A Hamasz beleegyezett a tűzszünet egyiptomi és katari vázlatába; Izrael tanulmányozza a javaslatot – Hírszüret

00:20
A mai frissítések véget értek
A következő napi frissítésekért

00:00
Jordánia külügyminisztere: Netanjahu Rafah bombázásával veszélyezteti az alkut

A jordán külügyminiszter kijelentette, hogy “nagy erőfeszítéseket tesznek az elraboltak szabadon bocsátásáért és a tűzszünetről szóló egyezség megkötéséért. A Hamasz ajánlatot tett, és ha Netanjahu valóban megállapodást akar, akkor komolyan tárgyalni fog róla. Ehelyett Rafah bombázásával veszélyezteti az üzletet.”

23:42
Szaúd-Arábia óva intett Rafah megszállásától, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy akadályozza meg az “izraeli megszállás által elkövetett népirtást”

Szaúd-Arábia óva intette Izraelt attól, hogy belépjen Rafahba, és követelte, hogy állítsa le a “Gáza lakosságának kitelepítésére irányuló brutális és szisztematikus hadműveletet”. A szaúdi külügyminisztérium emellett felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel “a megszálló erők által elkövetett népirtás megelőzése érdekében”. (AP)

23:17
Ganz: A rafahi katonai művelet az elraboltak visszajuttatására irányuló erőfeszítés szerves része

Beni Ganz miniszter közölte, hogy “a rafahi katonai akció szerves részét képezi folyamatos erőfeszítéseinknek és elkötelezettségünknek az elraboltjaink hazahozatala és a déli biztonsági helyzet megváltoztatása érdekében”. Szerinte annak ellenére, hogy a javaslat, amelyhez a Hamasz hozzájárult, “nem felel meg a közvetítőkkel eddig lezajlott párbeszédnek, és jelentős hiányosságai vannak, továbbra is minden követ megforgatunk – és küldöttség indul Kairóba”. Ganz megjegyezte, hogy “minden döntést a háborús kabinet elé terjesztenek, és nem lesznek politikai megfontolások”.

23:00
A riasztók aktiválódtak Szderotban és környékén

22:35
Az elraboltak szabadon bocsátásáért tüntetők blokkolták az Ayalon főút déli szakaszát a Béke csomópontnál

Az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás mellett demonstrálók ma este Tel-Avivban – Fotó: Tomer Appelbaum

22:14
Az IDF: Elkezdtük a Hamasz kelet-rafahi célpontjait támadni

22:07
Miniszterelnökség: A Hamasz javaslata messze áll a követeléseinktől, szakmai delegáció érkezik Egyiptomba, hogy a maximális eredményeket érje el

21:51
Netanjahu ma este telefonos egyeztetést tart a hadikabinettel

21:47
Shikli diaszpóraügyi miniszter válaszul a megállapodás fejleményeire: Fuck Hamasz

21:43
Amerikai Külügyminisztérium: Támogatjuk a média szabadságát, fontos, hogy az Al-Dzsazíra Izraelben működhessen

Az amerikai külügyminisztérium kijelentette, hogy az USA támogatja a média szabadságát, ezért a kormányzatot aggasztják Izrael lépései az Al-Dzsazíra csatornával szemben. Szerintük a média minden demokrácia elengedhetetlen része, és azt gondolják, hogy Izraelnek engedélyeznie kell a csatorna működését a területén.

21:29
A Hamasz bejelentését követően országszerte több száz tüntető az egyezség aláírására szólít fel

Több százan tüntetnek az elraboltak kiszabadításáért Tel-Avivban a Kirya közelében és az ország más helyein, köztük a jeruzsálemi Párizs téren. A demonstrálók felszólítják a kormányt, hogy írja alá a megállapodást a szervezettel, miután az elfogadta a Katar és Egyiptom által javasolt vázlatot az elraboltak szabadon bocsátására és a háború befejezésére.

A volt miniszterelnök, Jair Lapid felesége, Lihi az Ayalon főúton Tel-Avivban

Eddig négy tüntetőt tartóztattak le Haifában, egyet Tel-Avivban és egyet a karkuri csomópontnál. A karkuri csomópontnál letartóztatott személy Dr. Yolanda Yavor, a ceaserai heti tüntetés egyik vezetője, akit a múlt héten hat hónapra eltávolítottak a településről.

