Katari közvetítő: mindkét félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie

Mind az izraeli, mind a palesztin félnek nagyobb erőfeszítést kellene tennie a megegyezés érdekében azokon a tárgyalásokon, amelyeket a Hamasz által a Gázai övezetbe túszként elhurcolt izraeliek szabadon engedéséért folytatnak – közölte Madzsid al-Anszari, a felek között közvetítő Katar miniszterelnöki tárgyalásvezetője az izraeli Kan közszolgálati tévének adott interjújában.

“Kiábrándító számunkra, hogy a felek nem eléggé elkötelezettek a megegyezés mellett. Hiába követünk el minden tőlünk telhetőt, nagyobb nyomásnak kellene nehezednie a tárgyalófelekre a megállapodás érdekében. Mert a késlekedés minden egyes nappal súlyosabban veszélyezteti a fogva tartott civileket mindkét oldalon – hangsúlyozta.

“Számos szűklátókörű politikai megfontolás, számítás akadályozza a tárgyalási és a közvetítési folyamatot” – indokolta a tárgyalások hónapok óta tartó kudarcát. “Szerintünk ez nem a politikai számítások ideje. Nem annak van itt az ideje, hogy a valaki a személyes politikai jövőjét a gázai túszok sorsa fölé helyezze” – vélekedett.

Al-Anszari elmondta, hogy a tárgyalásokon közvetítő szakértőik éjjel-nappal folyamatosan dolgoznak már több mint hat hónapja, és mindent elkövetnek a civilek megmentése érdekében.

A térség békéje és biztonsága nemcsak nekünk, hanem a térség békét kereső más népeinek is fontos, és csak akkor lehet biztonság mindannyiunknak, ha lehetőség nyílik a béke elérésére” – mondta a katari politikus.

Az “As-Sark” című szaúdi újság arról számolt be, hogy hétfőn ismét Kairóba utazik a Hamasz küldöttsége, hogy megvitassa az új izraeli tűzszüneti és túszcserejavaslatot.

A jelentés szerint az új indítvány előrelépést jelent a Gázai övezet déli részébe menekültek visszatérésének kérdésében, valamint a Hamasz által elrabolt izraeliekért cserébe szabadon bocsátandó palesztin foglyok számában. A lap szerint az újabb tárgyalódelegációt Kalil al-Hijja, Jahija Szinuárnak, a Hamasz gázai vezetőjének helyettese vezeti majd.

Főkép: Katar miniszterelnökének tanácsadója, Dr. Majed al-Ansari beszél a Kan közszolgálati műsorszolgáltatóval, 2024. április 28-án

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.