Ben-Gvir: Netanjahu megígérte, hogy nem köt áldatlan alkut, tudja, hogy mit jelent az ígéret megszegése – Hírszüret

A mai frissítések véget értek
A következő napi frissítésekért.

23:49
Letartóztattak egy tüntetőt az elraboltak hazahozataláért szervezett demonstráción Tel-Avivban

23:40
A túszalku ellen tüntetők elzárták Jeruzsálem bejáratát, a Húrok hídja közelében

22:26
Körülbelül 10 ezren tüntettek Haifában az elraboltak visszahozataláért, egyet letartóztattak

Haifában tiltakozó felvonulást tartottak az elhurcoltak kiszabadításáért, amely a Carmel központjától a Horev központba érkezett, ahol mintegy 10 000 résztvevő részvételével tartottak nagygyűlést. Letartóztattak egy tüntetőt, aki megpróbálta eltorlaszolni az egyik utat a városban.

22:20
Az IDF: Megöltük az Iszlám Dzsihád magas rangú tisztviselőjét, aki a támadást irányította Sufa település és katonai bázis ellen október 7-én

Az IDF bejelentette, hogy megölte a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik magas rangú tagját, aki a mészárlást irányította Sufa településen és a Sufa-bázison október 7-én. Imam Zerev, a rafahi brigád egyik parancsnoka egy légicsapásban vesztette életét a Gázai övezet déli részén. A hadsereg bejelentése szerint Zerevvel együtt két másik terroristát is megöltek egy lakásban, melyet búvóhelynek használtak.

22:09
A Hamasz vezető tisztviselője az Al Jazeerának: A jelenlegi ajánlat jobb, mint a korábbiak, azt kértük, hogy Oroszország és Törökország legyen garancia a megállapodásra

Hussam Badran, a Hamasz magas rangú tisztviselője az Al Jazeera-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Kairóban jelenleg mérlegelés alatt álló javaslat jobb, mint a túszegyezményre és a tűzszünetre vonatkozó korábbi javaslatok. Badran hozzátette, hogy a Hamasz azt kérte, hogy Oroszország és Törökország legyen kezes a szervezet és Izrael közötti megállapodásért, ennek oka az amerikai kormányzatba vetett bizalom hiánya. Badran azt is megjegyezte, hogy Netanjahu és kormánya ragaszkodik a megállapodás megtorpedózásához, és nem érdekli őket a megállapodás.

21:58
Ben-Gvir: Netanjahu megígérte, hogy nem köt áldatlan üzletet, valamint hogy bevonul Rafahba. Nagyon jól tudja, mi az ára a kötelezettségvállalás megszegésének

21:18
Az elraboltak családjai azzal fordultak Netanjahuhoz: ha nem bírja a nyomást, mondjon le

A „Tikva” fórum, amely több, az elraboltak jobboldallal azonosított családját tömöríti, Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult, és azt követelte, hogy mondjon le, ha “nem tud ellenállni a nyomásnak, és győzelemre utasítani a hadsereget”. A kormányfőnek írt levelükben a fórum tagjai azt írták, hogy „Izrael Államot azért hozták létre, hogy megvédje a zsidókat az Ön hivatali ideje alatt történt eseményektől. Ha nem tudja megakadályozni az ilyen események megismétlődését, engedje meg Izrael népének, hogy másokat válasszanak, akik teljesítik a célt.”

20:28
Tel-Avivban az elraboltak családjai: “Netanjahu megpróbálja megtorpedózni az egyetlen lehetőséget az elraboltak megmentésére”

Országszerte tömegek tüntetnek a kormány ellen és az elraboltak hazahozataláért. A választások kiírását követelő fő tüntetés Tel-Avivban, a Kaplan kereszteződésben zajlik, és ezrek vesznek részt rajta. Ezzel egy időben a Tel-Aviv-i Múzeum téren (az Elraboltak tere) az elraboltak hozzátartozóinak nagygyűlését tartják. Ezzel egy időben az elraboltak családtagjai a Kiria melletti Begin hídnál tüntetnek. További tiltakozások zajlanak Cézáreában, Haifában, Jeruzsálemben, a Shaar HaNegev kereszteződésben és az ország számos más pontján.

19:04
Egy Yamam-harcos súlyosan megsérült, az életéért küzdenek

A rendőrség terrorizmus elleni küzdelem különleges egységének (Yamam) harcosa nagyon súlyosan megsérült a tul-karemi művelet során. A harcost Ciszjordániából a Beilinson Kórházba szállították, ahol az életéért küzdenek. Az IDF, a Sabak és a Yamam erői egy körülbelül 12 órán át tartó hadműveletben tevékenykedtek Tul-Karemben, amelyben öt palesztint megöltek.