Az elraboltak családjai és más aktivisták az Ayalon főutat blokkolják az elraboltak kiszabadításáért, ma – Fotó: Tomer Appelbaum

21:16
Az elhurcoltak családjainak szervezete: üdvözöljük a Hamasz beleegyezését, most a kormányon a sor, hogy bizonyítsa elkötelezettségét állampolgárai iránt

Az elraboltak hazahozatalával foglalkozó családok szervezete üdvözölte a Hamasz egyetértését az Egyiptom és Katar által a tűzszünetről és az elhurcoltak visszahozataláról szóló megállapodásvázlattal. “Eljött az ideje, hogy az izraeli kormány tettekben bizonyítsa elkötelezettségét állampolgárai iránt” – közölte a központ. A kabinetnek el kell fogadnia a Hamasz beleegyezését, és azt mindenki visszatéréséről szóló megegyezéssé kell alakítania.”

20:54
Diplomáciai források: a Hamasz által elfogadott vázlat alapvetően hasonló ahhoz a javaslathoz, amelyre Izrael pozitívan reagált; A labda Netanjahu oldalán van

A folyamatot ismerő külföldi diplomáciai forrás szerint a vázlat lényegében megegyezik az egyiptomi javaslattal, amelyre Izrael már pozitívan reagált. Tegnap óta a CIA vezetője, William Burns és Katar miniszterelnöke, Abdel-Rahman al-Thani több találkozót is tartott, amelyek során a javaslat alapján új formulát találtak, és ez tette lehetővé az áttörést. a Hamasz pozitív válaszára. Egy másik diplomata, aki jól ismeri a javaslatot, azt mondta, hogy “a labda most Netanjahu oldalán pattog.”

Benjamin Netanjahu miniszterelnök – Fotó: Mark Israel Salem

20:43
Az IDF szóvivője: A Kerem Shalom átkelőt akkor lesz újra megnyitva, amint azt a biztonsági helyzet lehetővé teszi

20:41
Izrael megkapta a Hamasz válaszát, és vizsgálja azt; Izraeli források úgy becsülik, hogy megtévesztési kísérletről van szó.

20:28
Hamasz források: a szervezet garanciákat kapott arra vonatkozóan, hogy az egyezség végén Izrael nem folytatja a harcot a Gázai övezetben.

19:52
A Szderot körzetében történt riasztások után: egy rakéta felrobbant egy Gevimtól keletre lévő nyílt területen.

19:39
A Hamasz hivatalos közleményben: Haniyeh tájékoztatta Katart és Egyiptomot a tűzszünetről szóló megállapodás elfogadásáról

A Hamasz vezetője, Ismail Haniyeh hivatala bejelentette, hogy felhívta a katari miniszterelnököt és az egyiptomi hírszerzés vezetőjét, és tájékoztatta őket a szervezet egyetértéséről az általuk javasolt tűzszüneti javaslatról.

18:48
A Fehér Ház: Netanjahu ígéretet tett a Kerem Shalom átkelő újranyitására, hogy humanitárius segélyt juttassanak a Gázai övezetbe

Joe Biden amerikai elnök a rafahi hadművelet előkészületeiről beszélt Netanjahuval, és a Fehér Ház tájékoztatása szerint a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy a négy katona halálát okozó aknavetőtűz után bezárt Kerem Shalom átkelőt újra megnyitja, humanitárius segítségnyújtás céljából. (AP)

16:57
A Palesztin Hatóság: kapcsolatba léptek nemzetközi felekkel, hogy megakadályozzák a “rafahi mészárlást”

A Palesztin Hatóság bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat nemzetközi felekkel, köztük az Egyesült Államokkal, hogy megakadályozzák a civilek lemészárlását Izrael esetleges Rafahba való behatolása nyomán.

16:53
A Fehér Ház: Az alku a legjobb módja a túszok életének megmentésének, a tárgyalások folytatódnak

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azt mondta, hogy az Izrael és a Hamasz közötti alku a legjobb módja az elraboltak életének megóvásának, és az ügyben még folynak a tárgyalások. A szóvivő hozzátette, hogy az Izrael és a Hamasz közötti megállapodás megakadályozhatja az IDF invázióját Rafah ellen, és megvédheti a város polgárait – jelenleg több mint egymillió embert.

