Három katona életét vesztette abban a bombatámadásban, amelyet Rafah körzetéből lőttek ki Kerem Shalomra – Hírszüret

01:00
A mai frissítések véget értek
A következő napi frissítésekért.

23:20
Két rakétatámadást indítottak Szíriából, és a Golán-fennsíkon nyílt területre zuhantak le, az IDF válaszlépésre készül.

22:48
A CIA igazgatója várhatóan holnap Izraelbe érkezik a megállapodás előmozdítása érdekében

22:28
Három katona életét vesztette abban a bombatámadásban, amelyet Rafah körzetéből lőttek ki Kerem Shalomra

Az áldozatok evakuálása Kerem Shalomnál

Három katona életét vesztette, 12-en pedig megsebesültek, közülük három állapota súlyos, abban az aknavetős támadásban, amelyet ma Rafah körzetéből a Kerem Shalom körzetében lévő IDF gyülekezési területe felé lőttek. A Hamasz vállalta a felelősséget a lövésekért. A három halott: Reuven Mark Mordechai Assolin őrmester (19) Raananából, Ido Testa őrmester (19) éves Jeruzsálemből és Tal Shavit őrmester (21) Kfar Giladiból.

A hadsereg tájékoztatása szerint a lövéseket a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok menedékhelyeként használt területtől körülbelül 300 méterre lévő területről hajtották végre. A kilövések egy része katonai és polgári infrastruktúrát talált el, köztük egy házat Kerem Shalomban. Válaszul az izraeli hadsereg megtámadta azokat a kilövőállásokat, amelyekről a lövéseket végrehajtották.

21:33
IDF: Megtámadtunk egy Hamasz parancsnoki és irányító központot az UNWRA épületében, a Gázai övezet közepén

Az IDF és a Sabak megtámadta a Hamasz központi parancsnoki és irányító központját a Gázai övezet közepén lévő UNWRA-telepen, ahonnan az elmúlt hetekben több terrorakciót irányítottak – közölte az IDF. A közlemény szerint a támadást gondosan megtervezték és precíz fegyverekkel hajtották végre, a lehető legnagyobb mértékben elkerülve a terrorban nem érintettek sérülését.

20:30
A Hamasz elleni háború árnyékában nyitották meg a holokauszt emléknapot Jeruzsálemben

A Hamasz elleni háborúról is szóltak beszédükben az izraeli állam- és kormányfők a jom hasoá, az izraeli holokauszt emléknap vasárnapi nyitómegemlékezésén Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt emlékközpont központi emlékünnepén.

Bővebben:

18:37
Jelentés: a tárgyalások közel vannak a robbanáshoz, a CIA vezetője sürgős találkozóra megy Dohába a katari miniszterelnökhöz

Bill Burns, a CIA igazgatója Dohába utazik Mohammed Al Thani katari miniszterelnökkel találkozni, mert az Izrael és a Hamasz közötti tárgyalások “közel vannak a robbanáshoz” – mondta a Reutersnek egy, a tárgyalásokat ismerő forrás. Katar és az Egyesült Államok “maximális nyomást” gyakorol Izraelre és a Hamaszra, hogy folytassák a tárgyalásokat. (Reuters)

18:05
Egy magas rangú forrás a Hamaszban: a szervezet delegációja elhagyta Kairót, és visszatért a dohai konzultációkra

17:02
Libanoni jelentések: Négy civil meghalt egy izraeli támadásban Dél-Libanonban

A libanoni kormányzati hírügynökség jelentése szerint négy civil – egy házaspár és két fia – életét vesztette egy izraeli támadásban az ország déli részén található Mis al-Jabal faluban. A hírek szerint rajtuk kívül két civil megsérült a támadásban.

Pusztítás Mis al-Jabalban az IDF-támadást követően, ma – Fotó: AFP

16:54
A Polgári Jogok Egyesülete kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz az Al-Dzsazíra bezárása elleni végzés elrendelésére

A Polgári Jogok Egyesülete (Civil Rights Association) sürgős kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz az Al-Dzsazíra bezárásának elhalasztására irányuló ideiglenes végzés iránt. A kérelemben az áll, hogy “a kormány határozatát úgy fogadták el, és a bezárásra vonatkozó végzést még azelőtt adták ki, hogy az alperesek benyújtották volna előzetes válaszukat a beadványra, és mielőtt a törvény alkotmányosságáról szóló vita megtörtént volna”.

16:28
A rendőrség razziát tartott az Al-Dzsazíra által használt helységekben a jeruzsálemi Ambassador Hotelben, és elkobozta a felszerelést.

16:17
IDF: A Kerem Shalomra zúdított rakétatámadást a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gázaiak menedékhelyeként használt területtől körülbelül 300 méterre hajtották végre Rafah közelében.

Az IDF bejelentette, hogy a Kerem Shalomnál történt rakétatámadást a lakóhelyüket elhagyni kényszerült menekültek menedékhelyeként használt területtől körülbelül 300 méterre hajtották végre Rafah közelében. Válaszul az IDF vadászrepülőgépei megtámadták azokat a kilövőket, amelyekről a lövéseket végrehajtották.

