Az IDF egy sor kinevezést jelentett be a vezérkarnál: Shlomi Binder dandártábornokot nevezik ki a katonai hírszerzés élére – Hírszüret

A mai frissítések véget értek
A következő napi frissítésekért

23:20
Szíriai jelentések: Izrael megtámadta a szíriai hadsereg egy épületét Damaszkusz térségében

23:14
Beri kibuc bejelentette, hogy az elrabolt Dror Ort október 7-én meggyilkolták, és a holttestét Gázában tartják fogva

Beri kibuc bejelentette, hogy a Gázai övezetbe elrabolt Dror Ort már október 7-én meggyilkolták, holttestét pedig a Hamasz tartja fogva. Or feleségét, Yonatot szintén meggyilkolták a kibuc elleni támadásban, gyermekeiket, Noamot (17) és Almát (13) pedig elrabolták és szabadon engedték egy megállapodás keretében novemberben. Or halálának bejelentésével a halottnak nyilvánított elhurcoltak száma 37-re emelkedett.

21:25
Több tucat tüntető, köztük az elraboltak hozzátartozói, felváltva blokkolják a Derech Begint Tel-Avivban, és szabadon engedésükre szólítanak fel.

Tüntetők az elraboltak szabadon bocsátásáért a Begin úton, ma este – Fotó: Itai Ron

21:05
IDF: A nap folyamán négy rakétakilövést észleltek Libanonból a Dov-hegy felé, ezek közül hármat elfogtak, egy pedig nyílt területen zuhant le

A nap folyamán az IDF erői négy kilövést azonosítottak libanoni területről a Dov-hegy területére – áll az IDF szóvivőjének közleményében. A hadsereg tájékoztatása szerint három kilövést sikeresen elfogtak, a negyedik pedig nyílt területre esett, áldozatok nélkül. A katonai erők viszonozták a tüzet a lövések forrásaira. A hadsereg közleményében az is szerepel, hogy a légierő vadászgépei a Hezbollah személyzetét támadták meg a szervezet katonai épületeiben a dél-libanoni Aita al-Shaab város területén.

19:44
A telepesek gumiabroncsokat gyújtottak fel a 60-as úton, tiltakozásul az Ofra melletti előőrs kiürítése ellen

A telepesek gumiabroncsokat gyújtottak fel a 60-as úton, tiltakozásul a ciszjordániai Ofra melletti előőrs kiürítése ellen – közölte egy biztonsági tisztviselő. A palesztin magánterületen található előőrsöt tegnap evakuálta a hadsereg és a polgári közigazgatás, de ma a telepesek visszatértek a helyükre. A forrás szerint a tegnap esti erőszakot követően körülbelül 20 század biztosítja az evakuálást.

19:22
Az IDF egy sor kinevezést jelentett be a vezérkarnál: Shlomi Binder dandártábornokot nevezik ki a védelmi főnöknek, Avi Blot dandártábornokot a Központi Parancsnokság parancsnokává

Az IDF egy sor magas rangú kinevezést jelentett be a vezérkarban, akik ezredesi rangot kapnak. A nyugalmazott katonai parancsnokság vezetőjét, Aharon Haliva helyét Shlomi Binder dandártábornok, a hadműveleti osztály vezetője veszi át. a Központi Parancsnokság nyugdíjba vonuló parancsnokát, Yehuda Foxot Avi Blot dandártábornok, a parancsnoki és vezérkari főiskola parancsnoka váltja.

Dan Goldfuss dandártábornokot, a 98. hadosztály parancsnokát, amely egészen a közelmúltig a Gázai övezetben harcolt, kinevezik az északi dandár parancsnokává és a szárazföldi hadosztály manőver-alakulatának parancsnokává, David (Dado) Bar Khalifa dandártábornokot, a hadosztály parancsnokát A Gázai övezetben is harcoló 36. hadosztályt nevezik ki a személyzeti osztály élére, Aviad Dagan dandártábornokot, a Hatzer bázis korábbi parancsnokát pedig az informatikai osztály vezetőjére.

