért elzárta a villamos útját Jeruzsálemben, egy tüntetőt letartóztattak.

21:29
Az elraboltak családjainak szervezete: Lior Rudaifet – 61 éves Nir Jichakból – október 7-én gyilkolták meg, holttestét Gázában őrzik.

21:04
A Fehér Ház: Izrael ígéretet tett arra, hogy holnap megnyílik a Kerem Shalom átkelő.

20:45
Körülbelül kétezren vettek részt az elraboltak családtagjai és a Gázai övezet környékének tanácsai összejövetelén Beer Sevában.

19:52
Az elraboltak kiszabadításáért tüntetők tucatjai blokkolják Tel-Avivban a Begin utcát

Tüntetés az elraboltak szabadon bocsátásáért Tel-Avivban – Fotó: Motti Milrod

19:33
Biden a holokauszt-emlékünnepségen: Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy kiszabadítsuk az elraboltakat, nem nyugszunk, amíg vissza nem térnek

Biden beszédet mond egy ünnepségen a washingtoni Holokauszt Múzeumban – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Joe Biden amerikai elnök beszédet mondott a washingtoni Holokauszt Múzeumban tartott éves hivatalos megemlékezésen, és azt mondta: „Erős antiszemitizmushullámot láttunk Amerikában és szerte a világon. Gonosz propagandát a közösségi hálózatokon. Túl sokan tagadják és hagyják figyelmen kívül a holokauszt és október 7-e borzalmait, beleértve a Hamasz rémisztő szexuális erőszakát a zsidók kínzására és terrorizálására. Ez teljesen aljas, és meg kell szüntetni. A hallgatás és a tagadás sok mindent elrejthet, de nem törölhet ki semmit. A zsidó közösségnek szeretném, ha tudnátok: látom a félelmeteket, érzem a fájdalmatokat. Hadd nyugtassam meg önöket, elnőkként, nem vagytok egyedül.”

Biden hozzátette, hogy “a zsidó nép biztonsága, Izrael biztonsága és államként való létezésének joga nem kétséges, még akkor sem, ha nem értünk egyet. Éjjel-nappal azon dolgozunk, hogy kiszabadítsuk a megmaradt elraboltakat. Addig nem nyugszunk, míg mindet hazahozzuk.”

Bővebben:

19:30
IDF: vadászrepülőgépek támadták meg a Hezbollah katonai épületeit több helyen Dél-Libanonban

Az IDF bejelentette, hogy a mai napon (kedd) a légierő vadászgépei több helyen is megtámadták a Hezbollah katonai épületeit Dél-Libanonban, többek között Leydában, Maron al-Rasban, Yaronban és Al-Hiyamban. Ezenkívül a hadsereg megtámadta a szervezet mobil indítóállását a dél-libanoni Kfar Hamed térségében.

A hadsereg tájékoztatása szerint a nap folyamán két légi célpontot azonosítottak, amelyek Libanonból az ország északi része felé haladtak át, az egyiket a légvédelmi vadászgépek elfogták. A hadsereg tájékoztatása szerint kisebb károk keletkeztek, de személyi sérülés nem történt.

19:13
Jelentés az Egyesült Államokban: Biden precíziós bombák Izraelbe szállítását késlelteti, hogy ezzel politikai üzenetet közvetítsen

Joe Biden amerikai elnök elhalasztja kétféle precíziós bomba szállítását Izraelbe, hogy politikai üzenetet közvetítsen – ezt egy hivatalos amerikai forrás és hat másik, a részleteket ismerő személy közölte a “Politico” honlapján.

18:33
Eskol Regionális Tanács: A legutóbbi támadásban körülbelül 30 rakétát lőttek ki az övezet körüli településekre, ezek körülbelül felét elfogták, a többiek pedig nyílt területekre zuhantak

A legutóbbi, Gázai övezetből indított támadásban mintegy 30 rakétát lőttek ki a környező településekre, ezek mintegy felét sikeresen elfogta a Vaskupola rendszer, a többiek pedig nyílt területekre zuhantak – közölte az Eskol Regionális Tanács. Azt is jelentették, hogy a támadás következtében tűz keletkezett Nahal Hashurban, és hogy nem tudnak áldozatokról.