16:47
Egyiptom figyelmezteti Izraelt egy Rafah elleni inváziótól, és az eszkaláció elkerülésére szólít, ami ártana a tárgyalásoknak

Egyiptom Rafah katonai inváziójától és a tárgyalások során bekövetkező széles körű eszkalációtól figyelmeztet – jelentette be a kairói külügyminisztérium. Az üzenet leszögezi, hogy Egyiptom önmérsékletre szólítja fel Izraelt “ebben a kényes időben”, mert attól tartanak, hogy megsértik a Hamasszal kötött, az elraboltak szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodást. Egyiptom önmérsékletre szólítja fel Izraelt “ebben az érzékeny időszakban”, mert attól tartanak, hogy ez akadályozni fogja a Hamasszal az elraboltak szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló esetleges megállapodást.

16:21
Biden és Netanjahu ma várhatóan a rafahi hadműveletről és a túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások folytatásáról fog beszélni.

15:15
Hamasz: Bármilyen katonai művelet Rafahban “nem lesz piknik” az IDF számára

A Hamasz bejelentette, hogy a Rafahban elindított katonai akció “nem lesz piknik” az IDF számára, és kijelentette, hogy “készen áll a palesztin nép védelmére és Izrael megbuktatására”. A szervezet felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a támadás leállítása érdekében, és felszólította a nemzetközi szervezeteket, köztük az UNWRA-t, hogy ne engedelmeskedjenek az izraeli utasításnak, hogy hagyják el a várost. A terrorszervezet azt is megjegyezte, hogy a Rafahtól keletre fekvő lakosokhoz intézett felszólítások, hogy hagyják el otthonaikat, azt hangsúlyozzák, hogy “Netanjahu ragaszkodik a palesztinok elleni népirtáshoz”.

14:50
Biztonsági források: Egyiptom megemelte a készültségi szintet a Sínai-félsziget északi részén, miután megkezdődött a polgári lakosság kiürítés Rafah térségéből.

14:22
Az IDF adatai: a tegnap óta tartó harcokban 17 katona sérült meg, közülük hárman súlyosan

Az elmúlt nap folyamán a harcokban 17 katona sérült meg, közülük négy a Gázai övezetben. Az adatok szerint az övezeten kívül sérült katonák közül háromnak az állapota súlyos.

13:28
Egészségügyi személyzet Rafahban: 26 ember halt meg az elmúlt napban a városban történt támadássorozatban

Az elmúlt nap folyamán 26 ember halt meg a 11 ház és épület elleni izraeli támadásban Rafahban, köztük 11 gyermek és nyolc nő – ezt közölték a város egészségügyi dolgozói.

13:08
Netanjahu: A holokausztban történt vérengzés az október 7-i 5000-szeresének felel meg, ez nem volt holokauszt

A Kneszetben tartott „Minden embernek megvan a helye” ceremónián Netanjahu a holokauszt és az október 7-i mészárlás összehasonlítására utalt: „A gyilkosok, a nemi erőszaktevők, a lefejezők és szeretteink – akik még mindig ott vannak, és eltökélt szándékunk kiszabadítani őket – elrablóinak ugyanaz a szándéka, mint a náci bandáknak, akik meggyilkolták népünk egyharmadát. A különbség az, hogy vannak hős katonáink, akik közül több százan estek el végtelen bátorsággal, mások pedig megsebesültek. Átkaroljuk őket, az elesettek és az elraboltak családjait. Október 7-e nem volt holokauszt, nem azért, mert nem volt szándékuk elpusztítani – hanem mert hiányzott a képesség. A holokausztban történt vérengzés mértéke elképzelhetetlen, 5000 október 7-nek felel meg.”

12:47
Macron Netanjahunak: határozottan ellenzem Izrael rafahi támadását, az elraboltak szabadon bocsátását kell elsődleges prioritásként kezelni

Netanjahu miniszterelnök tegnap beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel – közölte Franciaország izraeli nagykövetsége. A közlemény szerint beszélgetésük során Macron megismételte, hogy “határozottan ellenzi” Izrael rafahi támadását, és hangsúlyozta, hogy az elraboltak szabadon bocsátását kell elsődleges prioritásnak tekinteni.

