Kibaszott Tel-Aviv – Valószínűleg a legjobb imázsfilm, amit láttatok

“A francba a kutyákkal, a strandtenisszel, a franciákkal, a biciklikkel, a felújításokkal…” Új film terjed a neten Tel-Aviv furcsaságairól – de kiderül, hogy valójában a fehér városnak szóló szerelmes vers. Még Tel-Aviv főpolgármester-helyettese is megosztotta. Az alkotók: “Az utálkozás, a panaszkodás – és Izrael feltétel nélküli szeretete: ez a legizraelibb dolog.” És egy kis közvélemeny-kutatás: szerintetek mi a legkibaszottabb Tel-Avivban?

“A francba veled, Tel-Aviv – az összes baromságoddal együtt. Kibaszott macskák, mezítláb a tengerpartra rohangáló emberek, felújítások, elektromos biciklik, strandtenisz, franciák.” Ez a szöveg akár a fehér város elleni gyűlölködő manifesztum része is lehetne, de egy dupla csavarral az egyik legszebb dolog, ami mostanában a neten terjed.

A “Fuck You Tel Aviv” című film három percen keresztül mutatja be Tel-Aviv furcsaságait, hogy a végére aztán egy Tel-Avivnak szóló szerelmes vers legyen belőle – és egyben az utóbbi idők legjobb Izraelt propagáló filmje.

Kurva macskák és az őket etető faszfejek, a kibaszott kutyatulajdonosok, akik mással sétáltatják az állatot, a fasz mezítlábasok, a kibaszott laptopokkal a kávézóban ülő idióták és persze a kurva hipszterek, akik annyira mások akarnak lenni, hogy kurvára egyformák.

Nagyjából ilyen stílben megy a szöveg végig a videón.

(ha nem látszik a videó, itt nézd meg: https://www.mako.co.il/special-love-israel/articles/Article-34b704d45db4651006.htm)

A filmet a producerek, Ran Tal és Nimrod Magal – harmadéves egyetemisták a Tel-avivi Egyetem filmművészeti szakán – egy “Biggy Z” nevű, Tel-Aviv legnagyobb bár-láncolatához tartozó bár felkérésére készítették (ide tartoznak még a “Dizzy Frishdon”, “HaMezeg”, “Jabba” és más bárok is). “Az ötlet onnan jött, hogy olyan filmet akartunk készíteni, amelynek a mondanivalójával a tel-aviviak azonosulhatnak” – meséli Dani Halevi, a csapat egyik tagja. Tel-Avivnak nagyon különleges helye van az izraeli társadalomban. Egyetlen Tel-Avivunk van, és még az is, aki csak egyszer-egyszer jön ide a tengerpartra, sok mindennel azonosulhat a filmben bemutatottakból.”

Ran Tal és Nimrod Magal fényképeznek
Ran Tal és Nimrod Magal fényképeznek

“A legizraelibb dolog az utálkozás és szeretet, panaszkodni és egyúttal kijelenteni, hogy ez az egyetlen hely, ahol élni tudsz. Nyafogni – és Izraelt feltétel nélkül imádni” – teszi hozzá Halevi. “Végül is – és ez a legfontosabb – az egész csak humor, hogy megnevettessen, hogy egy picit lerázzuk a komolyságot – és nincs humorosabb, mint magunkon röhögni. Önmagunkon nevetünk, és reméljük, a közönség megérti ezt és nem fognak megsértődni. A franciák sem, akiket nagyon is szeretünk.”

A reakciókról, melyek természetesen nem maradtak el, a következőket mondja Ran Tal, az egyik alkotó: “Sosem vagyunk elégedettek azzal, amit készítünk. Már olyan régen dolgozunk ezen a filmen, hogy sokszor mások olyanokat is felfedeznek benne, amit mi nem is látunk. Már több, mint két hónapja gyúrjuk, úgyhogy eléggé “döbbenet” látni, ami most történik a film körül.”

Kibaszott Tel Aviv

Nem féltetek attól, hogy majd nem nézik meg a filmet a legvégéig, és azt gondolják, ez egy gyűlölködő film?

Ran: Az mindig fenyeget, hogy nem nézik majd végig. Az eredeti verzióban voltak olyan dolgok, amiket a vágás során kivettünk, mint például a buszok, a taxik, a taxisofőrök, a parkolóhelyek, de le kellett rövidítenünk három percre.

Dani: Tudtuk, akartuk és reméltük, hogy nem lesz túl hosszú és jól össze lesz rakva. A végétől libabőrös lettem, pedig nálam az nehezen megy. Tudtuk, hogy a befejezésnek pozitív hangulatúnak kell lennie. Az világos, hogy megőrülünk Tel-Avivért, még akkor is, ha nem könnyű itt bárokat fenntartani, és néha már tele van a hócipőnk ezzel a várossal.

Részlet a filmből
Francba a liberalizmusoddal – részlet a filmből

A főpolgármester-helyettes, Aszaf Zamir már megosztotta a filmet a facebook-oldalán.

Dani: Igen, és ez ugyanaz a városháza, amelyik este ránkküldi a rendészt. De örülünk a segítségnek, és a főpolgármester-helyettes jó haverunk, még akkor is, ha bizonyos esetekben néha nem vagyunk elégedettek a városi vezetéssel.

Ran: Láttam. Meglepett és mégsem lepett meg. Le a kalappal. Ez megerősíti, amit csináltunk, és legitimációt ad a filmnek. Amikor a főpolgármester-helyettes megoszt egy ilyen “baromságot”, amit mi készítettünk, az sokat elárul róla meg a városról.

Mindabból, amit a filmben bemutattatok, mi a “legkibaszottabb”?

Dani: Nem tudom, talán a strandtenisz.
Ran: Talán ezek a neten terjedő filmek.

Az ihletet adó Edward Norton monológ Az utolsó éjjel című filmből: Fuck Everyone

Az ön véleménye szerint mi a legkibaszottabb Tel-Avivban?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Ynet/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.