18:09
Netanjahu: A Hamasz-javaslat célja a rafahi hadművelet megtorpedózása, ez távol áll a szükséges követeléseinktől

Benjamin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy “a Hamasz tegnapi javaslata azt szolgálta, hogy megtorpedózzák erőink bejutását Rafahba. Ez nem történt meg”. Netanjahu hozzátette, hogy “amint azt a háborús kabinet egyhangúlag megállapította, a Hamasz javaslata nagyon távol áll Izrael szükséges követelményeitől”. Ezt követően Netanjahu állítása szerint utasította a Kairóba utazó delegációt, hogy továbbra is ragaszkodjanak az elhurcoltak visszaküldéséhez szükséges feltételekhez, az “Izrael biztonságának biztosításához szükséges létfontosságú követelményekhez”.

17:59
Légiriadók aktiválódtak a Gázai övezet környékén

17:56
Galant: A rafahi hadművelet nem áll le mindaddig, amíg a Hamaszt ki nem iktatjuk, vagy amíg az első elrabolt vissza nem tér

Yoav Galant védelmi miniszter látogatást tett a Gázai övezet határánál, Rafah városa közelében, és kijelentette, hogy a városban folytatott hadművelet “nem áll le mindaddig, amíg fel nem számoljuk a Hamaszt Rafah térségében és az egész Gázai övezetben, vagy amíg az első elrabolt vissza nem tér.” Galant hozzátette, hogy “készek vagyunk kompromisszumokat kötni a túszok kiszabadítása érdekében, de ha ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, akkor tovább mélyítjük a műveletet, ez az egész sávban meg fog történni – délen, középen és északon”. Szerinte “a Hamasz csak az erőt érti, ezért fokozzuk akcióinkat, a katonai nyomás pedig azt fogja eredményezni, hogy megsemmisítjük a Hamasz szervezetet”.

Galant a Gázai övezet határán, 2024. május 7. – Fotó: Ariel Harmoni / Honvédelmi Minisztérium

16:52
Egy izraeli delegáció érkezett Egyiptomba; Jelentés: A Hamasz-küldöttség is Kairóban tartózkodik

A Hamasszal tárgyaló izraeli delegáció Egyiptomba érkezett. A delegáció csak szakemberekből áll. Az Egyesült Államok és Katar delegációja mellett most Kairóban tartózkodik a Hamasz küldöttsége is.

15:59
A Tkuma adminisztráció vezetője: Beeri lakosai a következő két-három évben nem térhetnek vissza a kibucba

A Tkuma adminisztrációjának vezetője, Moshe Edri azt mondta, hogy “Beeri kibuc, több mint száz meggyilkolttal és nagyon nagy pusztítással, a következő két-három évben nem fog tudni visszatérni a kibucba”. Az adminisztráció arra kérte a kibuc tagjait, hogy keressenek lakásmegoldást erre az időszakra, és hogy a kibuc “körülbelül 1200 lakossal, több mint 500 családdal falusi lakást kért tőlünk a kibuc és a közösség helyreállításáig”.

15:19
Riasztók aktiválódtak a Gázai övezet környéki településeken

14:27
Három Libanonból beszivárgó drón zuhant le a Ramim hegygerincen, az egyik tüzet okozott, személyi sérülés nem történt

Legalább négy drón (UAV) hatolt be Libanonból a Galilea észak-keleti részére, közülük egyet elfogtak, három pedig a Ramim hegygerincen zuhant le. Személyi sérülés nem történt, de egyikük, amelyik a Ramot Naftali térségében csapódott be, tüzet okozott. Egy mezőgazdasági épületben kisebb kár keletkezett.