19:00
Törökország leállította minden kereskedelmét Izraellel

Törökország a mai naptól (csütörtöktől) leállítja az Izraelbe irányuló exportot és az Izraelből származó importot – mondta a Bloombergnek két, az ügyet jól ismerő forrás. Később ezt a török Kereskedelmi Minisztérium illetékesei is megerősítették. Törökország ezzel nyomást próbál gyakorolni Izraelre a rafahi támadással kapcsolatban. Az Izrael és Törökország közötti kereskedelem értéke 2023-ban 6,8 milliárd dollár volt, ennek 76%-a Törökországból származó export volt a török ​​statisztikai hivatal szerint. Ma este Israel Katz külügyminiszter azt írta az X közösségi oldalon, hogy “így jár el egy diktátor (Erdoğan), aki lábbal tiporja a török ​​nép és üzletemberek érdekeit, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat”. Katz hozzátette, hogy “Izrael gazdasága erős. Nyerünk, ők pedig veszítenek.” (Bloomberg)

18:34
Beri kibuc és az elraboltak hozzátartozói által vezetett tüntetők tucatjai blokkolták a Shaul Hamelech utcát Tel-Avivban, a Kirya – katonai főhadiszállás – közelében.

17:08
Arab diplomaták: Egyiptom megpróbálja meggyőzni a Hamaszt arról, hogy az egyezség után nem újulnak ki a harcok

Egyiptom arról próbálja meggyőzni a Hamaszt, hogy ha az Izraellel kötött megállapodás részeként elengedi az elrabolt személyeket, akkor nem lesz oka a harcok újrakezdésére a Gázai övezetben – mondták arab diplomaták. A diplomaták megerősítették az “Al-Akhbar” libanoni lap tegnapi értesülését, amely szerint az egyezségre vonatkozó egyiptomi javaslat nem tartalmazza Izrael részletes kötelezettségvállalását, hogy nem tér vissza az övezetbe, és azt mondták, hogy Egyiptom megpróbálja meggyőzni a Hamaszt arról, hogy a javaslatban szereplő megfogalmazás – “hosszú ideig tartó tűzszünet” elég biztonságos a szervezet számára.

15:39
A Hamasz bejelentette, hogy a nevében ismét küldöttség érkezik az egyiptomi tárgyalásokra; Hania: pozitív szellemben vizsgáljuk a javaslatot

A Hamasz bejelentette, hogy a nevében ismét küldöttség érkezik Egyiptomba, hogy a tűzszüneti megállapodásról tárgyaljon. A közlemény szerint a Hamasz politikai irodájának vezetője, Iszmail Hania telefonon beszélt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbasz Kamellel, és közölte, hogy a Hamasz “pozitív szellemben” vizsgálja az egyiptomi javaslatot.

14:00
Blinken Netanjahu szavaira, miszerint Izrael megegyezéssel vagy anélkül behatol Rafahba: “Az emberek mondanak dolgokat, koncentráljunk arra, amit csinálnak”

12:55
Vádat emel a rendőrség egy rendőr ellen, aki áprilisban pórázzal megvert egy tüntetőt

A Rendőrségi Nyomozó Osztály ma tájékoztatta Shay Peretz rendőrt, hogy vádemelést fognak indítani ellene. A felvételek szerint Peretz tavaly áprilisban gyeplővel ütlegelt meg egy tüntetőt, miközben a tüntetőket evakuálta az Ayalon autópályáról. Moshe Alon ügyvéd, aki a lovast képviseli, azt mondta, hogy a vádiratot várhatóan ma vagy vasárnap nyújtják be.

12:50
A pedagógusszervezet elnöke: Aláírt megállapodás nélkül nem nyitjuk meg a következő tanévet, megszakítjuk a kapcsolatot az Oktatási Minisztériummal

12:31
Elraboltak családjai és más tüntetők ma délelőtt blokkolták az Ayalon autópályát, Jeruzsálemben pedig a miniszterelnök rezidenciája elé egy kiállítást helyeztek el az elraboltak fényképeivel: “Nézzen a szemükbe. A szemeik rajtatok vannak. Vagy Rafah, vagy az elraboltak.”