18:25
Szaúdi jelentés: Izrael kész Marwan Barghoutit a Gázai övezetbe engedni a Hamasszal kötött megállapodás részeként

Izrael kész elengedni az Izraelben bebörtönzött Marwan Barghoutit, a Fatah magas rangú tisztviselőjét a Hamasszal kötött túszegyezmény részeként. Az Al-Sharq szaúdi újság jelentése szerint Izrael nem ellenzi a szabadon bocsátását, de ragaszkodik ahhoz, hogy Gázába engedjék szabadon, és ne Ciszjordániába.

17:30
Magas rangú izraeli tisztviselő: Delegációt akkor küldünk Kairóba, ha a Hamasz pozitív választ ad a javaslatra

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta, hogy ha a Hamasz pozitívan reagál a megállapodásra, Izrael szakmai képviselőket küld Kairóba, és lehetővé teszi a tárgyalások előrehaladását. David Barnea, a Moszad vezetője egyelőre nem csatlakozik a tervezett delegációhoz.

14:50
Katar a Hamasz dohai irodáinak bezárását fontolgatja

Katar a Hamasz dohai irodáinak bezárását fontolgatja a szervezet és Izrael közötti közvetítői lépések részeként – mondta a Reuters hírügynökségnek a katari kormány egyik magas rangú tisztviselője. A múlt hónapban Mohammed al-Thani miniszterelnök azt mondta, hogy Katar újragondolja közvetítői szerepét az elraboltak szabadon bocsátásában, valamint az Izrael és a Hamasz közötti háború befejezésében. Al-Thani szerint ennek az az oka, hogy “a közvetítők nem tudnak olyan dolgokat előmozdítani, amelyekben egyik oldal sem érdekelt, és sajnos azért is, mert politikai érdekeket kihasználva igazságtalanságot követtek el a közvetítőkkel szemben”.

A tisztviselő hozzátette: tekintettel Katar közvetítői szerepének újraértékelésére, “ha megszűnik közvetíteni a felek között, nem látja értelmét annak, hogy a Hamasz irodák továbbra is az országában működjenek”. A tisztségviselő szerint ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy az irodák bezárása esetén Katar követelni fogja-e, hogy a Hamasz teljesen elhagyja Dohát. (Reuters)

14:21
A biztonsági erők 13 órája működnek egy Tul-Karem melletti faluban; Öt palesztin meghalt

Az IDF erői és a rendőrség terrorizmus elleni küzdelem különleges egysége több mint 13 órája tevékenykednek a Tul-Karem melletti Deir al-Asun faluban, egy háznál, ahol terroristák barikádozták el magukat. Pilóta nélküli légijármű támadta meg az építményt, amelyet rakétatűz is ért majd kotrórakodó semmisített meg. Öt palesztin meghalt, egy terrorista pedig feladta magát. Később a hadsereg közölte, hogy egy katona súlyosan megsérült az akció során.

12:15
Izraeli politikai tényezők: Nem fogunk beleegyezni a háború befejezésébe egy megállapodás részeként. A hadsereg megegyezéssel vagy anélkül be fog hatolni Rafahba

Izraeli politikai tisztviselők lehűtötték azt a jelentést, amely szerint a Hamasz elfogadja az egyiptomi megállapodásra irányuló javaslatot. Egy forrás azt mondta, hogy Izrael “izgatottan várja a Hamasz végső álláspontját. Az információ még nem érkezett meg, de a múltbeli tapasztalatok fényében, még ha a Hamasz azt mondja is, hogy elfogadja a tervezetet, az általa benyújtott apró részletek és fenntartások meghiúsíthatják a megállapodást.” Egy másik politikai forrás hangsúlyozta, hogy “a publikációkkal ellentétben Izrael semmilyen körülmények között nem fog beleegyezni a háború befejezésébe a túszaink szabadon bocsátásáról szóló megállapodás részeként. A politikai szint döntésének megfelelően, az IDF behatol Rafahba, és megsemmisíti a megmaradt Hamasz-zászlóaljakat – függetlenül attól, hogy lesz-e átmeneti haladék a túszaink kiszabadítására, vagy sem.