12:25
Egy öngyilkos drón felrobbant Metulában, az IDF válaszul a Radwan haderő célpontjait támadta Dél-Libanonban

Öngyilkos drón robbant fel Metulában – ezt a hadsereg és a kibuc jelentette be. Az IDF tájékoztatása szerint a légierő válaszul mintegy 15 terrorista épületet és infrastruktúrát támadott meg egy, a Radwan-erőhöz kapcsolódó katonai táborban Dél-Libanonban.

11:57
Magas rangú egyiptomi tisztviselő: A Kerem Shalom elleni rakétacsapás okozott patthelyzetet a Hamasszal folytatott tárgyalásokban

11:44
A 18 éves Michael Rosel harcos életét vesztette a Kerem Shalomnál történt rakétacsapás következtében tegnap

Az IDF szóvivője bejelentette, hogy Michael Rosel (18) őrmester, Nahal harcos Rishon Lezionból, meghalt tegnap a Kerem Shalomnál történt rakétacsapásban. Ezzel négyre nőtt az incidens halálos áldozatainak száma.

11:05
Tiltakozás Netanjahu ellen a Jad Vasemben tartott koszorúzáson: “Hány jel kell ahhoz, hogy a miniszterelnök lemondjon?”

A Jad Vasemben tartott koszorúzási ünnepségen, mielőtt Netanjahu miniszterelnököt hívták volna az izraeli kormány koszorújának elhelyezésére, egy férfi a közönség soraiból így kiabált neki: “Nem szabad többé a pusztulásba mennünk! Hány jel kell ahhoz, hogy a miniszterelnök lemondjon?”

10:00
Emlékezni és nem felejteni – a háború árnyékában: Izraelben országszerte megszólaltak a szirénák a náci üldöztetés hat millió áldozatának emlékére.

A kétperces sziréna – amely alatt megállunk – nyitotta meg a holokauszt emléknapjának országos eseményeit, közvetlenül ezután koszorúzásra került sor a Jad Vasem holokauszt múzeumban Herzog elnök és Netanjahu miniszterelnök részvételével. Később a „Mindenkinek van neve” ünnepség zajlik majd a Kneszetben, emlékünnepség a Yad Vashem „Yizkor” sátorban illetve az „Élet menete” Lengyelországban. Az állami ünnepséget a Lochamei Hagethaot kibucban zárják, ahol a megemlékezés témája idén a magyarországi zsidóság kiirtásának 80. évfordulója lesz.

09:39
Az IDF szóvivője: Körülbelül 30 rakétakilövést hajtottak végre a Golán-fennsík felé, áldozatokról nincs információ.

09:22
Galant az amerikai védelmi miniszternek: A Hamasz minden ajánlatot visszautasít, Rafahban megkezdjük a katonai műveletet

09:02
Megszólaltak a szirénák a Golán-fennsíkon és Felső-Galileában

08:19
Egy izraeli forrás a New York Timesnak azt mondta: közel álltunk a megegyezéshez, Netanjahu kijelentései miatt a Hamasz megkeményítette álláspontját.

Egy izraeli forrás azt mondta a New York Timesnak, hogy Izrael és a Hamasz közel állt az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás aláírásához, de Netanjahu szombati bejelentései a rafahi szárazföldi támadásról a szervezet megkeményítette álláspontját. A forrás szerint a Hamaszt most olyan további kötelezettségvállalások érdeklik, amelyek szerint Izrael nem hajtja végre a megállapodásnak csak egy részét, majd visszatér a harcba az övezetben.

07:13
Izrael megkezdte a polgári lakosság evakuálását Rafah egyes részeiről

Izrael megkezdte a polgári lakosság egy részének evakuálását Rafah térségében. A város keleti negyedeiben és a Philadelphia tengely közelében élő lakosok rögzített hangüzeneteket kaptak, amelyek felszólították őket, hogy meneküljenek Gáza part menti sávja felé. A kiürítés részleteiről tájékoztatták a nemzetközi és palesztin segélyszervezeteket. Az elmúlt órában Izrael bejelentette, hogy a Kerem Shalom átkelő zárva marad a tegnapi incidens után, amelyben az izraeli hadsereg három katonája meghalt egy palesztin rakéta által.

06:35
IDF: A légierő elfogott egy pilóta nélküli repülőt, ami keletről izraeli területre tartott. Nem szólalt meg légiriadó, és nem keletkeztek károk.