12:27
ENSZ: 79 000 épület semmisült meg teljesen a Gázai övezetben, az újjáépítési munkák várhatóan 2040-ig folytatódnak

Az ENSZ Fejlesztési Ügynöksége (UNDP) új jelentésében úgy becsüli, hogy a Gázai övezetben több mint 370 ezer épület sérült meg a háború következtében, ebből 79 ezer teljesen megsemmisült.  Az ügynökség szerint az Izrael és a Hamasz közötti korábbi harcok utáni építkezések üteme alapján az újjáépítési munkálatok várhatóan 2040-ig folytatódnak.

A jelentés szerint a háború kezdete óta a palesztin GDP 26,9%-kal zsugorodott (7,1 milliárd dolláros veszteség 1,74 millió palesztin csatlakozott a szegénységi körhöz, és a palesztin lakosság szegénységi rátája 58,4%-ra ugrott). A Gázai övezetben az infrastruktúrában okozott közvetlen károkat (januárban) 18,5 milliárd dollárra becsülték, ami majdnem megegyezik a 2022-es palesztin GDP-vel. (AP)

09:50
Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia heteken belül megállapodásra juthat

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia tárgyalásait ismerő források szerint a két ország az elmúlt hetekben felgyorsította kapcsolatait, és heteken belül megállapodásra juthatnak. Elmondásuk szerint a megállapodás jelentős biztonsági garanciákat biztosít Szaúd-Arábiának, és felvázolja a normalizálódás útját közte és Izrael között. Cserébe az USA úgy profitál, hogy megerősíti regionális pozícióját Iránnal és Kínával szemben, mind politikai, mind gazdasági szinten. A jelentés szerint a megállapodás megkötése után az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia választás elé kívánja állítani Benjamin Netanjahu miniszterelnököt: csatlakozik a megállapodáshoz a normalizációs megállapodás részeként, vagy lemarad. (Bloomberg)

09:24
Lapid találkozott az emírségek külügyminiszterével: “A legfontosabb dolog – az elraboltak hazatérése”

Lapid és Abdullah bin Ziad, az emírségek külügyminisztere, tegnap az Egyesült Emírségekben

Yair Lapid ellenzéki vezető tegnap találkozott az Egyesült Arab Emírségekben Abdullah bin Ziad külügyminiszterrel, és azt mondta neki, hogy “a legsürgősebb az elraboltak hazahozatala, és hogy a térség minden országa befolyásolhatja az alkut”.

Lapid hozzátette, “Izrael érdeke, hogy az Egyesült Arab Emírségekkel és a mérsékelt arab országokkal együtt olyan politikai és gazdasági együttműködést hozzon létre, amely megoldást kínál a globális problémákra, és kezelni tud mindenféle regionális fenyegetést”.

08:58
A Los Angeles-i Rendőrség felszólította a többszáz tiltakozót, hogy hagyják el az UCLA Egyetem táborát

A Los Angeles-i rendőrség körülzárta az UCLA Egyetemen felállított tábort, és felszólította a több száz palesztin-barát tüntetőt, hogy hagyják el a helyet. A diákok blokádokat állítottak fel, kukákat és deszkákat helyeztek el. A tábor evakuálására vonatkozó parancsot azután adtak ki, hogy tegnap erőszakos összecsapások törtek ki a táborban a tüntetők és rudakat és botokat tartó álarcosok csoportja között.

Palesztinbarát tüntetők az UCLA Egyetemen felállított tábor közelében, ma este – Fotó: AFP

08:37
Trump: Öröm volt nézni a palesztinbarát hallgatók letartóztatását a Columbia Egyetemen

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentette, hogy öröm volt nézni a palesztinbarát hallgatók letartóztatását a New York-i Columbia Egyetemen: “New York tegnap ostrom alatt állt” – mondta a Wisconsinban tartott választási gyűlésen.

Tegnap körülbelül 300 palesztin-barát tüntetőt tartóztattak le a Columbia Egyetemen és a New York-i City College-ban egy nagyszabású rendőrségi akció során.