16:09
IDF: 40 lövedéket lőttek ki a legutóbbi libanoni támadásban a Galilea “ujjára”, néhányat elfogtak közülük, áldozatokról nem érkezett jelentés

15:53
Galant: Riasztó jeleket észlelünk arra vonatkozóan, hogy a Hamasz nem kíván megegyezésre jutni, ennek értelmében – hamarosan kezdődik az akció Rafahban

Galant a Gázai övezetben, ma – Fotó: Ariel Harmoni / Védelmi Minisztérium

Yoav Galant védelmi miniszter a Gázai övezet központjában tett látogatása alkalmával kijelentette, hogy “adtunk időt, és olyan helyzetet akartunk teremteni, hogy a lehető leggyorsabban megvalósítsuk az elhurcoltak szabadon bocsátását, késleltetve az operatív akciót Rafahban, mert az elhurcoltak nehéz helyzetben vannak, és mindent meg kell tennünk, hogy kiszabadítsuk őket. Riasztó jeleket látunk, amelyek arra utalnak, hogy a Hamasz valójában nem kíván megállapodást kötni velünk. Ez azt jelenti, hogy a nagyon közeli jövőben fel fogunk lépni Rafahban és az egész Gázai övezetben.”

15:38
Légiriadó volt Galilea északkeleti részén

15:17
Legalább heten megsérültek a Rafah körzetéből Kerem Shalom irányába lőtt rakétatámadásban.

14:56
Az izraeli Al-Dzsazíra igazgatója a csatorna bezárásáról szóló kormányhatározatról: “veszélyes és politikai döntés”.
(Reuters)

Bővebben:

14:50
Tíz kilövést észleltek a Gázai övezet déli részéről Kerem Shalom felé

Sérültek is vannak a helyszínen. A hadsereg lezárta a határátkelőt az áruforgalom elől.

14:15
Haniyeh: Rugalmasságot tanúsítottunk, de a tárgyalások kiindulópontja a háború vége

14:04
A Nemzeti Tábor párt: támogatjuk az Al-Dzsazíra bezárását, de a szavazás időpontja szerencsétlen, ami szabotálja a tárgyalásokat

13:42
Az IDF adatai: Három katona megsérült tegnap óta a harcokban, egyikük a Gázai övezetben

Három katona megsérült a harcokban az elmúlt napon, közülük ketten a Gázai övezeten kívül – az IDF adatai szerint kettejük állapota közepes.

13:40
Netanjahu: “A Hamasz nem tágít attól az álláspontjától, hogy véget vessen a háborúnak, nem tudjuk elfogadni azokat a követeléseit, amelyek kapitulálást jelentenek.”

13:35
IDF: A Libanonból érkező legutóbbi támadás több mint 20 rakétakilövést tartalmazott

13:33
Légiriadók aktiválódtak Kerem Shalomban, a Gázai övezet közelében

13:30
A rendőrség tájékoztatása szerint egy rakéta becsapódott Kirjat Smonában, és kárt okozott egy épületben

13:14
Ismét légiriadó volt Kirjat Smonában és környékén

13:10
IDF: A légierő az éjszaka folyamán támadta a Hezbollah célpontjait Libanon déli részén

13:01
Légiriadó volt Kirjat Smonában

12:55
A kormány egyhangúlag megszavazta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben

09:16
Regev: “Reagáltunk az iráni rakétatámadásra, és ők megértették az üzenetet. A világ látja, hogy Izrael állam nem balek”

Miri Regev miniszterasszony tegnap a 14-es tévének adott interjújában kijelentette, hogy Izrael “reagált az iráni rakétatámadásra, és ők megkapták az üzenetet”. Eddig egyetlen miniszter sem foglalkozott közvetlenül a körülbelül két héttel ezelőtt Iránban végrehajtott támadással, amely a rakéták és drónok egy héttel azelőtti kilövésére volt válasz.

Regevet a Rafahba tervezett szárazföldi behatolás lehetőségéről kérdezték, és azt mondta: “Haboztunk Rafah-val kapcsolatban, a hadsereg Khan Yunisban volt, majd mit tegyünk, beléptünk Iránba. Hála Istennek az izraeli technológiáért és az általunk hozott döntésekért, el tudtuk fogni az Iránból Izrael állam felé indított kilövéseket, válaszoltunk, és Irán megkapta az üzenetet, és a figyelő világ megérti, hogy Izrael nem balek.”

07:20
Légiriadók aktiválódtak Felső-Galileában

06:00
Időjárás előrejelzés: változóan felhős idő lesz, északon eső várható

A mai nap változóan felhős lesz, és enyhén csökken a hőmérséklet, elsősorban a hegyekben és a belső szárazföldi területeken, ahol az évszakhoz képest enyhén alacsony lesz a hőmérséklet. A Földközi-tenger nagyon viharos lesz, a hullámok magassága 140-270 centiméter, a víz hőmérséklete 23 fokos lesz. A délnyugati, nyugati szél várhatóan 20-40 km/órás sebességű lesz.