03:37
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter: Izraelnek tervre van szüksége a palesztinok evakuálására, ha be akar hatolni Rafahba

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter beszélt Yoav Galant védelmi miniszterrel, és hangsúlyozta neki, hogy szükség van egy tervre Rafah lakóinak evakuálására, ha Izrael hadműveletbe kezd a városban. Beszélt arról is, hogy az amerikaiak elkötelezettek az elraboltak szabadon bocsátása mellett, és arról is, hogy folytatni kell a segélyek bejuttatását a Gázai övezetbe.

02:33
Jelentés Libanonban: Izrael megtámadta Baalbak térségét, hárman megsérültek

23:20
Két rakétatámadást indítottak Szíriából, melyek a Golán-fennsíkon nyílt területre zuhantak le. Az IDF válaszlépésre készül.

22:48
A CIA igazgatója várhatóan holnap Izraelbe érkezik a megállapodás előmozdítása érdekében

22:28
Három katona életét vesztette abban a bombatámadásban, amelyet Rafah körzetéből lőttek ki Kerem Shalomra

Három katona életét vesztette, 12-en pedig megsebesültek, közülük három állapota súlyos, abban az aknavetős támadásban, amelyet ma Rafah körzetéből a Kerem Shalom körzetében lévő IDF gyülekezési területe felé lőttek. A Hamasz vállalta a felelősséget a lövésekért. A három halott: Reuven Mark Mordechai Assolin őrmester (19) Raananából, Ido Testa őrmester (19) éves Jeruzsálemből és Tal Shavit őrmester (21) Kfar Giladiból.

A hadsereg tájékoztatása szerint a lövéseket a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok menedékhelyeként használt területtől körülbelül 300 méterre lévő területről hajtották végre. A kilövések egy része katonai és polgári infrastruktúrát talált el, köztük egy házat Kerem Shalomban. Válaszul az izraeli hadsereg megtámadta azokat a kilövőállásokat, amelyekről a lövéseket végrehajtották.

21:33
IDF: Megtámadtunk egy Hamasz parancsnoki és irányító központot az UNWRA épületében, a Gázai övezet közepén

Az IDF és a Sabak megtámadta a Hamasz központi parancsnoki és irányító központját a Gázai övezet közepén lévő UNWRA-telepen, ahonnan az elmúlt hetekben több terrorakciót irányítottak – közölte az IDF. A közlemény szerint a támadást gondosan megtervezték és precíz fegyverekkel hajtották végre, a lehető legnagyobb mértékben elkerülve a terrorban nem érintettek sérülését.

20:30
A Hamasz elleni háború árnyékában nyitották meg a holokauszt emléknapot Jeruzsálemben

A Hamasz elleni háborúról is szóltak beszédükben az izraeli állam- és kormányfők a jom hasoá, az izraeli holokauszt emléknap vasárnapi nyitómegemlékezésén Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt emlékközpont központi emlékünnepén.

Bővebben:

18:37
Jelentés: a tárgyalások közel vannak a robbanáshoz, a CIA vezetője sürgős találkozóra megy Dohába a katari miniszterelnökhöz

Bill Burns, a CIA igazgatója Dohába utazik Mohammed Al Thani katari miniszterelnökkel találkozni, mert az Izrael és a Hamasz közötti tárgyalások “közel vannak a robbanáshoz” – mondta a Reutersnek egy, a tárgyalásokat ismerő forrás. Katar és az Egyesült Államok “maximális nyomást” gyakorol Izraelre és a Hamaszra, hogy folytassák a tárgyalásokat. (Reuters)

18:05
Egy magas rangú forrás a Hamaszban: a szervezet delegációja elhagyta Kairót, és visszatért a dohai konzultációkra

17:02
Libanoni jelentések: Négy civil meghalt egy izraeli támadásban Dél-Libanonban

A libanoni kormányzati hírügynökség jelentése szerint négy civil – egy házaspár és két fia – életét vesztette egy izraeli támadásban az ország déli részén található Mis al-Jabal faluban. A hírek szerint rajtuk kívül két civil megsérült a támadásban.

Pusztítás Mis al-Jabalban az IDF-támadást követően, ma – Fotó: AFP

17:00
Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 05.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.