08:15
Az Ayalon sávjait megnyitották a forgalom előtt; Yoram Metzger menye: “Addig fogjuk zavarni a napi rendet, amíg haza nem térnek”

07:59
Demonstrálók blokkolják a tel-avivi Ayalon autópályát déli irányba, köztük az elraboltak családjait: “Vagy az elraboltak, vagy Rafah”

07:47
Jelentés Tul-Karemben: A PH biztonsági erői agyonlőttek egy dzsihadistát

A palesztin biztonsági erők ma este agyonlőtték Ahmed Abu Alfult, az Iszlám Dzsihád Tul-Karem Zászlóalj munkatársát – jelentették a városban. A szervezet a Palesztin Hatóságot és annak mechanizmusait vádolta megölésével, és azt mondta, hogy “ezek alattomos mechanizmusok, amelyek üldözik a megszállást ellenző szabadságharcosokat”. A Dzsihád szerint Abu Alful aktív volt, és részt vett egy sor lövöldözésben, hogy megkísérelje megállítani az izraeli biztonsági erők rajtaütéseit. A halálhíre után lövések dördültek el a város kormányzói épületére.

04:09
Az amerikai védelmi miniszter Galantnak: a Rafah hadműveletnek tartalmaznia kell egy tervet a lakosság evakuálására

Yoav Galant védelmi miniszter ma beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, és megvitatta vele az elhurcoltak szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokat, a Gázai övezet humanitárius segélynyújtását és a rafahi művelet kérdését. A Pentagon szóvivője elmondta, hogy a beszélgetés során Austin hangsúlyozta annak fontosságát, hogy minden rafahi hadművelet magában foglalja a civilek evakuálására és a humanitárius segélyek áramlásának fenntartására irányuló tervet is.

02:45
A Hamasz vezető tisztviselője: A jelenlegi megállapodással kapcsolatos álláspontunk negatív; A szervezet pontosított: a tárgyalások tovább folynak

21:45
Katz külügyminiszter Kolumbia elnökének: “Antiszemita, úgy döntött, hogy az emberiség által ismert legaljasabb szörnyek oldalára áll”

Israel Katz külügyminiszter Gustavo Petro kolumbiai elnök azon döntésére, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, azt mondta, hogy ez antiszemita és gyűlöletkeltő tett. Katz szerint „Kolumbia elnöke megígérte, hogy megjutalmazza a Hamasz gyilkosait – és ma valóra váltotta ezt… A történelem emlékezni fog arra, hogy Gustavo Petro úgy döntött, hogy az emberiség által ismert legaljasabb szörnyek oldalára áll, akik csecsemőket égettek, gyerekeket gyilkoltak, nőket erőszakoltak meg és ártatlan civileket raboltak el.”

20:28
Kolumbia elnöke: Megszakítom a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel

Gustavo Petro kolumbiai elnök kijelentette, hogy országa holnaptól megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel a Gázai övezetben tett lépései miatt. Petro egy bogotai tüntetésen jelentette be a kapcsolatok megszakítását, mondván, azért teszi ezt, mert Izrael élén egy népirtást elkövető kormány áll. “Az államok nem tudják tétlenül nézni a Gázai övezetben zajló eseményeket” – mondta.

Petro korábban keményen bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és még azt is kérte, hogy csatlakozzanak ahhoz a petícióhoz, amelyet Dél-Afrika nyújtott be a hágai Bírósághoz, amelyben azt követelték, hogy állapítsa meg, Izrael népirtást követ el a Gázai övezetben.

20:02
A vezérkari főnök tartalékos katonáknak a libanoni határon: erős lesz a gázai támadás, támadásra készülünk északon is

Halevi tartalékosokkal a libanoni határon, ma – Fotó: IDF

Herzi Halevi vezérkari főnök azt mondta, hogy a hadsereg támadásra készül északon. A libanoni határon tett körút során Halevi beszélt a Nyugat-Galileában állomásozó tartalékos parancsnokokkal, és kijelentette: “A gázai támadás erős lesz, célunk ;szakon és a Gázai övezetben is a lakosok épségben történő visszajuttatása és az elraboltak hazahozatala. Támadó védekezés északon, kiválóan csináljátok, északon pedig támadásra készülünk. Az október 7-i nehéz eseményt követően észhez tértünk, határozottan haladunk előre, és nagyon világos nyilatkozatot mondunk itt a régiónak a jövőbeni jelenlétről.”

