Drágakövek az izraeli sivatagból

Interjú Koós Lili ékszertervezővel

Ékszerész családból származik, Londonban és Ausztráliában tanult, New Yorkban dolgozott, jelenleg pedig kétlaki életet él Tel-Aviv és Budapest között. Ismerjétek meg Koós Lili ékszertervezőt, a LIKO Jewellery márka alapítóját, aki ezúttal egy fiataloknak szóló, hétköznapi viseletre szánt kollekcióval jelentkezik.

© LIKO Jewellery – Koós Lili ékszertervező © Adam Biro Photography

Honnan ered az ékszerek szeretete? Miért lettél ékszertervező?

Ez majdnem „elkerülhetetlen” volt, hiszen a szüleim és a nagyszüleim is ékszerészek voltak. Már egész pici gyerekkorom óta elbűvöltek az ékszerek. Kifejezetten a gyártás és a tervezés felé az utóbbi években fordultam, előtte a szakma más területén dolgoztam.

Mit szeretsz legjobban ebben a szakmában?

Azt hiszem azt, hogy tökéletesen illik a karakteremhez, illetve azokhoz a tevékenységekhez, amiket szeretek. A legelső a kreativitás: mindig meg tudom valósítani egy újabb csodás ékszerben azokat a dolgokat, amik éppen inspirálnak vagy foglalkoztatnak. A másik az utazás. A munkámból kifolyólag rengeteg különleges helyre eljutok: például szakmai kiállítások, továbbképzések vagy trunk showk miatt. A kommunikáció szintén közel áll hozzám. Nagyon szeretem az embereket, élvezem a társaságot és kifejezetten fontosnak tartom, hogy örömet szerezzek a megrendelőimnek a nekik tervezett ékszerek által.

© LIKO Jewellery – Egyedi megrendelés © Adam Biro Photography

Tényleg sok helyen megfordultál: Londonban és Ausztráliában tanultál, New Yorkban voltál gyakornok, illetve rendszeresen utazol nemzetközi kiállításokra is. Mire vagy a legbüszkébb eddigi szakmai tevékenységed során?

Ezt egy kicsit nehéz így megfogalmazni és leszűkíteni. Azt hiszem, büszke vagyok arra, hogy mint tervező több helyen megállom a helyem, és teljesen különböző projekteken dolgozhatok, próbálhatom ki a kreativitásom. Legyen ez a saját fine jewellery kollekcióm, a Rost Andrea operaénekesnővel tervezett ékszeregyüttes, a Luxus Art Deco bútorkiegészítők megálmodása vagy akár a Fabergé jellegű dísztárgyak, amiket egy külföldi cég felkérésére készítettem az elmúlt évben.

Hogyan jellemeznéd az ékszereid stílusát?

A LIKO ékszerek mind nemesfémből készülnek drágakövekkel és igazgyöngyökkel kombinálva. Hagyományos ötvöstechnikákat alkalmazva rendkívül magas minőségű és precízen kidolgozott darabok. A kollekciók, amiket tervezek mindennapi viseletre készülnek, olyan hölgyeknek és uraknak, akik értékelik a “valódi” ékszereket, és fontos nekik, hogy a hétköznapokban is azokat viseljék. Nem feltűnő darabok, inkább letisztultan elegáns vagy akár sportos formavilágot képviselnek, és tökéletes kiegészítőként szolgálnak. Az egyedi megrendeléseknél mindig az ügyfél igényeit veszem figyelembe, ezek már inkább alkalmi viseletre készülnek. Amegrendelések másik részét pedig az eljegyzési gyűrűk és karikagyűrűk teszik ki.

© LIKO Jewellery © Photo: Marton Bettina

Kérlek, mesélj nekünk kicsit az alkotófolyamatról! Hogyan születnek a LIKO ékszerek?

Nagy híve vagyok a hagyományos tervezési eljárásoknak, de „sajnos” a technika világa nem mindig ezt a módszer támogatja. Ösztöndíjat nyertem Londonba egy nagyon magas szintű képzésre, ahol kifejezetten a hagyományos vízfestékkel való tervezést sajátíthattam el. Ez a kedvencem, és ha tehetem, akkor készítek ilyen terveket. Szerintem egy egyedi ékszer létrehozásakor hatalmas értéket ad hozzá a darabhoz, ha a megrendelő láthatja, hogy már a tervek is teljesen kézzel készültek, amik szinte mini „műalkotásként” kísérik a kreációt. (Egyébként egyszer szeretnék majd egy olyan kiállítást, ahol ezek az illusztrációk lesznek bemutatva.)

Természetesen a kollekciók készítésénél és bizonyos terveknél elengedhetetlen a 3D használata a kivitelezés szempontjából. Ezeket is én készítem, és sokszor kifejezetten hasznosak, mert több helyről érkeznek megrendeléseim, amiket nem mindig tudok személyesen prezentálni. Ebben egy 3D terv sokat tud segíteni. A tervezést és a kövek kiválogatását mindig egyedül teszem, de a készítéskor természetesen több mesteremberrel dolgozok együtt: például aranyművesekkel, kőfoglalókkal vagy épp vésnökökkel.

A kollekciók inspirációja lassabban szokott összeállni a fejemben. Rengeteg dolog tud inspirálni, akár a környezet, ahol élek, egy különleges kultúra vonásai, zene vagy akár a művészettörténetbe visszanyúlva valamilyen szimbólum.

Biztos nehéz a döntés, de nagyon kíváncsi vagyok: melyik kollekciód áll hozzád a legközelebb?

Azt hiszem, a “Verdi Opera” kollekció sok mindent szimbolizál számomra. Verdi születési évének 200. évfordulójára készült, Desdemona, Gilda és Violetta karaktereiből inspirálódva. Ez volt a diplomamunkám és egyben az önálló tervezői karrierem kiindulópontja is. Egy egész könyv készült a kollekcióról és inspirációjáról. Ezzel párhuzamosan a másik nagy kedvencem: a friss “Sand Storm”, amely egy új fejezetet és megújulást jelképez számomra mint tervező. Nehéz kiválasztani egyébként, hogy melyik a személyes kedvencem, mert azegyedi darabok készítését is rendkívül szeretem.


A cikk korábban a Marie Claire oldalán is megjelent.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.