14:16
Nyugat-Galileában aktiválták a riasztókat

13:41
Egy sor riasztást aktiváltak Felső-Galileában ellenséges drónok beszivárgása miatt

13:14
Vezető izraeli tisztségviselő: A Hamasz által elfogadott ajánlat nem elfogadható számunkra, a Kairóba induló delegáció felméri, hogy lehetséges-e továbblépni a megállapodással

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Hamász által elfogadott ajánlat Izrael számára elfogadhatatlan, és hozzátette, hogy egy közepes szintű izraeli delegáció indul Kairóba az elkövetkező órákban, hogy felmérje, sikerül-e előrelépést elérni a megállapodásban. Kijelentette, hogy ha lenne valós lehetőség az alkura, a vezető beosztásúak vezetnék a delegációt. (Reuters)

12:46
Az IDF: Az éjszaka folyamán elfogtunk egy pilóta nélküli repülőgépet, ami keletről tartott Izrael felé

A légierő vadászgépei elfogtak egy pilóta nélküli repülőgépet (UAV), amelyet az elmúlt este keletről indítottak izraeli területre – áll az IDF közleményében. Azt is közölték, hogy személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett, az UAV pedig megfigyelés alatt állt, nem lépett át izraeli területre, ezért nem indult riasztás.

12:43
Felső-Galileában riasztást aktiváltak ellenséges repülőgépek behatolása miatt

11:55
Hat aknavetős bombát lőttek ki Gázából Kerem Shalom felé; Nincs áldozat

Hat aknavetőt lőttek ki korábban a Gázai övezetből a Kerem Shalom területére, az övezet déli részének közelében. Személyi sérülés nem történt, és kár sem keletkezett.

11:29
A Sabak vezetője Svédországba látogatott, hogy ellenőrizze az Eurovíziós Dalfesztivál biztonságát

11:03
Rakétatámadás miatti riasztás Kerem Shalomban

A Hamasz vállalt felelősséget a támadásért. A Kerem Shalom átkelőhelyet, amely a Gázába irányuló humanitárius szállítmányok beengedésére szolgál, a hadsereg már lezárta az áruforgalom elől, miután vasárnap a Hamasz rakétatámadást indított a helyszínre. A támadásban négy katona vesztette életét.

10:00
Alig fél nappal a rafahi hadművelet kezdete után a Givati ​​és a 401 dandár egység elfoglalta az izraeli határtól 3,5 km-re lévő Rafah-Gáza átkelőhelyet.

Tankok a rafahi átkelőnél – Fotó: IDF

07:22
Jobboldali aktivisták az 1-es főúton Gázába tartó segélyszállító teherautókat próbáltak feltartóztatni. Hat embert letartóztattak.

06:32
Két, 31 éves tartalékos katona életét vesztette hétfőn egy dróntámadásban Metulában

Az IDF bejelentette, hogy hétfőn két katona életét vesztette egy öngyilkos drón-találatban Metulában. Dan Kamhaji (31) tartalékos őrnagy Kfar Oranimból és Nachman Natan Hertz (31) tartalékos őrnagy Elazarból. A Hezbollah magára vállalta a felelősséget a dróntámadásért.

05:33
Jelentés: A Biden-kormányzat elhalasztotta több ezer precíziós fegyver eladását Izraelnek

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya elhalasztotta több ezer precíziós fegyver eladását Izraelnek. Az ügyben jártas források szerint a késleltetett eladás körülbelül 6500 fegyvert érint, amelyek képesek bombákat precíz célokra irányítani. Amerikai források szerint az ügylet késedelmét az okozta, hogy az amerikai külügyminisztérium nem értesítette a Kongresszust, noha egy bizonyos összeg feletti fegyvereladás előtt ezt meg kell tenni. A fegyvereladási folyamatot ismerő kongresszusi forrás azt mondta, hogy ez szokatlan, “különösen Izraelnek és különösen háborús időszakban”.

02:19
Források: Az IDF tankjai behatoltak Rafahba, és több száz méteres közelségbe kerültek az Egyiptomba vezető átkelőhelytől

Egyiptomi és palesztin források közölték, hogy az izraeli harckocsik hatoltak be Rafahba, és körülbelül 200 méteres közelségbe jutottak el az Egyiptomba vezető átkelőhelytől. Az egyiptomi forrás azt is hozzátette, hogy a katonai művelet hatóköre korlátozott, és izraeli tisztviselők tájékoztatták Egyiptomot, hogy a hadsereg az akció befejezése után visszavonja erőit. (AP)

01:17
A katari külügyminisztérium: a Hamasz válasza a megegyezéstervezetre “pozitív”, a nevünkben delegáció indul Kairóba
(Reuters)

00:24
Az elraboltak szabadon bocsátásáért tüntetők tucatjai blokkolták az Ayalon déli részét a Béke csomópontnál

Mielőtt megnyitották a forgalom előtt, az elraboltak kiszabadításáért tüntetők tucatjai blokkolták az Ayalon déli szakaszát a Béke csomópontnál. Rövid idő múlva a rendőrség megnyitotta a blokádot.