19:51
A gyászoló családok sátrat állítottak Jeruzsálemben: cselekvést követelnek Rafahban

Több tucat családtag, akik elvesztették szeretteiket az október 7-i mészárlásban és a háborúban, sátrat állítottak fel az Agrant téren a jeruzsálemi Legfelsőbb Bíróság előtt, és azt követelték, hogy a hadsereg lépjen be Rafahba. “Azért vagyunk itt, hogy követeljük a kormánytól a Hamasz megsemmisítését, katonailag és hatalmilag. A gyilkosok vezetőinek likvidálását. Ön megígérte nekünk, hogy ami volt, az nem lesz az” – mondta Menachem Clemenson, akinek testvére a Beri kibuc lakosainak megmentéséért vívott csatákban halt meg, valamint Pedia Mark hadnagy unokatestvére, aki a Gázai övezet északi részén esett el a csatában. “Azért vagyunk itt, hogy ne kelljen több gyermeket feláldoznunk több körben egy olyan háborúban, amelyet most megnyerhetünk.”

Ugyanakkor több tucat tüntető, aki az elraboltak hazahozataláról és a Gázai övezeti tűzszünetről szóló megállapodás mellett állt ki, felváltva blokkolták a Tel-Avivban található Derech Begint észak felé, a városban lévő katonai főhadiszállás előtt. A tüntetők között voltak elraboltak hozzátartozói is.

19:22
A háború kitörése óta először megnyitották az erezi átkelőt, hogy humanitárius segélyt szállítsanak az övezetbe

Az egyik kamion, amely az erezi átkelőn keresztül lépett be a Gázai övezetbe, ma – Fotó: IDF

A háború kitörése óta először nyitották meg az erezi átkelőt, hogy humanitárius segélyt szállítsanak a Gázai övezetbe – jelentette be a hadsereg. Az IDF szóvivőjének bejelentése szerint a lépést a politikai vezetés utasításának megfelelően hajtották végre, és a Gázai övezetbe érkező segélyek mennyiségének növelésére tett kísérlet részeként a hadsereg szerint ma, a gondos biztonsági ellenőrzést követően 30 teherautó humanitárius segélyekkel érkezett Jordániából, élelmiszerekkel és egészségügyi felszerelésekkel együtt a Gázai övezet északi részébe.

Ebben a hónapban az emberi jogi szervezetek által benyújtott petíciókra válaszul, amelyek az övezetbe érkező humanitárius segélyek mennyiségének növelését követelték, az állam azt állította, hogy vannak akadályok, amelyek késleltetik az átadást, többek között: a palesztinok nem tudnak lépést tartani a a segélyek fogadásának ütemével, a Hamasz jelenléte és az utánpótlás kifosztása, valamint a harcok során megsérült infrastruktúra miatti mozgáskorlátozások. Az állam válaszában elhangzott, hogy az elmúlt hetekben több intézkedést is tett a lakosokhoz eljuttatott humanitárius segélyek mennyiségének bővítése érdekében. Eddig a legtöbb segélyszállító kamion a Kerem Shalom átkelőn érkezett be.

19:10
Blinken figyelmeztette Netanjahut: a rafahi fellépés veszélyezteti a túszegyezményt és a Szaúd-Arábiával való normalizálódást

Az Izraelbe látogató Antony Blinken amerikai külügyminiszter figyelmeztette izraeli beszélgetőpartnereit – köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnököt –, hogy az izraeli fellépés Rafahban jelenleg csökkenti annak esélyét, hogy megegyezzenek a Hamasz által elrabolt személyek szabadon bocsátásáról, és ártana az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizáció előmozdítására irányuló amerikai erőfeszítéseknek is. Blinken megismételte ezt az üzenetet Yoav Galant védelmi miniszterrel, Benny Gantz miniszterrel és Yitzhak Herzog elnökkel folytatott megbeszélésein is.

Az előző napi jelentések
Frissítések – 2024. május 01.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.