10:50
Jelentés Szaúd-Arábiában: A Hamasz a következő órákban bejelenti, hogy elfogadja az egyiptomi ajánlatot

A szaúdi Al-Sharq csatorna jelentése szerint a Hamasz a következő órákban bejelenti, hogy elfogadja a tűzszünetre és a túszok szabadon bocsátására vonatkozó egyiptomi javaslatot. A jelentés szerint az elmúlt órákban intenzív tárgyalások folynak Egyiptom és Katar, valamint a Hamasz és Izrael két delegációja között a szabadon engedendő foglyokról. A Hamasz közölte, hogy ígéretet kaptak az Egyesült Államoktól az egyezmény harmadik szakaszában a tűzszünetre és Izrael teljes kivonulására a Gázai övezetből, és az IDF a túszok szabadon bocsátása után nem tér vissza a harcokhoz.

10:20
Blinken: A Szaúd-Arábiával fenntartott kapcsolatok normalizálásához jogokat kell biztosítani a palesztin népnek, Biden elkötelezett emellett

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy “a Szaúd-Arábiával fenntartott kapcsolatok bármilyen normalizálásának magában kell foglalnia a palesztin nép államalapítási törekvéseinek előmozdítását. Ennek a feladványnak a palesztin részét nem lehet figyelmen kívül hagyni.” Egy arizonai konferencián mondta ezt Blinken, és hozzátette, hogy “ez egy nagyon fontos út Izrael, biztonsága, legtöbb szomszédja számára – és Irán elszigetelése szempontjából is. Ez az út magában foglalja a palesztinok politikai jogainak megszerzését.”

Blinken hozzátette, hogy többször beszélt Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceggel, aki kifejezte neki azon óhaját, hogy a lehető leggyorsabban előmozdítsák a normalizációs folyamatot Izraellel, feltéve, hogy két feltétel teljesül: csend a Gázai övezetben, és előrelépés a palesztin állam létrehozása felé vezető úton. Blinken hozzátette, hogy Biden elnök nagyon elkötelezte magát e mellett.

Az amerikai külügyminisztertől megkérdezték a véleményét az izraeli vezetéssel kapcsolatban, és azt válaszolta, hogy „Ha az izraeli politikát nézzük, Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek állandóan egyensúlyoznia kell. Sok dolog, amit csinál, nem az ő politikáját tükrözi, hanem sokak felfogását az izraeli társadalomban – amely jelenleg traumatizált. Hétszer jártam Izraelben, és ez a megállapításom. Lehetőségem volt látni, min mennek keresztül az izraeliek, traumatizáltak. Komoly kihívás lesz megtörni ezt a pontot, és kilábalni a traumából.”

04:12
Az IDF erői körözött személyek letartóztatásán dolgoznak egy Tul-Karem melletti faluban

Az IDF erői egy Tul-Karemtől északra fekvő palesztin faluban tevékenykednek, és leromboltak egy épületet, ahol körözött személyeket rejtenek el – számoltak be a falu lakói. A közösségi médiában közzétett videókon robbanások és lövöldözések hallhatók.

03:25
Jelentés: Az Egyesült Államok arra utasította Katart, hogy toloncolja ki a Hamasz vezetését, ha a szervezet megtagadja a megállapodást

Az Egyesült Államok közölte Katarral, hogy ki kell utasítania területéről a Hamasz vezetését, ha a szervezet továbbra is elutasítja az Izraellel kötendő tűzszünetre vonatkozó javaslatokat – jelentette a Washington Post az amerikai kormány egyik tisztviselőjére hivatkozva. A jelentés szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt hónapban továbbította az üzenetet Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani katari miniszterelnöknek.

A Washington Post arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok kérésére 2012 óta a Hamasz politikai vezetésének otthont adó katari tisztviselők hónapok óta, sőt az utóbbi hetekben még inkább várták a kitoloncolási kérelmet, a tárgyalások zsákutcába jutása miatti frusztráció miatt. Az ügyben jártas három diplomata szerint a katari tisztviselők azt tanácsolták a Hamasz vezetőinek – köztük a Dohában élő Politikai Iroda vezetőjének, Ismail Haniyehnek –, hogy készítsenek tartalék tervet arra az esetre, ha távozni kényszerülnének.

03:08
Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának főigazgatója: A Gázai övezet északi részén a legsúlyosabb az éhezés

Cindy McCain, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szervezete által a helyszínen látottak és tapasztaltak alapján úgy véli, hogy a Gázai övezet északi részén a legsúlyosabb az éhínség. Március közepe óta az Egyesült Nemzetek Szervezete azt állítja, hogy Gáza a legsúlyosabb éhínséghez közeledik, de a szervezet ezt még nem jelentette be hivatalosan.