00:00
Jordánia külügyminisztere: Netanjahu Rafah bombázásával veszélyezteti az alkut

A jordán külügyminiszter kijelentette, hogy “nagy erőfeszítéseket tesznek az elraboltak szabadon bocsátásáért és a tűzszünetről szóló egyezség megkötéséért. A Hamasz ajánlatot tett, és ha Netanjahu valóban megállapodást akar, akkor komolyan tárgyalni fog róla. Ehelyett Rafah bombázásával veszélyezteti az üzletet.”

23:42
Szaúd-Arábia óva intett Rafah megszállásától, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg az “izraeli megszállás által elkövetett népirtást”

Szaúd-Arábia óva intette Izraelt attól, hogy belépjen Rafahba, és követelte, hogy állítsa le a “Gáza lakosságának kitelepítésére irányuló brutális és szisztematikus hadműveletet”. A szaúdi külügyminisztérium emellett felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel “a megszálló erők által elkövetett népirtás megelőzése érdekében”. (AP)

23:17
Ganz: A rafahi katonai művelet az elraboltak visszajuttatására irányuló erőfeszítés szerves része

Beni Ganz miniszter közölte, hogy “a rafahi katonai akció szerves részét képezi folyamatos erőfeszítéseinknek és elkötelezettségünknek az elraboltjaink hazahozatala és a déli biztonsági helyzet megváltoztatása érdekében”. Szerinte annak ellenére, hogy a javaslat, amelyhez a Hamasz hozzájárult, “nem felel meg a közvetítőkkel eddig lezajlott párbeszédnek, és jelentős hiányosságai vannak, továbbra is minden követ megforgatunk – és küldöttség indul Kairóba”. Ganz megjegyezte, hogy “minden döntést a háborús kabinet elé terjesztenek, és nem lesznek politikai megfontolások”.

23:00
A riasztók aktiválódtak Szderotban és környékén

22:35
Az elraboltak szabadon bocsátásáért tüntetők blokkolták az Ayalon főút déli szakaszát a Béke csomópontnál

Az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mellett demonstrálók ma este Tel-Avivban – Fotó: Tomer Appelbaum

22:14
Az IDF: Elkezdtük a Hamasz kelet-rafahi célpontjait támadni

22:07
Miniszterelnökség: A Hamasz javaslata messze áll a követeléseinktől, szakmai delegáció érkezik Egyiptomba, hogy a maximális eredményeket érje el

22:00
A Hamasz elfogadott egy egyiptomi-katari tűzszüneti javaslatot

A Hamasz elfogadja azt a tűzszüneti javaslatot a Gázai övezeti háborúval kapcsolatban, amelyet Egyiptom és Katar mint közvetítők dolgoztak ki – jelentette be hétfőn este Iszmail Hanije, a palesztin iszlamista terrorszervezet politikai irodájának vezetője. Izrael hivatalosan még nem reagált a javaslatra.

Bővebben:

21:51
Netanjahu ma este telefonos egyeztetést tart a hadikabinettel

21:47
Shikli diaszpóraügyi miniszter válaszul a megállapodás fejleményeire: Fuck Hamasz

21:43
Amerikai Külügyminisztérium: Támogatjuk a média szabadságát, fontos, hogy az Al-Dzsazíra Izraelben működhessen

Az amerikai külügyminisztérium kijelentette, hogy az USA támogatja a média szabadságát, ezért a kormányzatot aggasztják Izrael lépései az Al-Dzsazíra csatornával szemben. Szerintük a média minden demokrácia elengedhetetlen része, és azt gondolják, hogy Izraelnek engedélyeznie kell a csatorna működését a területén.