23:49
Letartóztattak egy tüntetőt az elraboltak hazahozataláért szervezett demonstráción Tel-Avivban

23:40
A túszalku ellen tüntetők elzárták Jeruzsálem bejáratát, a Húrok hídja közelében

22:26
Körülbelül 10 ezren tüntettek Haifában az elraboltak visszahozataláért, egyet letartóztattak

Haifában tiltakozó felvonulást tartottak az elhurcoltak kiszabadításáért, amely a Carmel központjától a Horev központba érkezett, ahol mintegy 10 000 résztvevő részvételével tartottak nagygyűlést. Letartóztattak egy tüntetőt, aki megpróbálta eltorlaszolni az egyik utat a városban.

22:20
Az IDF: Megöltük az Iszlám Dzsihád magas rangú tisztviselőjét, aki a támadást irányította Sufa település és katonai bázis ellen október 7-én

Az IDF bejelentette, hogy megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik magas rangú tagját, aki a mészárlást irányította Sufa településen és a Sufa-bázison október 7-én. Imam Zerev, a rafahi brigád egyik parancsnoka egy légicsapásban vesztette életét a Gázai övezet déli részén. A hadsereg bejelentése szerint Zerevvel együtt két másik terroristát is megöltek egy lakásban, melyet búvóhelynek használtak.

22:09
A Hamasz vezető tisztviselője az Al Jazeerának: A jelenlegi ajánlat jobb, mint a korábbiak, azt kértük, hogy Oroszország és Törökország legyen garancia a megállapodásra

Hussam Badran, a Hamasz magas rangú tisztviselője az Al Jazeera-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Kairóban jelenleg mérlegelés alatt álló javaslat jobb, mint a túszegyezményre és a tűzszünetre vonatkozó korábbi javaslatok. Badran hozzátette, hogy a Hamasz azt kérte, hogy Oroszország és Törökország legyen kezes a szervezet és Izrael közötti megállapodásért, ennek oka az amerikai kormányzatba vetett bizalom hiánya. Badran azt is megjegyezte, hogy Netanjahu és kormánya ragaszkodik a megállapodás megtorpedózásához, és nem érdekli őket a megállapodás.

21:58
Ben-Gvir: Netanjahu megígérte, hogy nem köt áldatlan üzletet, valamint hogy bevonul Rafahba. Nagyon jól tudja, mi az ára a kötelezettségvállalás megszegésének

21:18
Az elraboltak családjai azzal fordultak Netanjahuhoz: ha nem bírja a nyomást, mondjon le

A „Tikva” fórum, amely több, az elraboltak jobboldallal azonosított családját tömöríti, Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult, és azt követelte, hogy mondjon le, ha “nem tud ellenállni a nyomásnak, és győzelemre utasítani a hadsereget”. A kormányfőnek írt levelükben a fórum tagjai azt írták, hogy „Izrael Államot azért hozták létre, hogy megvédje a zsidókat az Ön hivatali ideje alatt történt eseményektől. Ha nem tudja megakadályozni az ilyen események megismétlődését, engedje meg Izrael népének, hogy másokat válasszanak, akik teljesítik a célt.”

20:28
Tel-Avivban az elraboltak családjai: “Netanjahu megpróbálja megtorpedózni az egyetlen lehetőséget az elraboltak megmentésére”

Országszerte tömegek tüntetnek a kormány ellen és az elraboltak hazahozataláért. A választások kiírását követelő fő tüntetés Tel-Avivban, a Kaplan kereszteződésben zajlik, és ezrek vesznek részt rajta. Ezzel egy időben a Tel-Aviv-i Múzeum téren (az Elraboltak tere) az elraboltak hozzátartozóinak nagygyűlését tartják. Ezzel egy időben az elraboltak családtagjai a Kiria melletti Begin hídnál tüntetnek. További tiltakozások zajlanak Cézáreában, Haifában, Jeruzsálemben, a Shaar HaNegev kereszteződésben és az ország számos más pontján.

19:04
Egy Yamam-harcos súlyosan megsérült, az életéért küzdenek

A rendőrség terrorizmus elleni küzdelem különleges egységének (Yamam) harcosa nagyon súlyosan megsérült a tul-karemi művelet során. A harcost Ciszjordániából a Beilinson Kórházba szállították, ahol az életéért küzdenek. Az IDF, a Sabak és a Yamam erői egy körülbelül 12 órán át tartó hadműveletben tevékenykedtek Tul-Karemben, amelyben öt palesztint megöltek.

18:25
Szaúdi jelentés: Izrael kész Marwan Barghoutit a Gázai övezetbe engedni a Hamasszal kötött megállapodás részeként

Izrael kész elengedni az Izraelben bebörtönzött Marwan Barghoutit, a Fatah magas rangú tisztviselőjét a Hamasszal kötött túszegyezmény részeként. Az Al-Sharq szaúdi újság jelentése szerint Izrael nem ellenzi a szabadon bocsátását, de ragaszkodik ahhoz, hogy Gázába engedjék szabadon, és ne Ciszjordániába

18:00
Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 04.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.