02:47
Több tucat demokrata törvényhozó Bidennek: elég bizonyíték van arra, hogy Izrael megsértette a törvényt azzal, hogy korlátozta a segélyeket Gázának

Több tucat demokrata képviselő fordult Joe Biden amerikai elnökhöz azzal, hogy szerintük elég bizonyíték van arra, hogy Izrael megsértette az Egyesült Államok törvényeit azzal, hogy korlátozta a humanitárius segélynyújtást a Gázai övezetben. A Képviselőház 86 demokratája által aláírt levélben az áll, hogy az Izrael által a segélyek beutazására bevezetett korlátozások “megkérdőjelezik” az ígéreteit, miszerint teljesítik az Egyesült Államok követeléseit. Szerintük az izraeli kormány nem tett eleget az Egyesült Államok többszöri kérésének, hogy nyisson elegendő tengeri és szárazföldi útvonalat a segélyek Gázába történő juttatásához. Idézték azokat a jelentéseket, amelyek szerint Izrael nem engedett be elegendő élelmet ahhoz, hogy megakadályozza az éhezést az övezetben, “önkényes korlátozásokat” vezetett be a segélyekre, és olyan felügyeleti rendszert hozott létre, amely késlelteti az ellátást. “Elvárjuk, hogy az adminisztráció gondoskodjon arról, hogy Izrael betartsa a hatályos törvényt, és minden lehetséges lépést megtegyen annak érdekében, hogy megakadályozza az újabb humanitárius katasztrófát Gázában” – írták a törvényhozók. (Reuters)

21:28
Jelentés az Egyesült Államokban: Izrael bemutatta a civilek evakuálására vonatkozó terveket; A Fehér Ház: még nem láttunk átfogó tervet erre vonatkozóan

Izrael bemutatta az Egyesült Államoknak és a segélyszervezeteknek a polgári lakosság Rafahból való evakuálására vonatkozó tervet – erről számolt be az amerikai Politico honlapja. A Fehér Ház szóvivője, Karin Jean-Pierre azonban ma este kijelentette, hogy a Fehér Ház még nem látott átfogó tervet a rafahi katonai akcióra vonatkozóan.

20:27
“Gáza 2035”: ez az utópisztikus vízió az övezetről, amelyet Netanjahu irodájában vizsgálnak

Netanjahu hivatalának vezető tisztségviselői azt a tervet vizsgálják, amely szerint a mérsékelt arab országok részt vesznek az övezet tényleges kezelésében a következő években – egészen addig, amíg meg nem alakul a rendezett palesztin kormány. A vázlat szerint 2035-ben Gázában elektromos járműveket gyártanak majd, és ez lesz “a Földközi-tenger partjainak jelentős ipari gyártóközpontja”.

20:19
Hamasz forrás: Holnap küldöttség érkezik tőlünk Kairóba

18:43
A CIA vezetője Kairóba érkezett, hogy a gázai háborúról tárgyaljon

18:26
A Külügyminisztérium fontolóra veszi, hogy szankciókat szab ki Törökországgal szemben a kereskedelmi megállapodások megsértése miatt

A Külügyminisztérium bejelentette, hogy nemzetközi fórumokhoz fordul a Törökországgal szembeni kereskedelmi megállapodások megsértése miatti szankciók kivetésének megvizsgálása érdekében, miután Ankara bejelentette az Izraellel folytatott kereskedelem beszüntetését. A tárca közölte, hogy a gazdasági minisztérium és az adóhatóság képviselőivel folytatott megbeszélést követően arról is döntöttek, hogy fellépnek a Törökország és a Palesztin Hatóság, valamint a Gázai övezet közötti gazdasági kapcsolatok csökkentése érdekében. “Azok, akik egyoldalú lépéseket tesznek az izraeli gazdaság ellen, fájdalmas és megfelelő választ kapnak” – mondta Israel Katz külügyminiszter.

17:19
Az IDF vadászgépei és tüzérségi ütegei a Hezbollah épületeit támadták Libanonban

17:08
Wall Street Journal: Izrael tájékoztatta a Hamaszt, hogy ha egy héten belül nem jön létre az egyezség, katonai művelet kezdődik Rafahban

Izrael arról tájékoztatta a Hamaszt, hogy ha egy héten belül nem születik meg a tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás, akkor hadműveletet indít Rafahban – mondták egyiptomi források a Wall Street Journalnak. A jelentés szerint a Gázai övezetben tartózkodó Hamasz vezetője, Yahya Sinwar még nem válaszolt a felek közötti tárgyalások részeként terítékre kerülő legújabb javaslatra. Azt is megjegyezték, hogy Kairóban felkérték a terrorszervezetet, hogy küldjenek képviselőket a tárgyalások folytatására a következő napokban, amire a Hamasz pozitívan válaszolt.

Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 03.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.