21:29
A Hamasz bejelentését követően országszerte több száz tüntető az egyezség aláírására szólít fel

Több százan tüntetnek az elraboltak kiszabadításáért Tel-Avivban a Kirya közelében és az ország más helyein, köztük a jeruzsálemi Párizs téren. A demonstrálók felszólítják a kormányt, hogy írja alá a megállapodást a szervezettel, miután az elfogadta a Katar és Egyiptom által javasolt vázlatot az elraboltak szabadon bocsátására és a háború befejezésére.

A volt miniszterelnök, Jair Lapid felesége, Lihi az Ayalon főúton Tel-Avivban

Eddig négy tüntetőt tartóztattak le Haifában, egyet Tel-Avivban és egyet a karkuri csomópontnál. A karkuri csomópontnál letartóztatott személy Dr. Yolanda Yavor, a ceaserai heti tüntetés egyik vezetője, akit a múlt héten hat hónapra eltávolítottak a településről.

Az elraboltak családjai és más aktivisták az Ayalon főutat blokkolják az elraboltak kiszabadításáért, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

21:16
Az elhurcoltak családjainak szervezete: üdvözöljük a Hamasz beleegyezését, most a kormányon a sor, hogy bizonyítsa elkötelezettségét állampolgárai iránt

Az elraboltak hazahozatalával foglalkozó családok szervezete üdvözölte a Hamasz egyetértését az Egyiptom és Katar által a tűzszünetről és az elhurcoltak visszahozataláról szóló megállapodásvázlattal. “Eljött az ideje, hogy az izraeli kormány tettekben bizonyítsa elkötelezettségét állampolgárai iránt” – közölte a központ. A kabinetnek el kell fogadnia a Hamasz beleegyezését, és azt mindenki visszatéréséről szóló megegyezéssé kell alakítania.”

21:15
Joe Biden telefonon erősítette meg Benjamin Netanjahunak, hogy ellenzi a rafahi hadműveletet

A két vezető közötti telefonos megbeszélésről szóló tájékoztatás szerint az izraeli kormányfő egyetértett azzal, hogy Izrael felől a Kerem Salom-i átkelőt nyitva kell tartani a palesztinoknak szánt humanitárius szállítmányok előtt a Gázai övezet irányába.

Bővebben:

20:54
Diplomáciai források: a Hamasz által elfogadott vázlat alapvetően hasonló ahhoz a javaslathoz, amelyre Izrael pozitívan reagált; A labda Netanjahu oldalán van

A folyamatot ismerő külföldi diplomáciai forrás szerint a vázlat lényegében megegyezik az egyiptomi javaslattal, amelyre Izrael már pozitívan reagált. Tegnap óta a CIA vezetője, William Burns és Katar miniszterelnöke, Abdel-Rahman al-Thani több találkozót is tartott, amelyek során a javaslat alapján új formulát találtak, és ez tette lehetővé az áttörést. a Hamasz pozitív válaszára. Egy másik diplomata, aki jól ismeri a javaslatot, azt mondta, hogy “a labda most Netanjahu oldalán pattog.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök – Fotó: Mark Israel Salem

20:43
Az IDF szóvivője: A Kerem Shalom átkelőt akkor lesz újra megnyitva, amint azt a biztonsági helyzet lehetővé teszi

20:41
Izrael megkapta a Hamasz válaszát, és vizsgálja azt; Izraeli források úgy becsülik, hogy megtévesztési kísérletről van szó.

20:28
Hamasz források: a szervezet garanciákat kapott arra vonatkozóan, hogy az egyezség végén Izrael nem folytatja a harcot a Gázai övezetben.

19:52
A Szderot körzetében történt riasztások után: egy rakéta felrobbant egy Gevimtól keletre lévő nyílt területen.

19:39
A Hamasz hivatalos közleményben: Haniyeh tájékoztatta Katart és Egyiptomot a tűzszünetről szóló megállapodás elfogadásáról

A Hamasz vezetője, Ismail Haniyeh hivatala bejelentette, hogy felhívta a katari miniszterelnököt és az egyiptomi hírszerzés vezetőjét, és tájékoztatta őket a szervezet egyetértéséről az általuk javasolt tűzszüneti javaslatról.

19:00
Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 06.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.